Zelfvertrouwen

Laatste Update: 18 juli 2016

Omgaan met jaloezie - De beste tips

Omgaan met jaloezie - De beste tipsOmgaan met jaloezie - De beste tips

Jaloezie is net als een klein duiveltje dat op je schouder zit en woorden in je oor aan het fluisteren is, en van je leven een bron van negativiteit maakt. Dit mag dan wel erg extreem klinken, maar jaloezie is op zijn minst gezegd hoogst irritant en leidt je af van wat er echt belangrijk is en wat er echt toe doet in je leven.

Ik heb het hier niet over de jaloezie die je ervaart wanneer je partner een ander achterna kijkt, maar eerder het gevoel van afgunst dat je voelt wanneer je iemand ziet die bijvoorbeeld slanker is dan jij, mooiere kleding draagt of een chiquer huis heeft. Vaak zien we één kenmerk van iemand als beter dan onszelf, en geeft dit ons al gauw de indruk dat deze persoon perfect is en dat wij minder waard zijn omdat we dit bepaalde kenmerk niet bezitten. Denk bijvoorbeeld aan een slanke lijn, een wasbord of een stralende huid. Wij reduceren onszelf zodoende tot een aantal persoonlijke kenmerken, terwijl de som van ons bestaan natuurlijk veel meer is dan dat.

Bij sommige mensen zijn deze gevoelens zo sterk, dat ze er de controle over verliezen en hun relaties helemaal kapot maken. Maar het kan je ook zo consumeren dat je andere onderdelen van je leven vergeet, zoals je werk en je eigen gezondheid.

En wist je dat zulke emoties ook erg slecht zijn voor je gezondheid? Ze zorgen namelijk voor een vloedgolf aan stresshormonen. En we weten natuurlijk allemaal wat stress met ons lijf doet...

Hoe het ook moge zijn, het is helemaal niet nodig om door jaloezie en afgunst geconsumeerd te worden. Ook al kom je er niet helemaal vanaf, toch kun je ervoor zorgen dat je zo goed mogelijk met deze jaloezie omgaat en het grotendeels uit je leven bant. Dit zorgt er bovendien voor dat je je kunt richten op andere zaken in je leven en zal heel wat ruimte vrij maken in je hoofd.

Je bent echt de enige niet, die soms jaloezie en afgunst ervaart. Sterker nog, de meeste mensen worden hier wel eens mee geconfronteerd. Echter komen deze emoties vooral voort uit je eigen onzekerheid, en door met een jaloers oog naar anderen te kijken, is de kans groot dat je nog meer in die onzekerheid wegzakt.

In dit artikel wil ik enkele dingen met je doornemen die mij persoonlijk hebben geholpen beter met deze gevoelens om te gaan en ze zelfs te veranderen in iets productiefs.

Vergelijk jezelf niet met anderen, maar alleen met jezelf

De beste manier om jezelf het leven zuur te maken, is door jezelf met anderen te vergelijken. Misschien voel je je even goed wanneer je een nieuwe auto koopt of zelfs een betere baan vindt dan iemand anders, maar dit is vaak maar van korte duur.

Met deze mindset vertel je jezelf altijd dat iemand anders meer of iets beters heeft, en zelfs beter is dan jij. Heeft iemand een betere baan of een slanker figuur, dan word je hier jaloers van. Het punt is echter dat er altijd mensen zullen zijn die meer hebben dan jij of iets beters hebben. Dit zorgt ervoor dat je in je eigen ogen nooit kunt winnen, en zo zul je je al gauw weer miserabel voelen. Een veel betere manier om te vergelijken is door jezelf met jezelf te vergelijken.

Bekijk hoe je in de afgelopen periode of in de afgelopen jaren gegroeid bent en wat je allemaal bereikt hebt. Probeer ook waardering op te brengen voor wat je hebt gedaan en voor wat je hebt. Vanuit dit perspectief heb je een beter beeld over bereikt hebt en wat je nog kunt bereiken in de toekomst. Dit zorgt voor veel meer positiviteit en emotionele stabiliteit, omdat je jezelf niet langer vergelijkt en niet meer jaloers bent op wat iemand anders heeft of niet heeft.

Dankbaarheid

jaloezie en afgunst

Een van de beste manieren om afgunst tegenover andere uit je leven te bannen, is door te leren dankbaar te zijn voor wat je hebt. Vaak is het genoeg om even 2 minuten per dag opzij te zetten om je te richten op alle dingen die je hebt mogen meemaken en waar je dankbaar voor kunt zijn. Eventueel kun je hiervan ook een lijst maken en op papier zetten aan het einde van de dag en deze even doornemen voordat je naar bed gaat. De andere kant van het verhaal is namelijk dat er talloze mensen zijn die vele malen minder hebben. Mensen die op straat leven zonder dak boven hun hoofd, of mensen die aan een levensbedreigende ziekte lijden. Door dankbaarheid op te brengen voor de situatie waarin we ons nu bevinden en ons te realiseren dat anderen het nog veel slechter hebben, kunnen we met een heel nieuw perspectief naar ons eigen leven kijken. Een perspectief van dankbaarheid.

