Oorsuizen en voeding

Laatste Update: 9 november 2020

Oorsuizen Oorzaak Door Suikers?

Wanneer je kijkt naar andere gezondheidsaandoeningen zoals diabetes en schimmelinfectie is er zeker een verband tussen suikers en het ontstaan / versterken van de aandoening. Als gezondheidscoach ben ik va mening dat mensen tegenwoordig TEVEEL geraffineerde suikers eten waardoor klachten erger worden of zelfs geheel veroorzaakt worden. Of er een verband is tussen wat je eet en oorsuizen ga ik in dit artikel uitleggen.

Suikers en oorsuizen is zeker een discussiepunt en wordt steeds vaker onderzoek naar gedaan, niet opmerkelijk aangezien levensstijl factoren zeker een invloed kunnen uitoefenen op je oorsuizen.

Zo blijk dat het eten van meer dan 1 portie fruit per dag kan bijdragen aan tinnitus en het eten van brood kan ook bijdragen aan tinnitus. Dit zijn toch 2 bronnen waarin suikers zitten.

Het is wel interessant dat het eten van bruin brood in plaats van wit brood de tinnitus kan verminderen(1).

Je innerlijke oor heeft net zo als je hersenen geen afhankelijke energie bron. Daarom is het GEHEEL afhankelijk van je stofwisseling (of metabolisme) voor zuurstof, nutriënten (voedingsmiddelen),  en suiker (glucose) om goed te kunnen functioneren.

Volgens het onderzoek (Bron onderaan deze pagina: Hyperinsulinemia and tinnitus) bestaat er een directe correlatie tussen het ontwikkelen en last hebben van tinnitus en chronische problemen met je metabolisme.

Metabolisme is een duur woord voor stofwisseling en een probleem met je metabolisme kan uiteindelijk diabetes veroorzaken.

Heeft stofwisseling invloed op oorsuizen?

Het innerlijke oor is afhankelijk van een gezonde goede stofwisseling om goed te kunnen functioneren. Maar zodra er problemen met de stofwisseling optreden is er een grote kans op het ontwikkelingen van chronische aandoeningen zoals oorsuizen. Uit het onderzoek(2) is gebleken dat tussen de 84 en 94% van de mensen met tinnitus last hebben van metabolisme probleem, oftewel een vorm van  ''hyperinsulinemie’’ waarbij de insuline spiegels in het bloed verhoogd zijn.

Hierdoor heeft het lichaam meer moeite met glucose in je bloed verwerken, waardoor de bloedsuikerspiegels verhogen en je pancreas (alvleesklier) meer insuline gaat produceren. Aanpassingen in je glucose stofwisseling heeft veel invloed op je innerlijke oren en kunnen zelfs voor problemen zorgen.

Onderzoek

Uit het onderzoek is tevens naar voren gekomen dat specifieke leefstijl veranderingen daadwerkelijk je oorsuizen dramatisch kan verminderen. In het onderzoek zijn 80 mensen met tinnitus en problemen met de stofwisseling onderzocht en moesten hun leefstijl aanpassen.

Het eindresultaat is beter dan gedacht, van deze groep mensen hadden tenminste 50% een aanzienlijke verbetering of zelfs genezing. Het gevolg is dat deze groep mensen die zich aan de richtlijnen hebben gehouden een verbetering hadden van 50% of zelfs volledige herstel van tinnitus.

stofwisseling

Het is een gegeven dat hyperinsulinemie en diabetes onder controle kunt krijgen met lifestyle veranderingen om zodoende de stofwisseling weer in balans te brengen. Hieronder een aantal handige tips om je stofwisseling op orde te krijgen:

 • Eet tenminste om de 3 uur;
 • Vermijd geraffineerde suikers;
 • Vermijd snelle koolhydraten;
 • Verminder inname verzadigde vetten en transvetten;
 • Niet meer dan 2 koppen koffie per dag;
 • Limiteer alcohol gebruik;
 • En drink tenminste 6 glazen water per dag.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken wanneer mensen met oorsuizen zich aan deze richtlijnen voor een langere periode houden, een aanzienlijke vermindering kunnen verwachten van tinnitus volume. Dit is niet opmerkelijk aangezien de glucose levels in je lichaam beter gehandhaafd worden en deze hebben een directe link met je innerlijke oor.

