Voedingsadvies

Laatste Update: 18 januari 2017

Tomaten zijn heel gezond!

Nog maar een paar honderd jaar geleden werden tomaten nog beschouwd als giftig. De plant hoort dan ook niet toevallig bij het geslacht van de 'nachtschade':

De plant beschermt zichzelf inderdaad tegen insecten en parasieten door het produceren van een gifstof, die we terugvinden in de stengel en het blad en die ook voor de mens schadelijk is.

In de vrucht verdwijnt deze gifstof echter zodra deze begint te rijpen. Tegen dat de tomaat mooi rood en rijp is is de gifstof volledig verdwenen, en wat we overhouden is een lekkere vrucht die ons vele gezondheidsvoordelen kan bieden.

Welke zoal? Daar lees je alles over in dit artikel!

Je merkt het, we spreken over tomaten als zijnde vruchten, geen groenten. Hoewel ze inderdaad vaak tot de groenten gerekend worden zijn tomaten eigenlijk een fruit. Ze zijn ook erg veelzijdig voor wat betreft hun gebruik in onze keuken.

Je kan ze rauw verorberen, in een slaatje of op een broodje maar ook gekookt zijn ze erg lekker. Doordat ze zo rijk zijn aan zuren zijn ze ook perfect geschikt om ingeblikt te worden.

Ze maken ondertussen zo onlosmakelijk deel uit van ons westerse dieet dat we ons niet kunnen voorstellen dat ze in het begin van de 18e eeuw nog als oneetbaar beschouwd werden en dat ze pas in de tweede helft van de 19e eeuw overal in de Europese keuken verschenen.

Eén middelgrote tomaat bevat ongeveer 22 calorieën, 0 gram vet, 5 gram koolhydraten, 1 gram voedingsvezels, 1 gram proteïnes en 6 milligram sodium.

Ze levert ons 40% van onze dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, 20% van onze behoeftes aan vitamine A, 2% van wat we nodig hebben aan ijzer en 1% van de aanbevolen hoeveelheid calcium. Laten we eens kijken welke gezondheidsvoordelen ze ons zoal opleveren:

1. Kanker voorkomen

Verschillende studies hebben aangetoond dat het eten van tomaten het risico op het krijgen van bepaalde soorten kanker behoorlijk kan verminderen. Vooral dan long-, maag- en prostaatkanker.

Een stof genaamd lycopeen, die ook verantwoordelijk is voor de rode kleur van tomaten, wordt verantwoordelijk geacht voor dit beschermende effect tegen kanker. Verwerkte tomaten zijn zelfs nog rijker aan lycopeen dan rauwe tomaten.

Tijdens het koken worden de celwanden immers afgebroken waardoor er meer lycopeen vrijkomt. Als je de tomaten eet met een klein beetje vet, olijfolie bijvoorbeeld, help je je lichaam de lycopeen beter op te nemen.

2. Het risico op hart- en vaatziektes verminderen

Tomaten bevatten belangrijke voedingsstoffen zoals niacine, foliumzuur en vitamine B6. Al deze stoffen worden gelinkt aan het voorkomen van hart- en vaatziektes. Eén studie stelde vast dat bij vrouwen die zeven tot tien porties tomaten per week aten het risico op hartziekten tot 30 procent lager lag dan bij vrouwen die slechts één tot twee keer per week tomaten op het menu zetten. De resultaten waren zelfs nog beter als de vrouwen de tomaten combineerden met een plantaardige olie.

3. DNA schade voorkomen

Tomaten zijn rijk aan belangrijke anti-oxidanten zoals vitamine C en vitamine A. Deze vitamines beschermen ons tegen DNA-schade die kan veroorzaakt worden door vrije radicalen. Het gevolg is dat het goed mogelijk is dat tomaten ons beschermen tegen een aantal ouderdomsgerelateerde ziektes zoals atherosclerose en diabetes.

4. Bescherming tegen tromboses

Nog een studie toonde aan dat een dagelijks glas tomatensap het samenklonteren van bloedvaatjes helpt tegengaan. Dit helpt natuurlijk om eventuele bloedklonters te voorkomen. Indien je van dit gezondheidsvoordeel wilt genieten moet je wel opletten dat je je tomatensap niet te zout maakt. [pullquote]Teveel zout in ons dieet is namelijk net een risicofactor voor het krijgen van tromboses.[/pullquote]

5. Ontstekingen bestrijden

Een dubbelblind-studie toonde aan dat het drinken van één glas tomatensap per dag de TNF-alpha waarde in het bloed met 34 procent kon doen afnemen. TNF-alpha veroorzaakt ontstekingen. Hoge waardes aan TNF-alpha worden teruggevonden bij Alzheimer-patiënten, mensen met hartziekten, kanker en osteoporosis.

