Diabetes factoren

Laatste Update: 11 november 2016

Magnesium tekort en diabetes – oorzakelijk gevolg?

Magnesium tekort en diabetes  – oorzakelijk gevolg?

Nieuw onderzoek toont aan dat er een verband bestaat tussen de ontwikkeling van diabetes en een magnesium tekort.

Magnesium is een mineraal dat de bloedsuikerspiegels reguleert waardoor het een cruciale rol heeft bij het voorkomen, behandelen en zelfs krijgen van diabetes.

Voor een gezonde bloedsuikerspiegels zijn er twee belangrijke mineralen nodig. Magnesium en calcium. Zonder magnesium kan insuline niet goed de deuren openen zodat glucose in de cellen kan treden wat voor energie zorgt in het lichaam.

Wanneer de balans of ratio verstoord is geraakt tussen magnesium en calcium kunnen er chronische aandoeningen ontstaan zoals diabetes, hoge bloeddruk en zelfs hart- en vaatziekten.

Uit onderzoek is gebleken (referenties onderaan deze pagina) dat diabetici wellicht zelfs wat extra magnesium nodig hebben om tekorten aan te vullen voor de werking van insuline in het lichaam.

Daarbij lijkt het ook te zijn dat diabetici sneller last krijgen van een onbalans tussen magnesium en calcium, waardoor het een dubbele last kan worden.

Normaal gesproken stijgt de bloedsuikerspiegels na het eten van een maaltijd. Insuline is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de bloedsuikerspiegels niet te ver stijgen om beschadigingen aan de ogen, vaten, zenuwen en nieren te voorkomen. 

[pullquote]Kennis hebben van de bloedsuikerspiegels is erg belangrijk en regelmatig meten is noodzakelijk![/pullquote]

Onderzoek magnesium

Uit het onderzoek is gebleken dat diabetici een hogere bloedsuikerspiegel hebben EN een lagere magnesium level. In combinatie met een verminderde nier werking kan verklaren waarom er niet voldoende magnesium achter blijft in het lichaam.

Het lijkt erop dat een magnesium tekort gepaard gaat met meerde chronische aandoeningen waaronder hart- en vaatziekten, nierziektes, overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes type 2!

Met andere woorden, magnesium vervult een essentiële rol voor de werking insuline en om de bloedsuikerspiegels in balans te houden!

Maar wanneer heb je een magnesium tekort?

Dat is een goede vraag en het lijkt erop dat veel mensen last hebben van een tekort zonder het door te hebben.

De eerste symptoom van een magnesium tekort is weinig energie – magnesium heeft een belangrijke rol om voedsel om te zetten in energie. Hogere niveaus magnesium heeft als werking dat glucose beter geabsorbeerd worden door de cellen waardoor er eerder energie beschikbaar is.

Een magnesium tekort zorgt er voor dat je lichaam het veel moeilijker heeft om voor energie te zorgen, waardoor oververmoeidheid en weinig energie kan optreden.

Depressies

Je lichaam gebruikt magnesium voor verschillende chemische / lichamelijke proces. Een tekort aan magnesium kan voor depressies zorgen. Daarom is het altijd verstandig om te kijken of depressies niet komt door een magnesium tekort in plaats van direct medicijnen nemen.

Hoofdpijn / migraine

Als je vaak last hebt van hoofdpijn of migraine kan dat ook komen door een magnesium tekort. Het is bekend dat medicijnen zoals antibiotica, diuretica en overmatig alcohol gebruik negatief invloed heeft op de hoeveelheid magnesium in het lichaam.

Spierklachten

Magnesium is zeker ook belangrijk voor je centrale zenuwstelsel en zorgt ervoor dat de zenuwen goed kunnen functioneren. Het zorgt voor een optimale bloedcirculatie en wanneer hier een tekort aan is kan dat duiden op vermoeidheid, krampen en zelfs spier spasmen. Belangrijk als je last hebt van fibromyalgie of reumatische aandoeningen.

Diagnose van een magnesium tekort

De beste manier om uit te zoeken of je een tekort hebt aan magnesium is aan de hand van een onderzoek. Via urine wordt gekeken hoeveelheid magnesium is uitgescheden over een gehele dag en kan geconcludeerd worden hoeveel magnesium aanwezig is.

Indien er een tekort is wordt magnesium aangevuld en wordt in een later stadium opnieuw een meting verricht. Wanneer het tekort dan is aangevuld betekent dat er sprake is van een magnesium tekort en zal moeten worden aangevuld via je dieet of supplementen.

