Passievrucht is de naam van een heerlijke vrucht. Een naam die voor veel mensen erg intrigerend kan zijn: Gezien de naam zou je kunnen denken dat het eten van deze vrucht de passie zou opwekken, dat het lustopwekkend zou zijn. Heb jij dat al eens geprobeerd? Waarschijnlijk heeft het helemaal geen effect gehad, want de naam passievrucht heeft helemaal niets met het libido te maken.
Maar waar komt die naam dan wél vandaan?
De naam passievrucht is bedacht door Zuid-Amerikaanse Katholieke missionarissen. Zij geloofden dat de bloesem een herinnering was aan de passie voor Christus. Voor hen symboliseerde de corona een doornenkroon, de blaadjes stonden voor de apostelen, en de meeldraden werden geassocieerd met de wonden van Christus. (3)
Maar naast dit mooie verhaal over de naamgeving, heeft de passievrucht ook enorme voordelen voor je lichaam. Nee, niet je libido, maar andere voordelen voor je gezondheid.
Laten we eerst even wat feiten op een rijtje zetten:
- Passievruchten zijn de laatste jaren in populariteit gegroeid. Het sap heeft een aangenaam aroma en een rijke smaak, en is heerlijk als het wordt gemixt met het sap van ander fruit zoals mango, ananas, perzik en sinaasappel.
- Passievruchten zijn ontdekt in Zuid-Amerika. Van origine was dat de enige plaats waar ze groeiden. Maar inmiddels wordt deze vrucht nu verbouwd in tropische en sub-tropische klimaten over de hele wereld.
- Er zijn heel veel verschillende soorten passie-planten. De Amazone is de thuisbasis van maar liefst 200 soorten passie-planten.
- Passievruchten groeien aan een plant die wat op een wijnstok lijkt. Ze kunnen in 1 jaar tot wel 6 meter groeien. Maar hoe mooi dit ook lijkt, het is van korte duur. De passierplanten leven niet langer dan 7 jaar.
- Er zijn heel veel verschillende soorten passievruchten. Meestal zijn ze paars of gelig van kleur. De paarse varianten zijn vaak kleiner van formaat, maar sappiger en smaakvoller. De gele varianten zijn echter populairder en worden in grotere hoeveelheden geproduceerd.
- Voor de passievrucht zijn er heel veel culinaire toepassingen. Denk maar eens aan het toevoegen van een extra smaakdimensie aan sauzen en dressings, aan confiture en gelei, smoothies, cocktails, ijs, en andere heerlijkheden.
- Als je een passievrucht koopt, zoek dan een vrucht die zwaar aanvoelt voor de grootte. Dit duid namelijk op sappigheid. Daarnaast moeten ze natuurlijk rijp zijn. Laat je overigens niet afschrikken door een rimpelige schil. In mijn ogen zijn deze zelfs vaak beter van kwaliteit.
- Bij kamertemperatuur zijn de passievruchten een paar dagen goed houdbaar. In de koelkast moeten ze binnen een week gegeten worden. Als je de passievruchten pas veel later wilt eten, kun je ze het beste invriezen.
9 opmerkelijke gezondheidsvoordelen van passievrucht
Al sinds mensenheugenis worden passievruchten gezien als het wonderfruit wat een zeer positieve invloed heeft op je immuniteitssysteem. Passievruchten zijn echte bommetjes voor wat betreft Vitamine C. Met het eten van een vrucht, zit al heel dicht bij je Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid (DAH). Daarnaast zorgt de passievrucht, bij een dagelijkse consumptie, er voor dat je vrij zult zijn van kleine aandoeningen zoals hoesten, verkoudheid, griep, en andere vervelende kwaaltjes.
Het ongewoon hoge gehalte aan vitamine C in deze vrucht is ook een grote hulp in het gevecht tegen kanker en hartaandoeningen.
1) Voorkomt kanker
Zoals al eerder gezegd, passievruchten kunnen een positieve invloed hebben op de preventie van kanker. Afgezien van de aanwezigheid van heel veel vitamine C, wat een heel krachtig anti-oxidant is, heeft deze heerlijke vrucht ook het vermogen om carcinogeen op te ruimen. Carcinogeen staat aan de basis van de ontwikkeling van celbeschadigingen waardoor kanker zich kan gaan ontwikkelen.
De antioxidanten in de passievruchten zijn in staat om de gezonde ontwikkeling van cellen te ondersteunen, en daarnaast helpen ze bij het repareren van beschadigde cellen. (4)
Ook bevatten passievruchten vitamine A, fenolische verbindingen en flavonoïden. Deze zijn een hele grote hulp bij het verminderen van de kans op kanker, en dan met name longkanker en mondkanker.
