Goede Voornemens

Laatste Update: 9 januari 2016

Je doelen behalen met realistische goede voornemens

Je doelen behalen met realistische goede voornemensgoede voornemens

In het vorige artikel hebben we het al gehad over hoe je tijd en wilskracht 'investeert' in je goede voornemens, zolang je er natuurlijk ook echt aan werkt.

Ook heb je nu een beter idee over welke voornemens het waard zijn om aan te werken. In dit artikel wil ik hier nog dieper op ingaan, zodat je tegen het einde van deze blogserie vol zelfvertrouwen je eigen lijst met voornemens kunt opstellen.

Laten we beginnen....

Op welke onderdelen in je leven moet je je richten?

Op een fundamenteel niveau, investeer je elke dag middelen (zoals tijd, energie, wilskracht, geld, en focus) in een aantal verschillende onderdelen van je leven, waarvan de volgende onderdelen van je leven het belangrijkst zijn:

  • Geest
  • Lichaam
  • Emoties
  • Werk
  • Plezier
  • Relaties
  • Financieel

Deze onderdelen van je leven tezamen zijn een reflectie van wie je bent, en ik denk dat ze ook heel goed laten zien waar jij je tijd en andere middelen aan besteedt.

Hoewel er ook nog andere onderdelen zijn die wellicht niet in het bovenstaande lijstje te vinden zijn, omvat deze opsomming wel de belangrijkste onderdelen waar verreweg de meeste mensen de meeste tijd aan besteden.

Gedurende een normale dag denk je er waarschijnlijk niet te veel over na aan welk onderdeel je het meest aandacht besteedt.

Je hebt routines en gewoonten die je automatisch doet, en het komt waarschijnlijk niet vaak voor dat je van bovenaf hiernaar kijkt en deze eens grondig evalueert. Maar een stap terugnemen en je leven van een hoger perspectief bekijken is zeker de moeite waard.

Om een stap terug te kunnen nemen en vanuit een ander perspectief naar je leven te kunnen kijken, moet je eerst evalueren waaruit elk onderdeel van je leven bestaat.

Een diepere kijk in je leven

Naar je leven kijken als een samenvatting van bepaalde onderdelen is een geweldige manier om teevalueren hoe jij je tijd en energie investeert in bepaalde onderdelen. Uiteindelijk geeft dit je een dieper zicht op je leven en wat belangrijk voor je is EN wat er juist kan of moet veranderen.

Binnen elk onderdeel van je leven vindt je een aantal sub-categorieën. Hier zijn een paar voorbeelden voor het onderdeel 'Lichaam':

  • Eten/voeding
  • Sport
  • Slaap
  • Stress
  • Weerstand/immuunsysteem

Uiteraard is dit maar een kleine opsomming van de subonderdelen in jouw leven. Ook is dit natuurlijk voor iedereen anders.

Door elk onderdeel verder onder te verdelen, zoals in het voorbeeld hierboven, kun je beter bepalen welke goede voornemens je kunt maken, omdat je in staat bent om je hele leven in een oogopslag te zien, en kun je bepalen waar je het meest moet veranderen.

En indien je al een lijst van goede voornemens hebt, zal deze truc je helpen om te zien in hoeverre deze voornemens in je leven passen.

Dit proces kan een uur of twee duren, maar als je het mij vraagt, is deze tijd goed besteed .

Het is erg interessant om een ​​stap terug te nemen van wat je dagelijkse doet, en erover na te denken hoe je je tijd en energie investeert.

Je hoeft niet alle onderdelen in detail te beschrijven, maar schrijf wel voldoende subonderdelen op zodat je in een oogopslag kunt zien hoe je leven eruit ziet.

Deze manier van denken is niet alleen een grote bron van inspiratie bij het maken van goede voornemens; het is ook een geweldige manier om te bepalen wat echt belangrijk voor jou is, je leven te bekijken als een portfolio, en erachter te komen welke delen van je leven extra aandacht nodig hebben.

Ik raad je aan elke week even je lijstje met onderdelen en subonderdelen te scannen. Het kost je maar enkele minuten maar de resultaten zijn het meer dan waard.

Op deze manier kun je namelijk wekelijks erachter komen wat op je plan voor de komende week zou moeten staan. Dit is niet iets wat je alleen maar aan het begin van het nieuwe jaar doet.

Wil je echt aan je goede voornemens werken, dan moet je je doelen gedurende het gehele jaar blijven evalueren en zo nodig aanpassen. Pas zo kun je echt je doelen bereiken.

Je kernwaarden bepalen

Nadat je de onderdelen in je leven hebt onderverdeeld in subonderdelen, je prioriteiten geevalueerd hebt, en je nu weet waar je je energie en tijd in investeert, is het belangrijk dat je bepaalt wat je kernwaarden zijn.

Dat klinkt misschien oubollig en zinloos, maar is het niet. Je kernwaarden definiëren zal je helpen je doelen af ​​te stemmen op wie je werkelijk bent, en zal je gemotiveerder maken om je doelen ook daadwerkelijk en op de juiste manier te bereiken.

Wanneer je goede voornemens passen bij je kernwaarden, weet je zeker dat je de goede voornemens kiest, omdat ze echt belangrijk voor je zijn en niet omdat je simpelweg jezelf een doel wilt stellen.

Wanneer het tijd is om te werken aan je goede voornemens voor het nieuwe jaar, zul je zowel goede als slechte dagen doormaken. Je kernwaarden dienen echter hetzelfde te blijven.

Nadat je je kernwaarden hebt bepaald, kun je nu je lijst van subonderdelen opnieuw indelen op basis van je nieuwe prioriteiten.

Bekijk aan welke subonderdelen van je leven je meer of juist minder tijd wilt besteden, onderdelen van je leven die je te lang hebt genegeerd en onderdelen waar je je juist meer op wilt richten in het komende jaar.

Door je leven onder te verdelen  in subonderdelen en vervolgens nieuwe prioriteiten op te stellen door dieper in te gaan op wat belangrijk voor je is, kun je elk detail van je leven onder de loep nemen.

Dit geeft je uiteindelijk de mogelijkheid om goede voornemens te formuleren die haalbaar en realistisch zijn, je de beste resultaten geven, in je leven passen en je ook daadwerkelijk gelukkiger maken.

Tot slot...

De kans is groot dat je nog nooit zoveel moeite hebt gedaan of tijd hebt besteed aan het opstellen van je goede doelen.

Wellicht zag je dit tot nog toe als verspilde moeite, maar het tegendeel is waar. De tips die ik je geef in deze artikelen zijn niet alleen bedoeld als steun bij het formuleren van goede voornemens, maar bij het formuleren van elk doel dat je jezelf wilt stellen in je leven.

Maar al te vaak komt het voor dat we iets van plan zijn en met volle motivatie beginnen, er gedurende korte tijd onze energie insteken en er vervolgens vanaf zien of niet de resultaten zien waar we op hadden gehoopt.

De reden waarom dat gebeurt is simpelweg te wijten aan het feit dat we onszelf geen realistische doelen stellen. Je kunt je doelen pas met succes behalen als je weet waar je het voor doet en het je ook echt gelukkiger maakt.

En juist daar wil ik je met deze artikelen bij helpen. In het volgende artikel gaan we weer verder!

Bronnen:

http://www.statisticbrain.com/new-years-resolution-statistics/

http://www.apa.org/helpcenter/resolution.aspx

http://proactivechange.com/resolutions/statistics.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2980864

http://www.apa.org/helpcenter/willpower.aspx

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin
Share4