Algemeen

Laatste Update: 31 december 2016

Pijnlijke borsten? 7 mogelijke oorzaken!

pijnlijke borstenPijnlijke borsten, ook wel bekend als mastalgia, mammalgia en mastodynie, komt vaak voor en kan een doffe pijn, zwaarte, benauwdheid, een branderig gevoel in het borstweefsel of de borsten veroorzaken. Als de pijn is verbonden met de menstruatiecyclus wordt dit ook wel cyclische mastalgie (cyclische pijnlijke borsten) genoemd.

Pijnlijke borsten omvat pijn, gevoeligheid of ongemak in de borst of oksels en kan om verschillende redenen ontstaan. Meestal zijn pijnlijke borsten geen teken van borstkanker. Cyclische pijn in de borst is ook niet gekoppeld aan een hoger risico op het ontwikkelen van borstkanker.

Meestal heeft de pijnlijke borsten invloed op het bovenste, buitenste deel van beide borsten - de pijn kan zich soms ook verspreiden naar de armen.

In de meeste gevallen begint cyclische mastalgia tussen de één en drie dagen voordat de menstruatie begint en gaat tegen het einde van de menstruatie weer weg. Voor sommige vrouwen begint de pijn al ver voordat hun menstruatie begint.

Hoewel oudere (postmenopauzale) vrouwen ook pijn in de borst kunnen hebben, komt het veel vaker voor bij perimenopauzale vrouwen, die bijna in de menopauze zijn en bij premenopauzale vrouwen.

Er wordt geschat dat tussen de 50% en 70% van de vrouwen pijnlijke borsten ervaart. Gezondheidsautoriteiten zeggen dat tot 66% van de vrouwen tussen de 30 en 50 jaar pijnlijke borsten ervaren.

Een paar snelle feiten over pijnlijke borsten

Hier zijn een aantal belangrijke punten over pijnlijke borsten. Meer details en ondersteunende informatie vind je verderop in dit artikel.

 • Pijnlijke borsten staat ook wel bekend onder de namen mastalgia, mammalgia of mastodynie.
 • In de meeste gevallen zijn pijnlijke borsten geen teken van borstkanker.
 • Pijn in de borsten heeft vooral invloed op het bovenste, buitenste deel van beide borsten, maar de pijn kan zich ook uitbreiden naar de armen.
 • Pijnlijke borsten komen het meest voor bij vrouwen met overgangsklachten en premenopauzale vrouwen.
 • Pijn in de borst wordt gewoonlijk omschreven als ‘cyclisch’ of ‘niet-cyclisch’.
 • Een klinisch borstonderzoek kan bepalen of er sprake is van knobbeltjes of veranderingen in het uiterlijk van de tepel.
 • Verdere tests kunnen nodig zijn als er een gezwel of een ongebruikelijke verdikking van weefsel wordt gedetecteerd of als er een bepaald gebied van het borstweefsel bijzonder pijnlijk is.
 • Soms is het niet mogelijk om precies te bepalen waarom de borsten pijnlijk zijn.
 • Het is meestal mogelijk om de cyclische pijn in de borst op te lossen door het dragen van een goede BH en het innemen van eenvoudige pijnstillers.
 • De arts kan een voorgeschreven medicijn aanraden als de eventuele therapieën de symptomen niet kunnen verlichten.

Verschillende vormen van pijnlijke borsten

Pijnlijke borsten komt zeer regelmatig voor bij vrouwen van alle leeftijden. Het ervaren van pijnlijke borsten kan veel angst veroorzaken en veel vrouwen zijn bang dat ze misschien borstkanker hebben. Pijnlijke borsten alleen is meestal geen teken van borstkanker en is waarschijnlijk ofwel een goedaardige borstaandoening (geen kanker) of pijn aan de borstwand als gevolg van andere factoren.

Er zijn drie hoofdcategorieën van pijnlijke borsten:

Cyclische pijnlijke borsten

Cyclische pijnlijke borsten is gekoppeld aan veranderende hormoonniveaus tijdens de menstruele cyclus maar de precieze oorzaken zijn nog onbekend. Ongeveer twee op de drie vrouwen ervaart wel op een bepaald moment in hun leven cyclische pijn in de borst. Deze hormonale veranderingen maken het borstweefsel gevoeliger wat pijn kan veroorzaken.