Magnesium tekort aanvullen

Voldoende magnesium binnenkrijgen is niet alleen belangrijk bij de behandeling van diabetes. Maar vermindert ook het risico op hart- en vaatziekten!

In een onderzoek gedaan onder 45 duizend mensen in de leeftijdscategorie van 40 tot 75 is naar voren gekomen dat het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verminderd is door voldoende magnesium. Mensen met een gezond gebalanceerd dieet met voldoende magnesium, granen, fruit en groente lopen ook nog een aanzienlijke kleinere kans op het krijgen van diabetes type 1 en 2!

De beste bronnen van magnesium zijn te vinden in donkere bladgroente! Mijn advies is altijd om meer ‘’groen’’ te gaan eten, en alles wat ‘’wit’’ is zoveel mogelijk vermijden of in gematigde gebalanceerde porties. Daarbij zijn algen en tarwegras geweldige bronnen  voor magnesium, deze ‘’green foods’’ zitten werkelijk waar vol met hoge kwaliteit magnesium en zouden zeker in je dagelijkse voedingspatroon aanwezig moeten zijn.

Wanneer je last hebt van een magnesium tekort is het belangrijk om meer groente te gaan eten of aan te vullen met een hoge kwaliteit supplement zoals algen, tarwegras of magnesium supplementen.

Lang doorlopen met een magnesium tekort kan voor veel chronische klachten zorgen op lange termijn! Vanzelfsprekend altijd eerst overleggen met een professional bij gebruik van supplementen. Je behandeld arts moet altijd op de hoogte zijn wat je dagelijks neemt!

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/diabetes/magnesium-tekort.mp4" width="478" height="360" description="magnesium tekort" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Heb je zelf nog goede aanvullingen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Referenties

Rude RK. Magnesium deficiency: A cause of heterogeneous disease in humans. J Bone Miner Res 1998;13:749-58.

Implications of magnesium deficiency in type 2 diabetes: a review Chaudhary DP, Sharma R, Bansal DD.

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik slik een magnesiumsupplement op advies van mijn darmdokter en omdat ik Fibromyalgie heb.
    Mijn lichaam maakt zelf geen Vit D3 aan en dat slik ik ook. Omdat er ook een balans moet zijn tussen calcium/Vit D3 en magnesium, want anders krijg je botontkalking.

  2. hallo,
    magnesium via pillen in nemen kan maar dan komt het in de maag terecht.
    magnesium op je huid smeren is beter want dan komt het gelijk in je bloedbaan
    en dat heet zechsal.
    het komt uit de bodem van Nederland, uit de zee die vroeger de zuiderzee heette
    Hopelijk kan je hier wat mee.
    Gr Marjon V.

    1. magnesium via pillen in nemen kan maar dan komt het in de maag terecht.
      magnesium op je huid smeren is beter want dan komt het gelijk in je bloedbaan terecht
      en dat heet zechsal.
      het komt uit de bodem van Nederland, uit de zee die vroeger de zuiderzee heette
      Hopelijk kan je hier wat mee.
      Gr Marjon V.

    2. Zechsal komt uit de Zechstein zee die nu verdroogd is en diep onder de grond ligt. Dichtbij Veendam (Nederland)wordt de magnesium naar boven gehaald.

  3. Bij bloedonderzoek is de ondergrens 90, maar is dat niet te laag? Ik weet van mensen die geen tekort hadden, maar toch magnesiumcitraat gingen slikken, dat ze zich beter voelden. Zou de grens herzien moeten worden, net als bij vit d, waar ook een te lage ondergrens wordt aangehouden???

  4. Je kan bij metingen voldoende magnesium in je bloed hebben,maar op cellular niveau kun je tekorten hebben daarom is het moeilijk te testen ,anders dan te supplementeren,Zechzall magnesium is zeer goed opneembaar met name door de huid,opname door de darmwand kan zeker met sommige varianten veel minder zijn .
    Voetbaden met vlokken voor een dag of 10 moeten het niveau behoorlijk op krikken daarna 1 maal per week. magnesiumoilie is zeer goed opneembaar,als het prikt op de huid is dat met grote zekerheid een indicatie van tekorten. Voordat het tekort helemaal opgelost is duurt overigens wel een tijdje,maar je kunt al vrij snel verbeteringen bemerken.Er zijn best ook goede voedingsbronnen voor magnesium,maar de grond waar onze groenten op verbouwd worden is steeds meer magnesium arm.Te korten kennen een hele lijst van symptonen .

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin
Share3