Lactose Intolerantie

Laatste Update: 4 april 2017

Lactose-intolerantie deel 2: Producten die je wél en niet mag eten

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Lactose-intolerantie deel 1: Wat is lactose en wat doet het?

In het eerste deel van deze special over lactose-intolerantie hebben we gekeken naar het ontstaan en de symptomen hiervan. De conclusie dat je met een lactose-tolerantie helemaal niets meer mag eten, is niet helemaal waar. Natuurlijk zijn er beperkingen, maar er zijn ook genoeg alternatieven voorhanden.

In dit tweede deel een opsomming van alle producten en productsoorten die je beslist niet kunt eten. Erg lastig om hieraan te voldoen, maar zoals gezegd zijn er ook ruim alternatieven voorhanden. Neem bijvoorbeeld de producten van MinusL. Dit is niet de enige die een assortiment voert van lactose-vrije producten, maar wel het merk met het grootste assortiment.

MinusL: lactose-vrije producten

Het is niet de bedoeling van de website om reclame te maken voor commerciële producten, maar hierbij maak ik even een uitzondering. Juist omdat ik weet dat het soms erg lastig kan zijn om de juiste lactose-vrije producten te krijgen, wil ik je hierbij het merk MinusL onder de ogen brengen. MinusL is een merk van allerlei producten die je dagelijks gebruikt, maar altijd gemaakt van lactose-vrije melk. Het assortiment is erg uitgebreid.

Met name de zuivelproducten zijn erg interessant, want het smaakt als zuivel en je hoeft jezelf hiermee niet tekort te doen door geen zuivel meer te drinken. Je geniet van alle voordelen van zuivel, zonder dat je last hebt van de lactose. Door de fabrikant wordt vooraf de lactose alvast gesplitst in glucose en galactose. Dit proces gebeurt normaal in je lichaam, maar bij lactose-intolerantie lukt dit niet. Dis toch koemelk drinken, zonder de vervelende bijwerkingen!

Het assortiment omvat onder andere melk, yoghurt, kwark, desserts, slagroom, koffieroom, kaas, boter, koekjes, chocolade en natuurlijk hazelnootpasta!

De producten kun je kopen op de website allergiesupermarkt.nl. Deze heeft het complete assortiment van MinusL beschikbaar. Voor de rest kun je de producten in de Nederlandse supermarkten kopen. Hierbij is het opvallend dat de supermarktketen Jumbo het grootste assortiment van MinusL voert.

Het merk Campina heeft recent ook een lactose-vrije melk in het assortiment opgenomen. Met name Albert Hein en LIDL hebben dit vast in hun assortiment opgenomen.

Sojamelk als vervanging van dierlijk melk

Met name in het verleden werd heel snel sojamelk voorgeschreven, als vervanging van de koemelk. Maar hier komt de wetenschap beetje bij beetje op terug. Qua voedingswaarde zijn beide soorten melk gelijk, maar door de hoge hoeveelheid fyto-oestrogenen en aluminium is er ook steeds meer kritiek. Inmiddels zijn er alternatieven in de vorm van lactose-vrije koemelk.

Producten die zeker lactose bevatten

Melk

Dit is een verboden product in alle voorkomende vormen zoals vers van de boerderij, gepasteuriseerd, gesteriliseerd, houdbaar gemaakt op een andere manier, volle melk, halfvolle melk, magere melk, geconcentreerd, droog gevroren als melkpoeder of als creamer. Hou goed in je achterhoofd dat aan heel veel, met name kant-en-klare, producten vaak magere melkpoeder wordt toegevoegd.

Afgeleide melkproducten

Alle producten die van melk gemaakt worden zijn ook uit den boze. Denk hierbij aan yoghurt, drinkyoghurt, biogarde, dressings met yoghurt, karnemelk, hüttenkäse, cottage cheese, crème fraîche etc. etc. Ook vla, pap, pudding, kwark en chocolademelk.

Brood en gebak

Het meeste brood en gebak bevat koemelk, dus ook lactose. Sommige bakkers bakken met een bepaalde regelmaat speciale lactose-vrije broden. En als je helemaal zeker wilt zijn, kun je zelf je brood bakken, waarbij je dan geen kant-en-klaar mixen moet gebruiken, of een vorm van broodverbeteraar.

IJs

Alle soorten ijsjes zijn uit den boze, door het feit dat melk de basis is van ijs. Vergeet niet dat ook softijs hieronder valt. Een alternatief is om zelf ijs te maken met behulp van een (goedkope) ijsmachine en vers vruchtensap of pure limonade zonder kleurstoffen. Een lekker alternatief!

Weidranken

Deze dranken zijn een bijproduct van het productieproces van melk. Denk hierbij aan Molkosan, Molkewei, Rivella en Taksi.

