Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 1 augustus 2022

25 natuurlijke remedies tegen vastzittend slijm

vastzittend slijmSlijm is iets wat iedereen heeft en sommige mensen zouden willen dat ze een stuk minder van dat vieze, kleverige spul zouden hebben. Natuurlijk, het is best vies zijn om klodders snot in een zakdoekje te snuiten als je een verkoudheid of een sinus infectie hebt, maar slijm heeft eigenlijk een heel belangrijk doel.

TIP van Robert Jan:
Wil je snel van vastzittend slijm af? Dit werkt direct >>

Slijm is ongelooflijk belangrijk voor ons lichaam; het is de olie in de motor. Zonder slijm, loopt die motor vast.

Slijm kan een gevolg zijn van een allergie of een zere keel, maar er zijn tal van redenen dat je keelslijm kunt krijgen en vaak onthult het dat er wat gaande is in je lichaam. Zelfs als je gezond bent, produceert je lichaam voortdurend slijm - in feite tot wel 1,5 liter per dag.

Meestal druipt dit slijm langs de achterkant van je keel zonder dat je dit merkt. Maar als je ziek bent, kan dat slijm je keel verstoppen.

Je lichaam hoeft niet noodzakelijkerwijs meer slijm te produceren als je ziek bent, maar de consistentie van het slijm zal wel wijzigen, zodat je het begint op te merken. Er zijn vele factoren die de consistentie van slijm kunnen veranderen, zoals bijvoorbeeld allergieën of, zoals bij sommige mensen, de consumptie van melk.

In dit artikel zullen we een aantal van de vele oorzaken van slijm in de keel uitleggen, zodat je na het lezen zelf kunt bepalen wat er gebeurt in je lichaam.

Hoeveel slijm is normaal en hoeveel is te veel? Wat kan de kleur je vertellen over je gezondheid? Kun je je gemakkelijk ontdoen van het slijm? Of hoe kun je het op zijn minst verminderen en hoe moet je dat dan doen? Zijn er natuurlijke oplossingen? Verderop vind je alle antwoorden.

De functie van slijm

Het weefsel wat slijm produceert bekleedt je mond, neus, sinussen, keel, longen en maag-darmkanaal. Slijm fungeert als een beschermend laagje over deze oppervlakken, waardoor het onderliggende weefsel niet uitdroogt. Je moet deze oppervlakken vochtig houden want anders zullen ze uitdrogen en barsten en ben je niet langer goed beschermd.

Slijm fungeert namelijk ook als een soort afdeklaagje, het sluit je af tegen ongewenste indringers zoals bacteriën en stof voordat ze de kans krijgen om je lichaam kunnen binnenkomen - in het bijzonder geldt dit voor de gevoelige luchtwegen. Je wilt die omgeving steriel en vrij van smurrie houden. Slijm is een beetje plakkerig en dik. Het heeft viscositeit waardoor het dingen kan vangen.

Maar slijm is meer dan alleen een plakkerige goedje. Het bevat ook antistoffen, die het lichaam helpen om indringers zoals bacteriën en virussen te herkennen, enzymen die de indringers doden, eiwitten die het slijm kleverig en vezelig maken zodat het vuil kan vasthouden.

Waarom maak ik zoveel slijm aan?

Zelfs als je gezond bent, is je lichaam een machine die steeds maar slijm aanmaakt. Je maakt elke dag ongeveer 1 tot 1,5 liter van dit spul aan. Het grootste deel van dat slijm druipt door je keel en verdwijnt in je maag. Dit merk je vaak niet eens. Denk maar eens aan al die keren dat je slikt: Inderdaad, op die momenten verwerk je speeksel en slijm.

Er zijn momenten waarop je merkt dat je slijm hebt - meestal niet omdat je er opeens meer van aanmaakt, maar omdat de consistentie is veranderd.

Het slijm verandert in samenstelling. Het wordt dikker. En als het dikker is, voel je het slijm opeens wel en wil je dat het weggaat. Sommige mensen hebben van nature dikker, taaier slijm dan anderen.

Er is over het algemeen een zware verkoudheid, allergie, of iets anders dat irriteert, voor nodig om de slijmproductie van je lichaam in de hoogste versnelling te krijgen.

Tijdens een allergische reactie, zoals op pollen of ambrosia, produceren de cellen in je lichaam een stof genaamd histamine wat voor niezen, jeuk en een verstopte neus zal zorgen. Het weefsel van de slijmvliezen begint dan vloeistof te lekken en je neus begint te lopen.

Het drinken van melk kan bij sommige mensen ook meer slijm produceren. Dit is te wijten aan smaak-rhinitis, een reflex reactie die wordt veroorzaakt door de consumptie van bepaalde stoffen. Smaak-rhinitis is ook de reden waarom je neus gaat lopen wanneer je bijvoorbeeld hete pepers eet.

Melkeiwitten veroorzaken bij sommige mensen dezelfde soort reactie. Maar hoewel je misschien het gevoel hebt dat je meer slijm aanmaakt, zul je een verkoudheid niet verergeren door het drinken van een glas melk.

Waarom verandert mijn slijm van kleur?

Als je ooit naar de inhoud van je zakdoek hebt gekeken, nadat je je neus hebt gesnoten, heb je misschien wel gemerkt dat je slijm niet altijd even helder is. Het kan geel, groen of zelfs een roodachtige of bruine tint hebben. Wat betekenen deze kleuren?

