Gezonde Gewoontes

Laatste Update: 13 augustus 2020

Wat 99% van HEEL Nederland verkeerd doet!

Ik weet dat de titel van dit artikel vrij radicaal is, maar ik heb dit expres gedaan om je aandacht te trekken. Ik weet zeker dat je iets aan dit artikel hebt.

Je kent vast het spreekwoord “Met het verkeerde been uit bed stappen”. Het leuke van spreekwoorden is, is dat deze altijd kloppen. Als je ochtend niet soepel verloopt, zal je merken dat de hele dag niet soepel zal gaan lopen!

Hoe vaak komt het voor dat er in de ochtend iets mis gaat. Je bent je agenda kwijt, te weinig tijd of te veel stress! In de eerste 90 minuten van de dag zet jij de fundering voor de rest van de dag!

Logisch is dus dat je de eerste 90 minuten van de dag, zo goed mogelijk moet besteden zonder enige vorm van frictie of stress! In dit artikel wil je met je delen wat slecht 5% van alle mensen in Nederland anders doen dan anders en waardoor deze mensen veel meer energie, succes en "geluk" hebben als de rest!

Maak jezelf sterk in de ochtend

De eerste anderhalf uur zetten de toon voor de rest van de dag! Deze 90 minuten wil je dus zo goed mogelijk indelen! Hoe je dit kunt doen lees je hieronder!

Als je wakker wordt is je lichaam is de “rust” houding, voordat je ook maar iets wilt ondernemen die dag (werk, kinderen naar school of studeren) is het belangrijk dat je eerst compleet “wakker” bent. Om jezelf compleet wakker te maken moet je het principe van “wakker worden” opsplitsen in 2 delen.

 • Fysiek wakker worden
 • Mentaal wakker worden

Fysiek wakker worden

Als je net wakker bent, voel jij je nog slapjes en erg moe! Dit is niet zo gek, je lichaam heeft zich net 8 uur lang opgeladen! Om je fysiek sterk te maken heeft lichaam de juiste voedingsmiddelen nodig (vooral in de ochtend) daarom is het dus ook belangrijk dat je een goed gebalanceerd ontbijt eet!

Een kunstlicht kan je ook helpen om prettiger wakker te worden en om minder last te hebben van verwardheid en vermoeidheid in de ochtend(1).

Daarnaast heeft je lichaam wat beweging nodig. 10 minuten lang sit-ups doen of je 50 opdrukken is genoeg om jezelf sterk te maken! Het is belangrijk om je lichaam als het ware op te warmen voor de dag!

"Starting the oven"

Naast voeding en beweging is er nog een belangrijke factor die van groot belang is! Je lichaam goed onderhouden is het 3de punt hoe jij jezelf sterk kunt maken! Wanneer je onder de douche vandaan komt hebt je toch altijd meer energie? Doe dit dan altijd elke ochtend!Maak jezelf fysiek sterk!

Mentaal wakker worden

Naast het fysieke gedeelte, is het ook belangrijke dat jij je mentaal sterk bent. Hoe vaak komt het voor dat wanneer je net wakker bent, dat je het gevoel van “hersendood” hebt? Je hersenen hebben 8-uur lang op “non-actief” (ze zijn wel actief, echter onderbewust actief) gestaan en moeten dus ook weer even wakker worden! Dit kun heel gemakkelijk doen door je hersenen even te laten werken. Een boek of de krant lezen, of zelf een sudoku is voldoende om je hersenen op te worden!

De ochtend routine

Als je elke dag alles eruit wilt halen wat er is zit, is het dus verstandig om een zo goed mogelijk ochtend te hebben. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, en daarom bestaat de zogenaamde "ochtend routine".

Deze ochtend routine is alsware de agenda van de eerste 90 minuten van de dag waarin jij jezelf 100% fit gaat maken, zodat je voldoende wilskracht hebt gedurende de dag! Dit klink een beetje vaag en daarom geef ik hieronder een concreet voorbeeld van mijn eigen ochtend routine!

