Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 25 december 2014

Kerstdagen zonder stress

kerst stressWe hebben Sinterklaas al gehad, en nu staan de Kerstdagen voor de deur. En een week later alweer oudejaarsavond. Je bent waarschijnlijk al met de voorbereidingen bezig, want het moet wel allemaal perfect zijn. Op je werk moet er van alles afgemaakt worden, huis en tuin versieren, diner voorbereiden, eventueel slaapplaatsen organiseren, boodschappen doen etc. etc.

Allemaal extra werk wat behoorlijk wat stress en spanning kan veroorzaken. Niet alleen voor jezelf, maar ook in je relatie en met de kids. En als het dan allemaal geregeld is, plof je doodop in je stoel en voel je nog steeds die spanning in je lijf. Spanning die je prikkelbaar maakt wat explosieve situaties op kan leveren. Want wees nou eerlijk:

Jij bent niet de enige die moe en gespannen is. En het is juist om die reden dat de feestdagen, ondanks alle goede voornemens, regelmatig eindigen in ruzies of geïrriteerde blikken. Stress, spanning en dus geforceerde ‘gezelligheid’ spelen hierin een hele grote rol. Ik wil je, als ondersteuning, een aantal tips geven om dit soort gênante situaties zo veel mogelijk te vermijden.

De voorbereiding

In de weken voor de Kerstdagen begint iedereen al met voorbereiden. Wie moeten we uitnodigen? Gaan we ergens heen? Welke familie bezoeken op welke Kerstdag? Wat wordt het menu?

Wanneer boodschappen doen? Allemaal belangrijke zaken die op een rijtje moeten worden gezet. Veel mensen doen dit allemaal uit hun hoofd. Het blijft malen in het hoofd waarbij je ook een eerdere beslissing regelmatig vergeet, zodat je nogmaals alles op een rijtje moet zetten.

Je schrikt midden in de nacht wakker omdat je je afvraagt of er die ene goede vriend wel uitgenodigd is. Een erg ongezonde situatie wat een forse aanslag doet op je lichamelijke en mentale gezondheid.

Probeer ten eerste niet alles alleen te doen. Het is helemaal geen raar idee om je partner en eventueel de kinderen in te schakelen voor de organisatie. Begin in ieder geval om gezamenlijk te overleggen over wat er moet gebeuren. Dit kun je natuurlijk voorbereiden, maar laat iedereen zijn of haar mening daarover geven.

Niet alleen kun je dan tot verrassende inzichten komen, maar ook creëer je dan draagvlak, en dus medewerking. Maak een lijst van alles wat er moet gebeuren, en verdeel dit over iedereen.

Lijstjes maken is een heel handige manier om je hoofd leeg te maken. Als je direct iets op papier zet, maak je in je hoofd weer plek vrij voor de volgende gedachte, in plaats van steeds te blijven hangen. Overigens is een lijstje, een to-do-lijstje, helemaal geen statisch gebeuren.

Juist niet! Het lijstje wordt continue aangepast aan nieuwe omstandigheden en nieuwe inzichten.

Als je je lijstje goed bijhoudt, hoef je je over de opgeschreven dingen helemaal geen zorgen te maken dat je ze vergeet. Dan kun je op je lijstje vertrouwen. Het moet natuurlijk nog wel allemaal even gebeuren, maar dat is aan jezelf. Je hebt dan in je hoofd de tijd en de ruimte om het uit te voeren, zonder dat je doordraait en begint te malen.

Nadat je iets hebt afgerond, streep je de klus door. En heb je iets gedaan wat niet op het lijstje stond? Voeg dan alsnog dit werkje toe, en streep het direct door. Klinkt misschien wat vreemd, maar op deze manier krijg je een heel goed inzicht in wat je allemaal die dag gedaan hebt, en dat kan een forse lijst zijn. Je bent dus wel degelijk productief, ook zonder dat je dit in de gaten hebt.

Op deze zelfde lijstjes is het ook handig om de prioriteit aan te geven. Dit kun je doen door middel van kleurtjes of door eenvoudigweg de belangrijkste bovenaan te zetten. Dan hoef je ‘alleen maar’ van boven naar beneden te werken.

Durf te experimenteren met lijstjes en maak er je eigen ding van. Het maakt in feite niet uit HOE je het doet, als het je maar helpt in de planning en om je hoofd leeg te maken. Als het maar werkt voor jou, want daar draait het allemaal om.

