Mentale Gezondheid

Laatste Update: 18 januari 2017

Meer zelfvertrouwen krijgen

Je kunt mensen met heel veel zelfvertrouwen vaak op grote afstand herkennen. Maar er zijn ook mensen die hier wat meer moeite mee hebben. Waarschijnlijk is zelfvertrouwen iets waar je zelf ook moeite mee hebt, anders was je dit artikel niet aan het lezen.

Wees gerust, je bent niet alleen: heel veel mensen hebben hier last van,  niet zeker zijn van jezelf met als gevolg dat je jezelf moeilijk kunt presenteren en hierdoor problemen hebt in je werk, je sociale leven en je relatie.

Je kunt natuurlijk allerlei redenen aandragen die jouw gebrek aan zelfvertrouwen kunnen verklaren: erfelijke factoren, je relatie met je ouders of met je kinderen, je uiterlijk, financiële problemen, je woonomgeving, je werk, je baas…noem maar op.

Dit zijn allemaal excuses waar je je heel gemakkelijk achter kunt verschuilen, maar het blijven excuses!

Geen redenen om niet aan je zelfvertrouwen te werken. Door te werken aan je zelfvertrouwen zal op termijn het verschil uitmaken tussen aangenomen worden bij een sollicitatie, of voor de zoveelste keer afgewezen worden!

Even een herkenbaar voorbeeld: Je bent vast wel eens op een feestje geweest waarbij je lekker staat te praten totdat veel mensen plotseling hun hoofd draaien en stoppen met praten. Je kijkt ook, en ziet iemand binnenkomen die er nou niet bepaald aantrekkelijk uitziet, of heel erg bijzonder gekleed is.

Niet een erg spannende verschijning dus. Maar toch prikkelt de binnenkomende persoon de aandacht van iedereen en de mensen lopen op diegene toe om te praten en kennis te maken. [pullquote]De betreffende persoon heeft uitstraling, charisma en straalt zelfvertrouwen uit. [/pullquote]Niet overdreven maar op een natuurlijke manier.

Daar staat iemand die veel zelfvertrouwen heeft en dat uitstraalt door middel van zijn/haar houding, zijn ogen en de manier waarop de persoon loopt. Wellicht een herkenbare situatie waarbij je misschien wel eens jaloers gedacht hebt hoe diegene dat bereikt heeft.

Laten we eerlijk zijn: Het proces om meer zelfvertrouwen te krijgen begint bij jezelf. Je innerlijk moet op orde zijn, je moet jezelf goed voelen en je moet accepteren wie je bent.

Al je zwakke punten accepteren, maar daarnaast je sterke punten accentueren. Dit kan een lang proces zijn, maar uiteindelijk met een hele hoge beloning.

Ik pretendeer niet dat ik je een volledige oplossing aandraag in dit artikel. Zoals gezegd, zelfvertrouwen opbouwen is een lang proces waar je hard voor moet werken. Maar de tips die ik verderop aan zal dragen, zullen je in ieder geval op de goed weg helpen.

Zelfvertrouwen: Begin bij het begin

Pak eens pen en papier, en schrijf je sterke en je zwakke punten op. Wees hierbij eerlijk tegenover jezelf! Misschien is het beter om zelf een lijstje te maken, maar ook een lijstje te laten maken door een goede vriend of vriendin. Vergelijk en bespreek dit en maak naar aanleiding hiervan een definitief lijstje.

Ga al je sterke punten na, en noteer hoe je deze punten in je voordeel kunt gebruiken. Je zwakke punten ga je stuk voor stuk bekijken en verdelen in punten die je niet, of heel erg moeilijk, kunt veranderen, en in punten waar je aan kunt werken om er sterke punten van te maken. Sterke punten die je in je voordeel kunt gebruiken.

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: Dit onderdeel van het proces is beslist de allerbelangrijke. Het is het proces van jezelf leren kennen en vooral accepteren wie je bent. Deze acceptatie is 50% van je zelfvertrouwen!

