Gezondheidsklachten

Laatste Update: 2 juni 2016

Kriebelhoest: Tips om ervan af te komen

Kriebelhoest tipsKuch kuch kuch kuch kuch kuch kuch als dit je bekend voorkomt heb je waarschijnlijk last van een kriebelhoest.

Je hebt last van slijm dat je moet opkuchen omdat je anders denkt dat het helemaal verkeerd gaat en misschien denk je zelfs dat er een visgraatje vast zit in je keel.

Soms kun je zelfs last hebben van een kriebelhoest terwijl je nauwelijks nog slijm opspuugt. Dat is super frustrerend want wat is de oorzaak dan en welke tips helpen voor jou?

Speciaal voor iedereen die last heeft van kriebelhoest heb ik tips bij specifieke gevallen op een rij gezet.

In dit artikel krijg je tips tegen kriebelhoest met slijm, tips voor als je ’s nachts last hebt van kriebelhoest, tips voor je kind met kriebelhoest en ook tips voor als je last hebt van een droge kriebelhoest.

Tips voor kriebelhoest met slijm

Vastzittend slijm dat lastig weg te kuchen is, is de meest voorkomende oorzaak van een kriebelhoest.

 1. Bezoek een arts als de kriebelhoest niet overgaat binnen een week.

Kriebelhoest wordt vaak veroorzaakt door vastzittend slijm. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je last hebt van bronchitis of koorts. Om erachter te komen of je ergens last van hebt dat medisch behandeld moet worden kun je als de hoest niet overgaat naar een arts gaan om erachter te komen of er meer aan de hand is dan alleen een vervelende kribelhoest.

 1. Maak de slijm losser door waterdampen.

Dik slijm is vaak lastig op te kuchen. Door waterdampen in te ademen kun je het slijm iets vochtiger maken en iets laten oplossen waardoor het eenvoudiger is om het op te kuchen.

Het inademen van waterdampen kan al door een dampmachine, die zijn het meest veilig. Je kunt ook een pan met water verhitten en die vervolgens van het vuur afhalen om daarboven de dampen in te ademen.

Maar ik raadj e met klemaan omzo'n stoomapparaat aan te schaffen. Het laatste wat je wilt is met een kriebelhoest en brandwonden in een ziekenhuis belanden. Of nog erger, je kind. Je kunt ook een lekkere warme douche nemen om de waterdampen in te ademen.

 1. Eet (kippen)soep.

Ook het eten van soep kan helpen doordat je vaak boven de soepkom hangt die ook damp afgeeft. Daarnaast helpt de warme oplossing, waar vaak ook zout in zit, ook om het slijm dunner te maken waardoor je het of doorslikt of eenvoudiger opkucht.

 1. Thee met honing.

De thee met honing spoelt overvloedige bacteriën weg en de honing werkt daarbij desinfecterend en versnelt de heling van je kapot gekuchte keel. Helemaal geweldig dus.

Als je gebruikmaakt van kamillethee heb je dubbel effect want kamille helpt ook met het desinfecteren van je keel en zorgt ervoor dat je beter kunt ontspannen.

Bovendien zit thee nu ook in de schijf van vijf waardoor je daar ook weer eenvoudiger aan voldoet.

 1. Stop met roken.

Als je al lange tijd rookt kan dat ook de oorzaak zijn van je kriebelhoest. Je luchtwegen vinden het lastig om het slijm weg te werken waardoor je een rokerskuch ontwikkelt die erg lijkt op een kriebelhoest.

De rook irriteert de wegen ook nog eens extra dus stoppen met roken kan heel goed helpen om van die kriebelhoest af te komen, ook op lange termijn.

 1. Controleer de bijwerkingen van medicijnen.

Als je net bent begonnen met medicatie kan kuchen daar een bijwerking van zijn. Meestal gaat dit in een paar weken over, maar als dit aanhoudt is het verstandig om andere medicijnen van je arts te vragen.

Tips voor als je ’s nachts last hebt van kriebelhoest

’s Nachts kan een kriebelhoest je uren wakker houden. Dit is natuurlijk super vervelend want dan weet je al dat je de volgende dag helemaal vermoeid bent. Om dit te voorkomen heb ik een aantal tips om minder last te hebben van kriebelhoest terwijl je wilt slapen.

 1. Leg een extra kussen onder je hoofd (en schouders als dat fijner is)

Door een extra kussen ligt je hoofd nog hoger ten opzichte van je maag dan normaal. Hierdoor kan de zwaartekracht zijn werk doen en kan slijm in je maag afdalen voordat je er last van krijgt.

 1. Maak je slaapkamer vochtiger.

Door een vochtregelaar in de slaapkamer te zetten voorkom je te droge lucht waardoor je ook kunt gaan kuchen.

