Oorsuizen Behandeling

Laatste Update: 3 augustus 2015

Oorsuizen verhelpen: 27 tips

Oorsuizen verhelpen

Oorsuizen soms is het inderdaad alsof je de hele dag, of een tijdje, suis in je oor hebt. De andere keer is het een hoge of zelfs lage piep die ervoor zorgt dat je jouw omgeving niet zo goed hoort als je zou willen.

Er zijn allerlei variaties op het geluid dat iemand kan horen, maar het meest herkenbaar is de klacht dat je jouw omgeving niet zo hoort als hij eigenlijk is.

Ondanks dat de ultieme remedie in de vorm van een pilletje tegen tinnitus niet bestaat zijn er wel een heleboel manieren om tinnitus dusdanig te verminderen of te omzeilen dat je er geen of helemaal geen last meer van hebt.

In de eerste plaats is het belangrijk om te weten wat tinnitus precies is en dat de veroorzaker niet altijd de oren zijn. Tinnitus ontstaat heel vaak als gevolg van schade aan de oren, maar zelfs als de oren weer geheeld zijn kan de piep aanhouden, de schade aan de oren heeft tot een verandering in de hersenen geleid, die zijn nu de veroorzaker van de piep.

Om tinnitus te verhelpen bespreek ik oorzaken en tips om het te voorkomen of ervan te genezen.

Mensen tussen de 45 en 60 jaar hebben het meeste last van langdurig oorsuizen, maar ook steeds meer jongeren komen door het uitgaansleven hiermee in aanraking. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je welzijn en zelfs je carrière.

Er zijn verschillende typen oorsuizen, namelijk:

 • Af en toe oorsuizen.
 • Oorsuizen aan een kant of oorsuizen aan een oor.
 • Continu oorsuizen.

Af en toe oorsuizen

Ook als je niet continue last hebt van oorsuizen kun je er af en toe last van hebben. Dit kan net zo vervelend zijn, vooral als het uren aanhoudt. Meestal leidt een soort psssh geluid de piep in.

Je hebt meestal daarvoor al last van minder gehoor, maar merkt nog niet dat dit tot een piep gaat leiden.

Oorsuizen na een concert

De meest bekende oorzaak van een tijdelijk oorsuizen is het suizen van je oor nadat je uit bent geweest of naar een concert gaat. Als je namelijk langere tijd geluid hoort van boven de 80 decibel kun je daar al gehoorschade aan overhouden.

Meestal is oorsuizen of tinnitus na een concert tijdelijk, maar soms wordt het chronisch.

Tip 1: Gebruik daarom altijd oorbescherming als je uit gaat of naar een concert gaat.

Deze oorbescherming kun je op maat laten maken. Dit is het beste, want als je toch nog een ‘lek’ in de oorbescherming hebt heb je daar niets aan.

Oorsuizen door het werk

Werk je in de trein of in de bouw of sloop en wordt je daardoor langdurig blootgesteld aan luide geluiden, van boven de 80 decibel? Dan loop je een verhoogd risico op oorsuizen. Meestal krijg je oorbescherming van je werkgever.

Vooral horecapersoneel heeft significant vaker last van oorsuizen, omdat ze niet altijd gebruik maken van de mogelijkheden. Je moet de klant immers ook verstaan als ze bier willen bestellen. Ik heb me laten vertellen dat ook met oorbescherming jij nog bestellingen kunt opnemen.

Tip 2: Vraag je werkgever om oorbescherming.

Oorsuizen door ziekte

Je lichaam geeft ook veel geluiden af. Als er iets mis is met je lichaam kun je dit soms in je oren waarnemen door oorsuizen. Daarom worden ook lichamelijke oorzaken van oorsuizen besproken.

Hoofdpijn

Er zijn meerdere typen hoofdpijn die in verband worden gebracht met tinnitus. Zoals:

 • Migraine
 • Pseudotumor cerebri
 • Hoofdpijn na een hersenschudding

Migraine

Als je last hebt van een migraine kun je ook tegelijk last hebben van tinnitus. Een migraine aanval kan de tinnitus ook verergeren. Daarom de volgende tips om tinnitus te voorkomen:

Tip 3: Controleer (als vrouw) of je hormonen in balans zijn. Een onbalans kan een migraine met tinnitus veroorzaken.

Tip 4: Zorg voor voldoende slaap. Onvoldoende slaap kan een migraine met oorsuizen uitlokken.

Tip 5: Ontspan regelmatig om stress en de daarbij behorende migraine aanval met tinnitus te voorkomen.

Tip 6: Sla geen maaltijden over. Een onregelmatig voedingspatroon kan een migraineaanval met tinnitus veroorzaken.

Pseudotumor cerebri

Dit klinkt enger dan het is, want je hebt geen tumor. Deze ziekte is echter niet compleet onschuldig, want als hij niet behandeld wordt kun je blind worden.

