Al sinds het ontstaan van de magnetron is er onderzoek gedaan naar de effecten van de elektromagnetische straling op het voedsel zelf en op het lichaam van de gebruiker.
Ik heb al deze feiten eens op een rijtje gezet, en alléén die feiten vermeld die ook écht wetenschappelijk verantwoord bewezen zijn. Alléén op deze manier kan ik je een verantwoorde lijst geven, waarna je zelf je conclusies kunt trekken.
De wetenschappelijke onderzoeken
Als je alle wetenschappelijke studies mag geloven, zijn er heel veel nadelen verbonden aan het gebruik van de magnetron. Sinds de introductie is hier altijd discussie over geweest, dus ook prima voer voor wetenschappers.
In de lijst met mogelijke nadelen, wil ik alleen maar de wetenschappelijk bewezen feiten vermelden. Op deze manier blijft het helder en duidelijk.
- Uit een onderzoek, uitgevoerd door Japanse wetenschappers, is gebleken dat het opwarmen van melk, waar de magnetron toch heel erg vaak voor gebruikt wordt, een zeer negatief effect heeft op de voedingswaarde hiervan. Al na ongeveer 6 minuten opwarmen is bijna 40% van de vitamine B12 vernietigd en dus niet meer actief.
- Een onderzoeksteam in Scandinavië heeft onderzocht hoe asperges zich gedragen in de magnetron. Ze hebben een hele duidelijke verlaging van het vitamine C gehalte waargenomen.
- Deze zelfde wetenschappers deden ook tests met knoflook. Knoflook staat bekend om haar sterk kanker-remmende stof Allinase. Na 60 seconden in de magnetron, werd deze stof volledig uitgeschakeld. Weg voordelen!
- In november 2003 is eenzelfde onderzoek gedaan naar Broccoli. Broccoli staat bekend om haar hoge gehalte aan antioxidanten, maar na verhitting in de magnetron, was dit gehalte met bijna 97% gereduceerd! Ter vergelijking: Bij stomen gaat er ongeveer 11% van de antioxidanten verloren. Overigens bleef het mineralengehalte in beide gevallen gelijk.
- In Australië is onderzoek gedaan naar het opwarmen van moedermelk, dus afgekolfde melk, in de magnetron. Originele borstmelk staat bekend om haar essentiële ziekte remmende eigenschappen die de baby de beste start geven die je maar kunt bedenken. Door het opwarmen in de magnetron worden deze nagenoeg volledig teniet gedaan. Ook het vitaminegehalte was veel lager en de antilichamen in de melk waren vrijwel volledig verdwenen. Ook was het opvallend dat sommige aminozuren omgezet werden naar biologisch inactieve, en dus niet voedzame, stoffen. Sommige van deze inactieve stoffen zijn zelfs direct schadelijk voor het tere zenuwstelsel en de nieren van de baby.
- Met name de kant-en-klaar maaltijden, pizza’s en popcorn, worden vaak verpakt in plastic, wat volgens de gebruiksaanwijzing zo in de magnetron kan worden gebruikt. Maar vaak is dit toch niet het geval. Al in 1990 werd duidelijk bewezen dat er schadelijke stoffen vrijkomen van verpakkingen, ook al is aangegeven dat deze magnetron bestendig zijn. De vrijgekomen stoffen zijn onder andere Xyleen, Tolueen, Benzeen en Polyethyleentereftalaat (PET). Deze stoffen komen dus direct in je eten terecht! Het meest verontrustende wat vrij kan komen is de stof Bisphenol-A (BPA). Deze stof wordt verwerkt in heel veel plastic gebruiksproducten, zelfs in speciaal voor de magnetron bestemde plastic bakjes en schalen!
- Een Amerikaanse (onafhankelijke) consumentenorganisatie komt er wel degelijk schadelijke straling vrij, ondanks het feit dat de American Food and Drug Administration zegt van niet. De verkochte magnetrons blijven dus straling lekken die onder de voorgeschreven maximale waardes ligt. Maar deze waardes zijn nog steeds ernstig genoeg om je zorgen over te maken. Het is dus af te raden om vlakbij de magnetron te gaan staan, en al helemaal niet door het raampje te turen om te kijken wat er in die doos gebeurt. Dit kan leiden tot staar in de ogen.