Je zou weleens gehoord kunnen hebben dat geel of groen slijm een duidelijk teken is dat je een infectie hebt, maar ondanks deze veelvoorkomende misvatting is de gele of de groene tint niet te wijten aan bacteriën: Als je verkouden bent, stuurt je immuunsysteem witte bloedcellen, die ook wel neutrofielen worden genoemd, naar het getroffen gebied. Deze cellen bevatten een groenachtig gekleurd enzym en als deze in grote aantallen aanwezig zijn, kunnen ze het slijm dezelfde kleur geven.

Maar je kunt toch helder slijm hebben terwijl je een vreselijke oor- en sinus-infectie hebt. Als je wel een infectie hebt, zul je waarschijnlijk ook andere symptomen, zoals congestie, koorts en druk in je gezicht, vooral op de sinussen, ervaren.

Meerkleurig slijm heeft ook betrekking op de concentratie van het slijm. Dik, kleverig slijm is vaak groenachtig.

Slijm kan ook tinten van rood of bruinig bloed bevatten, vooral als je neus uitgedroogd of geïrriteerd is van teveel wrijven, snuiten of pulken. Het meeste bloed is afkomstig uit het gebied pal in het neusgat, waar de meeste van de bloedvaten in de neus zijn gelegen. Een kleine hoeveelheid bloed in je slijm is niet erg, maar als je grote hoeveelheden bloed ziet, moet je echt je huisarts bellen.

Oorzaken van slijm in de keel

Als je je afvraagt wat de oorzaak van slijm in je keel is, zijn hier 19 mogelijke redenen:

 • Post-nasaal druipen: Dit is wanneer het slijm van de achterkant van de neus door de keel loopt. Als dit na een maaltijd optreedt, kan het een gevolg zijn van een allergie, sinusitis of kan het vasomotorische rhinitis zijn.
 • Verkoudheid of griep: Slijm wordt dik als er een infectie in het lichaam is, zoals een verkoudheid of een griep. Verandering in de kleur van het slijm kan ook een verkoudheid of griep signaleren.
 • Zwangerschap: Congestie, hoesten en niezen, samen met andere symptomen zoals ochtendmisselijkheid, komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Het oestrogeen is de schuld van het slijm in de keel tijdens de zwangerschap.
 • Seizoensgebonden allergieën: Als je ergens allergisch voor bent, kunnen je slijmniveaus veranderen, maar het gebruik van antihistaminica of de verwijdering van het allergeen, zal dit weer laten verdwijnen.
 • Acute bronchitis: Dit type bronchitis veroorzaakt een ontsteking van de luchtwegen en wordt gewoonlijk veroorzaakt door een virale infectie of soms een bacteriële infectie. Acute bronchitis kan besmettelijk zijn.
 • Kroep: Dit ontstaat wanneer het strottenhoofd en de luchtpijp als gevolg van een virus veel wijder zijn geworden.
 • Epiglottitis: Dit is een zeldzame, levensbedreigende aandoening die wordt veroorzaakt door een virale infectie.
 • Laryngitis: Ontsteking van het strottenhoofd veroorzaakt door een virus.
 • Faryngitis: Keelontsteking veroorzaakt door een bacteriële infectie.
 • Longontsteking: Longontsteking veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie.
 • Sinusitis: Ontsteking van de sinussen door ofwel een virale, bacteriële infectie of door een schimmelinfectie.
 • Tonsillitis: Ontsteking van de amandelen veroorzaakt door een infectie.
 • Tuberculose: Een ernstige infectie van de longen en andere organen.

Andere oorzaken kunnen ook nog keelontsteking, klierkoorts, roken, luchtvervuiling, inhaleren van chemische middelen of angst zijn.

Symptomen die kunnen optreden bij keelslijm

Je kunt ook nog last krijgen van andere bijkomende symptomen, afhankelijk van de oorzaak van het slijm in de keel. Vaak is het slijm in de keel een gevolg van een bacteriële-, virale- of een schimmelinfectie. De symptomen kunnen onder meer koorts, koude rillingen, congestie, hoesten, een loopneus, jeukende ogen, hoofdpijn en ademhalingsproblemen zijn.

Symptomen van enkel keelslijm zijn (natuurlijk) slijm, keel congestie, kortademigheid, hoesten en het ophoesten van slijm.

Voedingsmiddelen die keelslijm verlichten of juist veroorzaken

Voeding kan een grote rol spelen bij keelslijm. Sommige voedingsmiddelen kunnen daadwerkelijk bijdragen aan de ontwikkeling van keelslijm en andere voedingsmiddelen kunnen het juist helpen verlichten. Hoewel ieder mens anders is en eigen unieke triggers kan hebben, zijn hier enkele van de voedingsmiddelen die je moet vermijden als je overmatig slijm in de keel hebt, en voedsel dat je juist moet eten omdat ze het slijm kunnen helpen verminderen.

Voedingsmiddelen die overmatige slijmproductie veroorzaken:

 • Zuivelproducten zoals melk, ijs, yoghurt en kaas
 • Vet rood vlees en bewerkt vlees
 • Producten die gluten bevatten - vooral bij mensen met een glutenallergie
 • Alcohol
 • Cafeïne - in het bijzonder de variëteit die wordt gevonden in frisdrank zoals Redbull
 • Groenten en fruit, zoals bananen, kool en aardappelen

Voedingsmiddelen die het slijm juist verlichten:

 • Fruit en groenten zoals knoflook, selderij, ui, peterselie, pompoen, bessen, sinaasappels, sla, broccoli, spruitjes en paprika
 • Kippensoep
 • Vette vis zoals tonijn, zalm, forel en haring
 • Olijfolie

Elke ochtend slijm in je keel

Als je elke dag wakker wordt met slijm in je keel, waarvan je het gevoel hebt dat het eruit moet, zijn hier een paar verschillende redenen voor.

