Sport

Laatste Update: 10 april 2015

De Kettlebell: de ultieme tool waarmee jij alle spieren kunt trainen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De Kettlebell: de ultieme tool waarmee jij alle spieren kunt trainen

de kettlebellOp dit moment zijn heel veel mensen lid van een sportschool omdat je daar een ruime keus hebt uit apparaten waarmee je verschillende spieren specifiek kunt trainen. Want alleen een sixpack of mooie strakke armen  is natuurlijk niet genoeg. Het ideale schoonheidsideaal is een mooi gelijkmatig getraind lichaam.

Je wilt immers ook de proporties juist hebben. Dat bij al die verschillende spieren allerlei verschillende apparaten horen gericht op de verschillende spiergroepen is een achterhaalde gedachte. Je hoeft niet per se naar de sportschool of je garage in te richten met allerlei dure fitnessapparaten.

De tijd dat je de Gazelle van Tony Little nodig was om af te vallen of dat ideale atletische figuur te krijgen is voorbij. Wat nu veel belangrijker is, is dat jij een manier van trainen vindt die bij jouw leven past.  De nadruk ligt nu veel meer op dat het weinig tijd kost en dat je de training makkelijk kunt volgen.

En toch ligt het antwoord al honderden jaren voor het oprapen, we zijn al die fitnessapparaten niet nodig, het enige wat we nodig hebben is een gewicht en een programma. Maar dan geen gewicht zoals je die gewend bent. Nee, de beste manier om te trainen is een manier die al honderden jaren wordt toegepast.

Trainen met een kanonskogel met een handvat, of een Kettlebell zoals die tegenwoordig heet. Deze Kettlebell heeft namelijk enorm veel voordelen ten opzicht van trainen met normale gewichten, het is namelijk veel minder blessuregevoelig.

Maar voordat ik je meer ga vertellen over de Kettlebell wil ik je graag uitleggen waarom het zo belangrijk is dat je een makkelijke eenvoudige methode vindt die je het liefst thuis kunt toepassen. Want door het vooral simpel te houden, en dat doe je door gebruik te maken van de Kettlebell, maak jij de kans dat je gaat slagen in je doelen veel groter.

Of je af wilt vallen of juist meer spieren wilt kweken het belangrijkste is dat jij je doel haalbaar maakt.

Lage drempel=meer succes

Door de Kettlebell te nemen als methode om te trainen verlaag jij de drempel om te trainen, tijd en geld vormen geen belemmering meer. En dat is de kern van een succesvolle training, dat je niet eerst allerlei andere stappen hoeft te zetten om te kunnen trainen.

Ga maar na, hoe groot acht jij de kans op succes als je eerst lid moet worden van de sportschool, vervolgens moet je tijd vrijmaken om mee te kunnen doen aan die groepstraining, die alleen wordt gegeven als jij op de kinderen moet passen en dus er moet een oppas geregeld worden. Na dat allemaal geregeld te hebben kun je je eindelijk naar de sportschool begeven.

Je krijgt dus meerdere momenten waarbij jij een afweging moet maken tussen wel of niet trainen. Elke keer moet je een keuze maken, trainen of geen geld uitgeven, trainen of op de kinderen passen etc. etc. Als jij ervoor zorgt dat je niet steeds moet kiezen is de kans dat je daadwerkelijk je oefeningen gaat doen zo enorm veel groter.

Door met de Kettlebell te trainen hoef je dus niet meer naar de sportschool, je kunt gewoon lekker thuis je oefeningen doen. Sterker nog je kunt deze oefeningen zelfs op je werk doen, neem de Kettlebell gewoon me zodat je in de pauze even lekker met de kanonskogel kunt zwaaien.

Maar wat is nu precies de Kettlebell en wat zijn de voordelen?

Geschiedenis van de Kettlebell

Een sterk atletisch lichaam is van alle tijden. Ook vroeger trainden de mensen om gezond en vitaal te zijn. Dat was nog in een tijd dat er geen sportscholen waren. En geld voor allerlei gewichten hadden de mensen niet. Maar een ding waar iedereen wel beschikking over had waren kanonskogels.

Die kanonskogels waren er in allerlei soorten en maten. Die enorme kanonskogels waren niet alleen geschikt om mee te schieten, het was ook een effectieve en goedkope manier om het vluchtgevaar van gevangenen te voorkomen. En je kon er natuurlijk mee trainen.

Het mooie aan die kanonskogels was dat ze dus in overvloed aanwezig waren van groot tot klein. Je had kanonskogels variërend van een paar kilo tot enorme ballen van meerdere tientallen kilo’s en alles ertussenin. Je hoefde er maar een handvat aan te maken en de oldskool fitness kon beginnen. Van beginneling tot gevorderde voor iedereen was er wel een kanonskogel beschikbaar voor een training op maat.

kettlebell oud

Bron:wikipedia

Voordelen Kettlebell

Deze vroege vorm van krachttraining werd overal in Europa beoefend, van Rusland tot Turkije. Nou vraag jij je natuurlijk af waarom dat deze vorm van trainen beter zou zijn dan onze moderne gewichtjes. Het verschil zit hem in het feit dat met moderne gewichten de gewichten precies links en rechts van je hand zitten.