Veel vrouwen kunnen een week voor hun menstruatie pijn of knobbeltjes in hun borsten voelen. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en de borsten kunnen ook gevoelig en pijnlijk zijn om aan te raken. De pijn gaat vaak weg als de menstruatie begint.

Je kunt zwaarte, gevoeligheid, een branderige, prikkelende of stekende pijn of een gevoel van beklemming ervaren. De pijn kan een of beide borsten beïnvloeden en kan zich ook verspreiden naar de oksel, langs de arm en het schouderblad. Cyclische pijnlijke borsten kan terugkomen maar bij ongeveer 20-30% van de vrouwen gaat het vanzelf weer over.

Dit soort pijn stopt meestal na de menopauze. Vrouwen die echter hormonale substitutietherapie (HST) krijgen, kunnen ook na hun menopauze nog steeds pijn in de borst ervaren.

De pijn kan ook veranderen als de pil, die hormonen bevat, wordt gebruikt.

Niet-cyclische pijnlijke borsten

Er is sprake van niet-cyclische pijnlijke borsten als de pijnlijke borsten niet is verbonden met de menstruatiecyclus. Het kan leiden tot een voortdurende pijn of een pijn die komt en gaat en kan voor en na de menopauze gevolgen hebben voor vrouwen.

Het is vaak onduidelijk wat de oorzaak van pijnlijke borsten is, die niet verbonden is aan de menstruatiecyclus. Het kan een bepaalde goedaardige borstaandoening zijn, een gevolg van eerdere borstchirurgie of een letsel aan de borst, het kan komen door grotere borsten of als bijwerking van een behandeling met geneesmiddelen. Sommige antidepressiva en sommige kruidengeneesmiddelen (bijvoorbeeld ginseng) kunnen dit veroorzaken. Stress en angst kunnen ook worden gekoppeld aan pijnlijke borsten.

De pijn kan in één of beide borsten voorkomen en kan de gehele borst of een bepaald gebied beïnvloeden. Het kan een brandende, prikkelende of een stekende pijn of een gevoel van beklemming veroorzaken. Niet-cyclische pijnlijke borsten komt bij ongeveer de helft van de vrouwen voor.

Pijn in de borstwand

Borstwandpijn (ook wel bekend als extramammary pijnlijke borsten - wat wil zeggen buiten de borst) verwijst naar pijn die aanvoelt alsof het uit de borst komt, maar eigenlijk komt het elders vandaan. Het kan bijvoorbeeld komen door het aanspannen van een spier in de borst, die pijn kan veroorzaken in de borst zelf en in de borstwand of in de borstkas (de zogenaamde musculoskeletale pijn) of het kan pijn zijn als gevolg van een medische aandoening, zoals bijvoorbeeld galstenen.

De pijn kan eenzijdig in een bepaald gebied of rond een groot gebied van de borst plaatsvinden. De pijn kan branden of scherp aanvoelen en kan zich ook verspreiden langs de arm en kan erger worden wanneer je je beweegt. De pijn kan worden gevoeld wanneer er druk wordt uitgeoefend op het gebied rond de borstwand.

Symptomen van pijnlijke borsten

Pijnlijke borsten, ook wel bekend als mastalgia, mammalgia en mastodynie, komt vaak voor en kan een doffe pijn, zwaarte, benauwdheid en een branderig of gevoelig gevoel in het borstweefsel of de borsten veroorzaken.

Symptomen van cyclische pijnlijke borsten

 • De pijn komt cyclisch, net als de menstruele cyclus.
 • De borsten kunnen gevoelig worden.
 • Patiënten beschrijven de pijn als een zware, doffe pijn. Sommige vrouwen beschrijven het als een pijn die constant erg pijnlijk is, terwijl anderen zeggen dat het meer een stekende of een brandende pijn is.
 • De borsten kunnen opzwellen.
 • De borsten kunnen knobbeltjes krijgen (meer dan een enkele verharding).
 • Beide borsten worden meestal beïnvloed, vooral de bovenste en de buitenste gedeelten.
 • De pijn kan zich uitbreiden naar de onderarm.
 • De pijn wordt een paar dagen voor de menstruatie intenser. In sommige gevallen kan de pijn al een paar weken voordat de menstruatie begint aanwezig zijn.
 • Het komt vaker voor bij jongere vrouwen. Postmenopauzale vrouwen kunnen een soortgelijke pijn als bij HRT (hormonale substitutietherapie) ervaren.