De dag nadert

Als de Kerstdagen dichterbij komen, groeien vaak ook de verwachtingen. Natuurlijk kennen we allemaal de beelden uit films waar tijdens de Kerstdagen de meest onmogelijke ruzies worden bijgelegd, waarna iedereen in elkaars armen valt en ze leefden nog lang en gelukkig…. Leuk natuurlijk, maar dit is beslist géén realiteit. In het echte leven gaat het allemaal niet zo gemakkelijk.

We kennen allemaal wel de Kerstdagen die wat minder spannend waren, waar je blij was dat de feestdagen voor nu even achter de rug waren. Deze slechte ervaringen tijdens de Kerstdagen hebben misschien hun sporen achtergelaten, waardoor je standaard ‘gewapend’ met prikkelende opmerkingen een familielid bezoekt.

Er bestaan misschien al spanningen in de familie en je bezoekt elkaar tijdens de Kerstdagen ‘omdat het zo hoort’. Maar je was misschien liever thuisgebleven. Toch ga je wel, maar met een vreemde kriebel in je buik. Je bent bang dat er verkeerde opmerkingen gaan vallen waardoor iemand gaat ontploffen.

Vlak voordat jullie naar binnen gaan, fluister je nog even tegen je partner: “…als jouw zuster nou wéér neerbuigend gaat doen over mijn werk, dan zal ik haar even exact vertellen wat ik van haar dikke lijf vind….”

En zo stap je direct al naar binnen met een opgekropt gevoel van ergernis en kwaadheid. Wedden dat het dan inderdaad gaat ontploffen?

Hierin is een hele belangrijke les te leren:

Het is niet de realiteit die de stress veroorzaakt, maar je eigen verwachtingen. Deze zijn op voorhand negatief.

Met andere woorden: Als je met een slecht en negatief gevoel op bezoek gaat, dan zal dit ongelooflijke stress veroorzaken. Als je je instelling wijzigt door er met een open mind heen te gaan, zonder oordeel en zonder te veroordelen, dan is er dus ook geen stress. Ik weet het, makkelijker gezegd dan gedaan.

Zet al je negatieve gedachtes opzij en stap open en vrolijk naar binnen. Maak zelf geen vreemde opmerkingen, en als iemand anders dat wel doet, dan is het de beste manier om het te negeren door alleen maar te kijken en te luisteren. Want op het moment dat je reageert, geef je voeding aan de negatieve gevoelens van de ander en zal het uit de hand gaan lopen. Niet reageren geeft geen voeding aan de discussie, waarna het al snel op een ander onderwerp over zal gaan.

Doe eens iets anders dan ‘normaal’

Als je een bezoekje aflegt tijdens de Kerstdagen, dan zit iedereen over het algemeen rondom een tafel, of zitten iedereen in een kring in de woonkamer. Dit kan op voorhand ook al stress geven, want je wordt geacht te babbelen met diegene die naast je, of rondom je, zitten. Je kunt geen kant op, want zomaar weglopen is dan ook weer onbeleefd.

Een oplossing hiervoor is ook voorhanden: Doe eens wat anders dan wat er ‘normaal’ van je verwacht wordt. Maak met z’n allen bijvoorbeeld een lange boswandeling, met aansluitend een kop warme chocolademelk en/of een borrel in een restaurant. Dit is minder opdringend voor iedereen en je bent vrijer om te gaan zitten of lopen waar je wilt.

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dit een heel andere sfeer geeft, waardoor de eventueel aanwezige ergernis en woede al heel snel verdwenen is.

Een ander idee is om gezamenlijk een museum te bezoeken, of nog liever een doe-museum waar de kinderen zich prima zullen vermaken. Of de meer avontuurlijke mensen onder ons kunnen naar de kartbaan gaan. Of heb je wel eens aan een saunabezoek gedacht? Allemaal manieren om elkaar eens van een andere kant te leren kennen.

Zoveel dingen te doen, en allemaal dingen die de Kerstdagen tot een onvergetelijke belevenis kunnen maken, en dat bedoel ik op een positieve manier. Je familie en vrienden zullen zich zo’n dag nog lang heugen.

Maar het belangrijkste is dat je tijd met elkaar doorbrengt in een ongedwongen en vooral ontspannen sfeer.

Tot slot…

Aan de ene kant zijn de feestdagen hele fijne dagen. Dagen waarop je je familie en vrienden ziet, dagen waarop je terugkijkt op het afgelopen jaar en vooruit kunt kijken op het komende jaar. Maar de feestdagen kunnen ook zeer stressvol zijn waardoor veel mensen niet meer van die heerlijke dagen kunnen genieten.

Denk maar eens rustig na over bovenstaande tips. Pas ze toe op je eigen manier, en je zult zien dat het gaat werken.

Ik wens jullie nu alvast hele fijne, en ontspannen feestdagen toe!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share