Je hebt bij deze ziekte, die ook wel idiopathische intracraniële hypertensie wordt genoemd, te veel hersenvloeistof waardoor je druk op je hersenen krijgt. Aangezien je schedel niets laat ontsnappen.

Een van de kenmerken is tinnitus die gelijk is met je hartslag of juist tinnitus aan een kant of die slechts aan een oor te horen is.

Een ander kenmerk is dus de hoofdpijn en je kunt ook tijdelijk blind zijn, gedurende 30 seconden, waarna het zicht compleet herstelt. Echter na verloop van tijd kun je wel volledig blind worden.

Ook als je opeens niet meer snapt hoe je telefoon werkt, niet meer weet wat geld is of hoe het werkt en je verdwaald in een bekende stad, zoals je woonplaats, kun je last hebben van deze ziekte.

Tip 7: Heb je hoofdpijn en tinnitus die klinkt zoals je hartslag of oorsuizen aan één oor/oorsuizen aan een kant, ga dan naar de dokter.

Hoofdpijn na een hersenschudding

Bij hoofdpijn na een hersenschudding kun je ook last krijgen van tinnitus of oorsuizen. Een hersenschudding wordt meestal veroorzaakt door een harde klap op het hoofd. Als jij een auto-ongeluk hebt heb je grote kans op een hersenschudding. Ook als je valt van de fiets kun je een hersenschudding krijgen. Elke val of botsing kan eigenlijk wel resulteren in een hersenschudding. Naast tinnitus kun je daar ook andere schades aan je hersenen door oplopen.

Tip 8: Gebruik een fietshelm om een hersenschudding te voorkomen, doe je gordel om in de auto om een hersenschudding of in ieder geval erger te voorkomen.

Ja, een fietshelm staat misschien een beetje raar. Maar je ziet steeds meer mensen met een fietshelm fietsen en dat is niet voor niets.

Bovendien zie je ook steeds meer elektrische fietsen, deze fietsen gaan een stuk harder dus is het zeker dan extra belangrijk om een helm te dragen.

Het oorsuizen kan ook nog eens weken aanhouden na een hersenschudding. Dit kan komen doordat neuronen helemaal in de war zijn geraakt en dat proces kan uren duren.

Dus de tinnitus kan ook een aantal uur na het trauma dat de hersenschudding veroorzaakt voor het eerst te horen zijn.

Tip 9: Houd rust totdat alle symptomen verdwenen zijn. Dit betekent dat als je van sporten houdt je alleen mag wandelen totdat je geen tinnitus meer hebt. Dan pas mag je weer intensief sporten.

Verkouden of koorts

Snotteren, een verstopte neus en wellicht ook nog verstopping in je bijholte en verstopping van de buis van Eustachius. Daar kan dan onderdruk ontstaan die leidt tot tinnitus en vermindering van je gehoor.

Dit symptoom komt voor bij zowel een verkoudheid als bij koorts.

Een manier om dit opgestopte slijm te verminderen is door een stoombad te nemen, waarbij je de stoom ook inademt.

Tip10: Neem een stoombad. Hierdoor wordt je slijm minder dik en kun je het makkelijker wegslikken, kuchen of je neus beter snuiten. Doordat er dan minder slijm is kan de verstopping weggaan en de tinnitus ophouden. Voeg er pepermunt of eucalyptus kruiden aan toe voor een beter effect.

Bij een dergelijke verstopping kan het oorsuizen ook ontstaan als je gaat liggen. De zwaartekracht kan dan zijn werk doen waardoor de verstopping ontstaat. Als je dan andersom gaat liggen kan het oorsuizen weer weggaan.

Duizeligheid en oorsuizen

Bij een ernstige vorm van oorsuizen kun je ook last hebben van duizeligheid. Dat kan een teken zijn van het TMD syndroom (Temporomandibulaire disfunctie). Heb je bijvoorbeeld ook last van je kaken en spieren die die besturen? Dan is het verstandig om naar een dokter te gaan.

Deze symptomen in combinatie met hoofdpijn en moeite met slikken of kauwen zijn een goede reden om de huisarts op te zoeken. Duizeligheid is sowieso ernstig, want voor je het weet val je letterlijk om. Een manier om TMD en het daarbij behorende oorsuizen te voorkomen is:

Tip 11: Tandenknarsen en een verkeerde slaaphouding kunnen leiden tot TMD. Probeer daarom iets aan stress en vermoeidheid te doen om in ieder geval tandenknarsen te voorkomen.

Angst bij oorsuizen

Als je last hebt van tinnitus of hebt gehad van tinnitus kun je angst krijgen voor het geluid. Angst dat het oorsuizen ernstiger wordt of angst dat oorsuizen terug komt. Helaas is er een correlatie in de mate van angst voor het oorsuizen en de “sterkte” van het oorsuizen. Voor vrouwen is die correlatie groter dan bij mannen.

Tip 12: Voorkom angst voor de tinnitus.