Symptomen van niet-cyclische pijnlijke borsten

 • Het treft slechts één borst, meestal alleen maar binnen een kwadrant van de borst, maar het kan zich ook verspreiden over de borst.
 • Het komt vaak voor bij vrouwen na de menopauze.
 • De pijn is niet verbonden met de menstruele cyclus.
 • De pijn kan continue of sporadisch zijn.

Symptomen van pijn in de borstwand

 • Mastitis - als de pijn wordt veroorzaakt door een infectie in de borst kan de vrouw koorts hebben, zich ziek voelen (malaise), een zwelling in de borst hebben of de borsten kunnen gevoelig zijn en de pijnlijke plek kan warm aanvoelen. Er kan ook roodheid zijn. De pijn wordt gewoonlijk beschreven als een brandend gevoel. Voor moeders die borstvoeding geven is de pijn nog intenser tijdens het geven van de borstvoeding
 • Extramammary pijnlijke borsten - pijn die voelt alsof de bron in de borst zit maar deze bron bevindt zich eigenlijk elders. Soms ook wel ‘gevolgpijn genoemd’. Dit kan optreden bij sommige borstwand syndromen, zoals costochondritis (ontsteking van het kraakbeen van de ribben).

Je moet een arts bezoeken als…:

 • … één of beide borsten in grootte of vorm veranderen.
 • … er uitslag rond de tepel is.
 • … er kuiltjes op de huid van de borsten ontstaan.
 • … je een knobbeltje of een zwelling in een van je oksels voelt.
 • … je pijn in je oksels voelt tijdens de borstvoeding, die niet gerelateerd is aan je menstruatiecyclus.
 • … je een verandering merkt in de manier waarop je tepel eruit ziet.
 • … je een verdikking van het weefsel of een knobbeltje in je borst opmerkt.

7 mogelijke oorzaken van pijnlijke borsten

De meest voorkomende oorzaak van pijnlijke borsten is het effect van hormonen op het borstweefsel tijdens de menstruatie van een vrouw. Veel vrouwen ervaren maandelijks lichte pijn in de borst in combinatie met het bloeden (de menstruatie). Voor sommige vrouwen kan de pijn echter ernstiger zijn. Deze premenstruele pijn in de borst wordt aangeduid als cyclische pijnlijke borsten.

Veel minder voorkomende oorzaken van pijnlijke borsten omvatten goedaardige gezwellen (tumoren) in de borsten (inclusief cysten), borstkanker en het gebruik van bepaalde medicijnen. Er moet worden opgemerkt dat borstkanker vaak pijnloos is en alléén kan worden ontdekt door een fysiek onderzoek of door een mammogram of eventueel een echografie van de borst.

Pijnlijke borsten oorzaak 1: Zwangerschap

Voordat je een zwangerschapstest doet, kun je al vroege symptomen opmerken. Enkele van de meest opvallende symptomen van een vroege zwangerschap zijn vermoeidheid, misselijkheid (ook wel ‘ochtendmisselijkheid’ genoemd), gezwollen of gevoelige borsten en constipatie.

Sommige vrouwen kunnen ook krampen en lichtjes bloeden ervaren. Dit licht bloeden heet implantatie bloeden en gebeurt meestal binnen 1-2 weken na de bevruchting. Af en toe kunnen er nog wat druppeltjes bloed vloeien, maar het bloeden is niet zo zwaar als een typische menstruatie. In sommige gevallen wordt implantatie bloeden ook wel aangezien voor menstruatie.

pijnlijke borsten

De symptomen variëren tussen vrouwen. Sommige vrouwen kunnen verschillende symptomen tijdens hun zwangerschappen ervaren. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens je eerste zwangerschap ochtendmisselijkheid ervaren, terwijl dit bij je tweede zwangerschap niet het geval is. Vroege zwangerschapsymptomen zijn niet genoeg om een zwangerschap ook te bevestigen. Veel van deze tekenen ook gerelateerd zijn aan andere aandoeningen met inbegrip van PMS.