Om te beginnen kan slijm in de keel in de ochtend een resultaat zijn van een infectie of een allergie, astma, een chronische obstructieve pulmonaire ziekte of het kan een teken zijn van congestief hartfalen.

Congestief hartfalen kan, in het bijzonder tot dagelijks slijm in de keel leiden en dan vooral in de ochtend omdat het hart moeite heeft om grote hoeveelheden bloed door het lichaam te pompen, waardoor er vochtophoping ontstaat. Deze vloeistof hoopt zich vooral op in de longen, in het bijzonder wanneer een persoon gedurende de nacht plat ligt. Het resultaat is een natte hoest in de ochtend en/of gedurende de nacht.

TIP van Robert Jan:
Wil je snel van vastzittend slijm af? Dit werkt direct >>

Slijm in je keel na het eten

Er zijn vele redenen, met inbegrip van voedselallergieën, post-nasaal druppelen, bijwerkingen van medicijnen, een chronische verkoudheid, reflux, zwaar roken en virale of bacteriële infecties, waarom een persoon na het eten slijm in de keel kan ervaren.

Om het slijm in de keel na een maaltijd te verminderen moet je je vochtinname verhogen, na de maaltijd stoom inhaleren, voedsel waar je allergisch voor bent vermijden, gorgelen met lauw water met zout, kruidenthee na de maaltijd drinken en stoppen met roken of als dat niet lukt flink minderen. Dit alles om ervoor te zorgen dat het slijm los komt te zitten.

Wanneer kan het slijm in de keel een ernstig probleem worden?

De kleur van je slijm in de keel is een sterke indicator van hoe ernstig je gezondheidsprobleem is. In het algemeen is dun en helder slijm het veiligste en kunnen andere kleuren een bepaalde infectie aangeven. Hier zijn enkele richtlijnen om te weten wanneer het slijm in de keel een ernstig probleem is.

 • Dun en helder: teken van een kou of allergieën, het kan ook een teken van bijwerkingen van medicatie zijn of een reactie op bepaald voedsel.
 • Dik en gekleurd: als slijm dik is, kan dit een teken van droogheid zijn, dat kan worden veroorzaakt door een infectie in het systeem. Wanneer slijm groen, geel of bruin wordt, kan het een bacteriële infectie zijn.
 • Rochelend geluid in de borst: als slijm naar beneden in je borst druipt, kan het moeilijk zijn om te slikken en kan het een "rochelend" geluid geven, wat kan wijzen op een longontsteking.
 • Brandend gevoel: als slijm brandt, kan dit een gevolg zijn van maagzuur of een zweer.

Aandacht hebben voor je slijm kan je helpen inzicht te krijgen over je algehele gezondheid en het kan je aanwijzingen geven over de oorzaak en hoe je het kunt behandelen.

Veranderingen in je levensstijl om het slijm in de keel te verzachten

Hier zijn een aantal veranderingen die je kunt maken in je levensstijl om het slijm in de keel te kalmeren:

 • Gebruik een pipet omdat dit je kan helpen bij het wegspoelen van het slijm. Een zoutoplossing of gedestilleerd water wordt meestal gebruikt om de nasale passages schoon te spoelen. Steek het pipet in één neusgat en kantel je hoofd boven de gootsteen om de oplossing die weer terugloopt op te kunnen vangen. In wezen zorg je er zo voor dat de irriterende stoffen worden verwijdert.
 • Breng warme kompressen aan op je gezicht om de pijn en de druk op de sinus te verminderen.
 • Slaap met je hoofd iets omhoog totdat het slijm is opgelost om te voorkomen dat het zich ophoopt.
 • Gebruik een luchtbevochtiger in huis om uitdroging te voorkomen.
 • Kook water en ga hier met je hoofd boven hangen. Bedek je hoofd met een handdoek om de stoom te kunnen inhaleren.
 • Vermijd irriterende stoffen - stop met roken en probeer ook om rook te vermijden, zorg ervoor dat je woning en je werkplek schoon zijn en draag, als dat nodig is, een masker tijdens het schoonmaken.
 • Bescherm je sinussen tegen temperatuurveranderingen door je gezicht, als het bijvoorbeeld koud is, te bedekken.
 • Snuit je neus voorzichtig uit – doe slechts een neusgat per keer, zet niet teveel druk en gebruik alleen schone materialen.
 • Gebruik medicatie die je zonder recept in de winkel kunt kopen zoals antihistaminica, medicinale neussprays en neussprays met een zoutoplossing.
 • Drink veel water, in het bijzonder lauwwarm water en thee.
 • Probeer een ‘hot toddy’: mix warm water met wat whisky, verse citroen en honing. Onderzoek suggereert dat deze drank je een opgelucht gevoel kan geven.
 • Drink kruidenthee, niet alleen helpt dit om het slijm af te breken, maar je kunt ook de stoom inademen.

Deze veranderingen in je levensstijl kunnen je helpen om het slijm dat je hebt, af te breken en af te voeren. Het zal je vrijwel direct een beter gevoel te geven.

Huismiddeltjes om vastzittend slijm te kalmeren

Natuurlijk kun je direct naar de apotheek rennen om medicatie te halen, maar hoe langer je dit kunt vermijden, hoe beter. Hierbij deel ik maar liefst 25 natuurlijke oplossingen, allemaal gericht op het verlichten van het vastzittende slijm.