Of als je aan gewichtheffen doet, dan zitten de gewichten niet boven je maar aan de uiteinden van een lange stang. Je hebt daardoor grote problemen met de stabiliteit want behalve het gewicht omhoog drukken moet je het ook nog in evenwicht zien te houden. Deze instabiliteit zorgt regelmatig voor blessures.

Wat je eigenlijk zou willen is dat je wel het gewicht gebruikt voor de training maar niet het risico loopt op blessures vanwege de instabiliteit van de moderne gewichten.

Die oude kanonskogel of de moderne variant daarop, de Kettlebell, heeft een heel andere gewichtsverdeling. Het gewicht zit onder het handvat en er niet naast. Het voordeel van het gewicht onder het handvat is dat je veel natuurlijkere bewegingen kunt maken. Je kunt met de gewichten zwaaien en bewegen zonder dat je je polsen ongelijkmatig belast. Het gewicht zal altijd in het verlengde van je hand zitten en daarmee elimineer je gelijk de grootste beperking om flink intensief te trainen, namelijk je polsen.

Probeer maar eens te zwaaien met kleine gewichtjes van drie kilo, je voelt de onbalans gelijk in je pols. Zwaai je met een Kettlebell van wel tien kilo, je polsen zullen geen krimp geven. Wel voel je dat je door het grotere gewicht meer spieren gebruikt om deze centrifugale kracht tegen te gaan zoals de spieren in de schouders en onder in je rug.

Door gebruik te maken van een gewicht met een handvat er aan train je ook veel meer de bewegingen die je in het dagelijkse leven maakt, overal zit een handvat aan, denk maar aan die zware koffer die je altijd op vakantie meeneemt. Dit trainen met bewegingen die je dagelijks maakt lijkt als je jong bent nog vooral praktisch. Maar als je later oud bent kan een goed getrainde motoriek een groot verschil maken.

Een goed evenwicht en het feit dat je iets stevig kunt vastpakken kan net het verschil maken tussen wel of niet vallen of struikelen. En een groot gevaar voor je gezondheid als je ouder wordt is vallen en daardoor een heup breken. Dus ook als je ouder bent en meer blessuregevoelig is trainen met een Kettlebell de betere optie.

Dus eigenlijk kun je zeggen dat die moderne gewichtjes helemaal geen verbetering zijn. Die ouderwetse kettlebell is technologisch gezien veruit superieur.

HIIT met de Kettlebell

High Intensity Interval Training is de Engelse term voor de vorm van trainen die je met de kettlebell ook kunt doen. Dit betekent dat je een paar keer per dag een intensieve training doet variërend tussen de vijf en dertig minuten. Het grote voordeel van deze korte maar intensieve traingingen is dat het goed is voor je cardiovasculaire systeem, het verbetert de mate waarin je cellen op insuline reageren en het verbetert je conditie.

Maar deze vorm van trainen bevordert vooral de vetverbranding en de aanmaak van spieren.

Afvallen met de Kettlebell

Het grote voordeel van de kettlebell is dus dat je minder snel een blessure aan je polsen oploopt en dat de krachten die vrijkomen over een veel groter deel van je lichaam verspreid worden. Hierdoor heb jij de mogelijkheid om je training intensiever te maken. Hierdoor verbrand je nog meer calorieën in een kortere tijd.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat vooral die korte intensieve trainingen een hele effectieve methode is om van overtollig vet af te komen.

Je kunt met de kettlebell trainingen dus veel sneller resultaten bereiken.

Een ander groot voordeel van trainen met de kettlebell is dat je niet steeds nieuwe trainingen hoeft te leren, je kunt gewoon je oude vertrouwde trainingsschema doen alleen gebruik je een zwaardere kettlebell. Hoe intensiever de training hoe groter de resultaten, maar te intensief trainen maakt de kans op blessures groter dus maak het niet te bont.

Kettlebell als krachttraining

Naast het verbranden van vet stimuleert zo’n high intensity training ook de aanmaak van groeihormonen. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat minimaal tien minuten high intensity training de hoeveelheid groeihormonen in je lichaam laat stijgen. Dus als je meer spiermassa wilt hebben is een kettlebell training ideaal, je traint heel veel verschillende spiergroepen dus je zit ook gelijk goed qua proporties. Bovendien kun je met de kettlebell ook verschillende spiergroepen apart trainen.

Ook voor meer spiermassa geldt weer het principe dat hoe lager je de drempel maakt hoe eerder je resultaat zal boeken. En drie keer per dag een trainingssessie met de kettlebell thuis of in de pauze is veel makkelijker op te brengen dan elke keer naar de sportschool gaan.

Tot slot: enkele oefeningen met de kettlebell om je op weg te helpen

Heel veel succes![/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2730190/

http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jcem.75.1.1619005[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share