Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

Pijn in de lies: wat zijn de mogelijke oorzaken?

Pijn in de lies: wat zijn de mogelijke oorzaken?Pijn in de lies, wat te doen tegen liespijn

Heb je op dit moment pijn in de lies? Pijnklachten in de lies kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Vaak is pijn in de lies het resultaat van een onschuldige blessure. Maar soms is de oorzaak van je klachten moeilijk te verklaren.

Dan is het vaak een kwestie van voor de hand liggende oorzaken uitsluiten en net zo lang onderzoeken tot de veroorzaker van de klachten boven water komt. In dit artikel ga ik je een lijst geven van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de lies.

Hieronder de inhoud van het artikel
1: Schimmelinfectie, blaasontsteking, nierbekkenontsteking
2: Overbelasting oorzaak van pijn in de lies
3: Pijn is de lies gerelateerd aan heupproblemen
4: Complicaties operatie
5: Pijn in de lies vanwege een liesbreuk
6: Andere oorzaken van liespijn
7: Tot slot + video

Schimmelinfectie, blaasontsteking, nierbekkenontsteking

Als jij niet intensief sport of beweegt is de meest voor de hand liggende oorzaak van pijn in de lies een blaasontsteking of een schimmelinfectie.  Als de ontsteking niet in het onderste gedeelte maar in het bovenste gedeelte van je urineweg zit, is er sprake van een nierbekkenontsteking.

De symptomen van een schimmelinfectie zijn:

 • Pijn bij het plassen
 • Jeuk aan de penis of vagina
 • Buikpijn
 • Pijn in je lies

De symptomen van een blaasontsteking zijn:

 • Branderig gevoel bij het urineren
 • Frequent urineren en daarna gelijk weer het gevoel krijgen dat je moet plassen
 • Urine heeft een sterke geur
 • Urine is wat troebel/witter dan normaal
 • Koorts
 • Pijn in de rug
 • Pijn in je lies

De symptomen van een nierbekkenontsteking zijn:

 • troebele urine, of urine met een beetje bloed
 • pijn bij het plassen
 • Vaak plassen maar de hoeveelheid urine is telkens maar weinig
 • Misselijkheid
 • Koorts, koude rillingen
 • Ernstige pijn aan beide kanten van je rug die eventueel uitstraalt naar je liezen
 • Pijn zit duidelijk hoger dan bij een blaasontsteking

Zoals je ziet komen de klachten van de drie bovengenoemde aandoeningen er overeen, dus als jij last hebt van deze klachten is het verstandig om naar je huisarts te gaan, in de meeste gevallen zal een antibacteriële of schimmeldodende medicatie voldoende zijn om snel te herstellen.

Overbelasting oorzaak van pijn in de lies

Naast de bovengenoemde aandoeningen is in de meeste gevallen van liespijn de oorzaak daarvan vaak te wijten aan overbelasting. De spieren van je bovenbeen zitten vast aan je schaambeen zoals je op onderstaand plaatje kunt zien. Dus als je met sporten een beweging maakt waardoor deze spieren veel verder moeten rekken dan dat jouw lenigheid toelaat ontstaan er scheurtjes in de aanhechting van de spier aan het schaambeen.

Deze scheurtjes veroorzaken acute pijn.

Een andere vorm van overbelasting is een vorm die niet acuut is maar er langzaam insluipt. Je overbelast de peesaanhechtingen voor een langere periode en daardoor raakt de aanhechting geïrriteerd of ontstoken.

Deze liesblessures gerelateerd aan overbelasting is het beste te genezen door specifieke rekoefeningen te doen. Je moet aan de ene kant rustig aan doen om een nieuwe blessure te voorkomen. Aan de andere kant duurt de blessure langer als je de spieren helemaal onbelast laat.

Een simpele maar effectieve oefening is door met je benen gespreid te gaan staan, voorzichtig beginnen natuurlijk je hoeft geen split te kunnen. Vervolgens kniel je met je niet geblesseerde been.