Kaas

Alle soorten kaas zijn op basis van dierlijk melk, dus bevat ook lactose. Denk hierbij ook aan smeltkaas, verse kaas, smeerkaas en mon chou!

Echte boter

Ook boter is gemaakt van dierlijk melk, dus niet doen!

Medicijnen

Sommige medicijnen, en met name capsules, bevatten lactose. Dit wordt gebruikt als vulmiddel en dient verder geen enkel medisch doel.

Producten die sporen van lactose kunnen bevatten

Margarine

Ondanks het feit dat margarine een kunstmatig product is, bevat het vaak nog wel bestanddelen van dierlijk melk. Afgezien hiervan, is margarine over het algemeen niet zo heel erg gezond. Als je hierover meer wilt weten, kun je dit nalezen in de zuivel-special die ik onlangs geschreven heb.

Zuivel Specials (1 t/m 3)

Als je geen echte boter of margarine mag eten, wordt het lastig om je brood te smeren. Voor een hartige boterham met rauwkost, is een lactose-vrije mayonaise een prima oplossing. Ook kun je experimenteren met notenpasta’s. Koop deze dan wel in de reformwinkel, en let op het etiket voor eventueel aanwezige (sporen van) lactose.

Deegwaren en pasta’s

Meestal bevatten de deegwaren en pasta’s ook sporen van lactose, met name de voorgekookte versies. Het gaat dan om de spaghetti, bami, ravioli, macaroni etc. etc.

Brood en gebak

Voor het bakken van producten wordt vaak een rijsmiddel op basis van melk gebruikt. Ondanks dat er geen melk toegevoegd wordt, kunnen er op deze manier toch sporen van lactose aanwezig zijn. Brood kan een lactose-vrije melk bevatten, maar als er broodverbeteraar is toegevoegd, zijn er toch weer sporen van lactose aanwezig. De meeste bakkers weten dit niet, en beseffen dit vaak ook niet.

Vleeswaren

Ondanks het feit dat melktoevoegingen verboden zijn bij de productie van worst- en vleeswaren, wordt er toch nog veelvuldig gezondigd door de fabrikanten.

Graanvlokken

Producten zoals bijvoorbeeld cornflakes, en afgeleide varianten, kunnen ook sporen van lactose bevatten. Met name de merken en varianten die speciaal voor kinderen bestemd zijn.

Soep, saus en bouillonblokjes

Hierin kunnen ook sporen van lactose voorkomen. Met name bij de grote merken in de supermarkten is het opletten geblazen. Bij een goed gesorteerd reformhuis kun je de juiste producten vinden. Daarbij krijg je ook nog eens prima advies!

Zuurkool

Heel veel mensen weten niet dat er bij de bereiding van zuurkool heel vaak lactose wordt gebruikt.

Sauzen

Sauzen zoals ketchup en mosterd zijn ook producten die sporen van lactose kunnen bevatten.

Toevoegingen

Er zijn ook producten op de markt die je zelf toe kunt voegen aan melk en andere melkproducten, om vooraf de lactose te splitsen in galactose en glucose, 2 suikers die prima door het lichaam opgenomen worden. Door het grote aanbod van lactose-vrije producten, is dit niet meer nodig, maar het kan altijd handig zijn om dit mee te nemen op vakantie. Je weet maar nooit!

Lekker lactose-vrij koken?

Ondanks dat er veel beperkingen zijn als je een lactose-vrij dieet volgt, kun je toch nog heerlijk koken. In feite hoef je helemaal niets te missen! De hele familie kan lactose-vrij mee-eten, dus apart koken hoeft niet. Kijk snel in het derde deel van deze special voor heerlijke, lactose-vrije recepten!

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Lactose-intolerantie deel 3: Vier heerlijke recepten zonder lactose!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Over yoghurt heb ik een vraag. Zitten in yoghurt bacteriën die lactase maken?
    Ik mis het enzym lactase helemaal.
    Kan ik yoghurt eten?

  2. Veel mensen met lactose intolerantie kunnen wel degelijk rauwe melk vers van de boerderij verdragen het gaat namelijk " mis" in het verhittings proces

  3. Beste, mijn zoon van 10j heeft lactose intolerantie. Waar kan ik lactosevrije producten kopen, in de supermarkt is het een beperkt assortiment. Ik ben op zoek naar een speciaal zaak met een groot assortiment.

  4. Kaas van de kaasboerderij of speciale winkels of kaasboer aan de deur hebben kaas zonder lactose. Denk daarbij aan kazen die ouder zijn dan 16 weken dan is de lactose eruit. Soms hebben ze ook jonge zonder lactose.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

5 Shares
Tweet
Pin5
Share