Osteopenie: De risicofactoren (deel 2)

2017-01-18T11:15:50+01:00juni 9th, 2013|Botontkalking en Osteopenie|0 Reacties

Laatste update: door

Osteopenie: De risicofactoren (deel 2)

In het eerste deel van deze special hebben we gekeken naar de verschillen tussen Osteopenie en Osteoporose, en daarnaast nog wat gelijkluidende termen besproken. Osteopenie en Osteoporose kunnen een hele grote impact hebben op je leven.

In dit tweede deel gaan we de risicofactoren allemaal op een rijtje zetten voor jou. Algemene stelregel: Hoe meer punten je positief aanvinkt, hoe groter de kans op Osteopenie en mogelijk later Osteoporose.

Lees dit aandachtig verder!

Vrouw zijn

Vrouwen hebben een verhoogde kans op deze aandoening. Dit heeft te maken met de daling van het niveau Oestrogeen na de menopauze. Onder invloed hiervan neemt de botmassa tussen de 2% en 4% per jaar af. Dat tikt lekker aan als je dat doorrekent over 10 of 15 jaar!

Roken en overmatig alcoholgebruik

Naast het feit dat drank en sigaretten helemaal niet goed zijn voor je algemene gezondheid, is het ook een verhogende risicofactor voor Osteopenie en Osteoporose.

Slechte voeding / slechte algemene gezondheid

Een slechte voeding heeft ten allen tijde een slechte invloed op het lichaam. Je lichaam kan zonder brandstof niet optimaal functioneren en kan zich dus ook niet verdedigen tegen opkomende aandoeningen zoals botontkalking. Het mag duidelijk zijn dat een voeding met weinig calcium ook niet meewerkt aan de preventie van deze aandoening.

Ook de algemene gezondheid is een belangrijke factor hierin. Het is belangrijk om te sporten en gezond te eten. Eigenlijk hele normale dingen, die in de praktijk wat minder voor de hand liggen. Meer hierover kun je lezen in deel 3 van deze special, waarin ik uit ga leggen hoe je je levensstijl aan kunt passen om Osteopenie te voorkomen, te vertragen of misschien zelfs tot staan te brengen.

Malabsorptie van voedingsstoffen

Onder malabsorptie verstaan we de slechte absorbering van de voedingsstoffen in het maagdarmkanaal. Deze malabsorptie kan ontstaan uit aandoeningen zoals coeliakie, een chronische darmaandoening in combinatie met een intolerantie voor gluten.

De hormonen Oestrogeen en Testosteron

Voor de dames is een verlaging van de oestrogeen-spiegel een sterke risicofactor voor het ontwikkelen van Osteopenie, zoals we al eerder uitgelegd hebben. Voor de h