Een mentaliteit van overvloed

Jaloezie en afgunst komen vaak voort uit een perspectief van schaarste in bepaalde gebieden van je leven. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je jaloers bent omdat iemand anders een baan heeft gekregen die jij graag had willen hebben. Ook kan een gevoel van schaarste ervoor zorgen dat je bang bent om iets te verliezen. In plaats van je te richten op schaarste, is het veel beter een mentaliteit van overvloed te ontwikkelen. Een perspectief van schaarste zorgt voor negatieve gedachten, maar ook voor negatieve emoties. Vaak zijn deze emoties bovendien veel intenser dan realistisch is.

Probeer je in plaats hiervan te richten op nieuwe kansen en mogelijkheden. Als je het namelijk realistisch bekijkt, zijn er altijd nieuwe mogelijkheden te vinden, nieuwe relaties op te bouwen, en nieuwe mensen te ontmoeten. Hierdoor neem je ook een deel van de druk weg die je voelt omdat je denkt dat dit je enige kans is. En vaak voel je je als een mislukkeling, simpelweg omdat je bijvoorbeeld deze kans niet hebt kunnen nemen. Verleg je focus op nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden en natuurlijk ook de lessen die je kunt leren van mislukkingen die je hebt meegemaakt in je leven. Hoewel dit makkelijker is gezegd dan gedaan, kun je zo na verloop van tijd een geheel nieuwe mentaliteit ontwikkelen, evenals een nieuw perspectief op het leven en jezelf.

 Overweeg de voordelen

\Dit is wellicht de moeilijkste oefening die je maar kunt bedenken; het positieve inzien wanneer je geconsumeerd wordt door negativiteit. Maar juist daarom is het ook één van de effectiefste technieken om te beoefenen, omdat het dit patroon van negativiteit en afgunst doorbreekt.

Zodra je voelt dat jaloezie en afgunst in je opkomen, probeer dan het positieve, de voordelen, van de situatie te bekijken. Misschien lijkt het in eerste instantie onmogelijk hier iets positiefs uit te halen, maar er is altijd wel iets. Bijvoorbeeld: misschien heeft een collega op het werk wel de promotie gekregen waar jij op zat te wachten. Erg jammer natuurlijk, maar juist hierdoor krijg jij de kans om te analyseren wat je nog beter kunt doen in je eigen werk en wat je wellicht over het hoofd had gezien, waardoor er de volgende keer misschien nog een betere promotie op je staat te wachten.

Let wel: er zijn vaak redenen waarom je deze emoties ervaart, en de onderliggende redenen hiervan kunnen vaak heel onverwacht zijn. Wanneer je namelijk jaloezie en afgunst ervaart, zorgt dit er juist voor dat je zelf minder kansen grijpt, omdat je bang bent dat het toch weer negatief eindigt. Je kiest dus uiteindelijk voor veiligheid, en dit is geen positieve mentaliteit om na te streven, omdat je zo erg veel potentiële kansen mist.

Ook zorgt afgunst ervoor dat je je opstelt als een slachtoffer, waardoor je aandacht en validatie aantrekt van anderen om je heen die zich zorgen om je maken. Dit resulteert er weer in dat je niet zelf de verantwoordelijkheid neemt over je eigen leven en je eigen keuzes, en dat je liever geniet van de aandacht die je krijgt dan dat je stappen onderneemt om te veranderen waar je ontevreden over bent.

Zodra je zelf open en bereid bent om die verantwoordelijkheid te voelen, zullen deze gevoelens van jaloezie en afgunst vanzelf verdwijnen, omdat je op dat moment een gevoel van controle over je eigen leven hebt.

Tot slot...

De eerste stap naar een tevreden leven zonder negatieve emoties naar anderen toe, is je leven zo inrichten dat het niet nodig is om jaloers te zijn op anderen. Gaat je collega op vakantie naar Australië en heb jij dit al altijd gewild? Doe hier dan iets aan om deze droom te verwezenlijken, in plaats van groen van jaloezie naar anderen te kijken.

Want in werkelijkheid zullen deze emoties natuurlijk totaal niets aan de realiteit veranderen. Dit is alleen mogelijk wanneer jij concrete stappen zet om je doelen te bereiken!

Besef ook dat niemand perfect is. Het gras is vrijwel nooit groener aan de andere kant. Misschien ben je jaloers over de nieuwe baan van je collega, maar zit juist deze persoon wel gevangen in een destructieve relatie. Dit laatste kun je niet zien, maar heeft waarschijnlijk een grotere impact op iemand's leven dan een baan. Kortom, wees dankbaar voor wat je hebt, zie de voordelen in van de situatie en zet vervolgens concrete stappen om je eigen doelen te bereiken.

Succes!

Bronnen:

https://hbr.org/2010/04/envy-at-work

becomingminimalist.com/ungreen-with-envy/

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share