Als je nu al de zoveelste website leest over tinnitus en je geen last hebt van een verkoudheid of één van de andere lichamelijke oorzaken kan het best zijn dat je jouw tinnitus erger maakt door er zoveel over na te denken. Probeer te ontspannen door leuke dingen te doen.Bijvoorbeeld een roadtrip maken, dit is een activiteit waarbij je je echt op je taak moet focussen waardoor je de tinnitus letterlijk kunt vergeten.

Tip 13: Gebruik mindfullness. Er is een tien seconden oefening waarbij je juist de tinnitus opzoekt om deze te accepteren. Voor veel mensen werkt dit na verloop van tijd. Uiteraard moet je niet de hele dag de 10 seconden oefening herhalen. Hiervoor kun je ook een cursus volgen.

Tip 14: Mediteer om tinnitus te verminderen. Mediteren is onderzocht en als je voor vier weken lang elke week een uur mediteer kan de vermindering tot drie maanden aanhouden. Daarna moet je wel weer verder gaan met meditatie om het effect te behouden.

Depressie bij oorsuizen

Je denkt natuurlijk dat door angst depressie ontstaan en daar de link is met tinnitus, maar de link met tinnitus en depressie is veel hechter dan dat. Het is minder bekend, maar daarom nog niet minder waar, dat je ook tinnitus kan hebben terwijl er niets aan de hand is met je oren.

Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat de beschadigingen in je hersenen bij depressie een overlap hebben bij de hersenschade met tinnitus.

Dit kan ook verklaren waarom ze een overlap hebben in de symptomen, namelijk:

 • Slapeloosheid
 • Wanhoop/frustratie
 • Irritatie
 • Concentratie problemen
 • Hoofdpijn
 • Onzekerheid/angst/zorgen
 • Sociale terugtrekking
 • Balansproblemen

In dit geval is er dus een verandering geweest in de hersenen. Deze kunnen onderzoekers waarnemen in een functionele MRI scan en een PET scan. De hersengolven zijn dus anders dan van gezonde personen.

Een andere overeenkomst is dat mensen die last hebben van tinnitus minder serotonine hebben, net als mensen met een depressie. Helaas is er nog geen eenduidig bewijs dat extra serotonine door medicatie tinnitus verhelpt.

Oorsuizen en antidepressiva

Ook medicijnen die effect hebben op de dopamine receptoren hebben nog geen effect op de tinnitus hoewel je er wel een stuk minder depressief door kunt worden.

Dus heb je last van depressie en daaraan gelinkte tinnitus dan kunnen langwerkende benzodiazepines eventueel helpen, maar dan moet de tinnitus dus niet komen door een andere lichamelijke klacht.

Oorsuizen en het nemen van antidepressiva is geen oplossing. Uit onderzoeken is gebleken dat de antidepressiva de tinnitus zelfs erger kan maken.

De onderzoekers bevelen alle genoemde medicijnen niet aan als behandeling, maar wel cognitieve gedragstherapie. Dit past ook bij de depressie die juist het gevolg is van tinnitus.

Helaas is in sommige gevallen depressie niet de verklaring voor de tinnitus, maar juist het gevolg van tinnitus. Langdurige angst kan namelijk tot verstoring in je hersenen leiden waardoor je een depressie kunt krijgen. Van angst krijg je ook stress en ook langdurige stress zorgt voor depressies. Daarom sluit ik me aan bij de onderzoekers met tip 14.

Tip 14: Cognitieve Gedrags Therapie is tot nu toe de meest effectieve manier, die wetenschappelijk onderzocht is, om met tinnitus en de gevolgde depressie om te gaan.

Hoge bloeddruk

Een andere lichamelijke klacht is een hoge bloeddruk. Als je last hebt van een hoge bloeddruk is de kans dat je last krijgt van tinnitus hoger dan als je geen hoge bloeddruk hebt. Dit kan een lage middentoon zijn of  juist een hoge toon. Dit is erg vervelend en door een hoge bloeddruk aan te pakken kun je al iets doen tegen je tinnitus.

Tip 15: Eet minder suiker. Ik weet het suiker en bloeddruk? Jazeker, de hoge inname van suiker zorgt onder andere er voor dat je ontstekingswaarden stijgen, bovendien is de overmatige suikerinname meestal de veroorzaker van bijvoorbeeld overgewicht. Al deze zaken hebben een negatieve invloed op je bloeddruk, niet doen dus!

Tip 16: Eet minder zout. Een zout dieet werkt een hoge bloeddruk in de hand. Als je minder zout eet door die zak chips te vervangen voor een appel vang je al twee vliegen in een klap. Je eet minder zout en meer kalium. Bovendien is het bewezen effectief tegen tinnitus.

Tip 17: Eet meer kalium. Kalium is een natuurlijke bloeddrukverlager. Het zit in de meeste groente en fruit. Door een gezond dieet kun je dit al snel bereiken.

Tip 18: Drink minder cafeïne. Het verminderen van de inname van cafeïne kan je bloeddruk verlagen en is bewezen effectief tegen tinnitus.