Hoe vaak zet jij tomaten op het menu?

Eet je ze dagelijks of eerder sporadisch? En indien je ze vaak eet, doe je dit dan om gezondheidsredenen of enkel omdat je ze lekker vindt? Stuur ons jouw reactie zeker door en mocht je eventueel een goed recept-idee hebben met tomaten dan is dit uiteraard ook altijd welkom!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Dag Jack,
  Eet al een lange tijd tomaten, iedere dag dus minimaal twee a drie.
  Begonnen als een dieetvorm, maar nu in combinatie met komkommer als vervanger voor lekkere trek (chocolade, koekjes, drop etc..)
  Ben blij met gegeven informatie op deze website, nu eet ik met een gerust hart mijn tomaten.

  groet,

  Henk Sentel

  1. Sinds ik zwanger ben heb ik een voortdurende drang naar tomaten, ik eet enkel zelfgekweekte tomaten. Heerlijk! Nu lees ik hier dat tomaten rijk zijn aan foliumzuur, interessant!

 2. Ik eet graag tomaten omdat ik ze heel lekker vind, daarbij zijn ze nog gezond; zoveel te beter. Ik heb dit jaar zelf tomaten gekweekt, deze zijn ook heel lekker en gemakkelijk te kweken.

 3. Hallo,
  Ik eet elke dag een tomaat,omdat ik ze lekker vind.Ik heb een kasje waar ik ze zelf teel.
  Niet van die waterbommen. Langzaam groeiende.(slow food)
  Ik probeer elk jaar, 1 voor mij nieuw ras. Naast mijn favorieten.
  1 van mijn favorieten is de 'new Yorker'.Een lekkere donkere tomaat.Ook in rijpe toestand nog gedeeltelijk groen.
  Mijn vraag is,groene delen van de tomaat zijn giftig.Hoe zit dat met groen in rijpe vruchten.
  Ik ken ook mensen die onrijpe vruchten in producten verwerken,
  En zit er verschil in rassen(en hoe ze geteeld worden)wat voedingswaarde betreft.

  Met vriendelijke groeten
  Dick

 4. Als kind liep ik altijd met een tomaat in mijn hand. Ik liep er buiten mee en speelde in de speeltuin terwijl ik een tomaat at. Ik werd altijd heel raar aangekeken en mensen vroeg wat ik nou in mijn hand had. Ik begreep er niets van , het is gewoon een tomaat die eetbaar is en waarom mensen niet wisten wat dat was en of deze ook rauw gegeten kon worden begrijp ik nog steeds niet dat hiernaar gevraagd werd. Ik eet nu ook bijna elke dag tomaten. Op mijn brood , uit het vuistje en in gerechten. Ik heb op het moment grote ronde tomaten en kleine roma tomaatjes in de schaal liggen. Die kleine roma tomaatjes zijn erg lekker, ik kan er wel 20 achter elkaar op. Tomaten zijn ook goed tegen aften.

 5. Ik eet elke dag drie a vier tomaten omdat ik ze lekker vind, nu lees ik dat ze ook nog gezond zijn en dat is mooi meegenomen.

 6. De tomaat , prima vervanging voor snoep tijdens dieet !

  Om de trek tegen te gaan , eet ik zo heel de dag door de cherrytomaatjes , gezond en nog super gezond ook !

 7. Ik eet elke dag een tomaat op brood met kaas. Sinds onze bakker biologisch brood verkoopt en ik een biologische kaasboer gevonden heb en zelf tomaten in de tuin heb is dit mijn favoriete lunch. Een boterham met kaas de tomaatjes leg ik heel even in de olijfolie en daarna op de kaas wat bieslook en tijm en ik heb een super lekkere lunch.
  In de zomer vervang ik vaak de kruiden met b.v bieslook, baselicum, selderie of andere kruiden die ik in de tuin heb staan.