Zelfvertrouwen: Je houding zegt veel over je

Je lichaamshouding is één van de eerste dingen die bij iedereen op gaat vallen. Bekijk jezelf eens heel kritisch voor de spiegel. Nog sterker, ga naakt voor de spiegel staan, zodat ruim vallende kleding niets verbergt. Kijk kritisch naar jezelf: Is je rug recht? Hangen je schouders triest naar beneden?

Wat is de stand van je hoofd?

Experimenteer hiermee, waarbij je voor de spiegel best even mag overdrijven. De basis: Rechte rug, schouders een beetje naar achteren en je hoofd een beetje omhoog. Goed zo! Dat is al een stuk beter! Overdrijf je houding niet: het moet wel een natuurlijke uitstraling hebben.

Oefen dit iedere dag voor de spiegel en let de komende weken op deze houding terwijl je over straat loopt. Je zult zien dat na een paar weken, de houding op een natuurlijke manier verandert, zonder dat je erbij na hoeft te denken.

Zelfvertrouwen: Maak oogcontact

Als je in gesprek bent met iemand, maak dan regelmatig even oogcontact. Overdrijf dit niet, want dat kan erg intimiderend overkomen. Een goede richtlijn is om net lang genoeg in de ogen van een ander te kijken om te ontdekken welke kleur deze hebben.

Als je na een gesprek niet de kleur weet, heb je niet goed genoeg oogcontact gemaakt. Oogcontact maken straalt zelfvertrouwen en moet je in ieder geval gebruiken op het moment dat je je voorstelt, of iemand begroet. Ook als je met iemand proost, is het belangrijk om even oogcontact te maken.

Zelfvertrouwen: Spreek beheerst en onthoud namen!

Spreek duidelijk, beheerst en articuleer goed. Door beheerst te spreken blijft je stem natuurlijk klinken. Op het moment dat je heel snel spreekt, gaat de klank van je stem omhoog, en dat wil je niet echt.

Ben jij ook zo slecht in het onthouden van namen? Daar is een heel effectieve oefening voor: Op het moment dat iemand zijn of haar naam noemt, herhaal dit dan door te zeggen: “Ah! Dus jij bent (naam)” of vraag hoe je de naam spelt.

Op deze manier kun je de combinatie naam en gezicht beter onthouden. Als je de naam de volgende keer nog weet, en die persoon ook daadwerkelijk met die naam aanspreekt, geeft blijk van zelfvertrouwen! Mensen voelen zich gestreeld en zullen dit erg waarderen.

Zelfvertrouwen: Een gezonde geest woont in een gezond lichaam

man met zelfvertrouwenVerzorg je lichaam goed. En hiermee bedoel ik niet alleen de hygiëne, maar vooral je lichaam in conditie houden door te sporten en gezond(er) te eten. Door te sporten krijg je meer spiermassa waardoor je er beter uit gaat zien, en je krijgt ook meer uithoudingsvermogen.

Door te sporten ga je ook zweten, waardoor je afvalstoffen uit je lichaam afgevoerd worden.
Ook door gezond(er) te eten (groente en fruit) maakt je lichaam sterker doordat je alle bouwstoffen beschikbaar stelt. Met name anti-oxidanten zijn belangrijk om je lichaam gezond te houden.

Dus regelmatig trainen en beter eten zorgen voor een beter gevoel over jezelf. In feite zal je jezelf op termijn ook aantrekkelijker voelen, dus prima voor je zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen: De kleding maakt de man/vrouw

Als je goed gekleed naar een feestje of een sollicitatie gaat, zal dit zeker je zelfvertrouwen vergroten. Maar goed gekleed betekent natuurlijk niet dat je altijd maar in een driedelig pak moet verschijnen. Goed gekleed betekent de kleding dragen die bij je past, afgestemd op de gelegenheid. Koop liever wat minder kleding, maar kwalitatief wel goede kleding.

De kwaliteit van je kleding is ook een belangrijk onderdeel van je uitstraling!