Oorsuizen door oorsmeer

Oorsmeer is een goedje dat iedereen in zijn oor heeft. Als je teveel oorsmeer hebt kan dit een blokkade vormen. Bij een ernstige blokkade kun je last krijgen van oorsuizen. Nu denk je misschien dat je dit probleem snel oplost met een wattenstaafje, maar dat is niet altijd het geval.

Het gebruik van wattenstaafjes wordt zelfs afgeraden omdat dit de blokkade kan verergeren.

Normaalgesproken maakt het lichaam je oor vanzelf schoon. Dit is het beste te merken nadat je een douche genomen hebt. Er zijn ook andere manieren om je oor schoon te krijgen.

Tip 19: Laat je oren uitspuiten door je huisarts. Dit is soms de snelste manier om van je oorsuizen af te komen. Dit kan direct of binnen een paar dagen merkbaar zijn.

Tip 20: Gebruik een middel zoals audispray om je oor zonder wattenstaafjes schoon te maken. Audispray lost je oorsmeer op waardoor het makkelijke uit je oor loopt tijdens het douchen. Gebruik dit middel echter niet als je een gaatje in je trommelvlies hebt en ook niet te vaak. Oorsmeer heeft namelijk ook een beschermende functie.

Allergie bij oorsuizen

Je neus keel en oren staan met elkaar in verbinding. Als je ergens allergisch voor bent, zoals pollen. Kun je hier aardig snotterig van worden. Daardoor raken belangrijke kanalen, zoals de buis van Eustachius verstopt. De volgende allergieën hebben effect op je slijm en op verstoppingen die in veertig procent van de gevallen tinnitus veroorzaken.

 • Pollen
 • Huisstofmijt
 • Katten/honden
 • Schimmels

Dit zijn allemaal oorzaken van iets dat in de lucht kan zweven waarna je een allergische reactie krijgt door het inademen van pollen, huisstofmijt, haren van huisdieren en sporen van schimmels. Daarbij horen natuurlijk vier tips.

Tip 21: Voor een allergische reactie voor pollen kun je anti-histaminen krijgen. Die verminderen de allergische reactie waardoor je neusholten en verbinding naar je oor niet verstopt raken, of ontstopt raken, waardoor je minder last hebt van je tinnitus.

Tip 22: Huisstofmijt is heel vervelend. Als je last hebt van deze allergie en daardoor verstopingen krijgt die tot oorsuizen leiden is het belangrij om elke dag te stofzuigen. Ook kun je een nieuwe matras te kopen of een speciale dekbedovertrek gebruiken die speciaal is gemaakt voor mensen met een huisstofmijtallergie.

Tip 23: Merk je nadat je een huisdier hebt gekocht dat je last krijgt van een snotneus en oorsuizen. Dan ben je misschien allergisch voor je huisdier. Ben je toch erg verknocht aan het dier, stofzuig dan je huis elke dag.

Probeer anders een nieuw baasje te vinden, ik weet het, dat is makkelijker gezegd dan gedaan en je moet natuurlijk ook eerst testen of je huisdier de oorzaak is, maar neem maar van mij aan dat als jij een goed nieuw baasje vindt je huisdier nog lang en gelukkig zal leven.

Ook een naakte hond of naakte kat kan een oplossing zijn als je per sé een huisdier wilt hebben ondanks je allergie. Dan ben je ook af van je oorsuizen.

Tip 24: Schimmels in je woning, zoals in je badkamer, zijn erg vervelend. De sporen die ze afgeven kun je inademen waardoor je een allergische reactie krijgt. Het is belangrijk om met anti-schimmel producten de schimmel weg te halen.

Tip 25: Is al dat schoonmaken te veel werk. Dan kun je ook gebruik maken van neusdruppels die het slijm losweken. Daardoor kan het oorsuizen ook verdwijnen.

Oorsuizen en alcohol

Alcohol wordt ook wel legale hard drugs genoemd. Dat is niet voor niets het is superverslavend en heeft ook nog eens veel negatieve effecten. Tijdens het drinken meldt merendeel (84%)van de respondenten van een onderzoek naar de effecten van alcohol op tinnitus dat de tinnitus erger werd.

73 procent van de respondenten begon zich meer te beseffen dat ze tinnitus hadden en 43 procent had daardoor ook weer minder goed geslapen.Eén op de vijf respondenten begon angstig te worden van het oorsuizen.

Bovendien was de tinnitus bij bijna de helft (49%) van de respondenten de volgende dag erger. Het maakte niet uit of ze bier, wijn of sterkere dranken hadden gehad.

Tip 26: Drink minder alcohol of maximaal twee glazen per avond.

Chronisch oorsuizen

Heb je al deze tips gevolgd en is er nog niets veranderd? Dan hebben je hersenen waarschijnlijk in de loop van de tijd een weeffout gemaakt waardoor je een pieptoon hoort die niet te verklaren is door je oren, want die zijn prima.

