Voedingsadvies

Laatste Update: 25 februari 2016

Lever reinigen en je lichaam sterker maken

Lever reinigen en je lichaam sterker makenJe lever is een belangrijk orgaan die voor een groot deel bepaalt hoe jouw bloed eruit ziet en welke stoffen erin zitten. Dit komt doordat alles wat je eet en drinkt eerst door de lever gaat voordat het in de rest van je lichaam terecht komt.

Je lever heeft daardoor invloed op je bloedsuiker, cholesterol en op de vitaminen en mineralen die via je bloed naar andere organen worden gestuurd.

Je lever is ook belangrijk voor het afbreken van schadelijke stoffen. Dit is waarom je soms een zetpil krijg in plaats van een orale pil, omdat sommige stoffen uit medicijnen door je lever worden afgebroken waardoor ze hun werk niet goed kunnen doen.

Als je goed zorgt voor je lever en deze niet te hard laat werken, zorg je dus ook goed voor je lichaam. Helaas is het in deze maatschappij erg makkelijk om je lever te hard te laten werken waardoor er soms toch gifstoffen of te veel cholesterol in je bloed zitten.

In dit artikel ga ik in op voeding voor je lever waardoor je het jezelf uiteindelijk veel makkelijker maakt om een keer een leuke cheatday te hebben, zonder je zorgen te maken over leververvetting of littekens en alle nadelen die daarbij komen kijken.

Je lever is niet alleen belangrijk voor het schoon houden van je bloed, je lever slaat ook belangrijke vitaminen op die je niet elke dag automatisch eet, zoals vitamine A, B12, D, K, ijzer en koper.

Bescherm je lever

Om je lever gezond te houden is het vaak ook een kwestie van aanpassing van je levensstijl. Daarom ga ik daar eerst op in en vervolgens de voeding die goed voor je lever is.

Geen alcohol

Alcohol is echt eigenlijk een no go voor je lever. Als je te veel alcohol drinkt kun je last krijgen van littekenvorming. Levercirrose genoemd, dit kan zelfs dodelijk zijn omdat de lever dan zijn werk niet meer goed kan doen!

Giftige stoffen komen dan wel in je bloedbaan terecht en de goede mineralen en vitaminen worden niet meer langdurig opgeslagen door de lever, terwijl je die echt nodig hebt om gezond ouder te worden.

 Drink daarom maar maximaal een glas alcoholische drank per dag om dit te voorkomen.

Houd je gewicht onder controle

Door te sporten en gezond te eten voorkom je een vervetting van je lever. Die vervetting kan ook weer tot littekensweefsel leiden.

Let op de bijwerkingen van medicatie

Sommige medicatie kan schade aan je lever opleveren als je er teveel van neemt. Let extra op bij sommige cholesterol medicijnen, medicijnen tegen een verkoudheid en bij sommige pijnstillers. Lees altijd de bijsluiter, ook als je iets uit de drogisterij haalt om te zien of er een maximum aantal pillen is dat ze aanbevelen en ga daar niet overheen.

Voorkom hepatitis

Hepatitis is een leverziekte die behoorlijk wat schade kan aanrichten. De kans op hepatitis is relatief klein, maar better safe than sorry. Hepatitis A kun je bijvoorbeeld al krijgen van besmette voeding en drinken. Hepatitis B en C kun je krijgen door contact met bloed en lichaamsvloeistoffen. Daarom moet je nooit elkaars tandenborstel of scheermes delen. Dezelfde naalden gebruiken bij tatoeages en gebruik altijd een condoom als je seks hebt.

Voordat je op reis gaat naar gebieden waar hepatitis A voorkomt kun je een vaccin halen. Voor hepatitis C is er geen vaccin, maar wel voor hepatitis B.

Je kunt je altijd voor de zekerheid laten testen.

Raak giftige stoffen niet aan en adem ze niet in

Stop dus als eerste met roken!

Let ook op bij schoonmaakproducten, insecticiden en andere chemicaliën. Draag beschermende kleding, vooral als op de verpakking staat dat de stoffen giftig zijn of schade aan je kunnen toebrengen.

Let op met kruiden en supplementen

Sommige kruiden kunnen schade aan je lever geven als je daar te veel van neemt, zoals:

 • Cascara
 • Chaparral
 • Gewone smeerwortel
 • Kava (in Nederland verboden)
 • Ephedra (in Nederland verboden)

Eet en drink de juiste voeding

Je bent wat je eet en dat geldt ook voor je lever. Daarom voedingsmiddelen die de functie van je lever ondersteunen.

Drink koffie

Het is nog niet bekend waarom en hoe, maar wel dat er een samenhang is tussen het drinken van koffie en een kleinere kans op het krijgen van leverziekten. Dus wie wil er nog een kopje koffie?

Spirulina

Spirulina is een alg en heeft als voordeel dat er allerlei gezonde vitaminen en mineralen inzitten en weinig tot geen giftige stoffen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat spirulina goed voor je is en de leverfunctie kan ondersteunen. Mensen die spirulina aten waren bijvoorbeeld sneller van gifstoffen verlost dan mensen die geen spirulina aten.

