Opgezette buik

Laatste Update: 23 november 2017

Een opgeblazen gevoel? - 22 tips!

Heb je ooit na het eten wel eens last gehad van je maag, van een opgeblazen gevoel? Misschien ging het samen met overmatige gasvorming? Er is ook een wetenschappelijke term voor dit veel voorkomende gezondheidsprobleem en dat is dyspepsie. Maar wat is dyspepsie nu precies? Afgezien van dat het maagklachten of indigestie veroorzaakt, is dyspepsie ook gekoppeld aan ‘één of alle van de onaangename symptomen die voorkomen in het geval van een storing van het spijsverteringsstelsel’. Medisch gezien zijn de juiste definitie van indigestie en de definitie van dyspepsie identiek. Deze termen beschrijven dezelfde reeks symptomen, waaronder zaken als een opgeblazen gevoel, maagpijn of pijn in de bovenbuik.

Meer dan een kwart van de bevolking, om precies te zijn maar liefst 30%, heeft regelmatig last van een opgeblazen gevoel! Dus als ook jij last hebt van een opgeblazen gevoel moet je aandachtig dit hele artikel lezen om erachter te komen hoe je dit kunt voorkomen en ook om erachter te komen waardoor dit wordt veroorzaakt. Ook als je maar heel af en toe last hebt van maagklachten wil je vast wel weten hoe je deze ongewenste symptomen in de toekomst kunt voorkomen. Er is goed nieuws - er zijn enkele zeer effectieve natuurlijke remedies tegen indigestie, of een opgeblazen gevoel, die ofwel gratis of erg goedkoop zijn en alle remedies kun je zonder veel moeite gebruiken.

Wat is een opgeblazen gevoel?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het geen ziekte is en daarom kan dyspepsie, of een opgeblazen gevoel, best wel lastig te definiëren zijn. Een opgeblazen gevoel is eigenlijk een reeks van veel voorkomende symptomen zoals oprispingen, pijn in de maag of de buik en misselijkheid. Een opgeblazen gevoel, indigestie of dyspepsie, dat door sommige mensen ook wel maagklachten wordt genoemd, is een algemene term die wordt gebruikt om fysiek ongemak of pijn in de bovenbuik te beschrijven. Meestal wordt deze pijn tijdens of direct na het eten gevoeld. Sommige mensen ervaren dagelijks of zelfs bij elke maaltijd dyspepsie, terwijl anderen het slechts af en toe ervaren. Veel mensen hebben samen met de dyspepsie ook last van maagzuur, maar dit zijn twee afzonderlijke problemen.

Onder normale omstandigheden is er een gezonde peristaltiek, die plaatsvindt wanneer we voedsel consumeren. Peristaltiek is de onvrijwillige samentrekking en ontspanning van de gladde spieren, die het voedsel door de slokdarm en darmen stuwen. Wanneer de peristaltiek niet op een optimale manier plaatsvindt, vertraagt ​​dit in het spijsverteringskanaal de vertering van voedsel waardoor je last van een opgeblazen gevoel zult krijgen.

Functionele dyspepsie is een chronisch onjuist functioneren van het bovenste spijsverteringskanaal, zonder dat er waarneembare afwijkingen zijn om de chronische symptomen te verklaren. Enkele mogelijke oorzaken van functionele dyspepsie zijn bijvoorbeeld voedselallergieën, een ontsteking van de maag of de twaalfvingerige darm, overmatige zuursecretie, bijwerkingen van medicijnen, psychologische factoren of een infectie met de Helicobacter Pylori Bacterie.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat er een genetische aanleg is voor het krijgen van functionele dyspepsie. Bovendien vertoont ongeveer 40% van de mensen met functionele dyspepsie ook andere maagklachten of een onvermogen om hun maag te ontspannen, zoals ze zouden moeten doen als reactie op het consumeren van voedsel. Abnormale maaglediging en suboptimale samentrekkingen van de maag lijken volgens onderzoeken ook een rol te spelen bij de ontwikkeling van functionele dyspepsie.

Symptomen van een opgeblazen gevoel in de maag

Simpel gezegd voel je je als je ‘opgeblazen’ bent alsof je te veel opgehoopt gas in je spijsverteringsstelsel hebt, waardoor je maag letterlijk ongemakkelijk naar voren uitsteekt. Sommige mensen maken hier zelfs grapjes over zoals “Ik lijk wel zwanger" wanneer hun opgeblazen gevoel heel erg wordt. Het hebben van een opgeblazen buik is anders dan het hebben van een werkelijke vetmassa rond je middel en je buik omdat een opgeblazen gevoel tijdelijk is en meestal wordt veroorzaakt doordat de lucht in je buik blijft hangen, waardoor het zich naar buiten uitzet.

Gelukkig is in sommige gevallen het opgeblazen gevoel van de maag of de buik niets om je zorgen over te maken. Het kan meestal worden verholpen door in je dieet een aantal eenvoudige veranderingen te maken, maar bij sommige mensen is dit niet voldoende. Samen met een vol gevoel, de ophoping van gas en pijn in je buik, moet je ook controleren of je opgeblazen buik gelijktijdig optreedt met andere symptomen in het hele lichaam. Dit kan je een idee geven van de oorzaak van het probleem en of het misschien ernstig genoeg is om toch even een afspraak met je arts te maken.

Wanneer je een opgeblazen gevoel hebt, bekijk dan ook of je last hebt van symptomen zoals:

 • koorts
 • huiduitslag of netelroos
 • waterige ogen, een jeukende keel en andere tekenen van een allergische reactie
 • constipatie of diarree
 • braken of misselijkheid
 • bloed in je urine of ontlasting
 • onbedoeld gewichtsverlies
 • problemen met naar het toilet gaan
 • pijn rond je lymfeklieren, ook in je lies, keel of oksels
 • vermoeidheid
 • hersenmist en concentratiestoornissen
 • onregelmatige menstruatie
 • aambeien

Wat veroorzaakt een opgeblazen gevoel in de maag?