Vastzittend slijm 1: Gember en honing

Gember heeft heel veel geneeskrachtige eigenschappen en kan verschillende ziekten behandelen. De stoffen in gember kunnen de symptomen van verkoudheid en van hoesten verminderen en de luchtwegen verzachten.

Neem 100 gram verse gemberwortel en verwijder de buitenste schil. Plet het stukje fijn. Voeg geen water toe. Neem nu 2 eetlepels ruwe honing en doe dat voor 15 seconden in de magnetron. Voeg nu een theelepel geraspte gember aan de verwarmde honing toe. Eet dan twee eetlepels van dit brouwsel. Neem het twee keer per dag gedurende drie dagen in.

Als alternatief voeg je een eetlepel honing toe aan een glas lauw water. Drink dit meerdere keren per dag. De geneeskrachtige eigenschappen van de honing zullen ervoor zorgen dat je je snel beter voelt.

Vastzittend slijm 2: Peper

Maal een halve theelepel witte peper en voeg hieraan 1 eetlepel honing toe. Doe dit mengsel gedurende 10-15 seconden in de magnetron. Kauw er dan op. Je zult een onmiddellijke verlichting voelen. Dit mengsel moet je, om het slijm volledig op te laten lossen, driemaal per dag gedurende minstens een week innemen.

Als alternatief kun je een citroen door de helft snijden. Verwijder de pitjes. Strooi een snufje zout en wat zwarte peper over de halve citroen. Consumeer het sap direct om het slijm op te laten lossen.

Vastzittend slijm 3: Kikkererwtenpoeder

Doe een eetlepel olie in een pan en bak twee eetlepels kikkererwtenpoeder totdat deze lichtbruin is. Voeg er een theelepel honing en wat amandelpoeder aan toe en meng dit met 2 kopjes water. Roer het goed door en haal de pan van het vuur. Drink dit mengsel twee keer per dag gedurende 4-5 dagen.

Vastzittend slijm 4: Ui en citroen

Schil de ui en haal deze door een sapcentrifuge. Knijp vervolgens het sap van een citroen uit en meng dat met het uiensap. Giet dit mengsel, samen met een kopje kokend water, in een pan en laat het 2-3 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en voeg, nadat het mengsel is afgekoeld, een theelepel honing toe. Drink driemaal daags een kopje van dit mengsel totdat je je beter voelt.

Als alternatief snipper je een ui en voeg je ook nog twee grote lepels suiker toe. Na een half uur zal dit mengsel zich omzetten in vloeistof. Consumeer om de paar uur een grote lepel.

Vastzittend slijm 5: Druivensap

Druiven zijn van nature slijmoplossend en kunnen dus helpen om je longen te verzachten en het slijm op te lossen. Neem 2 eetlepels druivensap en voeg daar 2 eetlepels honing aan toe. Drink dit brouwsel driemaal per dag gedurende een week.

Vastzittend slijm 6: Citroenthee

Het citroenzuur in citroen en de antiseptische eigenschappen van honing helpen om het slijm los te maken en de keel te verzachten. Tijdens het zetten van een potje zwarte thee, voeg je een paar lepels vers citroensap en honing toe.

Vastzittend slijm 7: Gorgelen

Voeg aan een glas warm water een eetlepel zout toe. Kantel je hoofd lichtjes naar achteren en gorgel met dit zoute water. Slik het niet door. Na een paar minuten gorgelen, zul je je beter voelen. Als alternatief voeg je een snufje zout en een eetlepel kurkuma toe aan een glas warm water en gorgel je 3-4 keer per dag.

Vastzittend slijm 8: Wortelen

Wortelen zijn een enorme bron van vitamine C en verbeteren je immuunsysteem vanwege zijn antioxiderende eigenschappen. Bovendien zit het vol met verschillende vitaminen en voedingsstoffen die symptomen van hoest en slijm kunnen verminderen. Neem het sap van 3-4 verse wortelen. Voeg hieraan een beetje water en 2-3 theelepels honing toe. Meng het goed door elkaar en drink het 2-3 keer per dag om het slijm op te lossen.

Vastzittend slijm 9: Knoflook en limoen

De anti-inflammatoire eigenschappen van knoflook en het citroenzuur in de limoen lossen het slijm op. Kook een kopje water. Haal het van het vuur af en knijp 3 limoenen in het water uit. Voeg nu 2 geplette teentjes knoflook, een halve theelepel zwarte peper en een snufje zout toe. Roer alle ingrediënten goed door elkaar en geniet van dit drankje. Deze remedie zal een onmiddellijke verlichting van het slijm geven.

Vastzittend slijm 10: Kippensoep

Hete kippensoep helpt bij de behandeling van slijm en hydrateert je luchtwegen. De warme soep kan de consistentie van de slijm veranderen en het slijm afbreken. Drink het minstens 2-3 keer per dag om je keel te schrapen. Je kunt ook wat gember en knoflook toevoegen om de soep nog smakelijker te maken.

Vastzittend slijm 11: Sjalotten

De zwavel in sjalotten vermindert duidelijk de infectie van de luchtwegen en vermindert de irritatie van de slijmvliezen. Schil 6-8 sjalotten en eet ze met wat suiker.

Let op: Als je een brandend gevoel in de luchtwegen krijgt, betekent dit dat de remedie werkt.

Vastzittend slijm 12: Cayennepeper

De stimulerende eigenschappen van cayennepeper verminderen slijm en verlichten een geïrriteerde keel. Meng een kwart theelepel geraspte verse gember met wat cayennepeper. Voeg hier nu 1 eetlepel honing, appelazijn en twee eetlepels water aan toe. Consumeer dit 3-4 keer per dag. Cayennepeper kan ook in gerechten worden gebruikt.

