Stress

Laatste Update: 7 december 2015

Kerststress voorkomen: 23 tips om stress tijdens de feestdagen te verminderen.

kerststress voorkomenDe tijd van kerst hoort leuk te zijn en de meeste mensen willen doen zoals het hoort, maar daardoor wordt de kerst opeens een stuk minder leuk.

Je hoort namelijk bij je ouders langs te gaan, dus hoor je ook bij je schoonouders langs te gaan.

Dan hoor je ook nog voor iedereen een cadeau te hebben en het hoort erbij dat je wellicht ook nog iets lekkers eet en je hoort er natuurlijk tiptop en glittery stijlvol bij te lopen.

Dan hoor je ook nog een mooi versierde kerstboom te hebben en allerlei versieringen aan en in je huis.

Dat zijn toch behoorlijk wat dingen die je hoort te doen waardoor je ondanks dat alles  leuk hoort te zijn je behoorlijk in de kerststress kunt schieten.

De sociale druk die de kerst met zich meebrengt is enorm, alles moet geweldig en gezellig zijn, het is immers maar een keer per jaar kerst!

Om je dit jaar stressvrij de kerst door te leiden zal ik je in dit artikel vertellen wat de grootste veroorzakers van stress zijn tijdens de kerst en hoe je dit het beste kunt vermijden.

Allereerst wil ik met je delen dat het hele kerstfeest niet alleen maar de geboorte van Jezus is dat gevierd wordt. Een groot gedeelte van de bevolking is al allang niet meer gelovig, bij jongeren speelt geloof eigenlijk geen belangrijke rol meer en bij de meesten gaat Kerstmis voornamelijk om het familiegevoel en het meeleven met je medemens. Wat dat betreft denk ik dat de film Scrooge de kerstgedachte heel goed samenvat.

Kerstmis meer dus meer dan zomaar een vrije dag. Niet voor niets houdt men die inzamelingsactie van Radio 3FM Serious Request juist voorafgaand aan kerst.

Het kerstfeest is uitermate geschikt om stil te staan bij wat je het afgelopen jaar hebt gedaan, waar je trots op bent en of je zaken juist hebt aangepakt. Het is eigenlijk het feest van de zelfreflectie. Op die manier kun je het einde van het jaar mooi afsluiten. Je doet aan zelfreflectie en viert samen met familie de kerst.

Met oud en nieuw richt je je op de toekomst, je nog te behalen successen en nieuwe doelen, je goede voornemens. Vaak vier je oud en nieuw ook met vrienden.

(Even terzijde een echte must voor nieuwjaar is natuurlijk Dinner for one): https://www.youtube.com/watch?v=GD8k1CnVeAQ

Dus kerst is er niet alleen maar voor het verplichte riedeltje met je schoonouders en de cadeautjes, kerst moet er ook voor jezelf zijn. Het is jouw moment om aan zelfreflectie te doen.

Echter, omdat Kerstmis een hele belangrijke feestdag is en er nogal wat komt kijken bij de kerstviering, denk maar aan de kerstboom het versieren van je huis, de uitgebreide kerstmaaltijd en je helemaal op je best kleden. Kortom Kerstmis vergt nogal wat van je wil je het goed doen. Dit leidt bij veel mensen tot kerststress.

Kerststress onderzoek

Uit onderzoek dat is afgenomen bij 2000 vrouwen blijkt dat kerststress op verschillende manieren naar voren komt en door verschillende manieren veroorzaakt wordt. Wat vooral naar voren komt in het onderzoek is dat de voorbereidingen en het vieren van kerst met familie en vrienden de meeste stress veroorzaakt. Daarnaast zijn de cadeautjes een grote veroorzaker.

Wat dat betreft hebben we in Nederland geluk met Sinterklaas, dit zorgt ervoor dat de stress een beetje gespreid wordt en je meer tijd hebt om met kerst de focus op het sociale gedeelte met de familie te leggen. 