2) Goed voor je ogen
De vitamine A in de passievruchten is een hele grote hulp bij de gezondheid van je ogen (5). Het maakt je gezicht helderder, en beschermt je tegen leeftijd-gerelateerde aandoeningen zoals cataract, maculaire degeneratie, blindheid, en veel meer.
Naarmate we ouder worden, gaan onze ogen achteruit. Dat is een feit en daar kunnen we niets tegen doen. Maar door het innemen van voldoende vitamine A, kunnen we dit proces zo lang mogelijk uitstellen en verschillende problemen in de toekomst voorkomen.
Door regelmatig passievruchten te eten, blijven je ogen dus helderder, en kun je verschillende oogaandoeningen voorkomen.
3) Je haar profiteert ook
De gezondheid van je haar hangt voor het grootste deel af van het transport van zuurstof en essentieel vitamines vanuit de bloedsomloop naar de haren. En het is een feit dat gezond haar geassocieerd wordt met een gezond lijf. Problemen met je haar is vaak het gevolg van een chronisch tekort aan voedingsstoffen en/of een langdurige ziekte.
Zoals eerder gezegd, De passievrucht bevat grote hoeveelheden vitamine A, Vitamine C, en belangrijke mineralen zoals koper en kalium. Al deze stoffen ondersteunen de gezondheid van je haar.
Met name vitamine C is belangrijk, want deze helpt bij het aanmaken van Collageen, een belangrijke bouwstof van je haar. Zonder voldoende Collageen zal je haar gaan splijten en breken.
4) Voeding voor je huid
Zoals al eerder gezegd: Passievruchten zitten helemaal vol met antioxidanten. Met name Vitamine C en Vitamine A zijn volop aanwezig, en dit zijn juist de vitamines die je huid nodig heeft.
Vitamine A zorgt er voor dat de celmembranen gezond zijn (en blijven) en optimaal functioneren. (5) Daarbij zorgt de vitamine C voor de aanmaak van Collageen, wat ontzettend belangrijk is om de huidcellen te beschermen tegen de gevolgen van veroudering. Vitamine C zorgt er ook voor dat het collageen-niveau in het lichaam in balans blijft, waardoor de huid er automatisch jonger uit gaat zien. (6) Collageen is namelijk verantwoordelijk voor de structuur en de stevigheid van de huid. Het eten van passievruchten zal niet alleen je fysieke uiterlijk verbeteren door een jongere huid, maar het zal ook je huid van binnenuit herstellen en gezond houden. Ook draagt het eten van passievruchten bij aan de bescherming tegen vervuiling en schadelijke UV-straling.
5) Regulering van je spijsvertering
Passievruchten zijn ook heel erg populair vanwege hun hoge gehalte aan vezels. Vezels spelen een hele belangrijke rol in onze algehele gezondheid. Neem bijvoorbeeld je spijsvertering. Het is belangrijk om vezelrijk voedsel te eten, omdat dit zorgt voor een goede spijsvertering en een regelmatige, soepele stoelgang. (7)
Vezels werken namelijk als een laxeermiddel dat verzekert dat de voedselinname overeenkomstig wordt verplaatst in het spijsverteringsproces. Met de aanwezigheid van vezels wordt het spijsverteringskanaal snel en compleet vrijgemaakt voor uiteindelijk een snelle stoelgang. Wanneer het spijsverteringsproces optimaal werkt, worden problemen met de spijsvertering in de toekomst vermeden. Denk maar eens aan de mogelijkheid van constipatie. Een gezond spijsverteringsstelsel voorkomt ook hartaandoeningen, maag-darm problemen, en dikkedarm kanker.Â
6) Verbetering van je gevoeligheid voor insuline
De meeste mensen denken dat het eten van bepaalde vruchten er voor gaat zorgen dat je bloedsuikerspiegel snel gaat stijgen. Dat is het fruit met een hoge Glycemische Index. Gelukkig is er wel degelijk fruit met een lage Glycemische Index. De passievrucht er er ééntje van. Daardoor is dit een geweldige aanvulling voor mensen die diabetes hebben.
Welvaartsziektes, zoals obesitas en het metabool syndroom, kunnen tot veel complicaties leiden, waaronder hypertensie, diabetes, en hart- en vaatziekten. Ze versnellen ook de verouderingsprocessen. Alleen een passend voedingspatroon kan helpen om dit alles te reguleren om verdere problemen in de toekomst in de hand te kunnen houden.
Om het voedingspatroon aan te passen, zal er onder andere gekeken moeten worden naar het beperken van de inname van calorieën. Dit zal hyperglykemie voorkomen waardoor de insulineresistentie zal verbeteren. Dit vereist vaak een langdurige ‘trial and error’ van voedingskeuzes en portiegrootte. Een mooie streven, maar voor veel mensen heel erg moeilijk te volgen. Het is om die reden dat alternatieve voedingsmiddelen, zoals passievrucht, nader onderzocht worden om hun bijdrage te kunnen leveren aan het verminderen van overgewicht en insulineresistentie.