Een zwangerschap wordt vastgesteld door het meten van de hoeveelheid humaan choriongonadotrofine (hCG) in het lichaam. hCG, ook wel aangeduid als het zwangerschapshormoon, wordt geproduceerd bij de implantatie maar kan vaak pas worden gedetecteerd nadat je een menstruatie hebt overgeslagen. Niveaus van het hormoon nemen, na de gemiste menstruatie, snel toe.

Pijnlijke borsten oorzaak 2: Het premenstrueel syndroom (PMS)

Het premenstrueel syndroom (PMS) is een aandoening die de emoties, de lichamelijke gezondheid en het gedrag van een vrouw tijdens bepaalde dagen van de menstruele cyclus, meestal vlak voor haar menstruatie, beïnvloedt. PMS is een veel voorkomende aandoening. De symptomen zijn op 85% van de menstruerende vrouwen van invloed.

De menstruele cyclus van een vrouw duurt gemiddeld 28 dagen. De ovulatie, de periode waarin een eicel vrijkomt van de eierstokken, vindt plaats op dag 14 van de cyclus. De menstruatie of het bloeden vindt plaats op dag 28 van de cyclus. De PMS-symptomen beginnen rond dag 14 en duren nog tot 7 dagen na het begin van de menstruatie.

De symptomen van PMS zijn meestal mild tot matig. Bijna 80% van de vrouwen één of meer symptomen die niet wezenlijk van invloed zijn op het dagelijks functioneren. 20% tot 32% van de vrouwen meldt matige tot ernstige symptomen die een bepaald aspect van het leven beïnvloeden. De ernst van de symptomen kunnen per individu en per maand verschillen.

De symptomen van PMS zijn onder meer:

 • gezwollen buik;
 • buikpijn;
 • pijnlijke borsten;
 • acné;
 • hunkeren naar voedsel, vooral naar snoep;
 • constipatie;
 • diarree;
 • hoofdpijn;
 • gevoeligheid voor licht en geluid;
 • vermoeidheid;
 • prikkelbaarheid;
 • veranderingen in het slaappatroon;
 • angst;
 • depressie;
 • verdriet;
 • emotionele uitbarstingen.

Pijnlijke borsten oorzaak 3: Menopauze

De menopauze is een natuurlijk biologisch proces dat zich voordoet in het leven van elke vrouw. Het markeert het definitieve einde van de maandelijkse menstruatie en de vruchtbaarheid. Dit betekent dat een vrouw hierna niet meer in staat is om kinderen te krijgen. Tijdens deze overgangsperiode stoppen de eierstokken van een vrouw met het aanmaken van eitjes en haar lichaam produceert minder oestrogeen en progesteron. Er is sprake van de menopauze als een vrouw 12 opeenvolgende maanden niet meer menstrueert.

Vanaf het moment dat een vrouw met de puberteit begint totdat ze in de menopauze komt, heeft ze over het algemeen elke maand rond dezelfde tijd een menstruatie. Natuurlijk kan dit van tijd tot tijd ook weleens onregelmatig zijn. Zwangerschap en andere medische aandoeningen kunnen de menstruatie onderbreken.

Tijdens de eerste helft van de normale menstruatiecyclus van een vrouw produceren de eierstokken, de klieren die aan weerszijden van de baarmoeder zitten, hogere niveaus van het hormoon oestrogeen. Hierdoor kan de bekleding van de baarmoeder zich voorbereiden op een mogelijke zwangerschap. Ook begint een eitje in een van de eierstokken zich gedurende deze tijd te rijpen.

Rond het midden van de menstruele cyclus van een vrouw (meestal dag 14 dagen voor vrouwen met een standaard 28-daagse cyclus) wordt de rijpe eicel vrijgelaten in een proces dat ook wel bekend staat als de ovulatie. Nadat het eitje wordt vrijgegeven, maken de eierstokken meer van het hormoon progesteron aan. Als het eitje niet is bevrucht, dalen de niveaus van oestrogeen en progesteron wat ervoor zorgt dat het lichaam de bekleding van de baarmoeder weer afstoot. Dit veroorzaakt de bloeding.