Je vraagt ​​je misschien af ​​wat de oorzaak is van een opgeblazen gevoel in de maag. Er zijn tientallen verschillende redenen waarom je een opgeblazen gevoel in de maag kunt krijgen - allergieën, hormonale onevenwichtigheden, schildklierstoornissen, darmproblemen en nog veel meer klachten kunnen de oorzaak van een opgeblazen gevoel zijn. Het lijkt misschien moeilijk om achter de boosdoener te komen, maar hoe meer informatie je kunt verzamelen over je reacties op verschillende soorten voedsel en gebeurtenissen, hoe beter je kunt bekijken wat bij jou de symptomen veroorzaakt.

Het opzwellen of opblazen zelf komt meestal door een probleem met de spijsvertering. Veel verschillende dingen kunnen de darmgezondheid, het vermogen om voedsel op de juiste manier te metaboliseren en je stoelgang beïnvloeden. Omdat zoveel verschillende factoren kunnen bijdragen aan een opgeblazen gevoel in de maag - waaronder enkele die totaal niets met elkaar te maken hebben zoals slaap of stress - is het mogelijk om op elk moment van de dag een opgeblazen gevoel te krijgen.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is een opgeblazen gevoel niet hetzelfde als last hebben van een vetmassa rond je middel of zelfs 'watergewicht' met je meedragen. Vloeistoffen kunnen zich niet echt in je maag ophopen, hoewel je misschien wel opgeblazen bent en waterretentie hebt in andere delen van je lichaam (zoals je enkels, gezicht en voeten) terwijl je op dat moment ook een opgeblazen gevoel kunt hebben.

Voor veel mensen zijn de oorzaken van overmatige gasvorming in de darmen: een ontoereikende eiwitvertering (waardoor sommige voedingsmiddelen gisten), het onvermogen om suiker en koolhydraten volledig af te breken (bepaalde complexe suikerverbindingen hebben de aanwezigheid van enzymen nodig om volledig te worden verteerd en bij sommige mensen kan dit ontbreken) en onevenwichtigheden in darmbacteriën. In het spijsverteringskanaal zijn er biljoenen gezonde en ongezonde bacteriën, die met elkaar concurreren en wanneer de ‘slechte bacteriën’ zich sneller vermenigvuldigen dan de goede, kan dit voor een onbalans zorgen wat dan weer kan leiden tot een opgeblazen gevoel in de maag en overmatige gasvorming.

Tien mogelijke oorzaken van een opgeblazen gevoel in de maag

Begin te bepalen of je mogelijk te maken hebt met een onderliggend gezondheidsprobleem dat een opgeblazen gevoel kan veroorzaken.

Spijsverteringsstoornissen

De meeste mensen, die te maken hebben met verschillende functionele gastro-intestinale stoornissen zoals IBS, colitis ulcerosa en coeliakie, hebben last van een opgeblazen gevoel, gasvorming, uitzetting en andere symptomen. Sommige rapporten tonen aan dat 23% - 96% van de mensen met IBS maagproblemen heeft, 50% last heeft van functionele dyspepsie en 56% met chronische obstipatie te kampen heeft.

Vochtretentie (ook wel oedeem of ascites genoemd)

Soms kunnen er te veel vloeistoffen in het lichaam worden opgeslagen en als dit dan in de buurt van het abdomen of het bekkengebied is, kan

at zorgen voor een opgeblazen buik of een opgeblazen gevoel en een tijdelijke gewichtstoename. Je kunt ook merken dat bijvoorbeeld sieraden en kleding steeds strakker gaan zitten en dat je extra zwelling en pijn rond de gewrichten of een strak gespannen huid krijgt. Dit kan in sommige gevallen het gevolg zijn van een leveraandoening of in zeldzame gevallen zelfs van kanker. Controleer dus ook of je last hebt van andere tekenen van leverfalen of hepatitis, waaronder het geel worden van de huid (geelzucht), veranderingen in de witte kleur van je ogen of pijn in de buik.

Uitdroging

Is het je ooit opgevallen dat de dag nadat je zout voedsel hebt gegeten of alcohol hebt gedronken je je uitgedroogd en opgeblazen voelt? Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar hoe meer water je drinkt en hoe beter je gehydrateerd blijft, hoe minder je last zult hebben van zwellingen. Uitdroging en een verstoorde elektrolytenbalans vertragen beiden de spijsvertering waardoor je een onregelmatige stoelgang en last van een opgeblazen gevoel krijgt.

Wanneer je lichaam nadat je uitgedroogd bent probeert te herstellen, houdt het overtollig vocht vast om te voorkomen dat de situatie zich opnieuw voordoet - plus dat je ook zult merken dat je verstopt raakt. Dit betekent dat wanneer je uiteindelijk meer vocht drinkt dit zich waarschijnlijk rond je buik zal opslaan waardoor je je extra opgezwollen kunt voelen.

Constipatie

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende reden dat je een opgeblazen buik hebt - je moet nodig naar de WC! Obstipatie kan ervoor zorgen dat de ontlasting in de darmen blijft, waardoor je last krijgt van je maag, pijn in de buik, ongemak en winderigheid. De meest voor de hand liggende redenen voor obstipatie zijn het eten van te weinig vezels, niet genoeg water drinken, te veel zitten en te weinig fysieke activiteit en stress.

Voedselallergieën of overgevoeligheden

Vaak zijn voedselallergieën, overgevoeligheden voor voedsel of intoleranties (zoals lactose-intolerantie) veel voorkomende redenen voor gasvorming en een opgeblazen gevoel. Enkele voedingsmiddelen die vooral veel gas veroorzaken zijn zuivelproducten, glutenbevattende voedingsmiddelen (vooral brood, pasta, broodjes, ontbijtgranen enz.) en bepaalde soorten koolhydraten ook wel FODMAP's genoemd.