In dat geval kun je nog eens de tips van oorsuizen en depressie nalezen omdat depressie een overlap heeft in de hersenen met de weeffout die ook bij tinnituspatiënten aanwezig is. Dit betekent niet dat je depressief bent. Maar het gedeelte in de hersenen waar een depressie te meten is, is hetzelfde gebied waar ook de weeffout zit die de tinnitus veroorzaakt.

Logischerwijs zouden zaken die helpen tegen depressie ook helpen tegen de weeffout die de tinnitus veroorzaakt.

Daarnaast zijn er ook accupunctuurbehandelingen die deze vorm van tinnitus eventueel kunnen verhelpen. Uit een wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er bij 93 procent een verbetering is in de tinnitus. Het oorsuizen wordt dus minder. Wel zijn deze onderzoeken nog in hun beginschoenen en met kleine steekproeven uitgevoerd. Dus het is nog niet bekend of de resultaten algemeen gelden. Er is extra onderzoek voor nodig.

Tip 27: accupunctuur kan de klachten van tinnitus flink verminderen, het is zeker de moeite van het proberen waard!

Naast accupunctuur zijn er onderzoeken die veelbelovend zijn om de weeffout te herstellen. In 2005 zijn er al onderzoeken uitgevoerd op de invloed van magnetische behandelingen op de hersenen die een significante verbeteren op het oorsuizen hadden.

De proefpersonen hadden na zes maanden een lagere tinnitus score, dus in ieder geval een minder hinderlijke toon in hun hoofd.

Daarnaast wordt er ook geëxperimenteerd met elektrische stimulans en bij ratten werkt dit al om de tinnitus volledig te laten verdwijnen. Het is een kwestie van tijd voor dit ook bij tinnituspatiënten met deze techniek verholpen kan worden.

Tot die tijd moet je het met deze tips doen. En als niets helpt dan heb ik nog een goede tip voor je. Namelijk maskeren. Niets is zo irritant als die vervelende piep in je oor. Heel veel mensen met tinnitus hebben grote baat bij het verdoezelen van de piep, bijvoorbeeld om de nachtrust te verbeteren en zodoende beter kunnen functioneren overdag. Doordat je beter slaapt heb je meer energie en verbetert je humeur. De tinnitus is weliswaar niet verdwenen maar omdat je  beter slaapt heeft de tinnitus minder impact en loop je minder risico op extra complicaties zoals een depressie.

Tip 28: Als niets helpt, probeer dan door achtergrondgeluiden aan te zetten je slaap te verbeteren, of op je werk je concentratie te verbeteren omdat een ander geluid die irritante piep overstemt.

Tot slot:

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er allerlei onderliggende oorzaken die de tinnitus kunnen veroorzaken. Op de eerste plaats moet je zo gezond mogelijk gaan eten en leven. Dat is de beste manier om oorzaken zoals hoge bloeddruk weg te nemen.

Daarnaast heeft je lichaam extra baat bij al die gezonde elementen in je leven omdat je door tinnitus hoe je het ook wend of keert een grote stressfactor hebt, deze stressfactor of negatieve factor moet je niet nog eens extra in de hand werken door het lichaam te verzwakken, bijvoorbeeld door alcohol.

Daarbij komt ook nog dat jemoet voorkomen dat de tinnitus de overhand krijgt en je depressief maakt. Veel bewegen en veel afleiding voorkomen depressie en zorgen ervoor dat je minder stress hebt.

Tenslotte kun je door je geest weerbaar te maken gaan mediteren of aan mindfullness gaan doen. Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het sterker maken van je geest maakt je dat je meer controle hebt over je gevoel, je leert niet de piep zelf onderdrukken maar meer de irritatie die door de piep ontstaat. Door de effecten te verzwakken ben je minder gefocust op de piep en zal deze voor je gevoel minder aanwezig zijn.

Mocht helemaal niets helpen dan raad ik je aan om de piep te maskeren, beter in het geluid luisteren van je favoriete muziek, of het ruisen van de zee, dan dat je bent overgeleverd aan die piep!

Bronnen

http://link.springer.com/article/10.1007/s11940-006-0031-9

http://www.achenet.org/resources/tinnitus_and_headache/

http://www.naturalnews.com/037687_steam_inhalation_respiratory_system_circulation.html

http://benaphonelectronic.com/Files/1/maghale/6.pdf

http://crawl.prod.proquest.com.s3.amazonaws.com/fpcache/f8db971fd2ad25ff09b240ad6b41988a.pdf?AWSAccessKeyId=AKIAJF7V7KNV2KKY2NUQ&Expires=1438341569&Signature=2pe99OVC1yObVB0Yj2hpqU%2B4cLQ%3D