Mijn voorbeeld

Misschien is dit alleen een beetje te veel en daarom ga ik je hieronder een voorbeeld geven. Ik heb nu ongeveer 2 jaar lang de zelfde ochtend routine. Natuurlijk heb ik deze in de afgelopen jaren bijgestuurd/aangevuld en "getweaked", maar dan heb je tenminste een indicatie wat een complete ochtend routine kan zijn.

Ik moet je zeggen deze ochtend routine afgestemd is op wat ikzelf prettig vind. Natuurlijk mag je dit letterlijk kopiëren echter dit betekent niet dat dit goed voor je zal werken. Ieder persoon heeft een andere levensstijl, dus het kan zijn dat deze ochtend routine niet bij je past. Wat je wel kunt doen is mijn ochtend routine als een soort van standaard te gebruiken en hier en daar wat "wegstrepen en/of aanvullen".

Mijn routine:

 • Ik sta op om 6:30
 • Naast mijn bed staat een groot glas water (0,4 liter) Dit drink ik op!
 • 10 minuten buikspier oefeningen (youtube filmpje) en 50x opdrukken
 • Ik ga mezelf verzorgen: Douchen, tanden poetsen/flossen etc. etc.
 • Nu ik fysiek sterk ben, ga ik ontbijt klaarmaken (eiwitten, koolhydraten en een “groene smoothie”)
 • Als laatste lees ik 10 minuten de krant of ik lees een boek!

Voordat ik ook maar mijn telefoon of computer aanzet, zorg ik dat ik mijn ochtend routine zo goed mogelijk uitvoer. Ik zorg door het water/ontbijt dat mijn lichaam de nodige voedingsmiddelen binnen krijgt, het “sportkwartiertje” zorgt ervoor dat ik fysiek sterk ben, en de krant of het boek zorgt ervoor dat mijn hersenen ook lekker wakker zijn!

Onderzoek geeft ook aan dat de RISE-UP routine, een routine met beweging, douchen en zelfs het bellen van een vriend, helpt om sneller alert te worden(2).

Wat is belangrijk om te onthouden?

belangrijk

Dit ziet er allemaal vrij simpel uit, maar op dit echt goed uit te voeren is het nodig om je de eerste weken toe te zetten. Het belangrijkste is, is dat jij jezelf het zo makkelijk mogelijk maakt.

Voordat ik ga slapen zet ik een glas water naast mijn bed, zorg ik dat het youtube filmpje gereed staat. Alle benodigdheden in de badkamer zijn aangevuld (tandpasta deodorant etc. etc.) en het ontbijt probeer ik zover mogelijk alvast klaar te zetten.

Hierdoor zorg je er eigenlijk voor dat je dat kans op frictie en frustratie in de ochtend verkleint. Hoe vervelend is het als je in de douche staat en de shampoo is op? Of de tandpasta? Dit is erg lastig en dit kan soms je “mood” erg beïnvloeden. Je ochtend zal hierdoor minder soepel verlopen!

Zet alles alvast klaar!

Als je het gevoel hebt dat je uiteindelijk je ochtend routine zo hebt ingericht, kun je wellicht hetzelfde doen nog de nacht! Voordat je gaat slapen zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je nachtrust te verbeteren! Ik hoef je niet te vertellen dat een goede nachtrust belangrijk is voor je productiviteit. Het een kan het andere weer versterken, dit betekent dus dat wanneer je een goede nachtrust hebt EN een goede ochtend routine dat je dubbel zoveel energie krijgt!

Waarom is dit moeilijk? Routines opbouwen

Goede voornemens werken vaak niet en dit is ook niet verwonderlijk! Als je aan iemand aan het einde van het jaar vraagt of diegene goede voornemens heeft, komen ze vaak met complete waslijsten! Een aantal weken later ben je geïnteresseerd of dat persoon daadwerkelijk de goede voornemens weet vol te houden. In de meeste gevallen zal je merken dat er praktisch niets van deze goede voornemens over is! En eigenlijk is dit ook niet zo gek.

