• 9 gezondheidsvoordelen van passievrucht

9 gezondheidsvoordelen van passievrucht

2019-03-11T13:39:54+01:00maart 8th, 2019|Superfoods|2 Reacties

Laatste update: door

Passievrucht is de naam van een heerlijke vrucht. Een naam die voor veel mensen erg intrigerend kan zijn: Gezien de naam zou je kunnen denken dat het eten van deze vrucht de passie zou opwekken, dat het lustopwekkend zou zijn. Heb jij dat al eens geprobeerd? Waarschijnlijk heeft het helemaal geen effect gehad, want de naam passievrucht heeft helemaal niets met het libido te maken.

Maar waar komt die naam dan wél vandaan?

De naam passievrucht is bedacht door Zuid-Amerikaanse Katholieke missionarissen. Zij geloofden dat de bloesem een herinnering was aan de passie voor Christus. Voor hen symboliseerde de corona een doornenkroon, de blaadjes stonden voor de apostelen, en de meeldraden werden geassocieerd met de wonden van Christus. (3)

Maar naast dit mooie verhaal over de naamgeving, heeft de passievrucht ook enorme voordelen voor je lichaam. Nee, niet je libido, maar andere voordelen voor je gezondheid.

Laten we eerst even wat feiten op een rijtje zetten:

  • Passievruchten zijn de laatste jaren in populariteit gegroeid. Het sap heeft een aangenaam aroma en een rijke smaak, en is heerlijk als het wordt gemixt met het sap van ander fruit zoals mango, ananas, perzik en sinaasappel.
  • Passievruchten zijn ontdekt in Zuid-Amerika. Van origine was dat de enige plaats waar ze groeiden. Maar inmiddels wordt deze vrucht nu verbouwd in tropische en sub-tropische klimaten over de hele wereld.
  • Er zijn heel veel verschillende soorten passie-planten. De Amazone is de thuisbasis van maar liefst 200 soorten passie-planten.
  • Passievruchten groeien aan een plant die wat op een wijnstok lijkt. Ze kunnen in 1 jaar tot wel 6 meter groeien. Maar hoe mooi dit ook lijkt, het is van korte duur. De passierplanten leven niet langer dan 7 jaar.
  • Er zijn heel veel verschillende soorten passievruchten. Meestal zijn ze paars of gelig van kleur. De paarse varianten zijn vaak kleiner van formaat, maar sappiger en smaakvoller. De gele varianten zijn echter populairder en worden in grotere hoeveelheden geproduceerd.
  • Voor de passievrucht zijn er heel veel culinaire toepassingen. Denk maar eens aan het toevoegen van een extra smaakdimensie aan sauzen en dressings, aan confiture en gelei, smoothies, cocktails, ijs, en andere heerlijkheden.
  • Als je een passievrucht koopt, zoek dan een vrucht die zwaar aanvoelt voor de grootte. Dit duid namelijk op sappigheid. Daarnaast moeten ze natuurlijk rijp zijn. Laat je overigens niet afschrikken door een rimpelige schil. In mijn ogen zijn deze zelfs vaak beter van kwaliteit.
  • Bij kamertemperatuur zijn de passievruchten een paar dagen goed houdbaar. In de koelkast moeten ze binnen een week gegeten worden. Als je de passievruchten pas veel later wilt eten, kun je ze het beste invriezen.

9 opmerkelijke gezondheidsvoordelen van passievrucht

Al sinds mensenheugenis worden passievruchten gezien als het wonderfruit wat een zeer positieve invloed heeft op je immuniteitssysteem. Passievruchten zijn echte bommetjes voor wat betreft Vitamine C. Met het eten van een vrucht, zit al heel dicht bij je Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid (DAH). Daarnaast zorgt de passievrucht, bij een dagelijkse consumptie, er voor dat je vrij zult zijn van kleine aandoeningen zoals hoesten, verkoudheid, griep, en andere vervelende kwaaltjes.

Het ongewoon hoge gehalte aan vitamine C in deze vrucht is ook een grote hulp in het gevecht tegen kanker en hartaandoeningen.

1) Voorkomt kanker

Zoals al eerder gezegd, passievruchten kunnen een positieve invloed hebben op de preventie van kanker. Afgezien van de aanwez