Tijdens onderzoeken heeft een bepaalde verbinding in de passievrucht heel veel aandacht gekregen: Piceatannol, een analoog van Resveratrol. Dit laatste is een polofenol waarvan duidelijk is aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen en het uithoudingsvermogen kan vergroten.
Het eerder genoemde Piceatannol, wat in passievrucht wordt aangetroffen, werd in een studie geïdentificeerd als een stof wat je metabolisme kan verbeteren. Volgens de onderzoekers kregen 39 mannen en vrouwen, waarvan de helft met overgewicht, gedurende 8 weken iedere dag 20 mg. Piceatannol toegediend.
Door de bloeddruk, de hartslag, ontstekingswaardes, lipiden, oxidatieve stress, en de mentale conditie van de proefpersonen vooraf te bepalen, ontdekten de onderzoekers dat met name mannen met overgewicht konden profiteren van het toegediende Piceatannol. Uiteindelijk conclusie was dat Piceatannol als supplement de metabolische gezondheid kan verbeteren, waaronder de insulinegevoeligheid. (1)
Natuurlijk kun je niet leven van alleen maar passievruchten, maar een goede balans in een correct voedingspatroon, waar passievruchten een deel van kunnen zijn, is een hele belangrijke stap naar een gezond lichaam.
7) Verlaagt de bloeddruk
Een passievrucht is ook een hele goede bron van Kalium. Het bevat een aanzienlijke hoeveelheid kalium die, bij het eten van 1 portie, tot 25% van je dagelijkse behoefte kan voorzien. Kalium is een zeer essentieel mineraal dat onmisbaar is voor heel veel processen in het lichaam. (8) Vanwege het hoge kaliumgehalte in de passievrucht kan dit een hoge bloeddruk weer in balans brengen. Kalium werkt namelijk als een zogenaamde vasodilatatie die de aderen en de bloedvaten ontspannen houdt. Met voldoende kalium kan het bloed dus ongehinderd door de aderen stromen. Als er namelijk spanning staat op de bloedvaten, is het zeer waarschijnlijk dat de bloeddruk stijgt. Onnodig te zeggen dat het belangrijk is om de bloeddruk in balans te houden omdat dit uiteindelijk kan leiden tot hartproblemen.
8) Versterkt je botten
Passievrucht bevat ook magnesium, koper, ijzer, en fosfor. Deze zijn stuk voor stuk belangrijk voor de gezondheid en de kwaliteit van onze botten. Deze mineralen verhogen de dichtheid van de botten waardoor ze uiteraard sterker worden en minder vatbaar zijn voor bijvoorbeeld botbreuken. Regelmatig passievrucht eten zal dus helpen om de breekbaarheid van je botten te bestrijden, omdat de vitamines en mineralen, die in de passievrucht zitten, de gezonde botcellen in stand houden en het eventueel herstel van de botten versnelt. (2)
9) Beter slapen
In de passievruchten zitten ook Alkaloïden, welke een kalmerende werking hebben. En deze kalmerende werking zal er voor zorgen dat je gemakkelijker in slaap kunt vallen. (10) Maar dat is niet het enige. De kalmerende werking kan ook helpen bij de behandeling van angst en depressie. (9) Als je steeds maar weer moeite hebt om in slaap te vallen, zal het drinken van een glas vruchtensap van passievruchten, aan het begin van de dag en aan het einde van de dag, een grote hulp zijn.
Hoe kun je passievruchten eten?
Passievrucht kan op verschillende manieren voorbereid en gegeten worden. Maar de meest gebruikelijke methode is als volgt:
Snij de vrucht in twee helften. Met een lepel schep je het vruchtvlees er uit. Dit vruchtvlees kun je gewoon eten om te profiteren van de vele goede voedingsstoffen
Let op: Als je alleen het sap opdrinkt, profiteer je niet van de vezels, en is het dus per definitie minder gezond. Ok, nog steeds gezond, maar door het achterwege laten van de vezels een stukje minder gezond.
Veel mensen geven er de voorkeur aan om het vruchtvlees te verwerken in bijvoorbeeld een salade. De combinatie van zoet en zuur geeft de smaak van de salade een extra dimensie.
Je kunt het vruchtvlees ook gebruiken bij het bereiden van ijs, desserts, en zelfs bij het bereiden van een heerlijke, zelfgemaakte, pizza.
Ook kun je het sap gebruiken bij het bereiden van een zelfgemaakte siroop.
Ideetjes genoeg om dit heerlijke vruchtvlees te verwerken in allerlei zelfgemaakte producten. Laat je fantasie de vrije loop en durf te experimenteren!