Een handige site waar de strekoefeningen goed uitgelegd worden met afbeeldingen:

http://www.fysiodevries.nl/thuisoefenen/heup/liesblessure.htm

Pijn is de lies gerelateerd aan heupproblemen

Een andere veelvoorkomende oorzaak van pijn in de lies is een versleten heup. Je heup is een gewricht, dit gewricht wordt soepel gehouden door kraakbeen. Als dit kraakbeen versleten is wordt het heupgewricht minder soepel.  Deze slijtage kan verschillende oorzaken hebben:

 • Ouderdom
 • Slechte doorbloeding als gevolg van een scheur in je heupkop
 • Loslaten van stukjes kraakbeen wat ontstekingen in het heupgewricht veroorzaakt

Bij jonge mensen kunnen heupklachten veroorzaakt worden door een slechte doorbloeding van de heupkop (ziekte van Perthes). In de pubertijd lopen kinderen een groter risico op het afglijden van de heupkop. Dit heeft te maken met de groei. De heupkop dit dan niet goed in de heupkom. Dit kan leiden tot slijtage van het heupgewricht maar ook tot het afsterven van bot! Vaak wordt de diagnose laat gesteld.

Meer over deze specifieke aandoening kun je vinden op:

http://www.rijnlandorthopedie.nl/epiphysiolysis-capitis-femoris/

Maar niet je originele heup kan slijten, zelfs de kunstheup is aan slijtage onderhevig. De gemiddelde levensduur van een kunstheup is vijftien jaar.  De kunstheupen die men nu op dit moment gebruikt gaan nog veel langer mee. En aangezien de levensverwachting van Nederlanders behoorlijk hoog is, kun je wel een aantal heupen verslijten. Men spreekt dan van een revisie van de heupprothese, een aantal delen van de kunstheup wordt dan vervangen.Maar het aantal heupvervangingen is niet oneindig, dus wees zuinig op je kunstheup!

Voor meer informatie over welke kunstheup het beste is kun je een kijkje nemen op:

http://www.mijnheupprothese.nl/

Complicaties operatie

Zoals bij elke operatie kan er ook bij het plaatsen van een kunstheup het een en ander misgaan. Zo kan er een zenuw bekneld raken of te ver uitgerekt worden, vooral een beknelde zenuw veroorzaakt opnieuw chronische  liespijn.

Snapping hip syndroom

Ook kan het zogenaamde "snapping hip syndroom" een veroorzaker zijn van ernstige liespijn. Het snapping hip syndroom is een aandoening waarbij de beweging van de heup wordt belemmerd. De normaal vloeiende beweging ondervindt ergens weerstand en daardoor krijg het klakkende geluid.

Vaak is de onderliggende oorzaak te vinden in een slijmbeursontsteking, deze slijmbeurs zit tussen je spieren in je bovenbeen en zorgt er normaal gesproken voor dat de spieren soepel langs elkaar kunnen glijden. Als daar een ontsteking zit veroorzaakt dat de weerstand die ervoor zorgt dat je de pijnprikkel in je lies of heup voelt bij beweging.

De aanhechting van de iliopsoasspier, de iliopsoaspees, kan ook de boosdoener zijn. Dan verspringt de pees bij beweging in plaats van een soepele verschuiving. Ook hier is er vaak sprake van zo’n knakkend of klakkend geluid.

De behandeling van een ontstoken slijmbeurs of pees bestaat uit rek- en strekoefeningen om de spieren voorzichtig weer soepel over elkaar heen te laten glijden. Als rek- en strekoefeningen alleen niet voldoende zijn omdat de ontsteking niet weggaat dan kan de behandeling worden aangevuld met corticosteroïde injecties, deze injecties onderdrukken de reacties van je lichaam op ontstekingen en infecties, waardoor de irritatie in het gebied afneemt.