- Het wordt nog ernstiger als het deurtje van de magnetron niet goed meer sluit. In dat geval wordt je lichaam direct blootgesteld aan de elektromagnetische golven, wat hele ernstige schade aan je organen kan veroorzaken. We spreken dan van de ‘magnetronziekte ‘die heel veel symptomen kent: Slapeloosheid, hoofdpijn, nachtzweten, duizeligheid, verminderde concentratie, verzwakking van het immuunsysteem, misselijkheid, lusteloosheid, veel dorst, vaak plassen etc. etc.
- Een Russisch onderzoek toonde recent aan dat bij het verwarmen van alle soorten voedsel in de magnetron, kankerverwekkende stoffen worden gevormd. In vlees werd bijvoorbeeld de kankerverwekkende stof D-Nitrosodienthanolamines gevonden. In melk en granen worden sommige aminozuren omgezet in kankerverwekkende stoffen, en werd bij het ontdooien van fruit vastgesteld dat Glycosiden en Galactosides beschadigd worden, en omgevormd tot kankerverwekkende stoffen.
- De Amerikaanse Trent Universiteit heeft onlangs een onderzoek gedaan naar de invloed van magnetrons op het hart. Hierbij is de uitslag ronduit schokkend te noemen. Ondanks het feit dat alle onderzochte magnetrons voldoen aan alle eisen, heeft de lekstraling toch invloed op je hart. Dit betreft zowel de hartslag zelf, als het hartritme. Dit heeft te maken met de specifieke stralingsfrequentie van 2,45 Gigahertz, een frequentie die overigens ook gebruikt wordt door WiFi-routers…
- De effecten van magnetrongebruik op de lange termijn zijn helaas nog steeds niet duidelijk. Sommigen beweren dat het allemaal maar een fabeltje is, en dat we ons niet zo druk moeten maken, anderen beweren het tegenovergestelde. De eerder genoemde Zwitserse voedingswetenschapper Hans Ulrich Hertel beweerde in ieder geval al in 1989 dat het gebruik van de magnetron wel degelijk effecten heeft op ons lichaam, ook op langere termijn. Volgens zijn conclusies is de voedingswaarde van eten uit de magnetron dusdanig laag, dat er op termijn problemen kunnen ontstaan zoals een té laag aantal witte bloedcellen, een te hoog cholesterolgehalte, vermindering van het aantal rode bloedcellen en nog een lange lijst met andere aandoeningen. Hoewel de onderzoeksmethode van de voedingswetenschapper twijfelachtig is door het beperkte aantal proefpersonen, is de wetenschap (later) toch wakker geschud door deze resultaten en is men zich ernstig zorgen gaan maken over de invloed van de elektromagnetische straling op het eten.
Is er een leven na de magnetron?
Hoewel veel mensen hier moeite mee zouden kunnen hebben, is de magnetron natuurlijk vervangbaar. Hert probleem is het feit dat de magnetron voor velen een onderdeel van het leven, een ‘onmisbaar’ gemak geworden is. Maar als je eens kritisch naar je kookgedrag kijkt, waar gebruik jij je magnetron dan voor? Juist ja, voor het ontdooien als je weer eens snel iets op tafel moet toveren, en eventueel voor het opwarmen van kliekjes van de vorige dag.
De magnetron is dus vervangbaar als je je kookgedrag een beetje anders organiseert.
Hierbij een aantal tips:
- Plan je maaltijd vooraf. Bedenk de avond vooraf wat je de volgende dag gaat eten, zodat je de benodigde ingrediënten (bijvoorbeeld vlees) uit de vriezer kun halen en kunt laten ontdooien in de koelkast.
- Als je eten in wilt vriezen, doe dit dan in afgemeten porties. Eet je normaal met 4 personen? Vries dan bijvoorbeeld het vlees in per 4 porties in één diepvrieszak.
- Stoofgerechten en soepen kun je prima invriezen in diepvrieszakken. Een afgemeten portie haal je uit de vriezer en leg je een uurtje in een pan met heet water. Daarna kun je uit het zakje halen en verder opwarmen in dezelfde pan.
