Psoriasis Behandeling

Laatste Update: 29 oktober 2017

Kokosolie tegen psoriasis: en andere natuurlijke middelen

Je huid verzorgen met zalven en oliën is belangrijk als je psoriasis hebt. Kokosolie tegen psoriasis gebruiken is iets dat veel mensen doen, maar werkt het ook echt om minder last van psoriasis te hebben en om sneller van psoriasis plakken af te zijn?

Om erachter te komen of kokosolie de beste natuurlijke remedie is om van psoriasis af te komen ga ik in dit artikel in op de normale behandeling van psoriasis, het nut van kokosolie tegen psoriasis en andere natuurlijke middelen om psoriasis te behandelen.

Normale behandeling voor psoriasis

Er zijn meerdere soorten psoriasis die allemaal hun eigen behandeling kennen.

Psoriasis vulgaris

De meest bekende vorm van psoriasis is plak psoriasis ook wel bekend als psoriasis vulgaris.

8 van de 10 mensen die last hebben van psoriasis hebben deze versie.

Je hebt dan last van de “plakken” huid die rood en geïrriteerd zijn en die bedekt kunnen zijn met wittere drogere stukken huid. Deze vorm komt over het algemeen voor rond de knieën, ellenbogen, de onderrug en op het gezicht.

Deze vorm van psoriasis wordt over het algemeen behandeld met lichttherapie en zalven om de huid toch goed te hydrateren.

In sommige gevallen komt deze versie van psoriasis alleen voor op het hoofd in en rond de haarlijn, in dat geval wordt er ook gesproken van scalp psoriasis.

Psoriasis guttata

Dan heb je ook nog psoriasis guttata, ook bekend als druppsoriasis. Deze vorm is te herkennen aan rode plekjes die zo groot zijn als druppels (1 tot 2 centimeter). Gelukkig hebben maar 2% van de mensen met psoriasis last van deze vorm. Dat is 1 op de 50 psoriasispatiënten.

Deze vorm van psoriasis geneest vaak spontaan, maar soms is er wel een behandeling nodig.

Omgekeerde psoriasis

Dan heb je ook nog de psoriasis inversa. Deze vorm komt vooral voor in de huidplooien, dus bij de oksels, als je wat dikker bent bij je vetribbels en bij vrouwen soms onder de borsten.

Je huid wordt dan erg rood. Dit lijkt heel erg op sommige vormen van eczeem. De oorzaak kan gevonden worden in een schimmelinfectie.

Deze vorm van psoriasis wordt meestal behandeld met een crème.

Psoriasis pustulosa

Deze vorm van psoriasis kenmerkt zich doordat je naast de normale plekken psoriasis ook blaasjes gevuld met pus kunt krijgen. Het is een vorm die kan voorkomen bij mensen die ook last hebben van psoriasis vulgaris. Dan is hij ook makkelijker te behandelen.

In sommige gevallen komt deze versie van psoriasis voor op het hele lichaam, dan spreekt met ook van de ziekte van Von Zumbusch.

De ziekte kan spontaan ontstaan, maar deze vorm van psoriasis wordt ook gelinkt aan roken, lichttherapie en een intensieve behandeling met corticosteroïden.

Als je deze vorm over het hele lichaam hebt is een ziekenhuisopname nodig om te voorkomen dat je uitgedroogd raakt. Als dit lokaal op je lichaam voorkomt wordt het vaak behandeld met zalven waar vitamine D in voorkomt.

Psoriasis erytrodemie

Deze vorm van psoriasis komt het minste voor, maar is het meest ernstig. De hele huid zit dan onder de psoriasisplekken waardoor de functie van de huid verstoord raakt. Het is bijvoorbeeld moeilijk om te zweten waardoor je snel oververhit kunt raken.

Doordat de huid niet goed functioneert kun je ook sneller infecties oplopen.

Het is belangrijk om naar een arts te gaan als je deze vorm van psoriasis hebt. In sommige gevallen is een ziekenhuisopname nodig om je te verkoelen of om vochtverlies tegen te gaan en om infecties te behandelen.

Deze vorm van psoriasis kan voorkomen bij mensen met psoriasis vulgaris.

