Psoriasis

Laatste Update: 4 februari 2022

Krijgt iedereen met psoriasis ook artritis psoriatica?

Artritis psoriatica is een type chronische artritis gepaard met de huidaandoening psoriasis waarbij aanvankelijk wordt gedacht dat het gaat om een genetische aandoening. Momenteel hebben ongeveer 2% van de mensen last van psoriasis en worden geteisterd door dikke rode geïrriteerde huid met grote witte plekken.

[pullquote]Maar als je psoriasis hebt, krijg je dan ook automatisch last van artritis psoriatica?[/pullquote]

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden doordat de symptomen en de ernst van psoriasis kan verschillen per persoon. Maar dit betekent niet dat je automatisch ook last krijgt van deze aandoening. Uit onderzoek is gebleken dat tussen de 6 tot 42% ook artritis psoriatica krijgt en komt evenveel voor bij mannen als vrouwen. Grofgezegd heb je 30% kans op het krijgen van artritis psoriatica als je last hebt van psoriasis(1). Daarbij moet iemand al voor een lange tijd last hebben gehad van psoriasis voordat deze vorm zich kan ontwikkelen, de duur ligt rond de 10 jaar. Ook is het bekend dat het plotseling kan opkomen en mensen in de leeftijdscategorie tussen de 30 en 55 lopen de meeste kans op artritis psoriatica.

Het is helaas nog steeds een mysterie waarom de auto immuunsysteem zich gaat richten op gezond weefsel in het lichaam om vervolgens pijnlijke gewrichten te veroorzaken. Vaak spelen ook genen een rol en wanneer iemand in de familie ook psoriasis heeft of artritis psoriatica is er een kans dat het erfelijk is doorgegeven aan de volgende generatie(2). Ook wordt gedacht dat artritis psoriasis geprikkeld wordt door omgevingsfactoren zoals een bacteriële infectie of een ongezonde leefstijl.

Net zo als de chronische artritis aandoening jicht is artrisis psoriasis een aandoening die een negatief verloop heeft waarbij de symptomen erger worden en plotseling kunnen optreden. Er is helaas geen eenvoudige manier om het vast te stellen, maar als je psoriasis hebt en ook pijn in de gewrichten kun je het beste een afspraak maken bij een reumatoloog of een arts gespecialiseerd in het behandelen van artritis of jicht.

Hieronder een lijst met de symptomen:

symptomen artritis psoriatica

Zoals je hierboven kunt lezen kunnen de symptomen erg verschillen waardoor het lastig is om vast te stellen of je inderdaad last hebt van artritis psoriasis. Maar indien één van de symptomen herkenbaar is zul je direct een onderzoek moeten laten uitvoeren waarbij je bloed wordt onderzocht. Tevens wordt er gekeken naar bestaande zwellingen in de gewrichten en het is belangrijk om andere reumatische aandoeningen uit te sluiten zoals jicht of artritis.

Behandeling artritis psoriatica

De behandeling is zeker niet eenvoudig en het doel is om de zwellingen te verminderen zodat je geen blijvende schade oploopt in de gewrichten. Het vertragen van de aandoening is erg belangrijk naast je bestaande psoriasis klachten onder controle te houden. Zeker niet eenvoudig als je ook al te kampen hebt met psoriasis alleen. Ik kan het mij niet eens voorstellen hoe verschrikkelijk het dan moet zijn.

De eerste stap is vaak door medicijnen te nemen op basis van ontstekingremmend (NSAID), deze worden ook toegepast bij een acute jicht aanval. Hierdoor neemt vrijwel direct de zwellingen af, maar staan bekend met bijwerkingen zoals misselijkheid en maagproblemen. Ook komt het voor dat het risico op hart- en vaatziekten kan toenemen. Daarnaast kunnen er ook injecties ingediend worden met corticosteroïden om de onstekingen tegen te gaan, maar deze wordt vaak alleen toegepast bij noodgevallen omdat het op lange termijn gevaarlijk kan zijn door de bijwerkingen.

Alternatieve behandeling

Naast medicijnen is het ook belangrijk om de hoek van de alternatieve natuurlijke oplossing op te zoeken. Zo is toch regelmatig bewegen erg belangrijk om de gewrichten soepel te houden en kan de zwellingen verminderen. Een aanraden is zwemmen in een natuur bad of beginnen met yoga / pilates. Zelf heb ik hier ervaring mee en kan zeker helpen om de flexibiliteit van je lichaam te verhogen, hetzij erg belangrijk is bij artritis psoriasis.

Onderzoekers geven ook aan dat yoga verder onderzocht moet worden voor het effect op deze vorm van psoriasis(3).

Het is tevens bekend dat elke vorm van artritis waaronder artritis psoriatica voor oververmoeidheid kan zorgen zoals je hebt kunnen lezen in de lijst met symptomen. Daarom zul je ook je rust moeten nemen en je lichaam absoluut niet overbelasten met zware activiteiten.

Tenslotte wordt aangeraden om regelmatig een warm bad te nemen of juist iets heel koud op de zwellingen te leggen om de ontstekingen en zwellingen tegen te gaan. Het beste is bij forse zwellingen een speciaal zakje uit de diepvries te gebruiken en kun je krijgen bij de apotheek. Indien je erg last hebt van zwellingen kun je overwegen om een speciale zwachtel te gebruiken om de druk op de gewrichten af te nemen. Ook zul je goed moeten letten op je voeding omdat de juiste voeding en supplementen kunnen helpen om ontstekingen tegen te gaan, een gezonde leefstijl kan zeker helpen en kun je het beste even een kijkje nemen op mijn psoriasis catalogus pagina voor meer informatie!

Bronnen:

 1. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmra1505557
 2. https://ard.bmj.com/content/64/suppl_2/ii37.short
 3. https://ard.bmj.com/content/79/Suppl_1/1948.3.abstract

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. hallo. de reumatoloog heeft gezegt dat ik artitis psoriatica heb.

  nou is de vraag ; kun je mij ook vertellen wat ik wel en niet kan eten?
  want ik wil nu graag mijn voeding aanpassen.
  wacht wel op antwoord.

  groet gerard agricola.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share