Maar net zo als met alles in het leven is resultaat niet direct merkbaar (of hoorbaar) omdat het even kan duren voordat je metabolisme is aangepast.

Als je kijkt naar voedingsstoffen helpt vitamine B12 tegen tinnitus en het hebben van een dieet dat hoog is in eiwitten. Calcium, ijzer en vet dragen juist bij aan de ontwikkeling van tinnitus(3).

Levensstijl en oorsuizen

Zelf ben ik van mening dat veel gezondheidsklachten waaronder oorsuizen veroorzaakt worden door de westerse levensstijl (met name teveel koolhydraten, vetten en suikers). Ook vind ik het niet meer dan logisch dat artsen zullen moeten kijken naar stofwisselingsproblemen bij mensen met oorsuizen.

Dus laat vanaf nu pasteitjes, wit brood, pasta, ijs en koekjes staan, drink water i.p.v. frisdrank en ga regelmatig bewegen. Eet meer groente en fruit en vermijd zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen (deze bevatten veel vet en zout). Als je extreem veel last hebt van oorsuizen is het slim om dit artikel te printen om te kijken of jij ook problemen hebt met je metabolisme en of een specifiek dieet je hierbij kan helpen!

Verschillende behandeling van oorsuizen/tinnitus

Gratis eBook over suiker
Suiker eBook

Bronnen:

 1. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0114711
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15379344/
 3. https://journals.lww.com/ear-hearing/Fulltext/2020/03000/Relationship_Between_Diet,_Tinnitus,_and_Hearing.8.aspx?__cf_chl_jschl_tk__=d0d75d6242c21eba92291df40ebe0833d3949f07-1604935847-0-AQaXyI1R8IQnl4bTA7Wl7KqjD-xFMvYueJ6iLBe-0EygCOY8W5TQ0UxxjGQcmfxPNBv8psH3pEd5wSENHIYnP4jLAyH7cOXEa5EUPeAi1aS1KLnRlN9sD2iP4aVjF0Kq9CSX8TuByB-HmwnmA9_3V_K89GxwIwizFP0oamYJHmMwBuINH12kyFiwlWYIn2Lyr5V9W0JYQX9PkeTU16nySuvBqva0uU2nGFRoFpQ_3ReLgcULt9Grmy176PHbqobxdYKC9R9XTcOB7uf0y02LioVZK5qHuUpXKR5coEx2BQ9GGn49wewhvifw8-pqCtzgV0qT2MuWDDxSaJxowdDwqRGQzSV_KGF8gnkg9tFi4xR2ny64NiUc7s3vocmYIaSZzYAg4-dFxArJSRM_kxAs6bZY3GJogJeATKpDz__qDqYRu0_QijfoNKRSfSG6FwKkLg

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb tinnitus gekregen door een apparaat dat muizen verjaagd middels een hoogfrequente toon. De apparaten bij de oorarts konden het niet imiteren, zo hoog. Maar ik hoor het wel. Reacties?????

 2. Bestaat er ook een verband tussen matabolisme en muzikale hallucinaties?

  Hieronder een knipsel van ntvg.nl;
  Muzikale hallucinaties zijn te vergelijken met echte muziek, maar dan zonder een bron in de externe werkelijkheid. Ze worden meestal geclassificeerd als non-verbale akoestische hallucinaties. Fenomenologisch liggen ze op een continuüm met tinnitus, dat eveneens wordt geclassificeerd als een non-verbale akoestische hallucinatie. Het verschil tussen muzikale hallucinaties en tinnitus is gelegen in het muzikale aspect van de eerstgenoemde. Mogelijk vormen muzikale hallucinaties ook een continuüm met het veelvoorkomende verschijnsel van het ‘horen’ van ‘een liedje in het hoofd’, een obsessief symptoom dat velen bekend is. Het verschil is het perceptuele karakter van de hallucinaties, hetgeen bij het ‘liedje in het hoofd’ ontbreekt. Bijgevolg verwart men ‘een liedje in het hoofd’ nooit met werkelijke muziek, terwijl dit in het geval van muzikale hallucinaties veelvuldig voorkomt.