Als een vrouw de menopauze nadert, produceren haar eierstokken minder oestrogeen wat een onregelmatige menstruatie kan veroorzaken. De term ‘overgang’ wordt omschreven als de laatste menstruele cyclus van een vrouw. Na de laatste menstruatie van een vrouw zal een jaar zonder verdere menstruatie het einde van de vruchtbaarheid betekenen.

De menopauze bestaat uit drie fasen. Deze fasen verlopen in een reeks van maanden of zelfs jaren.

 • Perimenopauze: de perimenopauze begint enkele jaren voordat de menopauze plaatsvindt en een vrouw menstrueert ook nog steeds. De hormoonspiegels van de vrouw kunnen stijgen en dalen omdat de eierstokken geleidelijk minder oestrogeen gaan produceren. Deze verandering kan opvliegers of andere symptomen veroorzaken. De menstruatie wordt onregelmatig en kan korter, langer, lichter of zwaarder zijn. Deze fase kan vier tot vijf jaar of langer duren, totdat je menstruatie stopt en de menopauze begint. Hoewel het mogelijk is om zwanger te raken in deze periode, is dit wel onwaarschijnlijk.
 • Menopauze: een vrouw komt in de menopauze wanneer het 12 maanden geleden is sinds ze haar laatste menstruatie heeft gehad. Op dit moment zijn haar eierstokken gestopt met het vrijgeven van eitjes. De productie van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron zijn ook aanzienlijk verminderd. Deze fase duidt op een einde maken aan de vruchtbaarheid.
 • Postmenopauze: de jaren na de menopauze vinden er in het lichaam van een vrouw veranderingen plaats en dit wordt de postmenopauze genoemd. Gedurende deze tijd ervaart een vrouw symptomen zoals nachtelijk zweten en opvliegers.

Pijnlijke borsten oorzaak 4: Borstkanker

Borstkanker is een kanker die zich ontwikkelt in de borstcellen. Meestal vormt de kanker zich in de lobben of de kanalen van de borst. Dit zijn de klieren die melk produceren en de kanalen die helpen om de melk uit de klieren naar de tepel te brengen. Kanker kan ook optreden in vet en vezelig borstweefsel. Dit staat ook wel bekend als het stromale weefsel.

Borstkanker kan in een vroeg stadium geen symptomen veroorzaken. De tumor kan te klein zijn om te worden gevoeld, maar de afwijking kan wel worden gezien op een mammogram. Als de tumor kan worden gevoeld, is dit meestal een teken van een nieuw knobbeltje in de borst dat er eerder nog niet was. Niet alle knobbeltjes zijn kanker. Het is een goed idee om je arts te bezoeken als je een knobbeltje in je borst voelt.

Elk type borstkanker kan verschillende symptomen veroorzaken. Veel van deze symptomen zijn vergelijkbaar maar kunnen dus ook verschillend zijn.

De symptomen van de meest voorkomende borstkanker omvatten:

 • een weefselverdikking die anders dan het omringende weefsel voelt en zich pas recent heeft ontwikkeld;
 • roodheid en kuiltjes op de huid over de gehele borst;
 • zwelling van de hele of een deel van de borst;
 • een verandering aan de tepel, anders dan bij het geven van moedermelk;
 • een bloederige afscheiding uit je tepel;
 • het schilferen van de huid op de tepel of de borst;
 • een plotselinge, onverklaarbare verandering in de vorm of de grootte van je borsten;
 • een ingetrokken tepel;
 • wijzigingen aan het uiterlijk van de huid van je borsten;
 • een knobbeltje of een zwelling onder de arm.

Als je een van deze symptomen hebt, betekent dat niet persé dat je borstkanker hebt. Maak een afspraak met je arts voor verder onderzoek en voor het uitvoeren van testen.

Pijnlijke borsten oorzaak 5: Fibrocysteuze borstziekte

De fibrocysteuze borstziekte, in de volksmond ook wel fibrocystische borsten genoemd, is een goedaardige aandoening waarbij er knobbeltjes in de borsten te voelen zijn.