Vastzittend slijm 13: Kurkuma

Kurkuma is een van de meest effectieve antibiotica voor het genezen van slijm. Het werkt als een antioxidant en bevat curcumine, dat wordt gebruikt om diverse interne en externe problemen van het lichaam te behandelen.

Voeg aan een glas warme melk een halve theelepel zwarte peper en kurkumapoeder toe. Meng er ook nog een theelepel honing doorheen. Drink het elke dag om je te ontdoen van het slijm.

Je kunt ook 2 eetlepels kurkumapoeder met wat appelazijn mengen. Meng het goed door elkaar en consumeer het meteen.

Vastzittend slijm 14: Anijszaad

Kook 1½ kopje water en voeg hieraan gemalen anijszaad toe. Laat het dan gedurende 30 minuten op een laag pitje doorkoken. Zeef het en laat de resterende vloeistof verdampen totdat je nog 1 kopje overhoudt. Meng hier 2 kopjes honing doorheen en laat het afkoelen. Je kunt het in de koelkast bewaren en voor 2-3 maanden gebruiken.

Vastzittend slijm 15: Schors van wilde kers

Wilde kers bevat een slijmoplossend middel, dat het slijm uit de borst, keel en longen verwijdert. Bereid thee van de geurige schors of van het schorspoeder. Als alternatief kun je twee theelepels wilde kers siroop innemen, dat gemakkelijk verkrijgbaar is in de supermarkt.

Let op:

 • Vrouwen die in verwachting zijn en borstvoeding geven, moeten dit niet gebruiken.
 • De pitten en de bladeren van wilde kers bevatten giftig blauwzuur, dus deze mogen niet worden geconsumeerd.
 • Gebruik het niet voor een lange tijd.

Vastzittend slijm 16: Narduswortel

Narduswortel heeft antiseptische, en zuiverende eigenschappen die effectief slijm kunnen behandelen. Bereid een kruidenthee van de wortel en drink het 2-3 keer per dag.

Als alternatief kun je ook gorgelen met het mengsel, dat overblijft.

Let op: Vrouwen kunnen beter het gebruik ervan vermijden.

Vastzittend slijm 17: Laurierblad

Neem een handjevol verse laurierblaadjes en doe deze, samen met een kopje kokend water, in een kom. Laat het een paar minuten trekken en zeef het mengsel daarna. Consumeer het direct om voor verlichting te zorgen.

Vastzittend slijm 18: Bladeren van de stinkende ballote

vastzittend slijm

Kook een ½ halve liter water in een pan en haal de pan daarna van het vuur. Voeg nu 50 gram gedroogde stinkende ballote bladeren toe en doe de deksel op de pan. Laat het 10 minuten trekken en voeg dan 500 gram honing toe aan het mengsel. Het kan gedurende 2 tot 3 maanden in de koelkast bewaard worden.

Vastzittend slijm 19: Hondsgras

Hondsgras is zeer hoog in plantenslijm en bevat ijzer, magnesium, vezels, calcium, selenium, eiwitten en vitaminen A en B, is antibacterieel, verzacht keelpijn en helpt het slijm gladder te maken, zodat het gemakkelijker verdreven kan worden.

Kook 2 eetlepels gedroogd hondsgras met twee kopjes water en laat het gedurende 5 minuten trekken. Zeef deze oplossing en drink het 2-3 keer per dag.

Vastzittend slijm 20: Oregano-olie

De antibacteriële en anti-inflammatoire eigenschappen van oregano-olie kunnen verschillende infecties van de luchtwegen behandelen. Omdat het van nature slijmoplossend is, is het effectief duidelijk: het verminderen van slijm. Doe een paar druppels oregano-olie door je eten of consumeer het direct. Bovendien kun je ook oregano capsules innemen als voedingssupplement. Deze kun je onder andere bij reformwinkels kopen.

Vastzittend slijm 21: Zoethoutwortel

Bereid een aftreksel door zoethoutwortel aan wat water toe te voegen. Zeef deze oplossing en drink het driemaal per dag. Het vermindert, heel effectief, het slijm uit je borst en vermindert ook je keelpijn.

Vastzittend slijm 22: Schorspoeder van de gladde iep

De oplosbare vezel in gladde iep vormt een gel-achtige substantie wanneer deze wordt opgelost in water en het vermindert de ontsteking. Kook twee kopjes water en voeg hieraan 2 eetlepels gladde iep schorspoeder toe. Drink dit twee keer per dag om het slijm te verminderen.

Bovendien kan ook driemaal per dag 5 ml. tinctuur hiervan worden gebruikt. Een kompres bereid met iep kan worden toegepast op de borst om de vorming van slijm te verminderen.

Vastzittend slijm 23: Eucalyptusolie

Het is een van de meest effectieve kruidenoliën die wordt gebruikt bij de behandeling van slijm. Meng het met wat kokosolie en masseer het over de borst. Een behandeling met deze olie zal zeker het slijm uit je lichaam verdrijven.

Maar let op:

 • Deze olie mag niet direct op de huid worden aangebracht.
 • Het mag niet worden ingeslikt.

Vastzittend slijm 24: Kruidenthee

Deze hete oplossing helpt om hardnekkig slijm de nek om te draaien. Er zijn vele soorten kruidenthee die voor dit doel kunnen worden gebruikt. Je kunt een kopje muntthee, lavendelthee, groene thee, Echinacea of kamillethee drinken. Om de smaak te verbeteren, voeg je een theelepel honing toe. Je kunt zelfs kruidenthee maken van een aantal andere kruiden zoals hysop of kalmoeswortel.