Een kleine opsomming van de stress veroorzakers:

  • Last minute cadeaus en boodschappen doen.
  • Niet genoeg ruimte in de koelkast en diepvries.
  • Te lang in de keuken staan om al dat eten te bereiden.
  • De vraag of de cadeaus wel leuk gevonden worden.
  • Last minute inpakken van cadeaus.
  • Te veel willen doen.

Deze stress wordt dan meestal afgereageerd op je partner of schoonouders, die krijgen in ieder geval de schuld.  Dat lijkt helemaal niet op de vrolijke kerstgedachte en om ervoor te zorgen dat dit jaar de kerst wel leuk is heb ik een aantal anti kerststress tips op een rij gezet die je kunt gebruiken.

Kerststress door voorbereidingen

Het treffen van voorbereidingen voor de kerst kan een hectisch karwei zijn. Het eten dat gemaakt moet worden, de boom die moet worden geregeld, de activiteiten om iedereen gezellig te houden. Een gezellig kerstfeest leek vroeger, toen je klein was, altijd zo vanzelfsprekend. Inmiddels weet je wel beter.

Als jij vooral stress hebt door de voorbereidingen kunnen deze tips van pas komen.

Anti kerststress tip 1: Bepaal wat belangrijk is

Soms is het heel lastig om te bepalen wat nu echt belangrijk is. Dan kun je die taken eerst doen en je realiseren dat het niet erg is als de laatste taken niet uitgevoerd worden. Je kunt die zelfs helemaal schrappen van je to do list.

Anti kerststress tip 2: Zeg nee

Doordat je na de eerst tip weet waarop je ja zegt is het makkelijker om nee te zeggen tegen bepaalde taken. Je kunt dan ook benoemen dat je al wel koekjes voor de kinderen gaat bakken en dus niet ook nog een taart voor de volwassenen gaat maken.

Anti kerststress tip 3: Vervang taken

Versier jij je hele huis en ben je inmiddels een lokale beroemdheid geworden door je extravagante kerstversieringen, maar kun je eigenlijk de puf er niet voor opbrengen om de hele tuin, huis, schuur en dakkapel te versieren in de kerstsferen? Kies er dan voor om alleen iets voor het raam te zetten, die taak is gelijk veel eenvoudiger.

Nogmaals kerst moet in de eerste plaats ook voor jezelf een feest zijn en geen verplicht nummer!

Anti kerststress tip 4: Blijf bij het budget

Voordat je cadeaus en andere spullen koopt voor de kerst is het belangrijk om een budget te bepalen waaraan jij je moet houden. Op die manier voorkom je dat je in de financiële stress komt tijdens de feestdagen.

Als je een klein budget hebt kun je thuis gemaakte cadeaus geven, zoals gebakken koekjes, een gebreide sjaal of iets anders dat je zelf kunt maken. Een zelfgemaakte taart of cheesecake is vaak een mooier geschenk dan een dikke cadeaubon, het halve cadeau zit hem in het gebaar dat je ermee maakt, niet zozeer de waarde ervan.

Anti kerststress tip 5: Plan vooruit

Ken je dat? Dat je de laatste dag voor de kerst nog even snel naar de winkel moet voor een goed cadeau en alle goede cadeaus al verkocht zijn? Super frustrerend. Plan daarom bepaalde dagen in waarop je de cadeaus haalt of andere activiteiten uitvoert die voor de kerst nodig zijn.

Het meest vervelende is natuurlijk als je op het laatste moment nog de cadeautjes moet kopen en je komt er achter dat er een week levertijd op dat product zit of nog erger dat het uitverkocht is. Dus als je ruim op tijd wilt zijn, en ook nog eens kans maken op korting koop de cadeautjes dan direct na Sinterklaas.

Anti kerststress tip 6: Delegeer taken

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de meeste vrouwen hun partner niet vertrouwen met het uitvoeren van sommige taken. Dat is nergens voor nodig. Als het kan probeer technische taken aan je man uit te besteden of stuur je partner op pad met een heel specifiek boodschappenlijstje. Dan kan het niet meer misgaan.

