Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 14 september 2014

Negeer jij deze lichaamssignalen?

pijn op de borst niet negerenJe lichaam steekt ontzettend ingenieus in elkaar en is in staat om, soms vooraf, signalen af te geven dat er iets aan de hand is. Iets wat veel ernstiger is dan het signaal zelf. Vaak worden uit onwetendheid, achteloosheid of zelfs uit trots, deze signalen niet begrepen en al helemaal niet juist geïnterpreteerd.

Een plotseling opkomende extreme hoofdpijn, terwijl je dat normaal nooit hebt, wordt vaak met een aspirientje weer ‘vergeten’. Maar dat zijn juist de signalen die je heel erg serieus moet nemen.

Het gaat hier dus om signalen die niet binnen je normale patroon vallen, extremiteiten, pijn op plekken waar je anders nooit pijntjes hebt en andere problemen. Vaak wordt het afgedaan met “het valt allemaal wel wat mee”, maar zo’n signaal is er natuurlijk niet voor niets.

In dit artikel geef ik je de belangrijkste symptomen en signalen van het lichaam die duidelijk maken dat er méér aan de hand is. In ieder geval de moeite waard zijn om direct hulp te zoeken bij je huisarts of een eerste hulp post..

Lusteloos en somber gevoel

We hebben allemaal wel eens een slechte dag: Even geen zin, lusteloos en het liefst zou je die dag gewoon in bed willen blijven liggen om de volgende dag weer vol energie weer op te staan. Maar als je deze gevoelens voor langere tijd hebt, is er meer aan de hand. Je voelt je futloos, nutteloos, traag, doodmoe, somber en je hebt geen zin in eten.

Kortom een depressie. In extreme gevallen kun je zelfs verlangen naar de dood, omdat verder leven geen optie meer voor je is. Met name het mannelijk geslacht zal heel vaak deze gevoelens onderdrukken en géén medische hulp zoeken.

Redenen die hiervoor aangegeven worden liggen meestal in de lijn van “…Straks denken ze dat ik gek ben…” en “…het valt allemaal wel wat mee…”. Een depressie bij mannen hoeft niet altijd heel ernstig te zijn, want in sommige gevallen is het alleen maar een tekort aan testosteron, wat vrij gemakkelijk op te lossen is. Aan de andere kant zijn vrouwen hier veel gemakkelijker in, en zullen bij een depressie sneller hulp zoeken.

Langdurige aanval van astma

Een aanval van astma wordt vaak door de omstanders beschouwd als iets wat onvermijdelijk is voor de patiënt en wat de patiënt ‘gewoon’ lijdzaam moet ondergaan. Iets waar je niks aan kunt doen. De patiënt zal na verloop van tijd wel weer rustiger worden. In hoeverre dit waar is, wil ik nu allemaal even in het midden laten. Dat is een hele andere discussie.

Maar wat wel belangrijk is voor de omstanders om te weten is het feit dat een astma aanval niet té lang mag duren. Een aanval kost gigantisch veel energie, en kan zo erg worden dat er letterlijk geen energie meer is om adem te halen. De symptomen die hier aan vooraf gaan zijn een wit gezicht, ernstig zweten, verwardheid en sufheid.

Als je als omstander deze symptomen ziet, is het zaak om zo snel mogelijk medische (nood)hulp te zoeken.

Bloed in je urine of ontlasting

Zodra je merkt dat er bloedverlies is tijdens het plassen, dus dat je deels bloed plast, dan zal het in de meeste gevallen gaan om een ontsteking van de prostaat of nierstenen. Allebei de aandoeningen kunnen heel erg pijnlijk zijn of worden, dus is het zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts. Het probleem hierin is dat het vaak voorkomt dat er bloed in de urine zit, maar dat het verder niet met pijn gepaard gaat. Vaak worden dan de schouders opgehaald, in de hoop dat het weer ‘vanzelf’ overgaat.

Helemaal fout!

Als er helderrood bloed in de ontlasting zit, zal het in de meeste gevallen gaan om een onschuldig, klein wondje aan de anus. Het betreft hier dan vers bloed. Maar als er donkerrood bloed in de ontlasting zit, oud bloed, kan dit aanduiden dat er iets aan de hand is in het maagdarmkanaal.

Een andere insteek is het feit dat bloed in de urine in sommige gevallen een allereerste symptoom is voor kanker. In alle gevallen dus wel degelijk een duidelijke reden om de huisarts te bezoeken.

Plotseling gewichtsverlies

Gewichtsverlies is een grote wens van veel mensen, maar gezond gewichtsverlies mag niet al te snel gaan. Als je merkt dat je, met of zonder afvaldieet, geconfronteerd wordt met een heel plotselinge afname van lichaamsgewicht, dan is dat een hele goede reden om contact op te nemen met een medicus.

