Gezondheidsklachten

Laatste Update: 20 december 2014

De meest vervelende vrouwelijke gezondheidsklachten

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De meest vervelende vrouwelijke gezondheidsklachten

vrouw met schaamteHet is helemaal waar dat vrouwen over het algemeen sneller naar de huisarts stappen dan mannen(CBS). Maar er zijn natuurlijk een aantal aandoeningen die voor je gevoel té gênant zijn om daar met je huisarts over te praten. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je eigen persoonlijkheid, je eigen instelling en de wil om erover te kunnen en willen praten.

Maar toch is er nog steeds een bepaalde drempel. Helemaal als het om intieme zaken gaat zoals seksualiteit, libido en problemen zoals een schimmelinfectie.

Laten we een paar van dit soort aandoeningen en kwaaltjes(1) even op een rijtje zetten:

Prikkelbare Darm Syndroom

Past dit in het lijstje van vrouwelijke problemen? Jazeker. Want van de mensen die last hebben van deze gênante aandoening, is driekwart van het vrouwelijke geslacht. PDS, zo deze aandoening vaak als afkorting wordt aangeduid, is een chronische aandoening aan de darmen waar ruim 8% van de Nederlandse bevolking last van heeft. Dit zijn tenminste de mensen die met PDS naar een arts gaan. Lichtere vormen van PDS worden soms alleen maar gezien als een ongemakje en komen nooit bij een arts terecht.

Het percentage zal daarom waarschijnlijk nog hoger zijn. Als je last hebt van PDS, dan gaat dit samen met ontlastingsproblemen, winderigheid, gevoelige darmen, opgezette buik en buikkrampen. Ook deze aandoening kan een flinke stempel drukken op zowel je werk als op je sociale leven.

Heel veel mensen die last hebben van PDS praten hier niet over. In stilte ondergaan ze de chronische ziekte en proberen op alle mogelijke manieren om dit niet te laten merken, op wat voor manier dan ook. Voor sommige mensen is het zelfs een taboe om er mee naar een arts te gaan. Dat is erg jammer, want PDS mag dan wel chronisch zijn, maar er zijn veel oplossingen voorhanden om het voor jou draaglijker te maken, zodat je werk en je sociale leven hier zo weinig mogelijk last van hebben.

Wil je meer weten over Prikkelbare Darm Syndroom? Wil je weten wat voor oplossingen er beschikbaar zijn? Met name dit laatste kan erg interessant zijn, want als je denkt dat er alleen maar oplossingen zijn in de vorm van medicatie, dan heb je het mis. Er zijn ook natuurlijke oplossingen beschikbaar.

Lees maar eens verder in het volgende artikel: Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?

Laag libido

Een laag libido houdt in dat je gewoon helemaal geen zijn in seks hebt. Dit kan vrij normaal zijn op bepaalde momenten in het leven, maar als het structureel is, dan is er meer aan de hand. Helaas gaan mensen, zowel mannen als vrouwen, niet snel naar een huisarts met dit probleem, maar wenden zich tot één van de ontelbare ‘oplossingen’ die op internet aangeboden worden.

Middeltjes die in veel gevallen alleen maar je bankrekening legen, en verder niet of nauwelijks werkzaam zijn. Het is beter om naar de originele te zoeken.

Dit kan uit verschillende hoeken komen: De oorzaken kunnen sociaal zijn, biologisch zijn of psychologisch zijn. Ook een combinatie is mogelijk. Als je bijvoorbeeld een heel drukke zorgtaak hebt voor je zieke ouders, dan ben je op dat moment waarschijnlijk niet beschikbaar voor actie tussen de lakens.

Dit noemen we dan een sociale oorzaak.

Maar als je depressief bent, wel of niet gecombineerd met een heel laag zelfbeeld, dan spreken we van een psychologische oorzaak. Natuurlijk kunnen er ook biologische oorzaken zijn in de vorm van bepaalde aandoeningen zoals diabetes, obesitas, medicatie of hart- en vaatziekten. Overleg met je huisarts wat de oorzaak kan zijn van jouw lage libido.

Wil je meer weten hoe je op een natuurlijke manier jouw libido op kunt krikken? Lees dan even het volgende artikel door.

Vaginale schimmelinfectie

Nog zo’n gênante aandoening: Een vagina die vreemd ruikt, wel of niet in combinatie met een abnormale afscheiding. Ook dit drukt natuurlijk een stempel op je sociale leven, met name in de intieme sfeer.

Je zelfvertrouwen krijgt een forse deuk en seksueel contact ga je uiteindelijk vermijden om beschamende situaties te voorkomen.

Deze symptomen kunnen duiden op een schimmelinfectie of candida, maar hoeft niet.

Maar als het een schimmelinfectie is, dan is het zaak om naar je huisarts toe te gaan. Ga niet zelf medicijnen bestellen via internet, af dubieuze zalfjes gebruiken, alleen maar om het gênante gesprek met je huisarts te voorkomen. Vaak lost het niets op, en in andere gevallen heb je gewoon een andere behandeling nodig.

Zeker is wel dat er iets aan te doen is, hetzij met medicatie, hetzij op een natuurlijke manier zoals het beperken van de suikerinname. Ook is het belangrijk om te weten dat er bij een terugkerende infectie sprake kan zijn van een jojo effect. Jij geeft de infectie door aan je partner, die er ogenschijnlijk geen last van heeft. Jij neemt een antibioticakuur, en na een maand krijg je de infectie gewoon weer terug van je partner.

Wil je meer weten over een vaginale schimmelinfectie en hoe je dit op kunt lossen en voor de toekomst vermijden? Lees dan even het artikel: Wat kun je wel of niet eten als je candida hebt.

Winderigheid

Dit is erg gênant, niet alleen voor vrouwen maar voor iedereen. Mensen hebben soms wel het idee dat een scheet laten past binnen een mannencultuur. Het is heel erg ‘onvrouwelijk’ als een vrouw dit doet, gewild of per ongeluk. Het is een overmatige gasvorming in de darmen die dit kan veroorzaken.

Dit kan soms voorkomen als je net iets gegeten hebt wat extra gas kan vormen in je darmen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de bekende bruine bonen. Maar als je structureel last hebt van winderigheid, dan wordt het wel erg lastig allemaal.

Er zijn mensen die zichzelf aangeleerd hebben om winden in te houden, maar dat is geen verstandige oplossing. Dit kan zorgen voor uitstulpingen in de darmen met uiteindelijk pijnlijke ontstekingen. Gewoon laten gaan dus. Maar het is natuurlijk beter om helemaal geen overmatige gasvorming te hebben. Vaak hangt dit samen met het voedingspatroon, of met een aandoening aan de darmen. In beide gevallen is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor een passende oplossing.

Wil je meer weten over winderigheid en wat je er tegen kunt doen? Lees dan even het artikel: Adviezen tegen winderigheid 

Tot slot

Er zijn zeker veel verschillende gênante klachten waar je last van kunt krijgen. Het belangrijkste is om toch contact op te nemen met je huisarts als je het niet vertrouwd. Zo kan doorlopen met een candida infectie zeker gevaarlijk zijn vanwege het risico op candida overgroei!

Het is natuurlijk wel je gezondheid!

Nog een goede aanvulling? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

[/vc_column_text][vc_toggle title="Bron:" open="false"]1. http://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2013/Factsheet_gezondheid_van_vrouwen_en_mannen[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share