Kerststress familie en vrienden

Vooral als je een grote familie hebt of uit een gebroken gezin komt kun je soms te weinig kerstdagen hebben om iedereen een plezier te doen. Ook een grote vriendengroep kan voor problemen zorgen en al helemaal als je eigenlijk maar 1 van de 2 kerstdagen iets wilt doen.

Ik zou zeggen vier kerst met familie en oud en nieuw met vrienden.

Anti kerststress tip 7: Bedank hartelijk voor een uitnodiging

Ten eerste of je de uitnodiging aanneemt of niet bedank diegene die je uitnodigt uitgebreid voor de uitnodiging. Als je namelijk eigenlijk nee wilt zeggen komt de nee minder hard over.

Anti kerststress tip 8: Zeg nee tegen de uitnodiging

Als je het te druk hebt en al andere plannen hebt moet je natuurlijk nee zeggen, maar er zijn meerdere redenen om gewoon echt nee te zeggen en niet te doen zoals het hoort.

Ga voor jezelf na of je deze persoon wel wilt zien, het liefst voordat je de uitnodiging krijgt om het risico op ergens heengaan waar je eigenlijk niet wilt zitten met kerst te voorkomen.

Anti kerststress tip 9: Maak een afspraak met jezelf

Om ervoor te zorgen dat je kunt ontstressen kun je ook een afspraak met jezelf maken. Een afspraak om nu eindelijk dat goede boek te lezen, een afspraak om eens heerlijk te badderen, een afspraak om jezelf te verwennen. Op die manier zorg je er ook voor dat je agenda vol is, waardoor je makkelijker nee kunt zeggen tegen uitnodigingen waar je alleen maar stress van krijgt.

Anti kerststress tip 10: Het gaat de ander niets aan waarom je nee zegt

Als je nee zegt tegen een uitnodiging krijg je geheid de vraag wat je dan gaat doen. Het gaat de ander uiteindelijk niets aan wat jij met je tijd doet en eigenlijk is het een onbeleefde vraag, maar je kunt wel de volgende antwoorden geven:

  • Ik kan niet komen
  • Ik heb al andere plannen
  • Ik ben dan bezet

En natuurlijk alle variaties die hierop lijken. De hint dat het de ander niets aangaat dat jij gaat badderen moet dan wel duidelijk zijn.

Anti kerststress tip 11: Lieg niet om gevoelens te sparen

Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaald hem wel en dat geldt ook als je zegt dat je al met persoon X hebt afgesproken terwijl dat niet zo is. Persoon X heeft namelijk social media en praat ook wel eens met persoon Y die ook met de persoon praat die jou nu uitnodigt.

Er zijn daarom tientallen manieren waarop de waarheid zich kan openbaren en dat kan je kwalijk genomen worden en ruzie veroorzaken, dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Want op die manier bespaar je juist niemand zijn gevoelens.

Anti kerststress tip 12: Suggereer een andere datum voor een afspraak.

Wil je de persoon wel zien, maar op een rustiger moment? Dan kun je altijd een andere datum voorstellen waarop je met elkaar kunt afspreken. Bijvoorbeeld met oud en nieuw! Of daarna.

Anti kerststress tip 13: Zeg ja op uitnodigingen van mensen die je echt wilt zien tijdens de kerst.

Natuurlijk lijkt het nu net of je kerststress alleen kunt verminderen door gewoon helemaal niets te doen, maar als je afspreekt met mensen die je echt graag wilt zien krijg je daar juist energie van. Je hebt iets leuks om naar uit te kijken en daarom is het belangrijk om ja te zeggen op uitnodigingen van mensen die je echt graag wilt zien.

Anti kerststress tip 14: Zet geschillen en irritaties aan de kant

Tijdens de feestdagen kun je soms opeens ruzie krijgen juist omdat je alles zo perfect wilt laten verlopen. Als iemand je irriteert, wacht dan tot na de kerstdagen om dit te bespreken. Uiteindelijk is realisme beter dan een sprookje van de kerstdagen willen maken.

Anti kerststress tip 15: Praat niet over politiek

Dit lijkt zo makkelijk maar hoe vaak merk je dat feestjes uitmonden in een totale klaagzang over hoe slecht het met Nederland gesteld is en waarom Roemer/Rutte/Samson/Wilders de oplossing hiertegen heeft. Begin hier met kerst gewoon niet aan.