Vastzittend slijm 25: Munt- en eucalyptusbladeren

Kook een handjevol munt- en eucalyptusbladeren gedurende 10 minuten in een pan met water. Daarna, verwijder je deze van het vuur en zet je deze op tafel. Nu buig je met je gezicht over de pan en inhaleer je de waterdampen. Dit zal het slijm losmaken, je sinussen openen en het slijm verdrijven.

Als alternatief kun je, als je deze bladeren niet kunt vinden, kokend water in een kom gieten. Plaats een handdoek over je hoofd en inhaleer voor 5-10 minuten de stoom. Dit zal het slijm ook losmaken.

Tot slot

Dat waren maar liefst 25 natuurlijke oplossingen om dat vervelende slijm zo snel mogelijk weg te werken. Grote kans dat er ééntje tussen zit die jou aanspreekt, en wat ook voor jou kan gaan werken.

TIP van Robert Jan:
Wil je snel van vastzittend slijm af? Dit werkt direct >>

Ben ik nog wat vergeten? Heb jij ook een natuurlijke oplossing tegen vastzittend slijm? Deel het met ons in een commentaar hieronder!

Bronnen

www.wikihow.com/Clear-the-Throat-of-Mucus

www.wikihow.com/Get-Rid-of-Phlegm-in-Your-Throat-Without-Medicine

buddymd.com/how-to-clear-excess-thick-sticky-mucus-from-the-throat

www.dailymail.co.uk/health/article-2501391/Ask-doctor-Why-I-needing-clear-throat.html

pharmafactz.com/top-10-best-ways-to-remove-phlegm-from-your-throat/

www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-phlegm.html

symptomchecker.webmd.com/multiple-symptoms?symptoms=sore-throat%7Cthick-saliva-or-mucus&symptomids=219%7C233&locations=10%7C7

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mooi artikel met veel nuttige info!
  Klein foutje onderin bij tot slot: Dat waren maar liefst 35 natuurlijke oplossingen ipv 25

  1. Je hebt helemaal gelijk, Lihan.
   Thijm(thee) is inderdaad slijmoplossend!

   Bedankt voor deze aanvulling!

 2. Mooie info en diverse zaken gewoon in huis, zoals verse bio gember en dynamische honing!
  Alleen jammer van de magnetron te vernemen, want die beschouwen we als zeer onwenselijk. Wat is een alternatief?

  1. Magnetron zou niet je voorkeur moeten hebben, dat is helemaal waar.
   Een alternatief is verwarmen 'Au bain Marie'

 3. Ik heb net optie 7 gebruikt, gorgelen met zout en warm water. Ik hoop dat het snel werkt want ik heb al een flink lange tijd slijm in mijn keel, ik wil echt van het slijm af.

 4. Ik heb chronische sinusitus, al een paar jaar. Al mijn holte´s zijn dicht met slijm. Hierdoor ook last van longen gekregen. Ik gebruik pufjes en ben naar KNOarts gestuurd. Die heeft eerst neusdruppelsgegeveven,maar denkt dat alleen operatie om alles schoon te makenin holtes nog werkt. Maar dat lijkt mij niet verstandig. Ik ben nl allergisch voor een soort schimmel, en heb astmatische bronchitus.
  Ik heb net via een chinese acupuncturiste-kruidengeneeskundige, een mengsel van kruiden iingespoten gekregen in mijn neus. Ook kreeg ik advies dat ik mijn voeding aanpas vanwege die schimmel, een soort candida volgens haar, dus geen tarwe meer en weinig zuivel. Ook warme dranken met koenjit en gember.
  Zou het kunnen dat dit een oplossing is voor het probleem

 5. n acetylcysteïne een zwavelzuur superspul ook tegen taaie galvloeistof. bloed long slijm gal darmslijm valt allemaal onder de noemer slijm. Fijn bovenstaande natuurlijke middelen ! Bedankt*

  1. Dat is erg interessant, Luc.

   Zijn er meer mensen die ervaring hebben met smalle weegbree?

 6. Wat een schat aan informatie !! Heel fijn als je naar natuurlijke oplossingen zoekt na een griepaanval die veel slijm meebrengt ...

  Hoort duindoornbes ook niet tot die categorie? (wel nogal duur)

 7. Dank voor de veelheid aan tips! We gaan op onderzoek uit.
  Ik heb een zoon van 15, die ´s morgens eerst een uur bezig is met snuiten/hoesten/roggelen/etc, om alles er uit te gooien, voordat hij naar school gaat. Als klein kind ook altijd elke maand wel 3 dagen koorts, waarvan de huisarts altijd zei: 'hoort erbij /moet hij overheen groeien". Vervelende is, dat mijn zoon al moe is, voordat hij de deur uit gaat. Dicht hoofd.
  Ik schrok wel van het stukje: 'Congestief hartfalen', omdat mijn zoon wel een lichte ruis in hart heeft, waarvan de huisarts ook zegt: "niet ernstig, zolang hij gewoon kan sporten en geen last heeft'.
  Mijn zoon produceert echt alles 's nachts. En naar mijn idee, een soort tic van: 'ik kan de deur niet uit, zolang mijn neus en keel niet leeg is!'. Hij is het eigenlijk al gewend. Het hoort erbij.Gaat ook nooit de deur uit zonder douchen, want dan komt lekker alles los. Met inderdaad zout.
  En als moeder, heb ik het gevoel, dat ik een oude vent in huis heb, met dat roggelen en snuiten en slijm spugen elke ochtend.
  Nou ja, in ieder geval: Dank, Robert Jan!
  Groet,
  Monique

 8. Ik heb Echinaceathee besteld tegen taai slijm, in de hoop dit gemakkeler te kunnen ophoesten.
  Ben benieuwd hoe snel het gaat helpen.
  Deze keer een heftige langdurende griep.