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/15622975.2011.575178#.VbvHeflD1ko

http://www.amjmed.com/article/S0002-9343%2810%2900344-X/abstract

http://europepmc.org.sci-hub.org/abstract/med/10225155

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/028457100750066405#.VbtTDPlD1ko  

http://www.actiononhearingloss.org.uk/tinnitusforum.aspx?g=posts&t=8855

http://journals.cambridge.org.sci-hub.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=1657092

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S019459980401931X

http://www.npowetenschap.nl/nieuws/artikelen/2011/januari/Oorsuizen-uitgeschakeld.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. beste,

  in een volgend artikel toch eens het probleem van laag frequent geluid aankaarten.
  Wordt veroorzaakt door ventilatiesystemen, windmolens, pompen, wk-koppeling, ....draagt kilometers ver en is zeer moeilijk op te sporen.
  Dag en nacht, continu een gebrom. Je slaapt niet meer en wordt stilaan knettergek.
  Vrouwen hebben er meer last van dan mannen, hoe ouder je wordt, hoe gevoeliger. 2,5% van de bevolking neemt het waar. Ook dieren zijn er zeer gevoelig voor.
  Diegene die het niet waarnemen verklaren je "knettergek" - da's het toppunt.
  Misschien eens de schouders onder zetten.

  Sabine

 2. Heb er af en toe last van als ik een holteontsteking heb, hopelijk komt er snel een oplossing voor ! In de vorm van een medicijn of iets. Hoor er namelijk steeds meer mensen over die er last van hebben, misschien is of wordt dit iets > http://www.tinnitracks.com

 3. Ik heb het continu. Eeen pieptoon van ca. 10-12 kHz. Vokgens de dokter zijn oren ok. Ik heb het nu een week of 8 schat ik. Plots was het er. In elk geval plots was het op de voorgrond. Die 8 weken zijn verschrikkelijk geweest. Een oplossing lijkt ver weg. Maar nog eens 8 weken en ik denk dat ik gek word. Hopelijk is er een oplossing. Anders gaat mijn leven kapot....

  1. Ik heb het nu een week, heb jij tips voor mij? Want ik merk dat ik er zelf ook echt eraan onderdoor ga, ik zal straks naar de dokter in de hoop van, maar echt sterkte ermee, altijd gedacht dat het nooit zal overkomen,

 4. Wiet olie die ik gebruik voor de artrose verminderd ook de intensieteit van het oorsuizien in mijn beleving.

 5. Ik heb nu 7 jaar een piep, als een krekel, op het ritme van mijn hart. Het is vanzelf gekomen en niet na een accident of te harde muziek of zo. Hetgeen mij nog het meeste depressief maakt is dat ik dus in 7 jaar geen enkele moment van STILTE gehad heb. 24/24 7/7 ! genieten van de rust in een bos of boven op een berg, zelf muziek maken, normaal horen, dat is er dus al lang niet meer bij. Natuurlijk je kan de tinnitus maskeren met een ander GELUID maar dat is nu net niet wat ik wil : ik wil STILTE. Niet een omgeving met nog meer geluid. Na alle onderzoeken hebben ze niets kunnen vinden. Dus : je moet je ontspannen en proberen er gewoon aan te worden.
  Als ik het nu na 7 jaar nog niet gewoon ben geworden dan zal ik het niet worden. In die 7 jaar zal er toch wel eens een moment zijn geweest dat ik zou gedacht hebben : hé, vandaag was het tamelijk stil...... maar nee. Er is altijd wel een moment in de dag dat ik met mijn hoofd tegen een muur zou willen botsen...Als je het zelf niet meemakat dan kun je er niet van meepraten en alle "goede tips" zijn blijkbaar gegeven door iemand die NIET aan tinnitus lijdt.

  1. Hey Swinnen, ik heb ook last van dezelfde klachten zoals jij ze beschrijft en nog steeds. Zou het leuk vinden om te weten hoe het nou gaat of het over is want het is om gek van te worden.

  2. Hoi Lisette

   ikzou jouw stukje geschreven kunnen hebben, ik heb exact dezelfde ervaring. In de zomer van 2013, op de camping in Frankrijk van de ene op de andere dag. Tinnitus aan beide oren, ruis en brom. Nu al 7 jaar lang 24/7 en aan beide oren.
   Jouw stukje is van 2017. Is er bij jou al sprake van enige verbetering , nu 3 jaar later.
   Ik ben benieuwd.
   Hoop iets van je te horen.

   Mvg Jaap S

 6. Holte ontstekingen kunnen ook veroorzaakt worden doer voeding. Granen e.d. checken.
  Er zou ook meer onferzoek gedaan moeten worden naar lage frequentie geluiden....heel irritant....

 7. Ik heb tinnitus en veel baat bij de behandeling v.d acupuncturist, heb niet alleen las van gebrom maar ook een soort muziek of een soort gemompel, heel vreemd.

  1. Wat goed, Carla! Ben blij dat een acupuncturist iets voor je heeft kunnen betekenen.

   Zijn er meer lezers die ervaringen hebben met acupunctuur met betrekking tot oorsuizen?