 1. Zet een glas water en keelsnoepjes naast je bed.

Je wilt er natuurlijk van alles aan doen om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van het kuchen. Een slok water kan soms al wonderen doen en ook een keelsnoepje. Door die twee dingen op je nachtkastje te zetten kom je er eenvoudig bij voor als je het nodig hebt en hoef je niet eerst uit bed te stappen.

 1. Verschoon je beddengoed.

Huismijten, stof, dode huidcellen kunnen allemaal leiden tot allergieën die zich kunnen uiten met ’s nachts veel moeten kuchen. Als je last krijgt van een kuch verschoon dan je beddengoed zodat je in ieder geval minder dode huidcellen rond je hebt en ook minder huismijten.

Het is het beste om je beddengoed wekelijks te verschonen.

Tips voor als je kind last heeft van kriebelhoest

Als je kind last heeft van een kriebelhoest is dat dubbel zo vervelend. Ten eerste houd het je kind de hele nacht wakker en jou ook omdat je zo goed mogelijk voor hem/haar wilt zorgen. Er zijn meerdere dingen die je voor je kind kunt doen als hij/zij last heeft van een kriebelhoest.

 1. Laat je kind de voorgaande tips gebruiken als het kan.

Een lekker soepje kan ook voor je kind wonderen doen om van de kriebelkuch af te komen en ook de andere tips kunnen helpen. Het lichaam van een kind is vooral kleiner dan dat van een volwassene, maar wat dit betreft gelden ongeveer dezelfde regels.

 1. Controleer of je kind last van astma heeft.

Kinderen die last krijgen van astma kunnen hierdoor gaan kuchen. De lucht wegen raken vernauwd en als reactie moet je kind dan kuchen. Ga daarom met je kind naar een arts om te controleren of er niet iets aan de hand is met de luchtwegen.

 1. Controleer of je kind last heeft van een allergie.

Een huismijt allergie kan de oorzaak zijn dat je kind kucht. Natuurlijk heb je het beddengoed allang verschoond, maar een controle kan geen kwaad. Dan weet je direct of je wellicht speciaal beddengoed moet aanschaffen.

 1. Rook niet waar je kind bij is.

Meeroken is net zo slecht als roken. Een kennis van mij heeft een alvleesklierontsteking gehad en rookte eerst en als hij een sigaret opstak begon de alvleesklier pijn te doen, maar dat niet alleen. Zelfs als hij maar in een ruimte kwam waar gerookt werd had dit direct een effect op de pijn in zijn alvleesklier. Een tastbaarder bewijs dan dat dat zelfs meeroken slecht voor je is, is er bijna niet voor mij. Inmiddels is hij gestopt met roken en komt hij nergens meer waar er gerookt wordt. Als mensen een sigaret opsteken gaat hij zelfs gewoon weg.

Ook wetenschappers geven al jaren aan dat meeroken net zo slecht is als zelf roken.

Als je rookt waar je kind bij is kan dat de luchtwegen ook al aantasten waardoor hij/zij een rokerskuch ontwikkelt. Stop daarom direct met roken in het bijzijn van je kind. Het kleinste rookwolkje kan al kwaad doen.

Tips tegen een droge kriebelhoest

Een droge kriebelhoest is super vervelend, want je hebt geen duidelijk aanwijsbare reden. Meestal kan een droge kuch ontstaan na een verkoudheid, maar soms kan het er zomaar zijn. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken om van een droge kriebelhoest af te komen.

 1. Drink water

Uitdroging zorgt voor een droge keel en een plakkerige mond. Hierdoor kun je juist gaan kuchen omdat ook de lucht niet meer zo vloeiend overal langs gaat. Drink daarom minimaal 2 liter water per dag.

Daarbij kun je bij uitdroging ook last krijgen van een lage bloeddruk, duizeligheid, misselijkheid en futloosheid.

 1. Laat je controleren op allergieën.

Bepaalde stoffen en rook kunnen leiden tot een droge kuch. Als je niet rookt en toch last hebt van een kuch laat je dan controleren op allergieën. Die kunnen ook op latere leeftijd ontstaan, zoals een allergie voor een huisstofmijt.

Tot slot…

Een kriebelhoest is super vervelend en kan meerdere oorzaken hebben, zoals vastzittend slijm door een verkoudheid of koorts, maar ook roken en een droge kriebelhoest kan weer veroorzaakt worden door uitdroging of een allergie of het is een nawee van een verkoudheid.

Vocht inademen en opdrinken zijn de belangrijkste manieren om van een kriebelkuch af te komen. Daarnaast kan een schoon beddengoed en stofvrije omgeving ook helpen.

Als een kriebelhoest niet binnen een week voorbij is, is het verstandig om naar je arts te gaan voor nader onderzoek.

Bronnen:

http://www.webmd.com/cold-and-flu/features/nighttime-relief

http://www.webmd.com/children/guide/cough-treatment

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share