• psoriasis kan je zien in de genen?

Missende genen bij psoriasis patiënten

2016-10-29T21:21:13+01:00augustus 30th, 2011|Psoriasis|0 Reacties

Laatste update: door

Psoriasis patiënten missen een aantal genen.

Een onderzoek uit Engeland heeft een aantal jaar geleden bekend gemaakt dat mensen die last hebben van de chronische huidziekte psoriasis een aantal genen missen. Onlangs heb ik dat onderzoek bekeken en daaruit kon ik een aantal belangrijke conclusies trekken.

Vooral de vraag waarom sommige mensen meer kans hebben om psoriasis te ontwikkelen dan andere mensen.  Ik ben geen genetische geleerde, dus compleet in detail kan ik het niet uitleggen, maar mensen die de genen LCE3B en LCE3C missen, hebben een vergrote kans op psoriasis dan mensen die deze genen wel missen.

Deze 2 genen zijn betrokken bij het proces van de verwerking van pijn en infecties op de huid. Dit betekend dus dat de huid een stuk minder beschermt is en open staat voor infecties. Psoriasis is een huidaandoening, dus het is duidelijk dat psoriasis hierdoor zich makkelijker kan ontwikkelen.

Het is erg moeilijk om de precieze genen te vinden en daarom zijn er toen der tijd een aantal grote “namen” in de genetische wereld bij dit onderzoek betrokken geraakt zoals: John Armour en Emma Dannhauser.

Het vreemde van dit onderzoek is, is dat groep die deze 2 genen missen een grotere groep is dan de mensen die deze 2 genen wel hebben. Hieruit kan je concluderen dat het niet de oorzaak is van het psoriasis probleem. Echter kan men wel zeggen dat de kans op de ontwikkeling van psoriasis erg vergroot is. Het risico en het aantal prikkelende factoren wordt hiermee vergroot omdat de huid minder goed beschermt is.

Ongeveer 30% van alle psoriasis patiënten  heeft een familie geschiedenis met deze aandoening. Door het genetisch doorgeven van de missende genen aan de nieuwe generatie, kan je concluderen dat psoriasis klachten inderdaad genetisch aangelegd zijn. Dit was al eerder bekend, echter door het bovenstaande onderzoek, kan men deze conclusie hard maken.

Waarom is dit onderzoek zo belangrijk geweest?

Dit onderzoek heeft ervoor gezorgd dat er in de toekomst meer onderzoeken verricht zullen worden. Men is als een tijdje bezig wat betreft onderzoeken echter omdat er tot op heden nog niet echt iets baandoorbrekends uit is gekomen stond het voor veel wetenschappers op een laag putje. De resultaten uit de onderzoeker is eigenlijk een startschot geweest voor wetenschappers om zich hier meer en meer in te verdiepen.

Psoriasis in de familie?

Heb je familieleden in de familie die psoriasis hebben? Dan is het goed mogelijk dat jij ook de 2 genen mist, die de kans op de huidaandoening aanzienlijk vergroot. Heb jij nog geen last gehad van psoriasis? Dan kan dit in de toekomst veranderen. Pas goed op met het aanpassen van je levensstijl. Kleine factoren zoals het veranderen van zeep of het dragen van andere soorten kleding (stof)  kan een bijdrage leveren bij de ontwikkeling van psoriasis.

Er is tot op heden geen “genezing” mogelijk voor psoriasis, maar er zijn gelukkig genoeg behandelingen om je er tegen et weren. Psoriasis wordt voor een groot deel geprikkeld door prikkels van buitenaf. Voeding, alcohol, bepaalde huidverzorgingsproducten hebben vrijwel een direct effect op de huid. Tevens moet ook gelet worden op secundaire factoren zoals een verminderd immuunsysteem (waardoor je lichaam nog een stuk minder beschermt is) en de hoeveelheid stress je die hebt.

Lees verder: "Psoriasis updates"

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief, hierdoor zal ik je op de hoogte houden van de laatste nieuwtjes! Tevens ontvang je een gratis eBook over huidverzorging als je last hebt van een huidaandoening zoals psoriasis.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
0 Shares
Tweet
Pin
Share