Er zijn nog tientallen andere mogelijke voedselallergieën (zoals voor schaaldieren, noten, eieren), maar je zult dit waarschijnlijk wel weten omdat je hierop heftig reageert. Als je het toch lastig vindt om er achter te komen welk voedingsmiddel je minder goed kunt verdragen, kan een eliminatiedieet je helpen vast te stellen welk voedsel een opgeblazen gevoel kan veroorzaken (zoals appels of avocado's), omdat ze bijvoorbeeld niet goed worden afgebroken en verteerd.

Bacteriële Overgroei

Bacteriële overgroei in de dunne darm wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van hoge niveaus van abnormale bacteriën die in het spijsverteringskanaal leven, meestal in de darm (dysbacteriose), waar ze kunnen accumuleren na het innemen van antibiotica of als gevolg van ontsteking en slechte spijsvertering. Normaal gesproken zijn de verschillende bacteriestammen in de dikke darm goed in balans, wat helpt bij de opname van essentiële voedingsstoffen, maar wanneer er schadelijke bacteriën binnendringen en zich razendsnel vermenigvuldigen, kun je verschillende klachten krijgen en kan er ook een beschadiging aan de maagwand optreden. Sommige voedingsmiddelen waaronder FODMAP’s zijn in staat om de symptomen van bacteriële Overgroei en gerelateerde gevoeligheden in het spijsverteringskanaal te veroorzaken.

Infectie

Je kunt als je met een infectie te maken krijgt een opgeblazen en opgezwollen gevoel ervaren. Dit komt omdat dit de ontstekingsniveaus doet stijgen en er grote aantallen van witte bloedcellen rond de bekken-, urinaire en gastro-intestinale organen zich zullen gaan ophopen. Let op tekenen van koorts, roodheid, pijn en gezwollen lymfeklieren, die meestal samen gaan met een ernstige infectie.

Darmobstructie

Soms is een ernstig opgeblazen maag - samen met obstipatie, misselijkheid en braken - het gevolg van een darmobstructie die wordt veroorzaakt door littekenweefsel of een tumor. Wanneer deze groeien en tegen de darm drukken, raken de darmen geblokkeerd en blijven vloeistof en ontlasting achter. Je zult waarschijnlijk snel merken dat je hier last van hebt omdat het meestal erg pijnlijk is en je niet meer normaal naar het toilet kunt.

Hormonale veranderingen

Van PMS is bekend dat het een opgeblazen gevoel in de maag en spijsverteringsproblemen veroorzaakt omdat het je vatbaar maakt voor obstipatie en vochtretentie. Dit komt vaak voor en is meestal niet ernstig, tenzij je ook nog andere ernstige symptomen opmerkt zoals een onregelmatige menstruatiecyclus, fibromen of ernstige krampen. Een opgeblazen maag vóór of tijdens je menstruatie kan afhankelijk van je cyclus ook optreden en sommige vrouwen houden tijdens deze periode ook meer vocht vast.

Waarom ervaren veel vrouwen vóór, tijdens en na hun menstruatiecyclus een opgeblazen gevoel? Tijdens de eerste dagen van een menstruatiecyclus, soms ook wel het folliculaire stadium genoemd, neemt de oestrogeenspiegel toe terwijl het baarmoederslijmvlies dikker wordt, plus een opgeblazen gevoel kan ook sterker worden naarmate de ovulatie optreedt en er zich meer vocht en bloed in het lichaam blijft ophopen. Normaal gesproken ervaart een vrouw, wanneer ze haar menstruatie heeft, het afstoten van de overtollige vloeistof, weefsel en bloed, wat meestal ertoe leidt dat ook het opgeblazen gevoel verdwijnt.

Kanker

Hoewel het bij de meeste mensen niet de oorzaak is van het opgeblazen gevoel, kan het wel een teken van kanker in de dikke darm of de baarmoeder zijn. Daarom is het belangrijk om, als je al op allerlei manieren hebt geprobeerd om een ​​opgeblazen gevoel en de problemen met de spijsvertering te verminderen en het je maar niet lukt, erachter te komen waar je symptomen vandaan komen en een arts te bezoeken.

Het beste en het slechtste voedsel voor een opgeblazen gevoel

Jouw dieet speelt een grote rol bij het regelen van hoeveel lucht en ontlasting zich zal ophopen in je spijsverteringskanaal. Om de dingen soepel te laten verlopen, wil je wel zeker weten dat je een vezelrijk dieet volgt wat dan in de praktijk neerkomt op ongeveer 25-30 gram per dag of zelfs meer. Dit is niet zo moeilijk als je voedsel eet, dat rijk is aan vezels. Je kunt dan denken aan groenten, fruit, noten/zaden en sommige granen of peulvruchten. Het kan je zeker helpen om de symptomen, die je kunt krijgen na het eten van bepaald voedsel waarvan bekend is dat het een opgeblazen gevoel veroorzaakt, te verminderen, maar vergeet niet dat een opgeblazen gevoel wordt veroorzaakt door je hele levensstijl en dus niet alleen door het voedsel op je bord.

Enkele van de beste voedingsmiddelen voor het tegengaan van een opgeblazen gevoel zijn:

 • Probiotica: ‘goede bacteriën’, probiotica genaamd, gedragen zich in je spijsverteringskanaal als vriendelijke darmbacteriën en doden slechte bacteriën die spijsverteringsproblemen en -reacties kunnen veroorzaken. Je kunt probiotica-supplementen innemen maar het beste is het om ze via natuurlijke probiotische voedingsmiddelen zoals kimchi, zuurkool, yoghurt, kefir en kombucha binnen te krijgen.
 • Rauwe zuivel: in het geval van zuivel adviseer ik je altijd om in tegenstelling tot de conventionele soort, die wordt verkocht in supermarkten en de soorten die gepasteuriseerd/gehomogeniseerd zijn, om rauwe zuivel te gebruiken. De productieprocessen kunnen de enzymen, die nodig zijn voor een goede spijsvertering, doden. Als dit gebeurt, kunnen mensen denken dat ze symptomen van lactose-intolerantie hebben terwijl ze prima zonder negatieve reacties te hebben rauwe zuivelproducten kunnen consumeren. Het helpt ook om yoghurt met toegevoegde smaken en met kunstmatige ingrediënten te vermijden, om verouderde/rauwe kazen in plaats van zachte kaas te eten en om kefir/yoghurt te consumeren in plaats van melk omdat dat minder lactose kan bevatten.
 • Fruit en groenten die rijk zijn aan vocht: groenten en fruit die vocht, belangrijke elektrolyten en heilzame enzymen leveren, zijn je beste vriend als het gaat om op natuurlijke wijze een opgeblazen gevoel te verminderen. Probeer om meer rauwe of gekookte bladgroenten, komkommer, selderij, venkel, artisjok, meloen, bessen, gestoomde groenten en gekweekte/gefermenteerde groenten te eten.
 • Kruiden, specerijen en thee: natuurlijke verzachtende kruiden zoals gember, paardenbloem, aloë vera en venkel, die trouwens ook de spijsvertering bevorderen, worden al duizenden jaren gebruikt om een ​​ongemakkelijk gevoel in de buik te kalmeren. Veel kruiden werken als een diuretica en helpen het lichaam extra vocht af te drijven terwijl andere kruiden, zoals bijvoorbeeld gember, de maag ook helpen om voedsel beter te verteren en de spieren in het spijsverteringskanaal te ontspannen, wat de constipatie verlicht. Probeer eens allerlei vers gemalen kruiden te eten (peterselie, oregano, rozemarijn enz.). Vers gepelde gemberwortel, aloë vera sap, kruidenthee of het gebruik van essentiële oliën kunnen ook een opgeblazen gevoel verminderen. Vergeet niet dat bouillon, die je hebt getrokken van botten en groene thee, ook ontstekingsremmend werkt en geweldige keuzes zijn om de darmgezondheid te bevorderen.

Nu je weet wat je wel zou moeten eten is het misschien wel handig om ook eens sommige voedingsmiddelen, die je opgeblazen gevoel nog erger kunnen maken, te bekijken. Ieder persoon reageert verschillend op bepaalde voedingsmiddelen en deze lijst bevat ook zeker niet alle voedingsmiddelen, maar in heel veel gevallen kunnen deze voedingsmiddelen wel de boosdoener zijn:

 • Suiker en gezoete snacks: suiker fermenteert gemakkelijk in de darm, kan bijdragen aan de overgroei van candida en kan ontstekingen bevorderen
 • De meeste zuivelproducten: inclusief yoghurt met toegevoegde smaken, suiker en kunstmatige ingrediënten, maar ook andere soorten zuivel zijn gemaakt door middel van moderne productieprocessen waarbij belangrijke enzymen uit de zuivelproducten worden verwijderd.
 • Geraffineerde granen en graanproducten: gluten zijn voor veel mensen moeilijk te verteren, maar dit geldt in sommige gevallen ook voor maïs, haver en andere granen.
 • in sommige gevallen kunnen moeilijk verteerbare groenten zoals broccoli, kool, bloemkool, ui en zelfs knoflook, die zwavel bevatten en bepaalde soorten FODMAP-koolhydraten bevatten, voor een opgeblazen gevoel zorgen.
 • Bonen/peulvruchten kunnen de vorming van gas bevorderen,
 • Koolzuurhoudende dranken.
 • In sommige gevallen, bepaalde soorten vergistbaar fruit, waaronder appels, perziken/ander steenfruit en avocado.
 • Kunstmatige zoetstoffen en suikeralcoholen: waaronder aspartaam, sorbitol, mannitol en xylitol.

Natuurlijke remedies tegen een opgeblazen gevoel

Gember

Als het gaat om verlichting van dyspepsie of een opgeblazen gevoel wordt gember al duizenden jaren als een effectief hulpmiddel voor de spijsvertering en een natuurlijk middel tegen misselijkheid gebruikt. Onlangs ontdekten Taiwanese onderzoekers dat drie capsules gember (1,2 gram totaal) de maag wel degelijk kunnen helpen om de inhoud sneller aan de dunne darm af te geven, wat bij mensen met functionele dyspepsie - een aandoening waarbij 40% van de patiënten last heeft van een abnormaal vertraagde maaglediging - voor veel verlichting kan zorgen.

Ook kan natuurlijke gember mensen die last hebben van een opgeblazen gevoel, een verstopping of andere gastro-intestinale stoornissen helpen. Het ontspant de gladde spieren in je darmwand en het helpt je om het voedsel sneller door het hele systeem te bewegen. Het eten van verse gember, het drinken van vers gembersap en het inhaleren van een etherische olie met gember zijn allemaal zeer effectieve natuurlijke manieren om maagaandoeningen zoals indigestie te verbeteren.

Artisjokextract

Een onderzoek dat in 2015 werd uitgevoerd heeft aangetoond dat naast gember ook artisjokextract de symptomen van indigestie kan verbeteren. Vergeleken met de proefpersonen, die een placebo kregen, hadden de proefpersonen die gedurende vier weken gember- en artisjokextract namen veel minder last van misselijkheid, een vol gevoel, pijn en een opgeblazen gevoel. Uit het onderzoek blijkt dus dat suppletie met artisjokextract (en gember) niet alleen veilig is, maar ook zeer effectief bij de behandeling van functionele dyspepsie.

Neem voldoende rust

Deze natuurlijke remedie klinkt misschien te simpel voor woorden, maar voor mensen met dyspepsie scheelt dit echt omdat er een direct verband bestaat tussen stress en indigestie. Het is algemeen bekend dat als je gestrest bent, spijsverteringsstoornissen toenemen en je raadt het al... dat het dus ook vermindert wanneer je in een ontspannen staat bent. De ontspanningsmethoden, die goed werken, kunnen per persoon verschillen, maar er is al wel uit onderzoeken gebleken dat meer bewegen, yoga, massage, journaling en meer tijd doorbrengen in de natuur zeker helpen. Het bewust en op gezette tijden ontspannen van het lichaam en de geest is een uitstekende manier om ongewenste maagproblemen te verminderen.