Hoe groeit de passievrucht?
De passievruchtplant wordt gekweekt als een wijnstok. Meer dan 500 variëteiten van deze plant zijn ontdekt en hun uiterlijk verschilt qua kleur, vorm, smaak en voedingswaarde. De passievrucht die je kent van de groenteboer is er dus nog maar ééntje van. (11)
De meest voorkomende soorten passievruchten zijn geel of donkerpaars van kleur. De vrucht bevat licht oranje gekleurde, sappige en vlezige, lobben. Binnen elke lob kun je een zwart of bruin gekleurd zaadje vinden. De geel gekleurde passievrucht is groter in omvang dan de paars gekleurde vruchten. Paars gekleurd fruit heeft daarentegen veel meer smaak en bevat ook veel meer vezels.
Voedingswaarde van passievruchten
Passievrucht is een echt superfood. Het is één van de meest voedzame vruchten die die je tegenwoordig kunt krijgen. Het is een rijke bron van vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Laten we eens kijken wat er allemaal in die ene vrucht zit.
De voedingswaarde van een passievrucht (per 100 gram) is als volgt:
- Koolhydraten: 23,38 gram
- Eiwit: 2,10 gram
- Vet: 0,70 gram
- Vezel: 10,40 gram
- Vitamines: 100 gram passievrucht bevat verschillende vitamines, waaronder niacine, folaten, riboflavine, pyridoxine, vitamine A, vitamine C en vitamine K. Als we naar de hoeveelheden kijken, per 100 gram, dan komen we voor de belangrijkste vitamines op de volgende cijfers: De hoeveelheid niacine is ongeveer 15 mg, de hoeveelheid pyridoxine is 0,100 mg, en het vitamine C-gehalte is 30 mg.
- Mineralen: Passievrucht bevat ook verschillende soorten mineralen. 100 gram passievrucht bevat 12 mg calcium, 29 mg magnesium en 68 mg fosfor. Daarnaast bevat passievrucht ook zink, selenium en ijzer.
- Andere voedingsstoffen: kalium, natrium, en fyto-voedingsstoffen zoals lycopeen en beta-caroteen. In 100 gram passievrucht is ongeveer 348 mg kalium aanwezig.
Maar let op:
Hoewel de passievrucht een hele gezonde vrucht is die zelden iemand in gevaar kan brengen, zijn er toch een paar zaken wat je in gedachten moet houden:
- Met name de kalmerende eigenschappen van de passievrucht kan leiden tot interventie met traditionele medicatie. Als je medicatie slikt voor bijvoorbeeld depressie en angsten, overleg dan even met je behandelend arts over de toegestane dosering van de passievrucht.
- Ook is het dat overmatig alcoholgebruik en passievruchten een hele slechte combinatie is. Dit kan, ook al is het maar voor een korte tijd, je reflexen extra traag maken.
- Neem geen aspirines in combinatie met passievrucht. De vrucht kan de werking van de aspirine versterken waardoor het bloed te veel kan verdunnen. Aspirine is namelijk ook bloedverdunnend. Overleggen met je behandelend arts!
- Ook andere medicijnen die je slikt om je bloed te verdunnen kunnen niet gecombineerd worden met passievrucht. Ook dit zal het bloed uiteindelijk té veel verdunnen. Overleg ook dit altijd met je behandelend arts.
Tot slot...
Persoonlijk ben ik grote liefhebber van passievrucht. Niet alleen om alle gezondheidsvoordelen, maar natuurlijk ook om de heerlijke smaak en de veelzijdigheid. Je kunt het vruchtvlees of het sap heel veelzijdig toepassen in je voedingspatroon.
Hoe eet jij het liefste passievrucht? Deel het hieronder met ons...
Ik neem paracetamol en ibuprofen , zijn dat aspirines ?
Er zijn duidelijke verschillen tussen Paracetamol, aspirine, en ibuprofen:
Aspirine werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en koortsverlagend.
Paracetamol werkt alleen pijnstillend en koortsverlagend en dus niet ontstekingsremmend.
Ibuprofen is de sterke variant van deze twee. Ibuprofen stilt de pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts. Daarnaast heeft een ibuprofen ook een ontspannende werking voor de spieren.
Ongetwijfeld is het antwoord wel ergens op internet te vinden maar ik zocht het hier en vond het niet, dus wellicht een aanvulling op dit artikel indien beantwoord: Zijn de zaadjes van de passievrucht gewoon eetbaar en zo ja, mogen ze vermalen of gebroken worden zonder nadelige effecten?
De zaadjes zijn gewoon eetbaar. Ook kun je ze vermalen of breken, zonder noemenswaardig verlies van kracht.