(On)waarheden over Frozen Yoghurt

2017-01-16T09:19:36+01:00oktober 28th, 2013|Ongezonde Gewoontes|5 Reacties

Laatste update: door

(On)waarheden over Frozen Yoghurt

Voorheen was het heel erg trendy om met een afhaalkoffie van Starbucks rond te lopen, maar tegenwoordig wordt het steeds populairder om een Frozen Yogurt te kopen, in een poging om minder ongezond te eten en te drinken.

In Amerika, Engeland en zelfs in België schieten de speciaalzaken als paddenstoelen uit de grond.

Een nieuwe trend, maar is deze trend wel zo gezond? Ik zet alle waarheden en onwaarheden over Frozen Yogurt even voor je op een rijtje.

Tikfout?

In de titel zie je Frozen Yogurt staan. Voordat je hier een opmerking in de commentaren over maakt, dit is beslist géén tikfout! Frozen Yogurt is de officiële Engelse benaming. In Nederland gaan we dit waarschijnlijk verbasteren naar Frozen Yoghurt, bevroren yoghurt of iets anders.

Maar in feite spreken we van een gewoon yoghurtijsje.

IJs in het algemeen

IJs is, vooral tijdens een hele hete zomer, een welkome verfrissing. Je bent dan al heel snel geneigd om een lekkere magnum te kopen, maar wat weinig mensen beseffen is dat er in een Magnum ongeveer 5 x zoveel calorieën zit dan in een gewoon waterijsje. Een Magnum is dus erg lekker, maar op het niveau van gezondheid is het niet zo’n verstandige keuze.

Natuurlijk, in ijs zit veel melk en eieren in verwerkt, wat in principe heel goed is voor je lichaam. Deze twee producten leveren belangrijke bouwstoffen voor je lichaam.

Maar daarnaast zitten in het overgrote deel van de industrieel geproduceerde ijsjes ook een aanzienlijke hoeveelheid suikers. Daarnaast bevatten de meeste ijsjes een aanzienlijke hoeveelheid calorieën, vet en kunnen er E-nummers in het ijs zitten.

Afgelopen zomer zag ik ijsjes in het schap van de supermarkt liggen, die beweerden dat ze ‘light’ zijn, dus met minder toegevoegde suikers. Klopt waarschijnlijk wel, maar dan is de suiker waarschijnlijk vervangen door Aspartaam, het gewraakte E-nummer wat ook veel gebruikt wordt voor andere ‘light’ producten zoals bekende light frisdranken.

Er zijn veel tegenstanders van deze omstreden zoetstof, en terecht. Stille getuige hiervan is de lange, lange lijst met problemen die veel mensen hebben gehad naar aanleiding van het innemen van aspartaam.

Als je meer wilt weten over dit verborgen vergif: Alles over aspartaam En dan Frozen Yogurt, ofwel Yoghurtijs

Zoals ik al eerder gezegd heb, is het principe van Frozen Yogurt heel erg eenvoudig. Het is ijs gebaseerd op yoghurt, in plaats van melk, waarbij je de keuze hebt uit verschillende smaken. Ook kun je in de meeste ijsbars nog kiezen uit een andere topping: Vruchten, chocolade, smarties, noten of iets anders, wel of niet in combinatie met een fikse dot slagroom.

De industrie is uiteraard op zoek naar een traktatie die erg trendy is, én die je het gevoel geeft dat je gezond bezig bent. Een traktatie waar je zonder schuldgevoel van kunt genieten. Het feit dat een Frozen Yogurt erg trendy is, blijkt wel uit het feit dat beroemde sterren zoals Kaneye West en Katie Holmes zich er heel erg graag mee laten fotograferen.

Of ze hiervoor betaald worden met sponsorgeld is niet geheel duidelijk. Wel duidelijk is dat iedereen deze trend al snel overneemt, nadat de foto’s verschijnen in de landelijke roddelbladen.

Er wordt door de marketing op een heel slimme manier ingespeeld op het schuldgevoel. Door een gewoon ijsje te eten, wat natuurlijk onweerstaanbaar is tijdens de snikhete dagen in de zomerperio