Bekijk welk soort voedsel voor triggers zorgt

Als je vaak last hebt van dyspepsie zijn enkele van de slechtste dingen om te consumeren pittig, vettig, machtig en bewerkt voedsel. Geen van deze voedingsmiddelen is vriendelijk voor het spijsverteringsstelsel en als je dit soort voedingsmiddelen eet, zal dat zeker symptomen van indigestie veroorzaken. Van koffie (en andere cafeïnebronnen) is ook bekend dat het bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van dyspepsie. Als je last hebt van de symptomen van indigestie, kan het ook helpen om de volgende voedingsmiddelen of voedselgroepen helemaal te elimineren: producten die veel lactose bevatten (zoals koemelk), zure voedingsmiddelen (zoals tomatensaus) en gevaarlijke kunstmatige zoetstoffen.

Beweeg voldoende en zorg voor goede eetgewoonten

Er zijn veel natuurlijke manieren om indigestie aan te pakken en die je trouwens ook niets kosten. De eerste drie aanbevelingen verminderen de lucht, die je binnenkrijgt terwijl je eet, wat zeker helpt om de symptomen van indigestie (zoals oprispingen en een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel) te verminderen.

Hier zijn enkele natuurlijke manieren om dyspepsie te voorkomen, die ook door de conventionele geneeskunde worden aangeraden:

 • Kauw met je mond dicht.
 • Praat niet terwijl je aan het kauwen bent.
 • Eet langzaam en kauw je eten goed.
 • Ga nooit direct na het eten liggen.
 • Vermijd laat in de avond eten.
 • Wacht minimaal drie uur nadat je gegeten hebt voordat je gaat slapen.
 • Draag geen kleding die je lichaam te strak omsluit, want dit kan je maag afknellen, waardoor de inhoud weer naar de slokdarm kan gaan (het tegenovergestelde van de juiste richting!).

Verhoog het hoofdeinde van het bed

Een andere veelgebruikte verandering, die je gemakkelijk zelf kunt maken en die al veel mensen lijkt te hebben geholpen, is om gewoon het hoofdeinde van het bed met minstens 15 cm te verhogen. Je kunt houten blokken of zelfs boeken gebruiken om deze extra hoogte te bereiken. Door het hoofdeinde van je bed op te heffen, kun je de spijsverteringssappen stimuleren om de juiste weg te stromen (dus naar de darmen) in plaats van de verkeerde kant op (naar de slokdarm).

Vermijd NSAID's, antibiotica en andere medicijnen

NSAID's kunnen spijsverteringsproblemen zoals dyspepsie veroorzaken. NSAID's is een soort ontstekingsremmend medicijn dat zonder recept verkrijgbaar is en dat vaak wordt gebruikt tegen pijn. Als NSAID's geen belletje doet rinkelen, ben je misschien meer bekend met de generieke namen zoals bijvoorbeeld Ibuprofen. NSAID’s veroorzaken meer dan de helft van alle bloedende ulcera. Als NSAID's zoals Aspirine en Ibuprofen bloedende ulcera kunnen veroorzaken, bedenk dan eens hoe gemakkelijk ze je spijsverteringsstelsel kunnen beschadigen en dyspepsie kunnen veroorzaken.

Je zult ook zoveel mogelijk een andere veel voorkomende boosdoener willen vermijden – namelijk antibiotica - die niet alleen kan bijdragen aan de ontwikkeling van het lekkende darm syndroom maar bijvoorbeeld ook aan een antibiotica-resistentie. Het is ook bekend dat het indigestie kan veroorzaken. Andere vrij te verkrijgen en voorgeschreven medicijnen waarvan bekend is dat ze indigestie veroorzaken, zijn aspirine, anticonceptiemiddelen, steroïde medicijnen, schildkliermedicijnen, pijnstillers en medicijnen voor het cholesterol en de bloeddruk.

Stop met slechte gewoonten

Het roken van sigaretten en het drinken van alcohol zijn twee dingen die je echt moet vermijden als je worstelt met symptomen van indigestie. Zowel het roken als het consumeren van alcohol kunnen de maagwand irriteren. Een geïrriteerde maagwand zal ook sneller voor andere problemen zoals bijvoorbeeld een slechte spijsvertering of een opgeblazen gevoel zorgen. Je zou helemaal niet moeten roken. Drink met mate of stop als dat je lukt helemaal met drinken als de symptomen maar blijven aanhouden. Als je echt iets wilt drinken, probeer dan een gezonde cocktail.

Bakpoeder

De oorzaak van indigestie of een opgeblazen gevoel kan ook de aanwezigheid van overmatige zuurniveaus zijn. Bepaalde voedingsmiddelen zoals bonen, kool, melkproducten en uien kunnen voor de ontwikkeling van indigestie zorgen. Bakpoeder bevat natriumbicarbonaat dat fungeert als een antacidum dat maagzuur neutraliseert. De natriumbicarbonaten, die ook in bakpoeder zitten, reageren op de overmatige vorming van zoutzuur om het effect van het zuur in je maag te verminderen. Het ontgift ook het spijsverteringsstelsel en het verlicht brandend maagzuur en indigestie. Je kunt het bakpoeder met wat water of met honing en zelfs met wat citroen drinken. Je moet zelf even bekijken wat het beste bij je past.

Appelciderazijn

Appelciderazijn is één van de meest effectieve remedies tegen indigestie of een opgeblazen gevoel. Het is een uitstekende bron van magnesium, fosfor, kalium, calcium en andere mineralen, die helpen bij de spijsvertering. Azijn is zuur van aard en breekt vetten af, waardoor het ontstaan van zure reflux kan worden voorkomen. Het azijnzuur in de appleciderazijn zal ook de spijsvertering bevorderen. Je kunt de appelciderazijn samen met wat water of wat honing consumeren. Probeer ook eens de rauwe, organische en ongefilterde vorm te kopen om het effect ervan nog effectiever te maken.