Zelfvertrouwen: Verstop je niet

Het is natuurlijk erg gemakkelijk en comfortabel om je tijdens een feestje in een hoekje te verstoppen. Lekker veilig met je rug tegen de muur, met een goed overzicht zodat je nooit verrast wordt door een onverwachte kennismaking of een vraag. Zoek de vrije ruimte op, waar mensen je kunnen zien. Deze zullen dan ook eerder geneigd zijn om met je te praten, waarbij je meestal zelf niet eens het initiatief hoeft te nemen.

Zelfvertrouwen: Werk aan je algemene ontwikkeling

Je hoeft echt geen wandelende encyclopedie te worden, maar een beetje algemene ontwikkeling is wel prettig. Verdiep je wat meer in bepaalde onderwerpen die je interesseren. Op deze manier heb je wat te vertellen op een feestje, iets waar anderen belangstelling voor hebben en daardoor naar je luisteren en je mening op prijs stellen.

Laat zien dat je kennis hebt, maar overdrijf dit niet door je arrogant of verheven op te stellen.

Zelfvertrouwen: Wees vriendelijk en blijf glimlachen

Wees altijd vriendelijk tegen anderen en glimlach! Glimlachen op straat, op je werk, op een feestje…het maakt niet uit. Je zult zien dat mensen je op een hele andere manier benaderen omdat je daardoor veel openheid uitstraalt. Het spreekt van zelfvertrouwen en ziet er veel vriendelijker uit. Laten we eerlijk zijn: Als iedereen in Nederland wat meer glimlacht naar de ander, zou alles er veel vrolijker uitzien! Je zult zien dat andere mensen ook gaan glimlachen naar jou, en zich veel opener op gaan stellen.

Zelfvertrouwen: Neem je momenten om te ontspannen

Blijf niet in het ritme van stress hangen, ook al heb je het nog zo druk, of heb je nog zo veel problemen. Neem de tijd voor jezelf om te ontspannen door bijvoorbeeld te sporten. Je geest leegmaken betekent ook ruimte maken voor nieuwe ideeën en oplossingen voor problemen.

En nu?... aan de slag!

We worden gevormd door een aangeboren karakter en onze levenservaring. Zowel positieve als negatieve ervaringen vormen ons tot wie we zijn. Dit heeft grote invloed op ons zelfvertrouwen. Kijk kritisch naar jezelf en ga de zaken naar jouw hand zetten. Ga aan de slag met jezelf, en kweek meer zelfvertrouwen. En meer zelfvertrouwen betekent weer dat je meer succes zult hebben op allerlei gebied.

Een positieve opwaartse spiraal die je zeker goed zal doen!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hey, met veel aandacht jullie tekst doorlezen, ik wil werken aan mijn zelfvertrouwen maar dat gaat heel moeilijk. Ben nu net gestart met een mobiel crisisteam die me daarbij hoop ik zullen helpen , want alle enkele depressies achter de rug, en stuk gelopen relaties , gewoon door gebrek aan zelfvertrouwen ...tussen mijn 4 muren voel ik me goed , eens daarbuiten is het een ramp.
    Grts

  2. Sinds ik het belang van 'kinderlijke' logica heb 'ontdekt' is mijn zelfvertrouwen meer dan verdubbeld en 'sta' je heel wat zekerder, en plezieriger, in het leven.Werd ik vroeger nogal eens uitgelachen vanwege mijn ideeën en reacties die nogal eens 'anders' waren dan die van de mensen uit mijn omgeving, tegenwoordig merk ik dat er wel degelijk rekening wordt gehouden met mijn afwijkende mening.'Google' heeft natuurlijk ook enorm geholpen om met gelijkgezinden in contact te komen. Met mijn manier van denken leg ik andere prioriteiten en kom ik op andere punten uit. Je kan het vergelijken met hoe bijv.Johan Cruyff en Rene van der Geyp tegen het leven aan kijken. ik noem het 'creatieve intelligentie' die gebaseerd is op kinderlijke logica!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share