• De voor- en nadelen van de magnetron (deel 2)

De voor- en nadelen van de magnetron (deel 2)

2017-03-06T10:59:38+01:00maart 4th, 2014|Gezondheid Algemeen|3 Reacties

Laatste update: door

De voor- en nadelen van de magnetron (deel 2)

magnetronIn het eerste deel van deze special over magnetrons heb je kunnen lezen hoe de magnetron ontstaan is, hoe deze werkt en wat de voordelen van het gebruik zijn. Maar zoals altijd, hebben deze voordelen ook een andere kant.

Al sinds het ontstaan van de magnetron is er onderzoek gedaan naar de effecten van de elektromagnetische straling op het voedsel zelf en op het lichaam van de gebruiker.

Ik heb al deze feiten eens op een rijtje gezet, en alléén die feiten vermeld die ook écht wetenschappelijk verantwoord bewezen zijn. Alléén op deze manier kan ik je een verantwoorde lijst geven, waarna je zelf je conclusies kunt trekken.

De wetenschappelijke onderzoeken

Als je alle wetenschappelijke studies mag geloven, zijn er heel veel nadelen verbonden aan het gebruik van de magnetron. Sinds de introductie is hier altijd discussie over geweest, dus ook prima voer voor wetenschappers.

In de lijst met mogelijke nadelen, wil ik alleen maar de wetenschappelijk bewezen feiten vermelden. Op deze manier blijft het helder en duidelijk.

  • Uit een onderzoek, uitgevoerd door Japanse wetenschappers, is gebleken dat het opwarmen van melk, waar de magnetron toch heel erg vaak voor gebruikt wordt, een zeer negatief effect heeft op de voedingswaarde hiervan. Al na ongeveer 6 minuten opwarmen is bijna 40% van de vitamine B12 vernietigd en dus niet meer actief.
  • Een onderzoeksteam in Scandinavië heeft onderzocht hoe asperges zich gedragen in de magnetron. Ze hebben een hele duidelijke verlaging van het vitamine C gehalte waargenomen.
  • Deze zelfde wetenschappers deden ook tests met knoflook. Knoflook staat bekend om haar sterk kanker-remmende stof Allinase. Na 60 seconden in de magnetron, werd deze stof volledig uitgeschakeld. Weg voordelen!
  • In november 2003 is eenzelfde onderzoek gedaan naar Broccoli. Broccoli staat bekend om haar hoge gehalte aan antioxidanten, maar na verhitting in de magnetron, was dit gehalte met bijna 97% gereduceerd! Ter vergelijking: Bij stomen gaat er ongeveer 11% van de antioxidanten verloren. Overigens bleef het mineralengehalte in beide gevallen gelijk.
  • In Australië is onderzoek gedaan naar het opwarmen van moedermelk, dus afgekolfde melk, in de magnetron. Originele borstmelk staat bekend om haar essentiële ziekte remmende eigenschappen die de baby de beste start geven die je maar kunt bedenken. Door het opwarmen in de magnetron worden deze nagenoeg volledig teniet gedaan. Ook het vitaminegehalte was veel lager en de antilichamen in de melk waren vrijwel volledig verdwenen. Ook was het opvallend dat sommige aminozuren omgezet werden naar biologisch inactieve, en dus niet voedzame, stoffen. Sommige van deze inactieve stoffen zijn zelfs direct schadelijk voor het tere zenuwstelsel en de nieren van de baby.
  • Met name de kant-en-klaar maaltijden, pizza’s en popcorn, worden vaak verpakt in plastic, wat volgens de gebruiksaanwijzing zo in de magnetron kan worden gebruikt. Maar vaak is dit toch niet het geval. Al in 1990 werd duidelijk bewezen dat er schadelijke stoffen vrijkomen van verpakkingen, ook al is aangegeven dat deze magnetron bestendig zijn. De vrijgekomen stoffen zijn onder andere Xyleen, Tolueen, Benzeen en Polyethyleentereftalaat (PET). Deze stoffen komen dus direct in je eten terecht! Het meest verontrustende wat vrij kan komen is de stof Bisphenol-A (BPA). Deze stof wordt verwerkt in heel veel plastic gebruiksproducten, zelfs in speciaal voor de magnetron bestemde plastic bakjes en schalen!
  • Een Amerikaanse (onafhankelijke) consumentenorganisatie komt er wel degelijk schadelijke straling vrij, ondanks het feit dat de American Food and Drug Administration zegt van niet. De verkochte magnetrons blijven dus straling lekken die onder de voorgeschreven maximale waardes ligt. Maar deze waardes zijn nog steeds ernstig genoeg om je zorgen over te maken. Het is dus af te raden om vlakbij de magnetron te gaan staan, en al helemaal niet door het raampje te turen om te kijken wat er in die doos gebeurt. Dit kan le