Venkelzaad

Venkelzaden bevatten bepaalde olieverbindingen waaronder fenchone en estragol, die verantwoordelijk zijn voor het voorkomen of verwijderen van het gas uit het darmkanaal. Deze vluchtige oliën helpen ook om de productie van maagsappen te stimuleren, waardoor er een soepel spijsverteringsproces wordt geïnitieerd. Het heeft ook anti-spasmodische eigenschappen wat helpt om de spiercellen, die het ademhalingssysteem, de maag en de darmen bekleden, te ontspannen. Je kunt venkelthee drinken of zelfs de zaden met een beetje water consumeren.

Caromzaad (ajowanzaad)

Caromzaad, ook wel Ajowanzaad genoemd, staat erom bekend dat het verschillende spijsverteringsstoornissen, waaronder indigestie, maagzuur, winderigheid en een opgeblazen gevoel kan verlichten. De actieve enzymen in het caromzaad helpen bij het stimuleren van het spijsverteringsstelsel door de aanmaak van maagzuur te verminderen. Neem een week lang wat caromzaad in met water en je merkt echt verschil. Je kunt ook ajowanpoeder, dat in bepaalde landen veel wordt gebruikt om maagproblemen te verlichten, met water consumeren.

Korianderzaden (dhaniya)

Korianderzaden, of dhaniya-zaden, staan ​​bekend om hun anti-spasmodische en ontstekingsremmende eigenschappen. Ze kunnen ook de spijsverteringsproblemen verminderen en je spijsverteringsproces stimuleren. Koriander bestaat uit een essentiële olie,, genaamd urandrol die de lever ontgift en de eetlust verhoogt, waardoor de spijsvertering kan worden genezen. Neem een week lang wat korianderzaadjes in met water en je zult echt een verschil merken.

Indische kruisbes (Amla)

Indische kruisbes of amla heeft verschillende afrodiserende, diuretische, laxerende, gasafdrijvende, antibacteriële, ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen. Deze eigenschappen helpen je spijsverteringsproces te stimuleren, waardoor indigestie, brandend maagzuur, zure reflux of een opgeblazen en winderig gevoel worden genezen.

Zwarte radijs

Zwarte radijs is een groente die kan helpen om de spijsvertering te genezen. Het werkt op de lever en regenereert de levercellen en het stimuleert de productie van gal. Zwarte radijs is een geweldig ontgiftingsmiddel en helpt bij het verwijderen van schadelijke gifstoffen uit het lichaam. Het is een natuurlijk laxeermiddel en geneest verstopping en verlicht darmkrampen. Zwarte radijs is een van de beste natuurlijke remedies tegen indigestie en een opgeblazen gevoel.

Zwarte radijs heeft geen bijwerkingen. Mensen die galstenen of problemen met de nieren of de lever hebben, kunnen beter geen zwarte radijs eten tenzij ze dit met hun arts hebben overlegd.

 • Neem 2-3 zwarte radijzen. Was, schil en rasp de radijs.
 • Extraheer het sap. Drink ongeveer een half glas per keer. Houd dit een week vol.

Etherische pepermuntolie

Pepermuntolie heeft een kalmerend effect op de maag en is effectief in het blokkeren van de productie van calciumionen die pijnlijke maagkrampen veroorzaken. De spieren in het spijsverteringskanaal kunnen met behulp van pepermuntolie worden ontspannen en dit voorkomt intestinale spasmen. Pepermuntolie is een uitstekende remedie tegen indigestie of een opgeblazen gevoel.

Etherische pepermuntolie veroorzaakt geen bijwerkingen. Baby's of kleine kinderen mogen echter nooit pepermuntolie gebruiken omdat dit een brandend gevoel in de mond veroorzaakt en ook complicaties aan de luchtwegen kan veroorzaken.

 • Roer een paar druppels pepermuntolie door een glas warm water.
 • Drink het mengsel gedurende twee weken tweemaal daags.
 • Ga door met het gebruik als de indigestie aanhoudt.

Weegbree bladeren

Weegbree of bananenbladeren dienen in Aziatische landen vooral als bord om van te eten. Weegbree bladeren hebben, als ze zelf worden gegeten, medicinale krachten omdat ze maagzuur kunnen genezen en de spijsvertering kunnen bevorderen. Ze voorkomen de vorming van zweren en houden het spijsverteringskanaal vrij van infecties. Weegbree bladeren zijn daarom één van de beste remedies tegen indigestie of een opgeblazen gevoel.

Weegbree bladeren veroorzaken geen bijwerkingen en het eten van maaltijden op een weegbree blad wordt beschouwd als een zeer gezonde en milieuvriendelijke manier van eten.

 • Snijd een jong weegbree blad in kleine stukjes.
 • Doe wat gekookt water in een kleine kom. Voeg de gesneden weegbree bladeren toe aan het water. Laat het gedurende 10 minuten trekken.
 • Zeef het mengsel en drink gedurende twee weken tweemaal daags een glas van dit mengsel.

Mosterdzaden

Mosterdzaad zit naast calcium, magnesium, zink en ijzer boordevol met omega-3 vetzuren. Mosterdzaden kunnen de zuurgraad in de maag neutraliseren en daarom onmiddellijke verlichting geven. Regelmatige consumptie van mosterdzaad reguleert door de aanmaak van maagsappen te stimuleren het spijsverteringsproces. Mosterdzaad is één van de beste remedies tegen indigestie of een opgeblazen gevoel.

Opgeblazen Gevoel

Mosterdzaad veroorzaakt geen bijwerkingen. Het kan worden gebruikt voor het garneren van gerechten of het kan worden gebruikt om dagelijks mee te koken.

 • Neem twee theelepels hele mosterdzaden.
 • Doe het mosterdzaad in je mond en slik het weg met een glas water.
 • Kauw niet op de zaden maar slik de hele zaden door.
 • Herhaal dit proces gedurende een week een keer per dag.

Galangal bladeren of galangal kruid

Galangal kruid behoort tot de gemberfamilie en wordt in verschillende Aziatische culturen dagelijks gebruikt. Het zit boordevol met natrium, ijzer, vitamine A en C en heeft uitstekende ontstekingsremmende eigenschappen. Het bevat maar liefst zes diarylheptanoïden die de productie van stikstofmonoxide in de bloedstroom kunnen remmen. Galangal bladeren vormen een uitstekende natuurlijke remedie tegen indigestie of een opgeblazen gevoel.