Nagel psoriasis

De naam zegt het al, bij deze vorm van psoriasis heb je vooral last van psoriasis rond de nagels. Controleer wel bij een arts of je last hebt van psoriasis. Deze kenmerken kunnen namelijk ook voorkomen bij een schimmelinfectie.

Het schoonhouden van de nagel is erg belangrijk om infecties te voorkomen.

Psoriasis van de gewrichten

Artritis psoriatica staat voor psoriasis bij de gewrichten. Je hebt dan ontstekingen bij je gewrichten waardoor het bewegen pijnlijk kan zijn en waardoor je gewrichten kunnen opzwellen.

Bij deze vorm van psoriasis heb je dus pijnlijke en gezwollen gewrichten. Door die zwellingen kun je ook huidklachten krijgen. In sommige gevallen komt deze vorm van psoriasis voor in combinatie met een andere psoriasis.

Deze vorm van psoriasis wordt over het algemeen behandeld met ontstekingsremmers.

Nut van zalven en olie tegen psoriasis

Zoals je hebt gelezen spelen zalven een grote rol bij veel vormen van psoriasis, maar kunnen ze niet bij elke vorm van psoriasis gebruikt worden.

Er zijn ook duidelijke verschillen in soorten behandelingen die beschikbaar zijn. Voor psoriasis vulgaris wordt bijvoorbeeld naast lichttherapie ook therapie met crèmes toegepast.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die lichttherapie krijgen meer tevreden zijn over de behandeling dan mensen die hun psoriasis alleen met zalven of crèmes behandelen.

Mensen die een combinatie hadden van therapie met crèmes en lichttherapie hadden de grootste tevredenheid.

Olie, zalf en crème is dus niet iets wat je moet laten staan. Je moet er gewoon nog een stapje extra bij doen door lichttherapie erbij te nemen als het mogelijk is en als je dit veilig vindt.

Als dit niet mogelijk is, is het belangrijk om tijdens zonnige dagen te genieten van de zon. De lichttherapie bestaat namelijk uit contact met UV-stralen en die krijg je gelukkig ook van de zon.

Let wel op dat je niet verbrandt! Dit kan een trigger zijn voor sommige vormen van psoriasis.

Naast de voorgeschreven medicatie met zalven waarin ook hormonen verwerkt zijn is er steeds meer vraag naar natuurlijke middelen om de huid te beschermen tegen de negatieve effecten van psoriasis.

Kokosolie tegen psoriasis

Kokosolie is een belangrijke oliesoort die veel toepassingen heeft voor de gezondheid. Kokosolie is te eten, maar kan ook gebruikt worden als crème die op de huid wordt aangebracht.

Een opsomming voor de nuttige kanten van kokosolie:

 • Haarverzorging
 • Huidverzorging
 • Vermindering van stress
 • Verhouding cholesterol goed houden
 • Gewichtsverlies
 • Verbetering van het immuunsysteem
 • Ondersteuning van de darmwerking
 • Vermindering van nierproblemen
 • Vermindering van hartproblemen
 • Verlagen van de bloeddruk
 • Vermindering van diabetesklachten
 • Versterking van botten en tanden

Dit komt door de aanwezigheid van allerlei zuren, zoals laurinezuur, en de antioxidanten die erin zitten. Daarbij heeft kokosolie ook een schimmel- en bacteriedodende werking.

Het helpt ook voor het hydrateren van een droge huid als je het daarop aanbrengt. Dit komt doordat de olie die van nature op je huid voorkomt erg veel lijkt op de kokosolie. Het heeft dan ook geen nare bijwerkingen.

Doordat het zo goed werkt om de huid te hydrateren wordt het ook veel gebruikt om geïrriteerde dikke huid door psoriasis te kalmeren en te hydrateren.

Kokosolie alleen helpt niet om de psoriasisplekken kleiner te maken. Wel is het vaak een basis voor zalven waarin stoffen zitten die de plekken wel echt kleiner maken.

Kokosolie als basis voor zalven met werkzame stoffen erin

Kokosolie wordt echter wel gebruikt als basis voor een zalf waaraan andere werkzame stoffen zijn toegevoegd. Dit komt omdat het bepaalde zuren en teer, wat soms gebruikt wordt tegen psoriasis, goed kan vermengen. Daarbij dringt kokosolie wel ver in de huid door waardoor het de werkzame stoffen beter kan meenemen dan andere soorten crème.