 8. Ook ik heb al zeker 30 jaar last van een bromtoon onstaan toen ik overspannen was.
  Ik heb er veel last van gehad maar ik ben er onder tussen wel aangewend.
  Ik merk wel dat als ik gestrest ben het erger is.
  Het is voor mij ook een waarschuwing dat ik het rustiger aan moet doen.
  Ik neem wel is cbd olie als het heel erg is dit helpt mij enorm

 9. Jaren last gehad van oorzuizen,ik werd er gek van,ben toen begonnen met het druppelen van 3 druppels olijfolie vemengd met 3 druppels knofloof,beter de knoflook te kopen als knoflookcapsules deze doorprikken ,mengen met de olijf olie,en met een pincet je oordruppelen
  Voor mij een wonder middel ik ben 83 jaar oud,en voel mij prima.

 10. Ik heb al tientallen jaren last van oorsuizen, dat zich vierentwintig uur per dag voordoet. Tot op heden ben ik er niet in geslaagd om van het oorsuizen af te komen. Regelmatig constatering dat ik door het oorsuizen delen van een gesprekken mis. Ik denk er nu aan om het druppelen met olijfolie en knoflook te gaan proberen.

  1. Proberen hiervan kan geen enkele kwaad, Ton. Laat je me weten wat de resultaten zijn?

 11. Ik heb last van oorsuizingen sinds mijn 39e, toen ik geopereerd werd aan een hernia. De specialist zei dat het niet met elkaar te maken had, Maar in het ziekenhuis stond ‘s nachts de airco zo hard, dat mijn oren zijn gaan piepen. En het is nooit meer stil in mijn hoofd. ik ben nu 62 bijna en heb er mee leren dealen. Zet relax muziek op om in te kunnen slapen en slik medicatie om door te slapen.

  Want geen goede nachtrust betekent irritatie en onpasselijkheid overdag. Ik zou nog eens een accupuncturist kunnen overwegen......

  1. Fijn dat je er mee kunt 'dealen'. Maar als je acupunctuur inderdaad gaat proberen, wil je me dan op de hoogte houden van de resultaten?

 12. Heb nu 30 jaar last van oorsuizen. Begon ineens. Ben in het ziekenhuis door de mangel gehaald zonder resultaat. Na drie jaar was het heftige gesuis gestabiliseerd en kon ik er redelijk mee leven. Nu sinds ruim 6 maanden is het gesuis in beide oren zo toegenomen dat het slapen nauwelijks meer mogelijk is. Ben erg narrig, duizelig ,hoor geluiden harder dan ze in werkelijkheid zijn.etc. Huisarts weigert me slaapmedicatie voor te schrijven. Wat nu??

 13. Na veel gedonder in het ziekenhuis om de oorzaak te kunnen vinden, was de uitslag, er is niks aan te doen.
  Heel veel kosten gemaakt en de uitslag stond al vast.
  In de auto heb ik er heel veel last van en als het leven even wat meer met spanning te maken krijgt. Na een paar uur, is het wel wat rustiger en er is dan wat beter m'ee te leven.
  Al 20 jaar heb ik daar last van en er is ,volgens de artsen, niks aan te doen.
  Je moet er maar mee leren leven is het advies.

  1. Dat is een beetje kort door de bocht. Stress is een belangrijke factor, maar zeker niet de enige factor.

 14. Goede morgen,
  Ik ben Mieke,ik heb al bijna 20 jaar oorsuizen.
  Kan er nu aardig mee omgaan,maar soms is het of een fluitketel blijft gaan en dan zeker een hele hele lange dag.Dan denk ik wel eens laat me maar gaan......
  Dag en nacht oorsuizen vreselijk,maar wat wel heel apart is.Wanneer we in de bergen lopen,dan,,,,,,,geloof het niet dan geen oorsuizen.
  Ik loop altijd te neurieën of zachtjes te zingen.
  Ook kan nertsolie wel eens wat betekenen

  Een ruisgroet van mij.

 15. Ben niet nieuw met dit fenomeen. Hoor al jaren 's nachts een brom via beide oren, echter niet continue. Het moet mi in NL ergens in de infrastructuur zitten, want als ik op wintersport ga, hoor ik geen brom. Sinds een week echter, heb ik m permanent op het linker oor. Het viel me eind verleden jaar op dat mijn auto stiller klonk dan ik gewend was. Dat is dus niet zo. Het is mijn gehoor wat mij parten speelt. Aangezien ik verkouden was, relateerde ik dat daaraan, maar nu dus die brom. Het is zeer onprettig, en dan druk ik me zacht uit. De dokter heeft geen oplossing en geeft me neusspray. Moet ik zes weken gaan verstuiven, maar daar heb ik geen zin in. Maar nu komt het: Ik merk, dat als ik mijn hoofd snel beweeg, naar boven / onder of van links naar rechts, dat de brom dan tijdens die beweging stopt. Ik heb dus hoop dat het nog op natuurlijke manier zich oplost. Ik begin met het niet meer schoonmaken met wattenstaven, en ik ga een koptelefoon opzetten als ik in de auto stap om geluid te dempen. Wordt vervolgd.