Galangal bladeren veroorzaken geen bijwerkingen. Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven mogen echter geen galangal bladeren consumeren.

 • Kook 2-3 verse galangal bladeren in wat water.
 • Laat het daarna gedurende 10 minuten trekken. Zeef het mengsel en drink het gedurende een week tweemaal daags.

Kamillethee

Kamille bevat flavonoïden en coumarines die een verzachtend effect op de maag hebben. De chemische verbindingen apigenine en alfa-bisabolol helpen om de spijsvertering te genezen en herstellen de normale functies van het maag-darmkanaal. Kamillethee is één van de beste remedies tegen indigestie of een opgeblazen gevoel.

Kamille veroorzaakt geen bijwerkingen. Maar als je hoge concentraties van kamille gebruikt om bijvoorbeeld thee van te zetten, kan dat misselijkheid veroorzaken. Bovendien moeten mensen die allergisch zijn voor madeliefje en aster geen kamille drinken omdat de allergenen vergelijkbaar zijn.

 • Schep 2 theelepels gedroogde kamille in een glas heet water.
 • Laat het gedurende 10 minuten trekken.
 • Zeef het mengsel en drink de thee gedurende een week tweemaal daags.

Adhatoda bladeren & gember

Adhatoda bladeren bevatten fytochemicaliën zoals alkaloïden, tannines, saponinen, maar ook fenolen en flavonoïden. Het bevat ook een alkaloïde die bekend staat als vasicine en je kan helpen bij het in evenwicht brengen van de zuurniveaus in de maag. Gember is een bekend antiseptisch middel en heeft verbazingwekkende effecten op de spijsvertering. Een mengsel van adhatoda en gember is één van de beste remdies tegen indigestie of een opgeblazen gevoel.

Adhatoda en gember veroorzaken geen bijwerkingen. Zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven mogen geen adhatoda bladeren consumeren.

 • Extraheer het sap uit een paar verse adhatoda bladeren. Meng er ook een stukje verse gember doorheen. Maak er een glad mengsel van.
 • Doe het adhatoda sap met daarin de gember in een glas water. Drink dit brouwsel een week lang dagelijks.

Kaneelthee

Kaneel en honing vormen samen een geweldige combinatie, die een verzachtend effect heeft op maagklachten. Het is een van de beste kuren tegen gas en winderigheid en voorkomt het opzwellen van de maag en geeft verlichting als je last hebt van buikpijn. Het hoge gehalte kaneelaldehyde samen met de cassia helpt om infecties in de maag te voorkomen. Kaneel en honing vormen samen een van de beste remedies tegen of een opgeblazen gevoel.

Kaneel en honing veroorzaken geen bijwerkingen. Overmatig gebruik van kaneel kan echter wel schade aan lever de veroorzaken.

 • Los 2 theelepels gedroogd kaneelschorspoeder op in een glas heet water.
 • Laat het gedurende 10 minuten trekken. Zeef het mengsel en voeg een theelepel honing toe.
 • Drink de thee gedurende een week twee keer per dag.

Paardenbloemthee

Paardenbloem heeft, omdat het de stroom van gal reguleert, een rustgevend effect op het spijsverteringsstelsel. Bovendien helpt het hoge vitamine C-gehalte bij de opname van mineralen en werkt het als een effectief ontstekingsremmend middel. Zelfs de paardenbloemwortel, die Taraxacin en Acrystalline bevat, kan worden gebruikt om thee van te zetten. Paardebloemthee is een van de beste remedies tegen indigestie en een opgeblazen gevoel.

 • Los ongeveer 1 theelepel gedroogde paardebloembladeren op in een glas heet water.
 • Laat het gedurende 3 tot 4 minuten trekken. Voeg nog een theelepel pure, biologische honing toe.
 • Drink de thee gedurende een week twee keer per dag.

Peterselie

Peterselie bevat flavonoïden zoals apioside, luteolol, apigenol, evenals een royale dosis vitamine A, B en C. Bovendien is het rijk aan mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en jodium. Al deze ingrediënten samen hebben een rustgevend effect op de maag en verminderen maagklachten. Peterseliethee is één van de beste remedies tegen een opgeblazen gevoel.

 • Los 2 theelepels gedroogde peterselieblaadjes op in een glas heet water. Laat het gedurende 5 minuten trekken.
 • Zeef het mengsel en voeg een theelepel pure, biologische honing toe
 • Drink de thee gedurende een week twee keer per dag.

Andere tips en supplementen die je kunnen helpen tegen een opgeblazen gevoel

Praat met je arts

Omdat zoveel verschillende aandoeningen, factoren en ziekten een opgeblazen gevoel in de maag kunnen veroorzaken, is het een goed idee om als je het onderliggende probleem niet kunt achterhalen een ​​aantal testen te laten uitvoeren door je arts. Er is niet één diagnostische test om de oorzaak van een opgeblazen gevoel te kunnen bepalen, maar je arts kan wel besluiten om meer informatie te verzamelen door testen uit te voeren zoals: een ontlastingsanalyse, een bloedtest of een echografie om te controleren op blokkades, hij kan testen uitvoeren om de doorvoer te controleren of een klysma doen. Als dat niets oplevert, kan de arts ook nog besluiten om een esofageale manometrie te laten doen of een ademtest, een endoscopie of een colonoscopie met biopsieën te laten uitvoeren.

Zorg voor voldoende beweging

Actief zijn helpt om je spijsverteringssysteem optimaal te laten functioneren, het kan obstipatie bestrijden, de bloedsomloop in beweging houden en lymfevocht dat misschien is opgehoopt in je lichaam uitdrijven, wat je in essentie allemaal helpt bij het ‘ontgiften’ van je lijf. Probeer door op de meeste dagen van de week minstens 30-60 minuten actief bezig te zijn van de voordelen van lichaamsbeweging te profiteren. En sla de zoete sportdranken daarna natuurlijk over!