  1. Hoi David,

   Een heel interessante vraag die je daar stelt. Volgens mijn inzichten zijn muzikale hallucinaties te scharen in dezelfde groep als Tinnitus: Het zijn beide akoestische hallucinaties zonder aanwijsbare (externe) bron. In die zin, zou er dus wel degelijk een verband bestaan tussen metabolisme en muzikale hallucinaties, aangezien dit verband er ook is met betrekking tot Tinnitus.
   Maar ik heb persoonlijk geen ervaring met muzikale hallucinaties, dus kan ik je hier geen sluitend antwoord op geven. Daar ben ik heel eerlijk in.

   Wellicht iemand anders die hier ervaring mee heeft? Een helpende reactie wordt erg op prijs gesteld.

   Groetjes,
   Jack

 3. Goede morgen zal met even voorstellen ik ben Fredy vrouw 55 jaar
  Ik ben 2 jaar geleden plotsdoof geworden rechts helemaal links iets van 30 a 40 procent ik heb ook last van tinitus voor als ik onder de mensen ben en moet luisteren of praten de inspanning om het te verstaan trekt heel hard aan me en dan gaat de tinitus vliegend omhoog ook is er een jaar geleden een musicaal zeurend refrein van een liedje bij gekomen dat er altijd is geloof me heel irritant en vermoeiend dit is gekomen na overlijden van mijn dochter , ik zou ook zo graag weten wat ik hier aan kan doen ben een vechter gelukkig maar zou het wel een stuk aangenamer maken voor me

 4. Ik heb in dec. 2015 een gastric bypass ondergaan. Sinds 1 jaar heb ik last van oorsuizen. Zelf ben ik al tot de intdekking gekomen dat wanneer ik een keer bv 2 koekjes eet dat het suizen fors toe neemt. Maar over het alg. eet ik weinig kh en suiker. Zou er toch iets mis zijn. Tijdens deze operatie veranderd de insuline productie. Ben benieuwd of je hier een antwoord op kan geven.

 5. Ik kan er geen touw aan vastknopen, in het begin van het artikel staat eet niet meer dan 1 portie fruit per dag, aan het eind staat eet meer fruit. Ik heb nu 1,5 jaar veel last van tinnitus en wordt er af en toe gek van. Wat ook heel vervelend is dat je veel tegenstrijdige dingen leest zoals in dit artikel. Of lees ik het verkeerd ??

  1. Hallo Kees,

   Het staat er inderdaad een beetje verwarrend. Wat er echter bedoeld wordt is dat men wordt aangeraden om meer fruit per week te eten. Niet iedereen eet dagelijks fruit, waardoor je al snel wat vitamines tekort kan komen. Per dag kan je dan nog makkelijk 1 stuk fruit eten.

   Ook wordt aangeraden om slechts één stuk fruit per dag te eten omdat het hoge suikergehalte voor niet iedereen even gezond is. Wanneer je verder echter weinig suikers en koolhydraten binnenkrijgt, kan een extra stuk fruit zo nu en dan ook geen kwaad.

   Hopelijk maakt dit het wat duidelijker!

   Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

  2. Kees ik heb al meer dan 10 jaar oorsuizen en werd steeds erger vooral na mijn Pfizer prikken.
   Ben zelf gaan experimenteren zo min mogelijk zout en suiker gaan eten en geen koffie en thee meer maar water drinken . Na een paar dagen werd het oorsuizen gehalveerd.

   Het proberen waard ! Misschien werkt het bij jou ook .

   P.s Produkten met weinig zout vinden valt niet mee.

   Succes

 6. Beste,

  Heb al jaren hevige tinnitus, en Histamine Intolerantie waardoor ik niet veel kan eten. Maak alles zelf
  kan nooit eens op restaurant of vakantie, teveel stoffen waar ik niet tegen kan, heb ook van alles geprobeerd wat supplementen betreft, maar het wordt niet minder.
  Alles wat ik nog wel kan nemen veroorzaakt dat de tinnitus heviger wordt, Bepaalde groenten die ik wel kan eten maar waar Tyramine of salicilaten E nr kleurstoffen e.d. inzit maakt het ondraaglijk, zelfs de medicatie die ik moet nemen wordt het erger, wordt er hopeloos van.

  Wil met dit mailtje aangeven dat er veel meer voedingsstoffen zijn die de tinnitus verergeren.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

6 Shares
Tweet
Pin6
Share