De goede voornemens zijn eigenlijk een slap excuus om een slechte gewoonte om te buigen. Te reden waarom we dit proces goede voornemens noemen is omdat het anders zo negatief klinkt.

Wat klinkt beter? "Goede voornemens aanleren" of "slechte gewoontes afleren!"

Waarom?
Waarom is het nu zo moeilijk om goede routines in je leven te implementeren? Deze vraag het 2 antwoorden.

1.      Teveel, te snel willen bereiken

2.      De meeste mensen weten niet hoe ze dit moeten doen

Wij mensen willen alles snel, snel en sneller. We denken soms dat niet alleen computers kunnen "multitasken", maar dat de mens dit ook kan.

Ik zal je direct vertellen: Wij mensen kunnen niet multitasken, en dit zullen we ook nooit kunnen! Ons hersenen kunnen dit simpelweg niet aan. Het feit is dat wanneer je met 2 of meerdere dingen tegelijk bezig bent, dat je nooit je volledige focus op 1 ding kan storten!

Daarom hebben we ook van huis uit meegekregen dat we alles stapje-voor-stapje moeten doen! Je kan niet TV kijken en tegelijkertijd aan het werk zijn! Willen we iets goed doen? Dan zul je daar 100% op moeten focussen.

Als je meerdere goede voornemens hebt, kun je nooit je 100% focussen op de verschillende voornemens. Wil je een positieve routines in je leven implementeren? Doe dit dan stapje voor stapje.

Wil je een goede ochtend routine implementeren dan zal je dit stapje voor stapje moeten doen. Je kunt niet in 1 keer je complete ochtend omgooien. De kans is dan groot dat je uiteindelijk dit niet redt.

Hoe werken routines?

Het fijne van routines is, is dat we er niet over na hoeven te denken. Als we eenmaal een routine hebben aangeleerd, dan gaat dit helemaal vanzelf! Dit zal je daarom ook geen energie meer kosten!

En dit is nu precies waar we een beperkte hoeveelheid per dag van hebben: Energie!

Als je een nieuwe routine gaan aanleren heb je de eerst dagen waarschijnlijk geen problemen. Maar na 3 á 4 dagen wordt het steeds moeilijker om die routines (bijvoorbeeld even 10 minuten sporten in de ochtend) vol te houden! Dit komt omdat je niet gewend bent om dit te doen. Je lichaam gaat alsware zichzelf er tegen verzetten! Je zult merken dat je de eerste 20 dagen jezelf er toe moeten zetten om bijvoorbeeld te sporten in de ochtend. Maar na een dag of 30 wordt je wakker en zonder dat je het weet ga je op de grond liggen en doe je 100 sit-ups. Na 30 dagen ben jij de routine meester, en kun je en volgend routine gaan implementeren.

Tell me!

Ik ben erg benieuwd wat andere mensen voor ochtend routine hebben. Hierdoor kan ik wellicht mijn eigen routine ook verder aanscherpen! Het leuke is, is dat ieder persoon anders is, en daarom is iedere ochtend routine ook anders!

Ik krijg veel vragen van mensen die graag wat meer informatie willen hebben over een goede ochtend routine. Dat is ook de specifieke reden waarom ik besloten heb hier maar een artikel over te schrijven.

Wat erg zou help, is dat wanneer mensen zelf ervaring hebben met een goede ochtend routine tips achterlaten zodat andere mensen hier hun inspiratie uit kunnen halen. Dit kun je op 2 manieren doen!