Vraag je je weleens af of je workout je juist een erger opgeblazen gevoel kan geven? In sommige gevallen kan dat, maar dat is dan vooral als je het trainen overdrijft. Door te veel en te fanatiek te trainen schiet het lichaam in een stressvolle toestand, waardoor de bijnier meer van het stresshormoon cortisol afgeeft. Zorg ervoor dat je trainingsroutine je algehele gezondheid ondersteunt en je vooral ook een beter gevoel geeft en dus niet voor het tegenovergestelde zorgt omdat je verstoorde vloeistofniveaus, een slechte spijsvertering en extra stress zult ervaren.

Drink genoeg water

Om ervoor te zorgen dat de vezels in je lichaam goed hun werk kunnen doen, moet je ook voldoende water drinken om een ​​opgeblazen gevoel tegen te gaan. Er is geen magisch getal dat voor jou de juiste hoeveelheid is, maar begin met minstens zes tot acht glazen per dag te drinken. Gehydrateerd blijven is essentieel om een ​​opgeblazen gevoel te voorkomen en als het gaat om andere drankkeuzes, kies dan ook verstandig.

Koolzuurhoudende dranken, vooral als ze vol zitten met kunstmatige ingrediënten en zoetstoffen, kunnen een nog erger opgeblazen gevoel veroorzaken. Alcohol kan je ook opgeblazen maken en cafeïnehoudende dranken hebben op sommige mensen ook dit effect. Het beste kun je dus gewoon natuurlijk water, water doordrenkt met plakjes vers fruit of kruiden (zoals citroen, grapefruit, basilicum etc.) of kruidenthee te drinken.

Verminder stress

Heb je ooit opgemerkt dat als je nerveus, moe, verdrietig of overweldigd bent, dat je spijsvertering een totale puinhoop is? Stress en angst hebben een grote invloed op de spijsvertering. Dat komt omdat je ingewanden en je hersenen via de nervus vagus oftewel je 'darm-brein-verbinding' heel goed met elkaar communiceren. In de bekleding van je maagdarmkanaal leeft een netwerk van weefsels dat via hormonale en chemische berichten communiceert met je centrale zenuwstelsel, het zogenaamde enterisch zenuwstelsel (ENS). Je hersenen triggeren het ENS om enzymen, speeksel en secreties te produceren om je lichaam zo te helpen bij de spijsvertering en om je hormonen, die verantwoordelijk zijn voor je eetlust, beter te reguleren.

Angstig voelen of verdrietig zijn, kan veranderingen in deze communicatielijn veroorzaken en je hersenen vertellen om de goede spijsvertering in een poging om energie te besparen en die elders te gebruiken te stoppen. Grote hoeveelheden stress verhogen het niveau van cortisol in je lichaam, wat de bloedsuikerspiegel en de manier waarop andere hormonen worden afgegeven kan veranderen waardoor je soms overmatig hongerig of juist verstopt raakt en extra vocht opslaat.

Daar komt nog eens bij dat het er vaak ook voor zorgt dat je een ongezond dieet eet, dat meestal bestaat uit troostvoedsel wat nu net voedsel is dat voor een opgeblazen gevoel zorgt. Combineer een traag metabolisme en een spijsverteringssysteem met te veel zwaar voedsel wordt belast en je hebt een recept voor een ramp. De oplossing? Doe wat je kunt om mindful te eten en om de stress, die je ervaart, te verminderen. Denk hierbij ook aan meer beweging, meditatie, gebed en meer tijd besteden aan het doen van dingen die je echt leuk vindt.

Voorzorgsmaatregelen

Het is ook heel belangrijk om te weten dat een hartaanval enkele symptomen kan veroorzaken die lijken op indigestie of een opgeblazen gevoel. Als je denkt dat je indigestie ervaart en ook last hebt van ademhalingsproblemen, zwaar zweten en/of pijn die naar de kaak, nek of arm trekt, zoek dan dringend medische hulp.

Het is mogelijk dat er dan meer aan de hand is dan alleen een opgeblazen gevoel. Als je één van de volgende symptomen ervaart, neem dan onmiddellijk contact op met je arts:

 • symptomen van indigestie, die langer dan een paar dagen aanhouden
 • braken
 • verlies van eetlust
 • onbedoeld of onverklaard gewichtsverlies
 • problemen met slikken
 • zwarte, teerachtige ontlasting of zichtbaar bloed in de ontlasting
 • plotselinge, hevige buikpijn
 • ongemak dat niet is gerelateerd aan eten of drinken
 • gele verkleuring van de huid en de ogen (geelzucht)

Tot slot…

Dyspepsie of indigestie, of ook wel gewoon een opgeblazen gevoel genoemd, is een extreem veel voorkomend gezondheidsprobleem dat mensen van alle leeftijden ervaren. Voor sommige mensen kan het zelfs een chronisch probleem in hun leven worden. Het goede nieuws is dat er veel natuurlijke manieren zijn om de symptomen van dyspepsie te verbeteren. Bovendien zijn geen van de remedies tegen indigestie of een opgeblazen gevoel, die hier worden aanbevolen, moeilijk uit te voeren of duur.

Consistentie is ook belangrijk - als je eenmaal weet wat je triggers zijn, is het belangrijk om ze volledig te vermijden of ze zo veel mogelijk te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld vaststellen dat het minder drinken van koffie aanzienlijk helpt om de symptomen te verminderen of te elimineren. Luister als het op triggers aankomt naar je lichaam en vergeet niet dat stress ook een enorme factor is in de ontwikkeling en voortzetting van de symptomen van indigestie. Zorg ervoor dat je goed voor jezelf zorgt, want met een gelukkig, ontspannen geest en lichaam heb je veel minder kans op het ervaren van dyspepsie of een opgeblazen gevoel.

Bronnen

www.em-consulte.com/en/article/129797

www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=dyspepsie_troubles_digestifs_fonctionnels_pm

www.webmd.com/digestive-disorders/tc/dyspepsia-topic-overview

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share