- Etensrestjes kun je prima opwarmen in een heteluchtoven op relatief lage temperatuur van 100 tot 125 graden. In 20 minuutjes heb jij je eten warm.
- Als je toch uitgebreid aan het koken bent, kook dan wat extra en vries dit in voor de dagen dat je het te druk hebt om te koken. Hiermee vermijd je het eten van kant-en-klare magnetron maaltijden.
Het is dus in de meeste gevallen een kwestie van wat anders plannen, dat is alles!
Conclusies en aanbevelingen
Kun je het je voorstellen: Je probeert gezond te leven en koopt graag biologische groente omdat dit lekkerder is en natuurlijk omdat het een hogere voedingswaarde heeft. Ook heeft biologische groente geen pesticiden opgenomen, dus allemaal lekker gezond.
Maar dan ga je het klaarmaken in de magnetron: Direct gevolg is dat alle eerder genoemde voordelen in één klap verdwenen zijn. Zonde van het geld en, als ik alles mag geloven, ook nog eens gevaarlijk voor je gezondheid.
Daar sta je dan met je biologische levenswijze!
Zoals gezegd, ben ik geen wetenschapper, en kan ik hierover geen onafhankelijk advies geven over het feit of de magnetron veilig is of niet. Maar als je alle voor- en nadelen op een rijtje zet dan geeft dit toch wel stof om over na te denken. Zelf heb ik geen magnetron, omdat het voor mij niets toevoegt in de keuken. Maar ALS ik er eentje had gehad, zou ik nu het risico niet willen nemen…
Daarbij komt het feit dat je volwaardig voedsel met een zo hoog mogelijke voedingswaarde nodig hebt om je lichaam zo efficiënt mogelijk te kunnen laten functioneren.
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog tips of vragen? Laat het me weten! Delen (hieronder) via social media wordt altijd erg gewaardeerd!
Zeer interessant artikel, iedereen zou dit moeten lezen. Mensen willen zich de moeite niet meer nemen om wat na te denken....
hoe zit het nu met een inductiekookplaat, want deze werkt ook met microgolven ?
Kijk hier maar eens:
https://www.thehealthyhomeeconomist.com/induction-stove-dangers-what-to-buy-instead/
Ik kan de ratio in dit verhaal niet volgen. Verhitten komt in essentie ALTIJD neer op moleculen in beweging brengen; en bij de hogere temperatuur die daardoor veroorzaakt wordt kunnen en zullen chemische reacties uiteraard een gevolg zijn. Dat noemen we een eitje koken bij voorbeeld.
Dus dat verandering in de chemie gevonden worden is logisch. Maar dat zegt op zich niets als je dat niet vergelijkt met andere warmtebronnen, en dan zal er vermoedelijk precies hetzelfde uit komen
Kijk, iemand die zich niet zo maar bang laat maken met enge verhaaltjes. Je hebt helemaal gelijk! Neem zo het broccoli voorbeeld, de broccoli werd in ruim water gekookt in de magnetron. Broccoli in een pan water op het fornuis koken heeft exact hetzelfde effect mbt verlies aan voedingsstoffen.
Beste Robert - Jan,
een goed artikel om is stil te staan bij het magnetron gebruik.
Echter mis ik in het artikel twee dingen. Allereerst zou ik graag willen weten hoeveel voedingstoffen ik misloop wanneer ik hetzelfde product op een andere manier zou opwarmen. Ook zou een bronvermelding fijn zijn bij de genoemde onderzoeken.
Vind toch maar géén oplossing van het volgende probleem:
Twee personen willen bijvoorbeeld een Lasagne van Iglo opwarmen (is diepvries), dus twee stuks. Hoe moet je dat doen. Moet er een wachten om de tweede op te warmen? Daarom heb ik nog steeds een oven nodig. En dat is toch voor alle diepvries gerechten voor één persoon.
Dag Victor, daar heb je inderdaad een punt mee! Voor de gezondheidsvoordelen zou ik ze dan toch in de oven doen maar je kunt natuurlijk met de magnetron met zijn tweeën alvast samen de eerste lasagna opwarmen en dan samen delen? Misschien zijn er andere lezers die hier een oplossing voor hebben?