 8. Dag Jack,
  Ik eet graag s`morgens bij de boterham een tomaat, nu is bij mij een hoog kalium waarde geconstateerd en is mij geadviseerd om minder tomaten te gebruiken , bij volgende bloedonderzoek (14 dagen ) later was kalium waarde weer normaal is dit hier het gevolg van?
  Bij voorbaat dank
  gr. Gert

 9. Beste Jack,
  Ik drink al sinds jaren elke avond een glas "selfmade" tomatensap. Daarvoor neem ik een klein blikje geconcentreerd tomatenpuree, een scheut olijfolie extra vierge, en...... een teentje vers geperste knoflook. Ik lepel de hele inhoud van het blikje in een groot glas, en dit meng ik met de rest. Daarna verdun ik het met koud water tot tomatensap. Mijn huid ziet er nog steeds heel goed uit, en het is goed voor hart en bloedvaten. Dit is een familie kwaal dus vandaar dat ik dit elke dag ben gaan gebruiken. Bovendien is de knoflook niet alleen goed voor het verlagen van de bloeddruk, maar zorgt tevens voor het voorkomen van infecties d.m.v schimmels... Na het drinken neem ik altijd een plukje peterselie en dan ruik je niks meer van de knoflook. Als je dan ook nog elke ochtend een citroen uitperst en drinkt met een glas water, blijf je gezond als een vis en heb je hopelijk nooit medicijnen nodig. Ik kan het iedereen aanraden, behalve mensen die geen galblaas hebben. Zij kunnen vaak geen tomaten of het concentraat verdragen. Groeten Patricia.

  1. Hallo Casper,

   Hierover zijn de meningen niet gelijkluidend. Maar ik ben nog steeds van mening dat gewone zongerijpte tomaten meer voedingswaarde hebben dan tomaten uit de broeikas. Bovendien smaken ze in ieder geval beter!

   Fijn weekend!
   Jack

 10. Hallo Jack,

  Van kind af aan ben ik al verslaafd aan fruit en ik het bijzonder tomaten, mijn moeder was hier niet altijd even blij mee. Zodra ze een pakje tomaten in huis had (6 a 8 tomaten zaten er in het pakje dacht ik) was hij dezelfde dag nog op. Van vleestomaten maak ik al zolang ik weet tomatensapjes, een groot glas + 2 vleestomaten, in kleine stukjes snijden (ja hier ben ik een uur zoet mee) en alles prakken en opdrinken/eten. Ook heb ik altijd cherrytomaatjes in huis, erg makkelijk als je ergens heen moet om mee te nemen. Tegenwoordig koop ik veel van mijn fruit bij de bio winkel. Lang leve de tomaat.

 11. Brood met veel rauwe ui en tomaat, elke zondagochtend voor ontbijt, en als het even kan, een gekookt eitje erbij, My favorite breakfast For ever! Al van jongs af aan is dit mijn lieveling ontbijt , het liefst drink ik daar een glaasje jus du Orange, en een glaasje melk erbij.

 12. Dagelijks mijn 2 tomaten in fijne plakjes, wat olijfolie, azijn, bieslook. Eet dat als snoepvervanger, lekker en gezond

 13. Mmm tomaten, van kinds af aan at ik een tomaat zoals een appel en nu nog bijna dagelijks verwerk ik tomaten in mijn voeding, en nog supergezond ook!

 14. Sinds kort maak ik siep met verse tomaten en chilli peper en punt paprika even pruttelen en kruiden er in Italiaanse ,en dan de staafmixer er door ,o ook een bouillon blokje en eat water !zi lekker.

 15. ik hadker vaak last van huidkaker maar door vaak tomaten te eten geen last meer. nu heb ik ze zelfs op mijn balkon tomaten groeien

 16. Gebruik sinds jan. 2018 tomatenpuree, op de volkoren boterham met een plakje kaas. De puree met olijfolie is nog beter las ik. Voel me prima met een PSA begin dit jaar van 2.2
  Mensen bedankt voor al die goede tips, want gezond blijven is nummer 1.

  1. Dank voor het delen van jouw ervaringen, Paul.
   En ja, gezond blijven is het belangrijkste wat er is!

 17. Hallo, zit er verschil in voedingswaarde bv vleestomaten,trostomaten,romatomaten,cherrytomaten.
  Of hebben deze allemaal dezelfde voedingswaarde.
  Groetjes casper.

 18. Ik eet bijna dagelijks een emmertje snoep tomaatjes. Nu zegt een collega mij dat zoiets dagelijks eten helemaal niet gezond is. Klopt dat?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share