Ongezonde Gewoontes

Laatste Update: 16 januari 2017

(On)waarheden over Frozen Yoghurt

Voorheen was het heel erg trendy om met een afhaalkoffie van Starbucks rond te lopen, maar tegenwoordig wordt het steeds populairder om een Frozen Yogurt te kopen, in een poging om minder ongezond te eten en te drinken.

In Amerika, Engeland en zelfs in België schieten de speciaalzaken als paddenstoelen uit de grond.

Een nieuwe trend, maar is deze trend wel zo gezond? Ik zet alle waarheden en onwaarheden over Frozen Yogurt even voor je op een rijtje.

Tikfout?

In de titel zie je Frozen Yogurt staan. Voordat je hier een opmerking in de commentaren over maakt, dit is beslist géén tikfout! Frozen Yogurt is de officiële Engelse benaming. In Nederland gaan we dit waarschijnlijk verbasteren naar Frozen Yoghurt, bevroren yoghurt of iets anders.

Maar in feite spreken we van een gewoon yoghurtijsje.

IJs in het algemeen

IJs is, vooral tijdens een hele hete zomer, een welkome verfrissing. Je bent dan al heel snel geneigd om een lekkere magnum te kopen, maar wat weinig mensen beseffen is dat er in een Magnum ongeveer 5 x zoveel calorieën zit dan in een gewoon waterijsje. Een Magnum is dus erg lekker, maar op het niveau van gezondheid is het niet zo’n verstandige keuze.

Natuurlijk, in ijs zit veel melk en eieren in verwerkt, wat in principe heel goed is voor je lichaam. Deze twee producten leveren belangrijke bouwstoffen voor je lichaam.

Maar daarnaast zitten in het overgrote deel van de industrieel geproduceerde ijsjes ook een aanzienlijke hoeveelheid suikers. Daarnaast bevatten de meeste ijsjes een aanzienlijke hoeveelheid calorieën, vet en kunnen er E-nummers in het ijs zitten.

Afgelopen zomer zag ik ijsjes in het schap van de supermarkt liggen, die beweerden dat ze ‘light’ zijn, dus met minder toegevoegde suikers. Klopt waarschijnlijk wel, maar dan is de suiker waarschijnlijk vervangen door Aspartaam, het gewraakte E-nummer wat ook veel gebruikt wordt voor andere ‘light’ producten zoals bekende light frisdranken.

Er zijn veel tegenstanders van deze omstreden zoetstof, en terecht. Stille getuige hiervan is de lange, lange lijst met problemen die veel mensen hebben gehad naar aanleiding van het innemen van aspartaam.

Als je meer wilt weten over dit verborgen vergif: Alles over aspartaam En dan Frozen Yogurt, ofwel Yoghurtijs

Zoals ik al eerder gezegd heb, is het principe van Frozen Yogurt heel erg eenvoudig. Het is ijs gebaseerd op yoghurt, in plaats van melk, waarbij je de keuze hebt uit verschillende smaken. Ook kun je in de meeste ijsbars nog kiezen uit een andere topping: Vruchten, chocolade, smarties, noten of iets anders, wel of niet in combinatie met een fikse dot slagroom.

De industrie is uiteraard op zoek naar een traktatie die erg trendy is, én die je het gevoel geeft dat je gezond bezig bent. Een traktatie waar je zonder schuldgevoel van kunt genieten. Het feit dat een Frozen Yogurt erg trendy is, blijkt wel uit het feit dat beroemde sterren zoals Kaneye West en Katie Holmes zich er heel erg graag mee laten fotograferen.

Of ze hiervoor betaald worden met sponsorgeld is niet geheel duidelijk. Wel duidelijk is dat iedereen deze trend al snel overneemt, nadat de foto’s verschijnen in de landelijke roddelbladen.