 9. In tegenstelling tot wat ik lees over de kleur van het slijm is het slijm dat ik ophoest wit,witte klonters. Wijst dat ergens op?
  Hans.

  1. Dat is nieuw voor mij. Iemand van de lezers die hier antwoord op kan geven?
   Ben je al bij je huisarts geweest met deze vraag?

   1. Dat heb ik ook sinds een paar dagen, echt spierwit en heel taai. Ben wel verkouden, hoop dat het overgaat met thee enz. anders vraag ik de huisarts even, moet er toch naartoe later in de week.

    Ik ga een lepel fenegriekpoeder nemen nu, daarna zoethoutthee met venkel, citroensap (vers) en honing.
    Ze noemen het niet voor niets 'snotpoeder' 🙂 Ik ga het eens proberen en zal laten weten of het helpt.

    1. Mogelijk zijn de witte stukjes die los komen Amandelsteentjes. Ze kunnen behoorlijk stinken en komen los bij verkoudheid en hoesten. Als je je mond ver open doet kun je ze zien achter in de keel op de amandelen.

 10. Wat erg goed kan helpen is gorgelen met tea tree olie.. Dit is een etherische olie.. Je gebruikt 3 druppels op een halve glas water. Het ontsmet en verlicht pijnklachten in de keel....Tea tree is een natuurlijke antibiotica ..

  1. Een druppel teatree olie in een neusdruppel verstuiver aangevuld met zoutwater heeft mij van mn bijholte ontstekingen afgeholpen.

 11. Je kan oregano (vers of gedroogd hoeveelheid afhankelijk van versheid meestal 1 á 2 volle theelepels) gebruiken om thee van te trekken schijfje citroen en lepel honing. 3 x daags kopje.

 12. Wat een leuke tips allemaal, bedankt hiervoor. Maar het valt me helaas op dat er bij zoveel slijmoplosse de tips veel honing wordt geadviseerd. Maar als diabetici is dat geen succes vanwege mn vaak veel te hoge bloedsuikers. Jammer
  Groeten

  1. Dat is inderdaad waar, Ellen. Maar de tips zijn ook niet specifiek voor diabetici geschreven.
   Maar er zijn toch ook tips zonder honing?

 13. Hallo :-))....waardevolle tips..bedankt!!.......Ik heb ook eens gehoord van Mensen uit India ...die een bruine lange wortel kopen bij de groenteboer in NL....die uit hollen en er bruine suiker in doen ...dan lost het op....maar ik ben de naam van die wortel kwijt.....misschien dat er Mensen zijn die het weten? Bedankt daar voor :-)....
  Warme groetjes....en.....nogmaals BEDANKT :-)))

 14. L.S.,

  Bij de oplossing met kurkuma is er twee maal sprake van een eetlepel, zelfs 2 eetlepels, kurkuma. Moeten dat niet theelepels zijn? (2) Eetlepels-vol zijn wel heel erg veel...

  Francis

 15. Hallo, ik ben naar de keel en neusarts geweest.Omdat ik ook erge slijm hebt hij kon er niets aan doen.
  Hij noemde het ( het globus gevoel.) maar 24uur slijm in mijn keel als ik het uitspuugt is het wit.
  Ik heb dit al een jaar en g het gevoel dat het erger word. Neem wel slijmoplossers.
  Hoop dat iemand hier iets voor weet.

  Bedankt alvast
  Ria

 16. Ik wil reageren op Marianne. Ik denk dat zij een 'zwarte' wortel bedoelt = rammenas. Dit is inderdaad een zeer goed middel dat ik al met succes heb toegepast, ook bij kleine kinderen. In plaats van bruine suiker kan je beter honing in de uitgesneden holte doen.
  Wat fijn dat zoveel mensen eerst natuurlijke hulpmiddelen uitproberen! Succes allemaal!
  Bea

  1. Bedankt Bea Mia & ( Lia )
   Het is Rammenas !!

   Ik dacht dat ik had beantwoord....maar zie nu dat er niets staat? Sorry daar voor!!

   2018,,,,,,,,,,,,,2021.......

   Ik was lange tijd niet aanwezig :-(.....maar hartstikke bedankt!!

 17. Mijn slijmprobleem is begonnen +- 2 jaar terug : had toen iedere morgen een tweetal kleine geel bruine slijmpjes.Bij navraag aan de dokter , wimpelde die dat af met : ja , je wordt wat ouder hé... nu heb ik iedere morgen 5 tot 9 grote groene slijmen op te hoesten het toestelletje op mijn vingers zegt dat mijn hartslag goed is , de zuurstofopname is 98% en bloeddruk is ok 12 op 6 ( ik ben straks 58 j. ) Ik kreeg tijdelijk een puffer die ik 3x p.dag 3 dagen lang gebruikte + slijmoplosser ( zelf gebruikte ik nog Gember-kurkuma-tijm -oregano en VIT.C ) Ik heb iedere morgen 9 tot 12 groene slijmen opgehoest en enkele overdag ( overdag blijkbaar iets minder groen ) Dokter had gezegd : na het week-end zal het weg zijn... MAAR DUS NIET ! wat kan ik dan nog doen ?

 18. ik heb daarbij een spraak probleem .hoop dat er iemand is met de zelfde ervaring en evt een middel hier voor

 19. Hallo, informatief stukje. Wat bij mij ook altijd verlichting geeft is eucalyptus olie in de verdamper doen. Geeft direct lucht....