Pijn in de lies vanwege een liesbreuk

De volgende veelvoorkomende veroorzaker van pijn in de lies is een liesbreuk. Een liesbreuk is een aandoening waarbij een zwakke plek ontstaat in je buikvlies waardoor je een uitpuiling krijgt.Ook kan de zwakke plek in je buikvlies scheuren waardoor er een stukje darm letterlijk voorbij je buikvlies komt te zitten. Deze zwakke plek in het buikvlies komt vooral voor bij mannen.

Oorzaken van een liesbreuk kunnen zijn:

 • Je wordt ermee geboren
 • Zwaar tillen
 • Overgewicht
 • Hard persen door bijvoorbeeld obstipatie
 • Heel hard of vaak hoesten
 • Het langdurig spelen van een blaasinstrument

Een liesbreuk herstellen is een relatief simpele ingreep, meestal wordt op de plek van de breuk een versteviging aangebracht aan het buikvlies waardoor de ingewanden op die plek niet meer naar buiten komen. Als je pech hebt zit de zwakste plek nu aan de andere kant en krijg je door bovengenoemde factoren aan de andere kant een liesbreuk, dan wordt die kant ook verstevigd.

Net als bij een heupoperatie kan ook bij een liesbreukoperatie het een en ander misgaan. Buiten de standaard operatierisico’s zoals infectie, trombose, of het risico van narcose blijkt dat 2% van de mensen die een liesbreukoperatie ondergaan daar chronische pijn aan overhoudt. Dit heeft vaak te maken met zenuwbeschadigingen of zenuwbeknellingen.

Andere oorzaken van liespijn

Andere minder voorkomende oorzaken van liespijn komen vaak pas aan het licht na grondig onderzoek. Vaak wordt dit nader onderzoek pas gedaan als de bovengenoemde oorzaken uitgesloten zijn en er toch sprake is van chronische pijnklachten in de lies. Er wordt dan gekeken of het misschien de gewrichten in de buurt van de lies zijn die de klachten veroorzaken. Als alle gewrichten zijn uitgesloten, wordt onderzocht of er eventueel opgezette lymfeklieren, goed of kwaadaardige tumoren, cystes of gescheurde bloedvaten de pijn kunnen veroorzaken.

Bij vrouwen kunnen de klachten ook duiden op problemen met de baarmoeder, eierstokken of baarmoederhals. Bij mannen wordt onderzocht of de prostaat de veroorzaker van de klachten kan zijn.

Samenvatting + video


Meestal zijn pijnklachten in de lies heel goed te verklaren door overbelasting van de spieren of pezen. Overbelasting of slijtage van de gewrichten, een bacteriële of schimmelinfectie of simpelweg een liesbreuk.

Pas als onderzoeken geen afwijkingen uitwijzen, maar je wel aanhoudende pijn blijft houden in je lies, dan wordt het tijd voor nader onderzoek. Met verschillende scans of een MRI onderzoek kan dan heel nauwkeurig gekeken worden naar wat de klachten veroorzaakt.

Het is belangrijk dat je bij aanhoudende klachten wel aandringt op nader onderzoek, als jij je klachten en de ernst daarvan niet heel duidelijk communiceert naar je huisarts, kan het zijn dat je huisarts geen reden ziet tot nader onderzoek. En zoals je kunt lezen kan pijn in de lies toch een teken zijn van ernstige onderliggende problemen.

Bronnen:

http://medischcontact.artsennet.nl/archief-6/Tijdschriftartikel/102911/Chronische-liespijn-onderschat-probleem.htm

https://www.maartenskliniek.nl/behandelingen/operaties/heup/nieuweheup/?view=Print

https://www.ntvg.nl/artikelen/liespijn-en-geen-liesbreuk-maar-wat-dan-wel/volledig

http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsartikel/102979/Chronische-liespijn-onderschat-probleem-1.htm

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. oorzaak bij vrouwen? denk aan een verzakt deel van de dikke of dunne darm, hierdoor felle pijn bij lopen of te hoge druk op de arterie femoralis.( zenuwpijnen)

 2. ik heb al gedurende een maand of 9 erg last van liespijn , doordat ik al jaren last heb van mn rug , ben ik door een misstap , in een soort spagaat geraakt ,waardoor ik nu iedere dag erna verga van de liespijn, verder dan 50 meter is bijna ondraaglijk. echo heeft uitgewezen dat heupen goed zijn , rug slijtage .ik weet dat bewegen goed zou zijn , maar ik verga dan van de pijn .diclofenac , naprocen, geven teveel nierproblemen , qat nu ??????