Er wordt door de marketing op een heel slimme manier ingespeeld op het schuldgevoel. Door een gewoon ijsje te eten, wat natuurlijk onweerstaanbaar is tijdens de snikhete dagen in de zomerperiode, voelen veel mensen zich schuldig. Maar met een yoghurtijsje is dat schuldgevoel nagenoeg nihil omdat er volgens de fabrikanten weinig calorieën in zitten, vetvrij is en via de yoghurt voorzien van probiotica, goed voor het immuunsysteem en de darmflora.

De smaakmakers van industrieel (yoghurt)ijs: Vet en suiker

Over het algemeen worden er, soms onnodige, stoffen aan voeding toegevoegd om het beter te doen smaken. We spreken hier dan over vet en suiker. Je kunt, volgens voedingsdeskundigen, stellen dat als een product vetarm is, er meer suiker aan toegevoegd is. Of in ieder geval een suikervervanger.

Volgens een onderzoek hiernaar, bevat industrieel gemaakte yoghurtijs maar liefst 22 gram suiker per 100 gram. Dat zijn maar liefst 4 grote suikerklonten! En als er suikerarm op het product staat vermeld, maar het product is wel lekker zoet, dan kun je er vanuit gaan dat er kunstmatige zoetstoffen zijn toegevoegd, zoals de eerder genoemde Aspartaam.

Denk je eens in: Je eet een product wat verarm is, maar daarentegen wel veel suiker bevat om de smaak te behouden. De teveel ingenomen suiker wordt op dat moment direct opgeslagen als lichaamsvet voor eventueel later gebruik. Dus een vetarm ijsje heeft in dezen dus helemaal geen zin als er dan extra suikers aan toegevoegd worden.

De slagroom erop is té veel

Op het moment dat je een yoghurtijsje koopt, omdat je het lekker vindt of om de lage hoeveelheid calorieën, denk er dan om dat je alléén het ijsje neemt, eventueel aangevuld met vers fruit. Laat je het ijsje afwerken met een lekkere dot slagroom en chocoladesnippers of andere lekkernijen, dan doet dit de voordelen van het yoghurtijs volledig teniet.

Zo’n tussendoortje staat dan gelijk aan een donut of een andere fast food snack. 

De voordelen van zelf yoghurtijs maken

Zoals voor zoveel etenswaar wat je zelf kunt maken, heeft ook de home-made yoghurtijs voordelen. Ten eerste weet je precies wat erin zit, en hoef je je geen zorgen te maken over suikers en E-nummers zoals kleurstoffen en houdbaarheidsstoffen. Je kunt deze traktatie zo ‘light’ maken als je zelf wilt, én je kunt erop vertrouwen dat het inderdaad zo is. Een bijkomend voordeel is het feit dat zelf maken ook vele malen goedkoper is.

[pullquote]Is het moeilijk om zelf yoghurtijs te maken? Zeker niet! Lees snel verder voor een heerlijk recept![/pullquote]

Verschillende soorten yoghurt als basis

Bij het maken van yoghurtijs kun je eindeloos variëren. Niet alleen met allerlei fruit wat je toe kunt voegen, maar ook met de soort yoghurt.

Helaas is een het vetgehalte een voorwaarde voor het krijgen van romig ijs. Hoe meer vet, hoe romiger. Het is belangrijk om hier een compromis in te vinden zodat het ijsje romig blijft, maar toch niet té veel vet bevat.

In de supermarkt en in natuurwinkels kun je heel veel soorten yoghurt kopen. Even een overzicht met het bijbehorende vetpercentage:

 • Magere yoghurt: Bevat ten hoogste 0,5% vet
 • Halfvolle yoghurt: Bevat minstens 1,5% vet
 • Volle yoghurt: Bevat minstens 3% vet
 • Roomyoghurt: Bevat 5-8% vet
 • Bulgaarse yoghurt: Bevat 5% vet
 • Turkse yoghurt: Bevat tot 10% vet
 • Slagroom: Bevat tenminste 35% vet (!)