 20. Dank voor de vele en nuttige tips.Ik voel me het best met thee ( kleine lepel kurkuma en thijm ) is dit wel goed ?

 21. Karnemelk zou ook zeer goed werken tegen slijmvorming , dit in tegenstelling tot gewone melk die slecht is voor de slijmvorming.
  Freddy

 22. Melk zie ik staan in één van jouw oplossingen, maar zuivel werkt slijmverwekkend, dus dat zou ik niet doen.

  1. Hoi Stella,

   Dat is zeker waar, sommige mensen maken bij het drinken van melk meer slijm aan. En overmatig melk consumptie werkt ook slijm bevorderend. Als dit bij jou niet zo is dan kan het geen kwaad om 1 glas melk te drinken met een halve theelepel zwarte peper, een theelepel honing en kurkuma poeder.

   Groeten, Robert Jan

 23. Prima artikel, informatief over zaken waar ik wat meer van wilde weten.

  Misschien hebt u ook iets aan een tip van mij:

  Een werkwoord dat in de tegenwoordige tijd wordt vervoegd krijgt ALTIJD een t aan het einde en geen d.

  Dus (voorbeeld) waarom veranderT slijm van kleur....... De d is in dit geval bedoeld voor het voltooid deelwoord.

  1. Beste,

   Bedankt voor de reactie! Helaas slipt er nog wel eens een klein spellingsfoutje door, maar daar zullen we in het vervolg zeker op letten!

   Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

 24. Heel behulpzame tips. Dank. Volgens mij stond saliethee er nog niet bij? En ik heb net in een Indiase winkel (Kinkerstraat 282 Amsterdam) carom seeds gekocht. Werkt het beste tegen slijm in de keel! Direct resultaat. (paar zaden roosteren met wat curcuma en dan langzaam kauwen en alles doorslikken).

 25. Hallo allemaal, super fijne tips, bedankt hiervoor.
  ik heb een bevochtiger in huis met aromatische toevoeging, daar gaat in eucalyptus olie, tea tree olie en muntolie.. wel de zuivere oliën. Die programmeer ik op slaapkamer 3 uur, zet hem op 60% met slaaptimer zodat hij zelf stopt) en in de woonkamer zet ik hem ook enkele keren per dag aan. Dit elke dag sinds Corona zijn intrede deed (was tip van Amerikaanse arts) Verder maak ik een grote kan met lauwwarm water, doe daar een paar schijven verse gember in (zonder schil) met kurkuma (vers of mespunt droog) kaneel mespuntje, schijf citroen en honing naar smaak, kan ook zonder honing voor degene die diabeet zijn.
  En uiteraard enkele van de tips hierboven gebruik ik waaronder de ui met bruine suiker. Als ik keel ontsteking heb, zo ook Vinceel van Heel een spray voor in de keel.

 26. Bedankt Bea Mia & ( Lia )
  Het is Rammenas !!

  Ik dacht dat ik had beantwoord....maar zie nu dat er niets staat? Sorry daar voor!!

  2018,,,,,,,,,,,,,2021.......

  Ik was lange tijd niet aanwezig :-(.....maar hartstikke bedankt!!

 27. Beste Robert Jan,

  Heel veel aan jouw uitleg gehad. Dank! Een tip: er staat, ook in grote letters als tussenkop, een grote spelfout in het stuk: Waarom veranderd mijn slijm van kleur?
  Verandert moet hier natuurlijk met een t. Veranderd met een d is het voltooid deelwoord,
  Groet, Jacques

 28. Robert Jan ik zie alleen antwoorden om het slijm op te lossen prima moet ik me daar aan houden? Ik maak zoveel slijm aan dat ik dat op een moment niet kwijtraak onder in mijn linker long zit een zwak plek en als ik verkouden wordt longen en hoofd en kaakholtesbeginnen danzoveel slijm aan te maken. Meestal 2a3 keer per jaar longontsteking! En sinitus ook ontstoken geregeld antibiotica paar weken gelen ook weer gehad nu weer! Ben er nu heel ziek vanik loop nu in het umc in utrecht maar kunnen ook niet zeggen wat er aan de hand is en een oplossing is ook niet in zicht... weet het ook niet meer. Ben al 4jaar bezig en het wordt steeds heftiger. Heb jij misschien een oplossing? Groetjes

  1. Dag Corry, wat naar dat de ontstekingen vaker terugkomen. De tips in het artikel zijn zeker de moeite waard om uit te proberen. Wat je zou kunnen doen is een dagboekje bijhouden van wat je eet en wat je doet. De aanmaak van extra slijm kan namelijk veroorzaakt worden door een allergie of door een voedingsmiddel. Ook kun je denken aan omgevingsfactoren zoals vocht in de woning veroorzaakt door regenachtig weer of chemische stoffen waar je eventueel in aanraking mee komt zonder dat je hierbij stil staat. Daarnaast kunnen ook bacteriën of een virus slijm veroorzaken. Ik kan je aanraden om met uitgebalanseerde voeding, voldoende rust en ontspanning zoveel mogelijk proberen je immuunsysteem te versterken. Antibiotica is zeer effectief in de strijd tegen een ontsteking maar pakt helaas ook goede bacteriën in je lichaam aan. In dit artikel en het tweede artikel besteed ik hier meer aandacht aan. Ik hoop dat je er snel achter kan komen wat er aan de hand is! Houd je ons op de hoogte? Groetjes Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

119 Shares
Tweet
Pin119
Share