Let op! Neem ook hiervan niet te veel want er zit relatief veel ijzer in.

Wortels

Doordat er veel betacaroteen in wortels zit kan het de leverfunctie goed ondersteunen. De flavonoïden helpen je algemene leverfunctie ook.

Knoflook

Knoflook helpt je lever met de aanmaak van enzymen die giftige stoffen uit je lichaam moeten verwijderen. De allicine en selenium uit knoflook helpen ook om je lever schoon te houden.

Groene thee

Houd jij ook zo van een kopje groene thee op zijn tijd? Groene thee heeft allerlei gezondheidsvoordelen en daarbij hoort ook het zorgen voor je lever. De antioxidanten en catechine in groene thee helpen je leverfunctie.

Grapefruit

De vitamine C en andere antioxidanten in grapefruit helpen ontzettend om je lever te ondersteunen. Een glas verse grapefruitsap kan de productie van ontgifting enzymen boosten die helpen om giftige stoffen te verwijderen.

Groene bladgroenten

Bladgroenten kun je rauw eten, gekookt, gebakken en gestoomd en zijn de vriend van je lever. Het bladgroen zuigt giftige stoffen aan uit het bloed. Daardoor kunnen ze zware metalen, pesticiden en andere chemicaliën neutraliseren.

Voeg daarom spinazie, boerenkool, veldsla en vergelijkbare groenten toe te voegen aan je dieet. Dit kan al heel makkelijk via een dagelijkse groene smoothie.

Appel

De stof pectine in appels helpt om giftsoffen al in de darmen van elkaar te onderscheiden, daardoor wordt het werk voor de lever ook weer een stuk eenvoudiger.

Avocado

Omdat avocado ontzettend rijk is aan voedingsstoffen stimuleert dat het lichaam om glutathion te maken. Deze stof heeft je lever nodig om gifstoffen te kunnen verwijderen. Misschien is een avocado a day nog wel beter dan een appel J.

Olijfolie

Olijfolie helpt bij de productie van de juiste lipiden in je lichaam die gifstoffen in zich opnemen. Daardoor wordt de druk op de lever lichter gemaakt. Let op, je moet nu niet alles in olijfolie gaan frituren. Alles met mate.

Broccoli en bloemkool

Groenten zoals broccoli en bloemkool helpen bij de aanmaak van glucosinolaat. Dit stimuleert je lever weer om enzymen aan te maken die gifstoffen verwijderen.

Granen zonder gluten

Alternatieve granen waarin geen gluten verwerkt zitten kan je lever helpen. Gluten zijn bijvoorbeeld een stofje die je lever verwijdert. Op zich kan je lever dit prima aan, maar als je bezig bent met een cleanse kun je gluten wel een weekje laten staan.

Limoen en citroen

Deze twee vruchten zijn rijk aan vitamine C. Vitamine C helpt weer om gifstoffen om te zetten in dingen die kunnen worden opgelost in water en daardoor schadeloos worden gemaakt. Door ’s ochtends een scheutje citroen of limoensap door je glas water te doen kan dit je lever stimuleren.

Walnoten

Walnoten zijn rijk aan arginine dat je lever helpt met het ontgiften van ammoniak dat je lever aanmaakt bij het ontgiften van andere stoffen. Daarnaast zit er ook omega 3 en glutathion in walnoten die je leverfunctie meer in het algemeen ondersteunen.

Kurkuma

Kurkuma is het favoriete kruid van de lever. Kurkuma helpt met de aanmaak van enzymen die het schoonmaakproces in de lever ondersteunen.

Tot slot…

Je lever is het enige orgaan dat kan terug groeien zoals een staart van een hagedis, maar dan moet er wel een gezond stukje overblijven. Bovendien zijn operaties ook niet risicoloos.

Daarom is het het beste om niet te roken en matig of niet te drinken om je lever zo gezond mogelijk te houden. Daardoor help je je lever bij het ontgiften van je lichaam en het opslaan van belangrijke vitaminen en mineralen.

Door groene voeding, walnoten en fruit stimuleer je het ontgiften soms al in de darmen waardoor je lever minder hard hoeft te werken. Daarnaast stimuleert gezonde voeding de aanmaak van enzymen die je lever nodig heeft om alle giftstoffen uit je lichaam te krijgen.

Een kopje groene thee of koffie kan ook geen kwaad.

Bronnen:

http://www.webmd.com/hepatitis/features/healthy-liver

http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/liver-cleanse-foods/

http://www.liversupport.com/does-spirulina-consumption-support-the-liver/

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Juist stop van 6 maanden gedaan zonder alcohol
  De reatie op de leverwaarden is echt enorm
  6 maand geleden 3 leverwaarden te hoog
  Hieronder het verschil, ik heb niet echt op mijn eten gelet al ga je zonder alcohol toch sowiso wat minder naar de frituur en dergelijkµ

  Gamma Gt van 221 naar 62
  GPT ALT van 121 naar 27
  GOT AST van 60 naar 24

  Cholestorol en urinezuur niet gedaald

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

21 Shares
Tweet
Pin21
Share