1: Laat een berichtje achter als reactie op deze blog

2: Stuur mij een mailtje ([email protected]) en ik zorg er dan voor dat je tips op de website komen te staan.
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2869.2010.00828.x
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005796718301621

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mijn ochtendroutine is totaal anders maar ik ben ook veel ouder 71jr,daar moet je ook rekening mee houden.Ben je een mannetje of een vrouwtje en de leeftijd dus.Een glas koud water brrr dat is niet goed voor veel mensen.Alleen voor sterke naturen denk ik.Meer Yang typen.Ik drink al mijn hele leven een glas lauw water van goed doorgekookt bronwater.Verder hangt alles af van discipline.En dat kan je jezelf ook aanleren.groet Marianne

 2. Beste Jack, bedankt voor je regelmatige mails. Mijn levensstijl is denk ik wel gezond te noemen, voedingsadviezen heb ik mij ter harte genomen(water, geen vette zaken als kaas en worst) Ikwoon in een mooie groene omgeving, werk nog een dag in de week in een antiquarische boekwinkelen ,fiets vrijwel iedere
  dag (rustig tempo)en geniet van alles om me heen,alcohol gebruik twee glaasjes wijn in de week(echt) en incidenteel een sigaartje,ik stuur er nog een mail achteraan, want het is een heel verhaal geworden..

  1. Vervolg zie boven

   Al met al geen zaken om in de stress te geraken dunkt mij, en als ik 50 opdrukken maak verergeren de
   klachten alleen maar, groet, Frans.

 3. Elke ochtend de tong zachtjes poetsen is erg belangrijk (om bacteriën en hun geur te verwijderen).

 4. Ik begin de dag met een longdrinkglas warm water met een halve uitgeperste citroen of limoen twerwijl ik op m'n crosstrainer sta voor het open raam met het ontbijtnieuws op de tv. 20 minuten met 3x een interval van een halve minuut op volle kracht. Dan uitblazen bij een halve liter kruidenthee. Dan zet ik m'n havermout op het vuur, ga ik douchen en als ik daarmee klaar ben zet ik de havermout uit, doe ik er wat besjes bij en laat het afkoelen terwijl ik me aankleed. Ik merk dat ik door dat sporten veel meer energie gedurende de hele dag heb. Wel moet ik me er elke ochtend toe aanzetten daadwerkelijk op te staan en niet de wekker een half uurtje later te zetten.

 5. Ik ben nu ook zo'n 5 weken bezig met het aanpassen van mijn levenstijl. In eerste instantie heb ik het boek over bloeddruk en cholesterol aangeschaft, om te voorkomen dat ik niet zoals mijn vader dagelijks 5 verschillende pillen moet slikken (hartproblemen, zit in de familie). Nu ik de rest van de website heb ontdekt, vind ik de artikelen toch best interessant, en goed te volgen.

  Mijn ochtend routine bestaat momenteel uit één banaan, en daarna ga ik gelijk de douche in. Na het douchen ga ik verder met mijn ontbijt: één walnoot, een kommetje 4 granen mix met (magere) melk, en één of twee boterhammen met kipfilet. Dit eet op achter mijn tv of computer, terwijl ik het nieuws kijk of lees.

  Nu ik bovenstaand artikel over jouw ochtend routine heb gelezen, lijkt het me een goed idee om direct na het opstaan de sit-ups/opdrukken erbij te gaan proberen. Hierna eet ik mijn banaan en drink ik een glas water, en stap ik de douche in (en ga ik verder met de rest van mijn routine).

  Ik denk eerlijk gezegd dat vijftig keer opdrukken in het begin misschien nog wel wat optimistisch is. Tien minuten sit-ups doen helemaal aangezien je dan echt tien minuten moet blijven liggen.

  Ik ga proberen om de eerste vier weken, dagelijks 25 keer op te drukken, en 25 sit-ups te doen.
  Zoals je zelf aangeeft, is het belangrijk om niet te snel, teveel te willen bereiken.

  Ik hoop dat ik hiermee meer energie heb gedurende, en aan het einde van de dag!

  1. Dat is absoluut waar dat je meer energie zult hebben gedurende de dag. Ik doe zelf ook een aantal push ups in combinatie met 15 min joggen en de 8 min abs. Het belangrijkste is om dit rustig te opbouwen en je zult merken dat je meer energie zult hebben. Ook een goede tip is om middags iets van sport te doen tegen de middag dip.

   Succes!

 6. Goed advies dt ga ik zeker uitproberen, is het overigens niet verstandiger om eerst te eten en daarna pas je tanden te poetsen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share