De algemene aanname van veel mensen is dat plotseling gewichtsverlies altijd te maken heeft met één of andere vorm van kanker. In sommige gevallen is dat ook zo, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een slecht functionerende schildklier of de ziekte van Lyme. In ieder geval is het wél belangrijk om contact te zoeken met je huisarts.

Extreme buikpijn

Een onverwachte en plotseling opkomende buikpijn kan in principe van alles zijn. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een maagzweer, een ontstoken alvleesklier, de galblaas, galstenen of een blindedarmontsteking, om er maar even een paar te noemen. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van de exacte locatie van de pijn. Zo heb je bijvoorbeeld pijn aan de rechterzijde van je buik, in het gebied onder de navel, als het een blindedarmontsteking betreft. Een ander voorbeeld: Als je pijn hebt in de onderbuik, kan dat duiden op een maagzweer.

Dit laatste klinkt misschien wat vreemd, maar toch waar. Een maagzweer voel je niet op de hoogte van de maag, maar iets lager. In ieder geval is een onverklaarbare buikpijn reden om direct contact te zoeken met je arts.

Druk op de borst

Als je druk op de borst voelt, zonder aanwijsbare reden, dan kan dat wijzen op mogelijk grote problemen. Dit gevoel op de borst straalt dan uit naar één van beide armen, wel of niet in combinatie met uitstraling naar de nek of de kaken. En zeker als je meer dingen voelt zoals kortademigheid, duizeligheid, misselijkheid, gevoel van zwakheid, koud zweet, pijn in de maag, en/of een algemeen beroerd gevoel. Dit zijn allemaal stuk voor stuk duidelijke aanwijzingen voor een hartinfarct die gaande is.

Om het even heel eenvoudig te zeggen: Een bloedpropje of een andere afsluiting van een bloedvat, zal er voor zorgen dat een deel van het hart geen of niet voldoende bloed meer krijgt. Direct gevolg is dat een deel(tje) van het hart aan het afsterven is. Overigens is het zo dat een hartinfarct niet altijd gepaard hoeft te gaan met eerder genoemde symptomen. Alleen de druk op de borst is soms het enige wat gevoeld wordt.

Coördinatieproblemen

In het kopje staat ‘coördinatieproblemen’, maar het betreft hier een veel grotere verscheidenheid aan symptomen die op problemen kunnen wijzen. Het betreft een plotselinge beperking in de functies van het gezicht zoals de spraak en het zicht, een vreemd gevoel in je benen of armen, een zwak gevoel aan één kant van je lichaam, verwardheid en een duizelig gevoel.

Al deze symptomen, wel of niet in combinatie met elkaar, wijzen heel duidelijk in de richting van een hersenbloeding, beroerte of een herseninfarct.

Allemaal verschillende woorden voor hetzelfde verschijnsel: Een bloedprop blokkeert de bloedtoevoer van een deel van de hersenen, waardoor er een zuurstoftekort ontstaat. In het meest gunstige geval is het tijdelijk, maar hoe langer je wacht met het inschakelen van noodhulp, hoe meer schade zal ontstaan. Blijvende schade.

Plotselinge, extreme hoofdpijn

Natuurlijk hebben we allemaal wel eens hoofdpijn of, erger nog, migraine. Op zich natuurlijk niet te onderschatten en erg genoeg, maar daar gaat het hier niet om.  Waar het hier wél om gaat is hoofdpijn die niet van normale proporties is, of ernstige hoofdpijn die je plotseling krijgt, terwijl je daar anders nooit last van hebt. In dat geval moeten alle alarmbellen gaan rinkelen, want dan is er vaak veel meer aan de hand.

Zeker als de hoofdpijn samen gaat met slaperigheid, sufheid, problemen met de coördinatie en overgeven moet je direct de arts waarschuwen, want dan kan er sprake zijn van een infectie, een tumor of een hersenbloeding die gaande is. Niet treuzelen, maar voor alle zekerheid direct medische hulp inschakelen.

Tot slot…

De signalen zijn over het algemeen vrij duidelijk. Maar waarom worden deze dan toch in sommige gevallen genegeerd? In veel gevallen speelt het mee dat het allemaal wel mee zal vallen, het zal zo’n vaart niet lopen. Ook speelt een stukje angst mee. Kan ik me helemaal voorstellen, want sommige van deze signalen kunnen hele grote gevolgen hebben.

Maar aan de andere kant, als je deze signalen negeert, kunnen de gevolgen veel erger zijn dan je ooit had gedacht. Zet die angst en die trots dan opzij, en ga naar de huisarts of een eerste hulp post op het moment dat je de voorgaande signalen herkend bij jezelf.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1