Maca: Een supplement voor extra energie, uithoudingsvermogen en libido?

2017-01-16T05:25:49+01:00december 5th, 2013|Meer Energie|6 Reacties

Laatste update: door

Maca: Een supplement voor extra energie, uithoudingsvermogen en libido?

Het regenwoud lijkt soms op onuitputtelijke bron van alternatieve en natuurlijke medicijnen. Bepaalde medicinale planten worden er al eeuwenlang gebruikt door sjamanen, genezers en de indiaanse volkeren die er leven. Meer dan 100 farmaceutische bedrijven steunen momenteel studies naar deze planten.

En één van de planten die bijzonder veel interesse geniet is de macawortel. Deze plant die bloeit in de hoge Andes in Peru geniet in Zuid-Amerika grote faam vanwege z'n medicinale kwaliteiten en staat ook bekend als een goed werkend afrodisiacum.

Wat denkt onze westerse wetenschap hierover?

Lepidium meyenii, zoals de plant met z'n Latijnse naam genoemd wordt, is een tweejaarlijks bloeiend kruid en verre familie van de raap en de radijs. Net zoals deze laatste wordt van de macaplant dus ook de wortel gegeten. Er bestaan echter veel verschillende variëteiten van, die men kan onderscheiden op basis van hun kleur. De crème-kleurige variant is het populairst als voedsel, omdat deze meestal groot en dik is en bovendien lekker zoet smaakt.

Zwarte macawortels worden dan weer beschouwd als de variant met de sterkste medicinale kwaliteiten. Deze smaakt bitterzoet. Verder bestaan er nog rode, paarse, blauwe en groene variëteiten.

Maca wordt ook wel eens de Peruviaanse ginseng genoemd, al heeft het daar, botanisch gezien, absoluut niets mee te maken. Maar net zoals ginseng zou de consumptie van maca-extract mensen meer energie, uithoudingsvermogen, libido en kracht geven.

Het extract van deze plant wordt tegenwoordig verkocht als supplement in gezondheidswinkels en bij sommige apothekers. In wetenschappelijk onderzoek zijn er namelijk inderdaad een aantal bewijzen gevonden voor de medicinale kwaliteiten van van deze plant.

Is de macawortel een natuurlijke viagra?

Zo wordt de plant op verschillende websites wel aangeprezen in elk geval. Hij zou seksuele lust stimuleren en het uithoudingsvermogen bevorderen. Een aantal klinische studies lijkt hier inderdaad op te wijzen.

In 2010 besteedde een wetenschappelijk vakblad aandacht aan vier studies naar de invloed van maca op de