 3. Ik heb last van liespijn en ben een kind. Ik voetbal veel en ik vind dat leuk om te doen. Wat kan ik doen zodat het overgaat want zo kan ik geen wedstrijden spelen

  1. Gezien je leeftijd, is het beste advies wat ik je kan geven: Maak een afspraak met je huisarts voor een onderzoekje.
   Allen dan kan er een correcte diagnose gesteld worden, met bijbehorende behandeling.

 4. Ik heb na een heupprothese nog steeds last van pijn in lies rug. Lang lopen/zitten en staan gaat moeilijk. Heb al MRI scan/botscan en bloedonderzoek gehad. Vanmiddag daar de uitslag van. Als er niets uitkomt weet ik het ook niet meer. Meer last en pijn als voor mijn operatie

  1. Goedeavond ik heb ook nieuwe heup. En nog steeds ve pijn in me lies en nou begin andere kant vn me lies ook al. Gr liena

 5. Ik lig al meer dan een maand inmiddels plat door pijn in de lies. Het begon als een beetje stijf in de botten, daarna zeurderige pijn en uiteindelijk alsof er messen insteken. Nu nog steeds voelt het alsof er scheermesjes onder de huid liggen. Ik heb allerlei ontstekingsremmers gehad, scans en echo, maar nog niets gevonden. Nu met de morfine is de pijn dragelijk zolang ik niets doe en alleen maar lig.
  Wat kan dit zijn en wat voor onderzoeken moet ik nog ondergaan om de oorzaak te achterhalen?

  1. hoi, ik heb het precies hetzelfde probleem. Ik loop er al 7 maanden mee, mri scan en rontgen foto's gaven ook geen resultaat. Ik vroeg me af hoe het met u gaat?

   Groetjes,

   Akgun

 6. Ik heb gister een kleine aanrijding gehad (iemand botste bij mij achterop). Toen was er niets aan de hand maar ik kreeg vannacht opeens verschrikkelijke pijn in m'n lies. 2 paracetamol genomen en nu gaat het beter maar als ik er op druk doet het nog pijn. Moet ik toch even langs de dokter of even afwachten of het over gaat?

  1. Maar even naar je huisarts, Marieke.
   Zeker na een aanrijding, kun je niet voorzichtig genoeg zijn.

 7. Beste mensen,
  Ik heb al een tijd last van me onderbuik en het geeft uitstraling naar me lies. Ik ben bij de dokter geweest en ze hebben mijn urine onderzocht voor infectie. Niks kunnen aantreffen. Daarna naar de ziekenhuis geweest een echo laten nemen ook niks aan de hand. Heb nog wel steeds last van me lies. En nog van me onderbuik.

 8. Ik heb al maanden stekende pijn in mijn lies en pijn in de heup. Geen versleten heup, geen artrose. Volgens huisarts ischias en een klem zittende zenuw, vandaar de liespijn. Hij had een een naam voor, maar weeet nietmeer wat hij bedoelde. Had te maken met klem zittende zenuw. Hen pillen gehad deze hielpen wel, maar geen pillen meer en de pijn is weer helemaal terug. Ik ben erg sportief en wil graag fit blijven, ben wel 70 jaar. Wat is de naam van de klemzittende zenuw eb hoe gaat dit nog duren

 9. beste mensen.

  Bij perioden krijg ik ook last van liespijn.In het bijzonder voor de plasbeurt. Buiten dit ben ik reeds mijn vijftigste,in behandeling bij de Uroloog voor mijn prostaat.Ik krijg wekelijks bekkenbodem oefeningen bij kine.Als dit nog niet voldoend is kreeg ik 6 jaar terug de melding parkinson te hebben. liespijn veroorzaakt door peesprobleem, niet overtuigend.De echo was niets abnormaals te zien.Indien ik me rustig houd,heb ik minder last.

