Candida

Laatste Update: 29 november 2020

Candida en Darmflora

De meest voorkomende vorm van candida is de vaginale schimmelinfectie, maar er wordt bijna nooit gekeken of er een verbinding is met de darmflora en het krijgen van deze vervelende aandoening.

Wat veel mensen niet weten is dat de candida albicans een gist organisme is dat altijd al aanwezig is je maagdarmkanaal(1).

In een gezonde darmflora wordt de gist onder controle gehouden door de hoeveelheid ‘’goede bacteriën’’ en immuunsysteemcellen. De bacteriën zijn: lactobacillen, bifidobacteriën en bacteroïden (bacterien families) en hebben de unieke eigenschappen om je darmen in balans te houden (probiotica)(2).

Een gezonde darmflora is extreem belangrijk omdat het bijdraagt aan voedselvertering en je algemene weerstand. Deze gezonde darmflora wordt je mee geboren en de hoeveelheid bacteriën blijft voor een groot gedeelte van je leven gelijk. Pas wanneer deze darmflora verstoord raakt treden er problemen op, waarvan een schimmelinfectie er één is.

De volgende factoren kunnen de balans in je darmen verstoren:

 • Dieet met teveel snelle koolhydraten, suikers en verzadigde vetten;
 • Te weinig vezels waardoor je spijsvertering het moeilijk krijgt;
 • Verminderde immuunsysteem werking door bijvoorbeeld stress;
 • Medicijnen, zoals antibiotica;
 • Voedsel allergieën.

Een dieet met snelle koolhydraten, suikers en verzadigde vetten is namelijk een dieet dat niet je lichaam voedt, maar die juist de candidaschimmeld voedt. Hierdoor kan de infectie in je darmen erger worden.

Symbiose

Omdat er in je darmen sprake is van een symbiose (samenwerking) gaat de schimmel gist direct groeien zodra er maar een kleine kans aanwezig  is. Wanneer je darmflora niet langer in balans is kan de schimmel zelfs van vorm veranderen tot lange schimmeldraden, oftewel een candida overgroei.

Zwak immuunsysteem prikkelt candida overgroei
Een candida overgroei begint in veel gevallen in het maagdarmkanaal, vaak vanwege het gevolg van jaren lang teveel toxines en chemicaliën uit voedsel dat niet goed verteerd worden. Hierdoor raakt het immuunsysteem verzwakt waardoor je lichaam volop bezig is om de candida aan te vechten. Hierdoor blijft er weinig tot geen immuunsysteemcellen over om andere problemen aan te pakken.

Je immuunsysteem beschermt jou tegen:

 • Bacterie
 • Virussen
 • Toxines / gifstoffen
 • Vrije  radicalen / vervuiling
 • Parasieten
 • En schimmel / ophoping gist

immuunsysteem
immuunsysteem werking

Antibiotica en darmflora

Veel mensen die een antibiotica kuur ondergaan krijgen last van een schimmelinfectie(3). De reden hiervoor is dat antibiotica niet alleen de ‘’verkeerde’’ bacteriën doodt, maar ook de ‘’goede’’ bacteriën die de gist normaliter onder controle houdt.

Er zijn 2 soorten bronnen van antibiotica:

1. Indirect door het eten van vlees waarin resten van antibiotica zitten om groei te bevorderen.

2. Direct door medicijnen voorgeschreven vanwege klachten in de keel, oorontstekingen, bronchitis, huidproblemen.

Alhoewel veel van deze klachten kunnen opkomen door een allergie of tekort aan de juiste voedingstoffen waardoor een antibiotica kuur moet worden ingezet.

Digestieve Symptomen
Oncomfortabele digestieve symptomen en lastige stoelgang kan allemaal komen door een schimmelinfectie. De schimmel veroorzaakt gisting bij het verteren van voedsel waardoor er giftige afvalstoffen vrijkomen in het bloed. Ook zorgt de schimmel ervoor dat suikers omgezet worden in alcohol  waardoor de bloedsuikerspiegel op de hobbel gaat en je oververmoeid en futloos voelt.