De fibrocysteuze borstziekte is niet schadelijk of gevaarlijk maar het kan voor sommige vrouwen wel hinderlijk of oncomfortabel zijn. Meer dan de helft van de vrouwen ontwikkelt op een bepaald punt in haar leven de fibrocysteuze borstziekte. Veel vrouwen met de fibrocysteuze borstziekte zullen geen bijbehorende symptomen hebben.

Als je de fibrocysteuze borstziekte hebt, kun je de volgende symptomen hebben:

 • zwelling;
 • gevoeligheid;
 • pijn;
 • een verdikking van het weefsel;
 • knobbels in één of beide borsten.

Misschien ervaar je in de ene borst meer zwelling of knobbeltjes dan de andere. De symptomen zullen waarschijnlijk net voor je menstruatie als gevolg van hormonale veranderingen erger zijn, maar je kunt gedurende de hele maand symptomen ervaren.

De knobbeltjes in fibrocystische borsten hebben de neiging om de hele maand te fluctueren in omvang en verplaatsen zich meestal. Maar als er een heleboel vezelig weefsel is, zullen de knobbeltjes meestal op één plaats blijven. Je kunt ook pijn onder je armen voelen. Sommige vrouwen hebben last van een groene of donkerbruine afscheiding uit hun tepels. Raadpleeg onmiddellijk je arts als er een duidelijke rode of een bloederige vloeistof uit je tepel komt, omdat dit een teken van borstkanker zou kunnen zijn.

Pijnlijke borsten oorzaak 6: Mastitis

Mastitis is een aandoening waarbij het borstweefsel van een vrouw abnormaal gezwollen of ontstoken is. Het wordt meestal veroorzaakt door een infectie van de kanaaltjes in de borst. Het komt vrijwel uitsluitend voor bij vrouwen die borstvoeding geven.

Mastitis kan zich met of zonder de aanwezigheid van een infectie voordoen. Als het zich verder ontwikkelt, kan mastitis de vorming van een abces in de borst veroorzaken. Dit is een gelokaliseerde ophoping van pus in het borstweefsel. Ernstige gevallen van mastitis kunnen, indien onbehandeld, fataal zijn.

De meest voorkomende symptomen van mastitis zijn:

 • zwelling of een vergroting van de borst;
 • roodheid, zwelling, gevoeligheid of een gevoel van warmte op de borst;
 • jeuk aan het borstweefsel;
 • gevoeligheid onder je arm;
 • een sneetje of een wondje in de tepelof of de huid van de borst;

De mogelijke oorzaken van mastitis zijn:

 • Bacteriële infecties - bacteriën bevinden zich altijd op de huid. Iedereen heeft ze en ze zijn meestal onschuldig. Maar als de bacteriën in staat zijn om door de huid binnen te dringen, kunnen ze een infectie veroorzaken. Als de bacteriën, door een huidbeschadiging bij of rond de tepel, in het borstweefsel terechtkomen, kunnen zij mastitis veroorzaken.
 • Verstopping van een melkkanaaltje - melkkanalen dragen de melk uit de borstklieren naar de tepel. Wanneer deze kanalen worden geblokkeerd, hoopt de melk zich op in de borst en dat veroorzaakt een ontsteking, wat kan leiden tot een infectie.

Pijnlijke borsten oorzaak 7: Intraductale papilloma

Borsttumoren zijn niet altijd een indicatie voor kanker. Er zijn ook goedaardige borstaandoeningen die knobbeltjes kunnen veroorzaken. Eén van deze aandoeningen is intraductale papilloma.

Een intraductale papilloma is een kleine, goedaardige tumor die zich in een melkkanaaltje in de borst vormt. Deze tumoren zijn gemaakt van klieren, bindweefsel en bloedvaten. Ze komen het meest voor bij vrouwen tussen de leeftijd van 35 en 55 jaar. Er zijn geen bekende risicofactoren voor intraductale papilloma.

Wanneer er een enkele tumor in de grote melkkanalen groei, heet dit een eenzijdige intraductale papilloma. Het wordt meestal gevoeld als een klein knobbeltje in de buurt van de tepel en het kan ook bloeden uit de tepel veroorzaken. Dergelijke knobbeltjes worden niet geassocieerd met een hoger risico op borstkanker.