Wees met zijn allen eensgezind dat Scrooge de enige bad guy is met kerst.

Laat al die politici je gedachten niet vervuilen tijdens de kerst! Gewoon geen politiek standpunt innemen, kerst gaat over kerst en verder niets.

Anti kerststress tip 16: Neem pauzes

Als het gezelschap je te druk wordt of je raakt toch in een discussie verzeild, ga even een luchtje scheppen. Doe desnoods of je even iemand moet bellen of loop even naar het toilet. Deze kleine pauzes kunnen je helpen weer de rust in je hoofd te krijgen zodat je energie niet wordt geconsumeerd door het gezelschap.

Kerststress voorkomen

Dan kun je ook nog eens ziek worden door de kerststress en gaat het hele feest aan jou voorbij. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en dus is het voorkomen ervan door deze tips en de volgende tip extra belangrijk.

Anti kerststress tip 17: Blijf gezond eten

Rond de feestdagen kun je door alle activiteiten soms net te snel die pizza bestellen of even naar een fastfood keten gaan. Vooral na de kerst en voor Oud & Nieuw is de kans groot, vooral als de dag na kerst op een zondag valt. Hierdoor mis je belangrijke voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je goed met stress om kunt gaan.

Daarbij verzwak je jouw immuunsysteem waardoor je op het moment suprême een fikse verkoudheid kunt krijgen.

Gezonde voeding draagt bij aan goede stoffen voor je hersenen waardoor je minder snel last hebt van kerststress en zorgen ervoor dat je immuunsysteem sterk blijft waardoor de kans dat een ziekte al je kerstplannen verpest kleiner is dan als je ongezond eet.

Anti kerststress tip 18: Eet niet teveel

Ook zo’n typisch kerstprobleem, je eet je gewoonweg heel te vol. Het gaat met eten er niet om wie de grootste eetlust heeft. Kerst is geen eetwedstrijd. Dus probeer gewoon van al dat lekkers te genieten maar dan in zulke porties dat het nog leuk is. Geniet van al die verschillende smaken en niet zozeer van de hoeveelheid.

Let maar is goed op tijdens de kerstmaaltijd, een heleboel gasten scheppen op met de gedachte dat het eten op rantsoen is en wie het eerst komt wie het eerst maalt. Niks van aantrekken en gewoon aan jezelf denken. Als jij je porties in bedwang houdt met kerst scheelt je dat weer een goed voornemen dat vervuld moet worden: de overtollige pondjes verliezen in het nieuwe jaar.

Kerststress tips bij verlies

Soms wordt je ook juist tijdens de feestdagen geconfronteerd met persoonlijk verlies in je omgeving. Een persoon die je mist of eenzaamheid in het algemeen. Vaak is het juist de kerst die dat verlies extra pijnlijk duidelijk maakt. Juist dan valt die leegte waar diegene vroeger was extra op.

Anti kerststress tip 19: Erken je gevoelens

Ondanks dat je blij en vrolijk hoort te zijn tijdens de kerst is het heel normaal dat je een eenzaam en depressief gevoel krijgt als je kerst moet vieren terwijl er net iemand is overleden of je niet de mogelijkheden hebt om je geliefden te bezoeken. Je kunt jezelf niet dwingen vrolijk te zijn alleen omdat het de feestdagen zijn.

Anti kerststress tip 20: Ga op pad

Als je een eenzaam of geïsoleerd gevoel hebt is het belangrijk om contact te zoeken met andere mensen. Zoek daarom op het internet of in de lokale gemeenschap of er evenementen zijn. Een goede manier om vrolijker te worden is door anderen te helpen tijdens de kerst. Sluit je aan bij een goed doel dat tijdens de feestdagen iets doet voor hulpbehoevende mensen.