Anti Candida Dieet

Daarom is een anti-candida dieet zo belangrijk als je last hebt van schimmelinfecties vanwege de overgevoeligheid van bepaald voedsel op de schimmel. Gelukkig betekent dat niet dat je nooit meer iets lekkers kunt eten, maar strenge maatregelen zijn alleen nodig wanneer de schimmelinfectie is doorgebroken om het terug te dringen. Zodra de schimmel weer onder controle is kun je weer normaal eten, maar wel in balans!

Het anti candida houdt in dat je om de candida te bestrijden tijdelijk geen koolhydraten of suikers eet. Dus fastfood en snoep kun je dan wel even vergeten. Om je darmen te helpen ga je juist meer vezels eten. Die vezels zorgen ervoor dat er meer balans in je darmen ontstaat en dat de voedingsstoffen in je lichaam terechtkomen in plaats van bij de schimmel.

Daarbij helpen de vezels ook om de stoelgang weer te normaliseren als die door de candidainfectie verstoord is geraakt.

Candida Thuisbehandeling
Het is goed om te weten dat candida normaliter alleen in beperkte hoeveelheden voorkomt in je darmflora. En door de huidige samenstelling tussen de ''goede'' en ''slechte'' bacteriën is er een onbalans opgetreden. Door de balans te herstellen kan de schimmelinfectie ook weer terug gedrongen worden. Dit kun je het beste doen met een totaaloplossing waarbij er gelet wordt op je dieet, supplementen en leefstijl om de balans te herstellen.

Wel moet opgemerkt worden dat de symptomen in het begin erger kunnen worden dan voorheen omdat je stofwisseling aan het veranderen bent. Als je last hebt van digestieve problemen / maagproblemen kun je het beste veel water drinken en eventueel extra vezels (bevordert de spijsvertering) eten.

De hoeveelheid vezels is per persoon verschillend en aangeraden wordt om de aanbevolen dosering op te volgen. Ook kun je supplementen proberen zoals ‘’vlozaadvezels’’ of lijnzaad verkrijgbaar bij de natuurwinkel.

Hieronder nog een aantal tips:
Tijdens mijn onderzoek ben ik erachter gekomen dat veel mensen met een terugkerende schimmelinfectie een tekort hebben aan belangrijke voedingsstoffen waardoor er problemen in de darmflora ontstaan.

Een anti candida dieet / anti gist. Een voedingspatroon rijk aan volkorenproducten en veel vezelrijke groente, fruit, goede omega 3 vetten, eiwitten en vrijwel GEEN WITTE SUIKERS en SNELLE BEWERKTE KOOLHYDRATEN is de sleutel tot succes om schimmelinfecties tegen te gaan. Ook geen zoetmakers, kleurstoffen of andere bewerkte chemische middelen.

Daarom is het belangrijk om sowieso voldoende vezels, vitamines (eventueel supplementen zoals multivit) omega 3, vitamine C, en voldoende vitamine B12 voor een sterke weerstand. Voor vrouwen is het ook extra belangrijk om te controleren of je wel voldoende ijzer binnenkrijgt. Dit kun je eventueel raadplegen bij een arts.

Probotica. Ik heb er al een artikel over geschreven. De gist heeft in je lichaam de balans verstoord en moet weer teruggedrongen worden naar normale hoeveelheden. Dit doe je door de hoeveelheid ‘’goede bacteriën’’ in het maagdarmkanaal te verhogen. Eet ook voldoende magere yoghurt of supplementen.

Wat te onthouden?
Het is belangrijk om te onthouden dat de symptomen van schimmelinfecties per persoon kunnen verschillen. Ook kan het bij de één langer duren dan de ander voordat de balans weer hersteld is.

Voor meer tips en adviezen, hou dan mijn blog in de gaten:)

Literatuur:
Er is een onderzoek gedaan over candida en balans in de darmflora:
http://cid.oxfordjournals.org/content/22/Supplement_2/S73.short

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1369527420300631
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7147503/
 3. https://www.aafp.org/afp/2000/0601/p3306.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share