Kanaaltjes die verder van de tepel af liggen, zijn kleiner en papilloma's in dit gebied manifesteren zich in het algemeen als clusters van kleine tumoren. Deze tumoren worden ook wel meervoudige papillomen genoemd en ze worden in verband gebracht met een iets hoger risico op borstkanker. Dit komt omdat meerdere papillomen worden gekoppeld aan een ‘precancereuze borstaandoening’ wat een ‘atypische hyperplasie’ wordt genoemd.

Een aandoening genaamd papillomatose wordt soms gegroepeerd met intraductal papillomas. Het ontwikkelt zich wanneer er een abnormale overmatige groei van cellen in de melkkanalen. Papillomatose wordt ook in verband gebracht met een hoger risico op borstkanker. Een intraductale papilloma kan voor een vergroting van de borsten, knobbeltjes en een vervormde tepel zorgen. Sommige mensen kunnen ook last hebben van pijn in de borst.

Een intraductale papilloma presenteert zich doorgaans als een grotere knobbel in de buurt van de tepel of als meerdere kleinere knobbeltjes iets verder weg van de tepel. Deze knobbeltjes zijn meestal 1-2 centimeter groot, maar kunnen ook groter zijn. De grootte van de knobbel is afhankelijk van de grootte van het kanaal waarin het groeit. Soms zul je niet eens in staat zijn om het knobbeltje te voelen.

De symptomen van een intraductale papilloma lijken sterk op die van andere soorten borsttumoren. Het is altijd belangrijk om een arts te bezoeken als je veranderingen aan je borsten ziet of een knobbeltje in je borst voelt. Je arts kan eventuele problemen, die je kunt hebben, aanpakken en het knobbeltje onderzoeken om een diagnose te kunnen stellen.

Tot slot…

Alle vrouwen kunnen op een bepaald moment in hun leven pijn in de borsten ervaren. In veel gevallen zorgt dit voor angst: Borstkanker. Hoewel dit één van de oorzaken kan zijn, is de kans veel groter dat de oorzaak in een andere hoek gezocht moet worden. In de meeste gevallen is het zelfs gelinkt aan de menstruele cyclus, zodat het een tijdelijk ongemak is.

Maar op het moment dat je je zorgen maakt, raad ik je aan om een afspraak met je huisarts te maken. Al was het alleen maar om jezelf gerust te stellen!

Bronnen

www.imaginis.com/breast-health-101-cancer/breast-pain

www.34-menopause-symptoms.com/breast-pain-tenderness/articles/5-of-the-most-common-reasons-for-breast-pain.htm

www.breastcancer.org/symptoms/understand_bc/symptoms

www.cpmc.org/services/women/breast/breast_about.html

www.healthgrades.com/symptoms/breast-tenderness

www.cancer.org/cancer/news/features/breast-cancer-symptoms-what-you-need-to-know

www.avogel.co.uk/health/menopause/symptoms/breast-pain/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. 67 jaar veel borstpijn met akelige pijn scheuten
  Mammogram gehad geen afwijkingen
  Wat te doen anders dan pijnstillers te nemen

  1. Pijn is altijd een schreeuw om hulp van het lichaam.
   Met andere woorden: Dat er iets aan de hand is, is wel duidelijk.

   Voor nu misschien pijnstillers nemen, maar intussen ook doorgaan met onderzoek naar de achterliggende oorzaak!

 2. Met voedingssupplement Selenium gaan de pijnen bij mij meestal weer snel over.
  En verder voorzichtig met deodorant en beugelbh's.

 3. Hallo, ik ben 46 jaar en ik heb al een aantal jaren zeer pijnlijke plekken, eigenlijk geheel, rondom mijn beide borsten. Ik heb een mirena spiraal en weet dus niet wanneer precies mijn menstruatie is, maar ik heb er elke keer meerdere weken last van en een korte tijd niet. Heel soms gaan er een paar maanden overheen zonder last te hebben.
  Waar kan ik deze klachten onder scharen en moet ik hier toch mee naar de dokter?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share