• Meer zelfvertrouwen krijgen

Meer zelfvertrouwen krijgen

2017-01-18T07:45:29+01:00juli 21st, 2013|Mentale Gezondheid|4 Reacties

Laatste update: door

Meer zelfvertrouwen krijgen

Je kunt mensen met heel veel zelfvertrouwen vaak op grote afstand herkennen. Maar er zijn ook mensen die hier wat meer moeite mee hebben. Waarschijnlijk is zelfvertrouwen iets waar je zelf ook moeite mee hebt, anders was je dit artikel niet aan het lezen.

Wees gerust, je bent niet alleen: heel veel mensen hebben hier last van,  niet zeker zijn van jezelf met als gevolg dat je jezelf moeilijk kunt presenteren en hierdoor problemen hebt in je werk, je sociale leven en je relatie.

Je kunt natuurlijk allerlei redenen aandragen die jouw gebrek aan zelfvertrouwen kunnen verklaren: erfelijke factoren, je relatie met je ouders of met je kinderen, je uiterlijk, financiële problemen, je woonomgeving, je werk, je baas…noem maar op.

Dit zijn allemaal excuses waar je je heel gemakkelijk achter kunt verschuilen, maar het blijven excuses!

Geen redenen om niet aan je zelfvertrouwen te werken. Door te werken aan je zelfvertrouwen zal op termijn het verschil uitmaken tussen aangenomen worden bij een sollicitatie, of voor de zoveelste keer afgewezen worden!

Even een herkenbaar voorbeeld: Je bent vast wel eens op een feestje geweest waarbij je lekker staat te praten totdat veel mensen plotseling hun hoofd draaien en stoppen met praten. Je kijkt ook, en ziet iemand binnenkomen die er nou niet bepaald aantrekkelijk uitziet, of heel erg bijzonder gekleed is.

Niet een erg spannende verschijning dus. Maar toch prikkelt de binnenkomende persoon de aandacht van iedereen en de mensen lopen op diegene toe om te praten en kennis te maken. [pullquote]De betreffende persoon heeft uitstraling, charisma en straalt zelfvertrouwen uit. [/pullquote]Niet overdreven maar op een natuurlijke manier.

Daar staat iemand die veel zelfvertrouwen heeft en dat uitstraalt door middel van zijn/haar houding, zijn ogen en de manier waarop de persoon loopt. Wellicht een herkenbare situatie waarbij je misschien wel eens jaloers gedacht hebt hoe diegene dat bereikt heeft.

Laten we eerlijk zijn: Het proces om meer zelfvertrouwen te krijgen begint bij jezelf. Je innerlijk moet op orde zijn, je moet jezelf goed voelen en je moet accepteren wie je bent.

Al je zwakke punten accepteren, maar daarnaast je sterke punten accentueren. Dit kan een lang proces zijn, maar uiteindelijk met een hele hoge beloning.

Ik pretendeer niet dat ik je een volledige oplossing aandraag in dit artikel. Zoals gezegd, zelfvertrouwen opbouwen is een lang proces waar je hard voor moet werken. Maar de tips die ik verderop aan zal dragen, zullen je in ieder geval op de goed weg helpen.

Zelfvertrouwen: Begin bij het begin

Pak eens pen en papier, en schrijf je sterke en je zwakke punten op. Wees hierbij eerlijk tegenover jezelf! Misschien is het beter om zelf een lijstje te maken, maar ook een lijstje te laten maken door een goede vriend of vriendin. Vergelijk en bespreek dit en maak naar aanleiding hiervan een definitief lijstje.

Ga al je sterke punten na, en noteer hoe je deze punten in je voordeel kunt gebruiken. Je zwakke punten ga je stuk voor stuk bekijken en verdelen in punten die je niet, of heel erg moeilijk, kunt veranderen, en in punten waar je aan kunt werken om er sterke punten van te maken. Sterke punten die je in je voordeel kunt gebruiken.

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: Dit onderdeel van het proces is beslist de allerbelangrijke. Het is het proces van jezelf leren kennen en vooral accepteren wie je bent. Deze acceptatie is 50% van je zelfvertrouwen!

Zelfvertrouwen: Je houding zegt veel over je

Je lichaamshouding is één van de eerste dingen die bij iedereen op gaat vallen. Bekijk jezelf eens heel kritisch voor de spiegel. Nog sterker, ga naakt voor de spiegel staan, zodat ruim vallende kleding niets verbergt. Kijk kritisch naar jezelf: Is je rug recht? Hangen je schouders triest naar beneden?

Wat is de stand van je hoofd?

Experimenteer hiermee, waarbij je voor de spiegel best even mag overdrijven. De basis: Rechte rug, schouders een beetje naar achteren en je hoofd een beetje omhoog. Goed zo! Dat is al een stuk beter! Overdrijf je houding niet: het moet wel een natuurlijke uitstraling hebben.

Oefen dit iedere dag voor de spie