Meer Energie

Laatste Update: 16 januari 2017

Maca: Een supplement voor extra energie, uithoudingsvermogen en libido?

Het regenwoud lijkt soms op onuitputtelijke bron van alternatieve en natuurlijke medicijnen. Bepaalde medicinale planten worden er al eeuwenlang gebruikt door sjamanen, genezers en de indiaanse volkeren die er leven. Meer dan 100 farmaceutische bedrijven steunen momenteel studies naar deze planten.

En één van de planten die bijzonder veel interesse geniet is de macawortel. Deze plant die bloeit in de hoge Andes in Peru geniet in Zuid-Amerika grote faam vanwege z'n medicinale kwaliteiten en staat ook bekend als een goed werkend afrodisiacum.

Wat denkt onze westerse wetenschap hierover?

Lepidium meyenii, zoals de plant met z'n Latijnse naam genoemd wordt, is een tweejaarlijks bloeiend kruid en verre familie van de raap en de radijs. Net zoals deze laatste wordt van de macaplant dus ook de wortel gegeten. Er bestaan echter veel verschillende variëteiten van, die men kan onderscheiden op basis van hun kleur. De crème-kleurige variant is het populairst als voedsel, omdat deze meestal groot en dik is en bovendien lekker zoet smaakt.

Zwarte macawortels worden dan weer beschouwd als de variant met de sterkste medicinale kwaliteiten. Deze smaakt bitterzoet. Verder bestaan er nog rode, paarse, blauwe en groene variëteiten.

Maca wordt ook wel eens de Peruviaanse ginseng genoemd, al heeft het daar, botanisch gezien, absoluut niets mee te maken. Maar net zoals ginseng zou de consumptie van maca-extract mensen meer energie, uithoudingsvermogen, libido en kracht geven.

Het extract van deze plant wordt tegenwoordig verkocht als supplement in gezondheidswinkels en bij sommige apothekers. In wetenschappelijk onderzoek zijn er namelijk inderdaad een aantal bewijzen gevonden voor de medicinale kwaliteiten van van deze plant.

Is de macawortel een natuurlijke viagra?

Zo wordt de plant op verschillende websites wel aangeprezen in elk geval. Hij zou seksuele lust stimuleren en het uithoudingsvermogen bevorderen. Een aantal klinische studies lijkt hier inderdaad op te wijzen.

In 2010 besteedde een wetenschappelijk vakblad aandacht aan vier studies naar de invloed van maca op de bedprestaties van mensen. Twee studies toonden een positief effect op het libido van respectievelijk vrouwen in de menopauze en gezonde volwassen mannen.

Twee andere studies konden echter geen effect vaststellen. Een andere studie uit 2008 liet ook een positief effect zien op het libido van mensen die een verlaagde seksuele drive hadden doordat ze antidepressiva (SSRI's) namen.

Daarnaast bleek maca nog een ander onverwacht effect te hebben: zwarte, en in mindere mate gele maca-wortel verhoogde de kwaliteit en hoeveelheid van het sperma bij een (kleine) testgroep van mannen die het extract gedurende vier maanden innamen.

macapoeder

Andere positieve effecten

Een andere reden waarvoor de maca-wortel vaak gebruikt wordt is dat deze zou helpen bij het wegnemen van angst en stress. Zo bleek uit een dubbelblind-studie van een wetenschappelijk blad in 2008 dat vrouwen in de menopauze die maca-extract kregen veel minder last hadden van angst en depressieve gevoelens dan de vrouwen in de controlegroep die een placebo kregen.

Ook hier rapporteerden de vrouwen die het extract gekregen hadden trouwens dat ze meer zin hadden in seks nadat ze een tijdlang maca genomen hadden.

Er zijn nog meer gezondheidsclaims rond macawortel gemaakt maar deze zijn tot nu toe nooit bewezen. Zo heeft men nog niet kunnen aantonen dat maca effectief zorgt voor meer energie of uithoudingsvermogen. Er is ook nog weinig bekend over de mogelijke bijwerkingen en de juiste doseringen waarin maca mag gebruikt worden.

Enige voorzichtigheid is dus zeker geboden en als je het als supplement neemt is het raadzaam de doseringen op de verpakking nauwlettend te volgen. Het is verkrijgbaar in vloeibare vorm of als pil maar je kan de wortel ook in poedervorm kopen en deze dan mixen in vruchtensap of een smoothie.

Mogelijke bijwerkingen

Nu kon ik niet veel vinden over de mogelijke bijwerkingen van maca. Echter, er zijn aanwijzingen dat bij veelvoudig gebruik er hormonale veranderingen kunnen optreden. Eveneens kunnen er maagklachten ontstaan bij hogere doseringen, mag maca niet genomen worden tijdens de zwangerschap, tenslotte is het niet aan te bevelen bij schildklierklachten, omdat maca onder stressvolle omstandigheden bepaalde gifstoffen zou kunnen vrijgeven.

Bronnen van dit artikel

Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) (de effecten van Maca) - Menopause. 2008 Nov-Dec;15(6):1157-62. doi: 10.1097/gme.0b013e3181732953.

A double-blind, randomized, pilot dose-finding study of maca root - CNS Neurosci Ther. 2008 Fall;14(3):182-91. doi: 10.1111/j.1755-5949.2008.00052.x.

Nog aanvullende tips of vragen over Maca? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste
  Ik neem sinds een paar dagen het macasupplement in pilvorm im doe dit tweemaal daags tijdens het eten . Kan het zijn dat dit de stoelgang harder maakt want sinds ik dit neem heb. Ik last van moeilijke stoelgang en daarvoor had ik dat niet . ik neen het omdat ik waarschijnlijk in mijn menopauze ben tercht gekomen en omdat mijn libido op een heel laag pitje staat , ik nedm ook wel passiebloem daar heb ik dan s avonds last van opgezette buik en winderigheid wat heel vervelend en soms pijnlijk is hoe komt dat kan u mij raad geven aub ?
  Alvast bedankt

 2. Hallo

  Wie weet een goed adres voor goede en betrouwbare MACA.

  Op internet zie je door de bomen het bos niet meer

  Groet

   1. Hallo ik heb net een verpakking 100% macapoeder gekocht bij aldi.Was rond de 6 euro denk ik maar het is zuiver.Ik wou dit even zeggen.

  1. Bedankt voor de tip, Wim.(ik denk trouwens dat je Vitaminstore bedoelt.)

   Zijn er meer lezers die ervaring hebben met Vitaminstore?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share