Een dergelijke zalf met kokosolie wordt bijvoorbeeld aanbevolen voor de behandeling van psoriasis op het hoofd bij of in de haarlijn.

Het is de bedoeling dat je dit ’s avonds voor het slapengaan probeert te inmasseren op de plek waar de psoriasis voorkomt en vervolgens een douchemuts draagt, ter bescherming van je beddengoed, zodat het de hele nacht op de psoriasis kan inwerken. De volgende dag kun je het uitwassen en een praktischer verzorgingsproduct gebruiken voor overdag.

Kokosolie wordt ook aanbevolen bij de dikkere vormen van psoriasis in plaats van de psoriasis waar de huid juist dunner van wordt.

Arganolie tegen psoriasis

Een ander natuurlijk middel waar veel mensen naar zoeken voor het behandelen van hun psoriasis is arganolie. Deze olie wordt al eeuwen gebruikt in landen zoals Marokko om de huid te verzorgen, maar er is nog weinig wetenschappelijk bewijs dat arganolie ook een goed effect heeft op de huid en of het ook goed is tegen psoriasis.

De werkzame stoffen in arganolie zijn bepaalde zuren en onverzadigde vetten.

Arganolie wordt vooral gebruikt om jeugdpuistjes te verzorgen en om het haar te verzorgen.

Er zijn mensen die arganolie gebruiken om psoriasis aan de scalp te behandelen, maar daarvan is ook een geval bekend van een vrouw die daar juist een allergische reactie van heeft gekregen. Dit is het enige geval dat bekend is, dus het kan een uitzondering zijn.

Daarbij is het belangrijk om op te merken dat arganolie niet wordt aanbevolen, of afgeraden, door artsen, maar dat dit kokosolie juist wel wordt aanbevolen voor de behandeling van psoriasis al dan niet in combinatie met andere werkzame stoffen.

Olijfolie tegen psoriasis

Olijfolie is een soort olie die wel gebruikt wordt tegen psoriasis en die in combinatie met andere natuurlijke ingrediënten wetenschappelijk is onderzocht op de effectiviteit tegen psoriasis.

Uit een onderzoek blijkt dat 5 van de 8 mensen met psoriasis baat heeft bij het aanbrengen van deze mix om de huid te verzorgen.

In dit onderzoek werden deelnemers getest met psoriasis vulgaris en werden verschillende lichaamsdelen behandeld om het verschil per proefpersoon vast te stellen.

De mix van honing, bijenwas en olijfolie wordt bijvoorbeeld gebruikt tegen luier-uitslag, eczeem en psoriasis.

Deze mix kan goed helpen om je huidwerking te ondersteunen bij psoriasis doordat de honing een bacteriedodende werking heeft.

Als je dan barsten in de huid hebt die je daardoor kwetsbaarder maken tegen bijvoorbeeld candidaschimmels kan deze mix helpen om de huid te hydrateren en beter tegen die kwalijke schimmels te beschermen dan zonder de honingmix.

Aan deze mix kunnen ook hormonen worden toegevoegd om een sterker effect tegen de psoriasis te behalen.

De basis van de mix is in ieder geval dat je van elk product evenveel in de mix doet. Dus 1 op 1 op 1.

Mediterrane dieet en psoriasis

Daarnaast is olijfolie ook iets dat gegeten kan worden. Als je verder kijkt dan alleen het aanbrengen van olie, maar ook naar diëten waarin olijfolie een grote rol speelt, zoals in het Mediterrane dieet. Is te zien dat mensen die zich niet houden aan dat dieet vaker last hebben van sporiasis dan mensen die zich wel houden aan het mediterrane dieet.

Een natuurlijke oplossing is daarom ook te vinden in de voeding die je eet om psoriasis te behandelen.

Het Mediterrane dieet bestaat uit:

 • Groenten
 • Fruit
 • Noten
 • Vis
 • Mager vlees
 • Volkorenproducten

Het voordeel van dit dieet is dat je dagelijks veel vitaminen, mineralen en belangrijke vetten binnenkrijgt. Daarbij is fastfood niet iets waar Mediterrane mensen, ten minste op het platteland, zich aan blootstellen.