  1. Dat kan ik van afstand niet zomaar bepalen. Toch even naar de huisarts voor een correcte diagnose.

 10. Hoi ik ben een week geleden geopereerd aan mijn heup heb een totale heup Protece gekregen maar nu heb ik zin 's 2dagen erg last van van kramp in mijn lies wat uitstraalt naar mijn heup en bil waar door zou dat kunnen komen ik hou më stik aan de regels dus doe geen rare dingen nu blijft de pijn ook hangen in mijn lies het is echt onhoudbaar

  1. Hiervoor moet je echt even terug naar je behandelend arts, Wil. Ik kan hier helaas geen antwoord op geven.

 11. Loop al een poosje met pijn in de lies, ,pijnstillers van de dokter gekregen Na hoeveel weken/ maanden kan ik een MRI of Scan laten maken

 12. Als je zoveel pijn hebt .Moet je daar op staan.
  Niet te lang mee wachten.
  Je wil toch weten wat er aan de hand is.
  Zo snel mogelijk regelen.

 13. Ik heb last van een zeurende liespijn. Heb in 2007 een dubbele liesbreuk gehad en er zijn matjes geplaatst. Omdat ik dacht een recidief breuk te hebben is een echo gemaakt die geen liesbreuk aantoont. Ik zwem al vier jaar 2 x per week in zee het hele jaar door. Deze winter voor het eerst last van een opgezwollen lies na het zwemmen. Zwem ongeveer 10 minuten in water 5 C en kouder.
  Na het zwemmen is er een zeurderige pijn in de lies die vooral gevoeld wordt als ik lig. Op de sportschool loop ik op de loopband (5 km per uur) en ook dit geeft last. Tot nu toe heb ik nog niemand kunnen vinden die iets kan zeggen over de invloed van koud water op de lies. Ik ben bijna 72 jaar en heb altijd gesport.

 14. Hoi heb al paar maanden last van lies, als ik veel loop overdag word pijn minder, maar als ik dan ga zitten en ook s,morgens als ik opsta vergaa ik van de pijn in lies. als ik dan aanloop moet ik been zoveel mogelijk naar binnen houden geeft minste pijn dan. wat kan dit zijn ? en wat kan ik hier aan doen?

 15. Ik heb al tien jaar heel veel last van liespijn in mijn rechter Lies. Ik ben hiervoor door de huisarts drie keer naar de orthopeed doorgestuurd. Twee keer zijn er foto s van de rug en de heupen gemaakt met als resultaat lichte slijtage in de heupen en rug. Een keer is er gekeken of ik een liesbreuk had en is een CT scan en Pet scan gemaakt met als resultaat geen liesbreuk.Uit mijzelf ben ik nog bij een accupuncturist chiropraktor en ostheopaad geweest wat allemaal niets heeft opgeleverd. Ik had zo graag in de Maxima kliniek in Eindhoven/ Veldhoven goed onderzocht willen worden maar de huisarts wil hier niet aan meewerken. Hoe kom ik van deze ellende af ? s Morgens kan ik amper op mijn benen staan.

 16. Ik een geweldige lies pijn als ik en alleen dan als ik wandel of mij verplaats. de reden van dit is van een lenigheids oefening en die heb ik veel te ver gedreven.

  1. Dag Luc, het spijt me te horen dat je last hebt van liespijn als gevolg van een lenigheidsoefening. Je zou kunnen denken aan therapeutische oefeningen om de lies te herstellen. Heb je al eens gekeken naar de helende vorm van Yin Yoga? Hierbij gaat het niet om strecthen maar om het behandelen van de diepere weefsels in de botten spieren pezen en bindweefselen bij blessures. Ook kan fysiotherapie een uitkomst bieden. Vaak kunnen een paar behandelingen al wonderen doen. Wij hopen dat met deze tips verder kunt!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

9 Shares
Tweet
Pin1
Share8