Voedingsadvies

Laatste Update: 23 februari 2024

Waarom je om de 2 uur moet eten?! Eet kleine porties

Van huis uit hebben we geleerd dat we 3 keer op een dag moeten eten. Het ontbijt (wat het belangrijkste is), lunch en het avondeten. Daarnaast snacken we tussendoor ook nog wat.

In feite eet je 3x op een dag veel en 2x op een dag iets kleins.

Dit heb ik zo geleerd en dit heb ik jarenlang daarna als routine in mijn eigen levensstijl behouden. De laatste jaren ben ik echter overgegaan op een ander patroon. Tegenwoordig eet ik 5 keer op een dag, elke maaltijd is hierbij even groot.

5x op een dag eten is beter

Gister heb ik een artikel online gelezen waarin heel mooi staat beschreven waarom het beter is om meerdere keren te eten per dag waarbij elke portie qua hoeveelheid beter is voor de gezondheid (1).

Dit betekent niet dat elke maaltijd zo groot is als bijvoorbeeld het avondeten, maar in plaats van 3x groot en 2x klein te eten, eet je nu 5x middelgrote porties. In totaal zal je evenveel eten, echter meer gedoseerd en verspreid over de hele dag!

Waarom is dit beter?

De reden waarom dit beter voor je lichaam is, is vrij eenvoudig. Maar allereerst wil ik je een aantal voordelen geven waarom het misschien ook voor jouw handig is om over te stappen naar dit nieuwe “eetpatroon”.

Wanneer je 5x per dag (gelijke porties) eet:

 • Zal je makkelijker en sneller afvallen
 • Zal jij je metabolisme verbeteren
 • Kan je lichaam het eten beter verteren
 • Betere verbranding
 • Haal je meer energie uit dezelfde hoeveelheid voeding.

Misschien heb ik nu je aandacht te pakken…

Sneller afvallen

Het is logisch dat wanneer je minder eet, dat je meer kilo’s zal afvallen. Maar toch hebben we voldoende voedingsmiddelen nodig, jezelf uithongeren heeft natuurlijk geen zin. Veel mensen weten dit al, maar je valt alleen al af door dezelfde hoeveelheid eten als normaal beter te verspreiden over de gehele dag. Dus om de 2 uur iets eten in plaats van 3x een grote maaltijd.

Je hebt een minder snel “vol gevoel”, je ontwikkelt geen vreetkicks en daarnaast kan je lichaam beter het eten verteren waardoor er meer goede voedingsmiddelen uit gehaald worden.

Betere metabolisme, vertering en verbranding

Wanneer je 3x op een dag een grote maaltijd eet, zal je metabolisme 3x per dag “aan springen” en 3x per dag weer op “de spaarstand” staan. Je zet eigenlijk je spijsvertering/metabolisme de hele tijd aan en uit.  Tussen de maaltijden door is je maag dus “lui” omdat het geen voeding heeft om te verwerken.

Beter is dus om gedurende de hele dag de metabolisme op actief te zetten en gedurende de hele dag kleine porties te laten verteren in plaats van 3x per dag een hele grote portie (2).

Meer energie

Voeding verteren kost veel energie, erg veel energie. Daarom zou je ook nooit net voor het slapen gaan moeten eten, aangezien je tijdens het slaap energie aan het verbranden bent.

Wanneer jij je lichaam de hele dag door kleine porties laat verteren zal je naast een betere metabolisme ook nog eens meer energie overhouden (3). Het opstarten en afsluiten van je metabolisme kost energie, deze kun je beter ergens anders in steken toch?

Bronnen:

 1. https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/is-fiveaday-an-effective-way-of-increasing-fruit-and-vegetable-intakes/3DA826359D9FD4A25274B986BF070578
 2. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09637486.2019.1595543
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7076516/

[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Komt mij heel bekend voor. Daarbij krijg ik ook enorm last van een opgeblazen buik als reactie als ik weer teveel gegeten heb. Ga deze raad opvolgen en kijken hoe dat zal uitwerken op mijn spijsvertering. Hopelijk helpt het dit vervelende verschijnsel op te lossen.

 2. Dankjewel voor deze goeie tips. Ik ben maag en darm patiënt. Ik kan deze tips goed gebruiken.
  Als ik een printer vind ga ik de goede raad uitprinten.
  Nogmaals dank.
  Hartelijke groet,
  Lisette Cohen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share