Tomaten zijn heel gezond!

2017-01-18T12:14:16+01:00juni 3rd, 2013|Voedingsadvies|32 Reacties

Laatste update: door

Tomaten zijn heel gezond!

Nog maar een paar honderd jaar geleden werden tomaten nog beschouwd als giftig. De plant hoort dan ook niet toevallig bij het geslacht van de 'nachtschade':

De plant beschermt zichzelf inderdaad tegen insecten en parasieten door het produceren van een gifstof, die we terugvinden in de stengel en het blad en die ook voor de mens schadelijk is.

In de vrucht verdwijnt deze gifstof echter zodra deze begint te rijpen. Tegen dat de tomaat mooi rood en rijp is is de gifstof volledig verdwenen, en wat we overhouden is een lekkere vrucht die ons vele gezondheidsvoordelen kan bieden.

Welke zoal? Daar lees je alles over in dit artikel!

Je merkt het, we spreken over tomaten als zijnde vruchten, geen groenten. Hoewel ze inderdaad vaak tot de groenten gerekend worden zijn tomaten eigenlijk een fruit. Ze zijn ook erg veelzijdig voor wat betreft hun gebruik in onze keuken.

Je kan ze rauw verorberen, in een slaatje of op een broodje maar ook gekookt zijn ze erg lekker. Doordat ze zo rijk zijn aan zuren zijn ze ook perfect geschikt om ingeblikt te worden.

Ze maken ondertussen zo onlosmakelijk deel uit van ons westerse dieet dat we ons niet kunnen voorstellen dat ze in het begin van de 18e eeuw nog als oneetbaar beschouwd werden en dat ze pas in de tweede helft van de 19e eeuw overal in de Europese keuken verschenen.

Eén middelgrote tomaat bevat ongeveer 22 calorieën, 0 gram vet, 5 gram koolhydraten, 1 gram voedingsvezels, 1 gram proteïnes en 6 milligram sodium.

Ze levert ons 40% van onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, 20% van onze behoeftes aan vitamine A, 2% van wat we nodig hebben aan ijzer en 1% van de aanbevolen hoeveelheid calcium. Laten we eens kijken welke gezondheidsvoordelen ze ons zoal opleveren:

1. Kanker voorkomen

Verschillende studies hebben aangetoond dat het eten van tomaten het risico op het krijgen van bepaalde soorten kanker behoorlijk kan verminderen. Vooral dan long-, maag- en prostaatkanker.

Een stof genaamd lycopeen, die ook verantwoordelijk is voor de rode kleur van tomaten, wordt verantwoordelijk geacht voor dit beschermende effect tegen kanker. Verwerkte tomaten zijn zelfs nog rijker aan lycopeen dan rauwe tomaten.

Tijdens het koken worden de celwanden immers afgebroken waardoor er meer lycopeen vrijkomt. Als je de tomaten eet met een klein beetje vet, olijfolie bijvoorbeeld, help je je lichaam de lycopeen beter op te nemen.

2. Het risico op hart- en vaatziektes verminderen

Tomaten bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals niacine, foliumzuur en vitamine B6. Al deze stoffen worden gelinkt aan het voorkomen van hart- en vaatziektes. Eén studie stelde vast dat bij vrouwen die zeven tot tien porties tomaten per week aten het risico op hartziekten tot 30 procent lager lag dan bij vrouwen die slechts één tot twee keer per week tomaten op het menu zetten. De resultaten waren zelfs nog beter als de vrouwen de tomaten combineerden met een plantaardige olie.

3. DNA schade voorkomen

Tomaten zijn rijk aan belangrijke anti-oxidanten zoals vitamine C en vitamine A. Deze vitamines beschermen ons tegen DNA-schade die kan veroorzaakt worden door vrije radicalen. Het gevolg is dat het goed mogelijk is dat tomaten ons beschermen tegen een aantal ouderdomsgerelateerde ziektes zoals atherosclerose en diabetes.

4. Bescherming tegen tromboses

Nog een studie toonde aan dat een dagelijks glas tomatensap het samenklonteren van bloedvaatjes helpt tegengaan. Dit helpt natuurlijk om eventuele bloedklonters te voorkomen. Indien je van dit gezondheidsvoordeel wilt genieten moet je wel opletten dat je je tomatensap niet te zout maakt.