Dit dieet heeft dus weinig transvetten of suikers die voor een verhoging van ontstekingen kunnen zorgen.

Zon tegen psoriasis

Een andere natuurlijke remedie tegen psoriasis is de zon. Psoriasis wordt vaak behandeld met lichttherapie wat in feite neerkomt om blootstelling aan UV-straling. Door op zonnige dagen een tijdje in de zon te zitten kun je al veel doen om de psoriasis te verminderen.

Let wel op dat je niet verbrandt! Dat kan de situatie juist weer verergeren.

Tot slot…

Kokosolie is zeker een olievorm die kan helpen tegen psoriasis al natuurlijk middel. Het wordt vooral aangeraden bij psoriasis op het hoofd.

Het dringt diep door in de huid en kan daardoor de aangetaste huid soepeler maken en de beschermende functie van de huid ondersteunen.

Dit komt ook door de anti-schimmelwerking die kokosolie heeft.

Daarnaast is een mix van olijfolie met honing en bijenwas een goed middel tegen psoriasis vulgaris. Dit is ook mede te danken aan beschermende factor van honing.

Aan deze beide natuurlijke ingrediënten kunnen medische bedrijven andere middelen toevoegen om de werking van het product te versterken, zoals hormonen of teer.

Natuurlijke middelen tegen psoriasis zijn niet altijd zalven, maar ook wat je eet is van belang. Het volgen van een Mediterraan dieet kan daarom van belang zijn om de psoriasis te verminderen.

Genieten van de zon is de laatste natuurlijke remedie tegen psoriasis en nog fijn ook!

Bronnen:

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/psoriasis-types#1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4456798/

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/psb.1429/epdf

https://www.ecronicon.com/ecnu/pdf/ECNU-06-0000194.pdf

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/340107/abs/

https://www.researchgate.net/profile/Caterina_Foti/publication/265017132_Allergic_contact_dermatitis_caused_by_argan_oil/links/566ea3de08ae1a797e406dc8.pdf

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0188440904001134

http://www.complementarytherapiesinmedicine.com/article/S0965-2299(03)00120-1/abstract

https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-014-0372-1

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mijn man kreeg na het gebruik van bloeddrukverlagers heel veel last van psoriasis op zijn hoofd. De middelen van de huisarts en specialist hielpen. maar na een paar dagen gebruik, werd zijn huid zo dun, dat het vocht uit zijn hoofdhuid liep. Na vier/vijf dagen stoppen met de middelen was de psoriasis weer in alle hevigheid terug. Kortom, een hopeloze situatie met veel pijn en jeuk. Allerlei alternatieve middelen hadden eigenlijk hetzelfde effect. Ik vermoedde dat hij heel slecht tegen allerlei toevoegingen in crèmes en zalfjes kan. Kokosolie gekocht, biologisch en niet ontgeurd, en dit om de dag op zijn hoofd aangebracht. Olie smelten en met een spuitje over zijn hoofhuid verdelen.. Een uur laten trekken onder plasticfolie en handdoek en uitwassen met Zarqa shampoo. Dat verdraagt hij goed.
  Nu is zijn hoofdhuid niet meer rood en de psoriasis is eigenlijk niet veel meer dan een heel dun wit laagje. Nooit meer jeuk of pijn. Minder dan 'roos'. We kunnen het nu goed bijhouden met twee maal per week in de kokosolie zetten. Wat een verademing na al dat geworstel.

  1. Wat een fantastisch resultaat! Ben blij dat deze natuurlijke oplossing voor jullie dé uitkomst is.

 2. Met welke dingen kan je kokosolie dan mengen waardoor het een aanrader wordt voor scalp psoriasis? Dat staat er niet bij. Ben er heel benieuwd naar

  1. Dag Monique, de eigenschappen van de kokosolie zelf bevatten hele heilzame eigenschappen bij psoriases op de hoofdhuid. Kokosolie is rijk aan antioxidanten en heeft een schimmel- en bacteriedodende werking door de laurinezuur die van nature aanwezig is. Wanneer je de kokosolie graag wilt mengen met een extra hulpstof dan kan je denken aan een paar druppels Tea Tree olie, lavendel olie of kamille olie. Heel veel sterkte Monique!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin4
Share