Anti kerststress tip 21: Vier kerst met een goede vriend

Uit ervaring weet ik dat voor mensen het verlies van een familielid juist met kerst extra pijnlijk is. Tijdens mijn studententijd had ik een klasgenoot die zijn moeder een paar jaar daarvoor was verloren. Deze vriend kwam dus steevast met kerst bij mij thuis. Ik hield kerst speciaal voor hem vrij om samen de kerst door te brengen. Lekker samen een lekkere borrel en goede muziek op. Dat waren de leukste kerstdagen die ik me kan herinneren.

Moraal is dat je echt niet moet denken dat iemand die rouwt ook een rouwstemming met zich meeneemt en jouw kerst in rouw dompelt. Jij bent dan juist die afleiding die de rouwstemming kan onderdrukken.

Dus als je alleen bent met kerst, ga bij een goede vriend zitten. Ben jij die goede vriend, en je toch al niet zo gek bent op de schoonfamilie, maak dan tijd voor die vriend of vriendin die het met kerst moeilijk heeft. Die heeft het harder nodig!

Kerststress coach

Mocht je ondanks alle tips toch last hebben van stress of zelfs depressie en niet weten waar je moet beginnen dan kun je hulp zoeken bij professionals.

Soms kan dit heel erg belangrijk zijn, niet voor niets neemt het aantal zelfmoorden tijdens de feestdagen altijd toe. Als je dus al niet goed in je vel zit moet je ervoor waken dat al dat feest om je heen je niet nog verder naar beneden haalt.

Neem maar van mij aan dat die idyllische kerstdagen zoals in films totaal over- geromantiseerd zijn. Er zijn echt meer mensen die kerst gewoon zien als die twee dagen dat er helemaal niks leuks op tv komt. Al die romantische films van niks. En ook niet alle families zijn glorie halleluja.

Anti kerststress tip 22: Ga naar een psycholoog

Vooral als je tijdens de kerstdagen aan het rouwen bent of last hebt van eenzaamheid kan een psycholoog je hulp bieden om goed met de situatie om te gaan.

Anti kerststress tip 23: Schakel een life coach in

Een life coach kan je helpen om tijdens de kerst prioriteiten te stellen voor bepaalde zaken en om met een frisse blik naar je familie te kijken om te zien hoe bepaalde irritaties vermeden kunnen worden. Want vaak weet je wel hoe je kerst wilt vieren maar heb je alleen maar bevestiging nodig van wat je zelf al in gedachten hebt.

Tot slot….

Kerststress is iets waar veel mensen last van hebben er moet van alles georganiseerd worden, dat moet gecombineerd worden met werk en jij bent de enige die het kan. Probeer daarom hulp van anderen in te schakelen en een prioriteiten lijstje op te stellen. Daarnaast kunnen ook uitnodigingen van familie en vrienden voor stress zorgen.

Maak daarom alleen een afspraak met mensen die je echt wilt zien. Op die manier zorg je ervoor dat de kerst echt gezellig wordt in plaats van een geforceerd hoe-het-hoort-feestje. Als je echt toe bent aan rust is het ook helemaal niet erg om een afspraak met jezelf te maken om een avondje mijnkersttijd te hebben en nu echt te genieten van die serie die je zo graag wilt zien.

Als je juist gevoelens van gemis of eenzaamheid hebt tijdens de kerst moet je jouw gevoelens vooral erkennen. Het is niet erg om niet vrolijk te zijn tijdens de kerst. Je kunt de kerst doorbrengen bij een goede vriend(in), je kunt goede doelen helpen of in je buurt een activiteit opzoeken waarmee jij je tijdens de kerst kunt vermaken.

Als je door alle chaos of eenzaamheid niet meer weet wat je moet doen kun je professionele hulp inschakelen. Zij kunnen je technieken leren waardoor je beter kunt omgaan met de kerststress.

En last but not least, blijf ook tijdens de feestdagen gezond eten om te voorkomen dat je ziek wordt.

Bronnen:

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress/art-20047544?pg=1

http://www.webmd.com/balance/features/keep-holiday-stress-minimum-learn-say-no

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2885661/Why-festive-stress-hit-peak-2-33pm-today-minute-shopping-fears-lunch-biggest-worries.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share