  1. Dat klopt wat u zegt, tijdens het bewegen vanher hoofd, hoor ik ook even geen geruis, hier zouden ze onderzoek naar moeten doen!!

 16. Ik heb ook al 17 jaar last van Tinnitus. Het komt met pieken en dalen.... De laatste jaren had ik het goed onder controle en nog nauwelijks last.
  Weet iemand of essentiële oliën invloed kunnen hebben op tinnitus? Mijn vrouw gebruikt deze essentiële oliën sinds kort en ik ondervindt ineens nu al 2 weken last van een enorme toename van tinnitus in combinatie met hoofdpijn! Kan het autorijden dit ook meer beïnvloeden? Verneem het graag

 17. Het vervolg ... Toch de neusspray (Sandoz) gepakt, daar het niet vanzelf lijkt weg te gaan. Helpt helaas niet. Ik merk wel dat na een rustige periode (bijv thuiswerken, geen auto nodig), dat de brom dan 's nachts stopt. Bij een beetje herrie echter, is ie in geen tijd terug. Maar 2 feb jl, laat in de avond hield de brom ineens op. Lang kon ik me niet gelukkig prijzen, want ik werd mega ziek. Heb met 60 uur knallende hoofdpijn rondgelopen, maar geen brom. Die kwam daarna gewoon weer terug. De ziekte heeft nog aangehouden tot 9 feb, waarbij de brom af en toe er niet was. Nu is die overgegaan in een soort ruis, wat een stuk aangenamer is. Ik ga binnenkort met neusspray Otrivin beginnen. heb nog hoop dat dit het gaat oplossen.

 18. Heeft iemand voor mij een naam van een acupuncturist, die ervaring heeft met oorsuizen. En is bekend of wietolie met een bepaalde percentage invloed heeft op oorsuizen.
  Ik ben 66 jaar en heb sinds 5 jaar last van oorsuizen. Sinds kort in combinatie met een dagelijks terugkerende hoofdpijn.
  Vast bedankt voor de informatie.

 19. niet alleen van stres en lawaai denk ik hoor ik zit er ook al 60 jaar mee ,en ik denk door de vele harde klappen tegen je oren of je hoofd zoals vaders en ook moeders vroeger wel eens strafte ,tegen de kop slaan zal er ook wel geen goed aan gedaan hebben ik ook nu 24/24 7/7 maar heb er mee leren leven,al zoek ik hulp en of medicijnen eenderd wat mijn dank aan allen voor het begrip

  1. Dank voor het delen van jouw ervaringen, Rudolf. Stel ik erg op prijs en zal een hart onder de riem zijn voor al die andere mensen die hier last van hebben.

  2. Wil je graag steun, informatie en verbinding met lotgenoten? Sluit je dan aan bij de besloten facebookgroep 'leven met tinnitus en/of hyperacusis'. Inmiddels gingen ruim 5.000 leden jou voor.
   http://on.fb.me/1GXpoO6

 20. Ben ik weer. Zo goed als er vanaf. Ben onlangs de bergen in gegaan en op dik 2800 mtr, soort van plopte linkeroor. Niet vreemd natuurlijk, vanwege het luchtdrukverschil. Rechter plopte al eerder op 2400 mtr. Tja, ik had er al een beetje op gehoopt. Als ik niet de bergen in zou gaan, had ik nl een afspraak gemaakt voor een drukcabine. Ik raad jullie aan dit te proberen. Baadt schaadt verhaal. Zal wel via de huisarts moeten, denk ik.

 21. Ik heb veel baat gehad bij een manuele therapeut ,die ook `cranio sacraaltherapie doet.
  Hij is gespecialiseerd in oorsuizingen .Ik heb ook al 4 jaar last van oorsuizingen ,hij heeft het terug gebracht naar de helft
  .En slapen gaat nu prima ,gebruik ook een slaapkussen met muziek . En voor het slapen gaan een calcium bruistablet opgelost in water

 22. Ik zit met een hoge piep in mijn oren en het lukt me als ik bezig ben om die naar de achtergrond te laten gaan. Aanleiding waren kristallen die verplaatst waren in mijn oor tijdens de nacht en ik helemaal draaide, en dat 5 keer op 2 weken! Bij dat gepiep komt er s nachts gebrom bij..beetje raar want voor de minste beweging of als ik sis geluid maak of snuif met mijn neus stopt het gebrom telkens om dan terug te keren! Heeft nog iemand dat meegemaakt? Acupunctuur helpt bij mij wel tegen het gebrom. maar moet telkens weer terug, vermoeidheid is precies ook een grote oorzaak.. maar het is een cirkel he, gebrom leidt tot slapeloze nachten en slapen met gebrom is dan weer om gek van te worden..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2K Shares
Tweet
Pin2K
Share