Zelfgemaakt (h)eerlijk yoghurtijs

magere yoghurtNadat je een keus gemaakt hebt voor de soort yoghurt die je wilt gaan gebruiken, kun je eerst het basisrecept voor yoghurtijs proberen. Je hebt beslist geen moeilijke ijsmachines nodig. Een blender of een goed mixer is voldoende, samen met een vriezer natuurlijk.

Dit eerste recept is een basisrecept, waarmee je natuurlijk eindeloos kunt variëren. Maar let op: Dit recept bevat toch nog vrij veel suiker en redelijk vette yoghurt, wel of in combinatie met de slagroom. Maar treur niet, het tweede recept is suikervrij!

Het basisrecept voor yoghurtijs

Benodigdheden

 • 450 ml Turkse yoghurt of 300 ml. magere yoghurt met 150 ml. slagroom.
 • 50 gram basterdsuiker (of helemaal weglaten)
 • 1 zakje vanillesuiker (7 gram)

Werkwijze

 • Meng de yoghurt met de basterdsuiker en de vanillesuiker.
 • In een andere kom, klop je de slagroom half-stijf.
 • Schep deze slagroom voorzichtig door het eerder gemaakt yoghurt/suikermengsel.
 • Stop de schaal in de vriezer en schep het ieder half uur even om. Op deze manier krijg je mooie fijne ijskristallen.

Yoghurtijs zonder suiker, maar mét aardbeien.

Benodigdheden

 • 300 gram aardbeien
 • 3 dl magere yoghurt
 • 5 blaadjes gelatine
 • 3 el heet water
 • 1 eiwit
 • Eventueel munt of citroenmelisse

Werkwijze

 • Was allereerst de 300 gram aardbeien, kroontjes verwijderen en klein snijden. Bewaar een paar aardbeien voor de garnering.
 • Strooi de kristalpoeder over de aardbeien en voeg de yoghurt toe.
 • Pureer dit geheel met een staafmixer.
 • Pak nu de gelatineblaadjes en week deze in koud water. Daarna goed uitknijpen en al roerend oplossen in de 3 eetlepels heet water.
 • Klop de opgeloste gelatine door het mengsel van yoghurt en aardbeien.
 • Doe het geheel in een ondiepe schaal, en zet het in de vriezer totdat er zich aan de randen ijskristallen beginnen te vormen.
 • Schep het ijs daarna goed door, en zet het weer voor ongeveer een uur in de vriezer.
 • Vlak voordat het uur om is, klop je het eiwit flink stijf.
 • Haal het ijs uit de vriezer, en schep heel voorzichtig het stijfgeklopte eiwit door het ijs. Doe dit echt voorzichtig, om zoveel mogelijk lucht te behouden.
 • Laat het daarna nog minimaal een uur in de vriezer staan, afgedekt met aluminiumfolie.
 • Bij het serveren kun je bolletjes scheppen van het ijs, en garneren met de eerder bewaarde aardbeien en een takje citroenmelisse of munt.

Je kunt bij dit recept de aardbeien natuurlijk vervangen door meloen, bessen of frambozen. Belangrijk hierbij is dat je geen of een klein beetje geraffineerde suikers toevoegt en het recept is natuurlijk bedoelt voor af en toe!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Natrena kristalpoeder is een geraffineerde suiker, dus ook erg verkeerd. Dan kan je beter Sukrin of Palmsuiker gebruiken.

 2. Het kan simpeler!
  Even een rekensommetje:
  450ml yoghurt met 10% vet = 45 ml vet
  300ml yoghurt met 0,5% vet = 0,5 ml vet
  150 ml slagroom 35% vet = 52,5 ml vet
  Totaal 900 ml = 98 ml vet
  Wanneer ik 900 ml Turkse yoghurt et 10 % vet gebruik heb ik 90 ml vet.
  Een stuk eenvoudiger zonder de illusie gezonder bezig te zijn en ik houd geen restjes over van 2 soorten
  yoghurt.
  Met vriendelijke groeten,
  Karin

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share