Algemeen

Laatste Update: 18 januari 2018

Een vleesboom: Alles wat je moet weten!

Een vleesboom is een goedaardige tumor, die langs de wanden van de baarmoeder of binnenin de baarmoeder groeit. Vleesbomen bestaan ​​voornamelijk uit gladde spiercellen, die samen zijn gegaan met kleine hoeveelheden andere weefsels. Ze variëren aanzienlijk in grootte. Sommige een vleesboom zijn microscopisch klein, terwijl andere misschien wel acht centimeter of meer breed zijn. Gemiddeld variëren deze tumoren van ongeveer de grootte van een flinke knikker tot een beetje kleiner dan een tennisbal.

Soms worden een vleesboom alleen gevonden en een andere keer groeien ze in groepjes. Velen van hen worden steeds groter, maar er zijn ook soorten die kunnen krimpen of dezelfde grootte blijven houden.

Een vleesboom en kanker

Als je je zorgen maakt dat deze vleesboom in je baarmoederslijmvlies een risico op het krijgen van kanker zijn, doe dat niet; carcinomateuze gladde spiertumoren in de baarmoeder zijn namelijk maar heel zeldzaam.

Een vleesboom is per definitie goedaardig. Wanneer een gladde spiertumor wel een vorm van kanker is, wordt het leiomyosarcoom genoemd maar dit komt slechts éénmaal per 1000 gladde spiertumoren van de baarmoeder voor. Van dit soort kanker wordt niet aangenomen dat het voortkomt uit goedaardige vleesbomen. Je kansen om een ​​kankergezwel te ontwikkelen, nemen niet toe omdat je een vleesboom hebt en ook vergroot het je kansen op het krijgen van andere vormen van baarmoederkanker niet.

De symptomen van een vleesboom

Neem de volgende algemene symptomen eens in overweging om goed voor je baarmoeder te kunnen zorgen.

De meeste vrouwen met een vleesboom (ook wel bekend als leiomyomas) ondervinden helemaal geen symptomen. Maar ongeveer 25% van de patiënten zullen wel sommige van de volgende symptomen ervaren. Dit kan een druk in de buik zijn, wat kan aanvoelen als volheid in het bekkengebied of als een opgeblazen gevoel in het bekken of in de maag. Een grote vleesboom kan het gebied in de onderbuik laten opzwellen en soms zelfs de schijn van een zwangerschap geven.

Een vleesboom kan ook invloed hebben op je maandelijkse menstruatiecyclus. Dit kan verschillende vormen aannemen. Sommigen vrouwen ervaren milde tot ernstige krampen en pijn. Anderen zullen merken dat hun bloedverlies zwaarder is en dat hun zware menstruatie soms bloedstolsels bevat. Anderen kunnen ervaren dat hun menstruatie langer duurt of frequenter wordt. Het kan ook tussen de menstruatie door bloedingen veroorzaken.

Andere mogelijke symptomen van een vleesboom zijn pijn tijdens de geslachtsgemeenschap en pijn in de onderrug. Omdat een vleesboom tegen de blaas kan drukken, kan het zo zijn dat je vaak moet plassen.

Endometriose of vleesbomen?

Het is belangrijk om te begrijpen hoe endometriose kan worden verward met de symptomen van een tumor.

Zowel een vleesboom als endometriose veroorzaken bekkenpijn en soms kunnen de twee aandoeningen dus door elkaar gehaald worden. Iemand met endometriose of een vleesboom kan ernstige menstruatiepijn of pijn tussen de menstruatie door ervaren.

Wat is endometriose eigenlijk?

Endometriose treedt op wanneer het weefsel, dat zich in de baarmoeder vormt, buiten de baarmoeder - meestal in de bekkenholte - begint te groeien. Het kan ook op de eierstokken, op de eileiders, op de darmen of op de blaas en in andere nabijgelegen gebieden verschijnen.

Endometriose komt minder vaak voor dan vleesbomen. Eén onderzoek toonde aan dat ongeveer 2% van de vrouwen in de leeftijd van 15 tot 50 jaar last heeft van endometriose.

Wat veroorzaakt vleesbomen?

Leer hieronder de oorzaken kennen en bescherm de gezondheid van je baarmoeder.

De preciese oorzaak van een vleesboom is nog onbekend. Dat is frustrerend omdat het bepalen van de oorzaken wetenschappers kan helpen bij het vinden van remedies, die kunnen zorgen voor genezing.

We weten wel dat iemand die al vroeg in haar leven met haar menstruatie begint, meer kans heeft om een vleesboom te krijgen. Er lijkt ook een verhoogd risico te bestaan ​​voor vrouwen die vrouwelijke hormonen innemen, maar dit is niet van toepassing op vrouwen die anticonceptie gebruiken.

Hoewel niemand zeker weet wat een vleesboom veroorzaakt, zijn er wel theorieën over de oorzaak van de vleesbomen. Sommige onderzoekers vermoeden dat groeihormonen, genetische veranderingen, oestrogeen, progesteron of cellen die mislukt zijn tijdens de ontwikkeling van de foetus een oorzaak kunnen zijn.

Geen van deze theorieën kan de toestand echter volledig uitleggen. Onderzoek naar de oorzaak is nog volop aan de gang.

Soorten vleesbomen

De vleesbomen zijn op basis van waar ze precies in de baarmoeder voorkomen ingedeeld.

Subserosale vleesbomen

Subserosale is een vleesboom die buiten de baarmoeder groeit en wordt vooral aangetroffen op de serosa. De serosa is de dunne buitenste laag van de baarmoeder. Met behulp van ligamenten ondersteunt de serosa de baarmoeder in de bekkenholte. Een subserosale vleesboom kan ofwel zittend of gesteeld zijn. Een gesteelde vleesboom groeit op een klein steeltje die buiten de baarmoeder steekt.

Intramurale vleesbomen

Intramurale vleesbomen zijn de meest voorkomende soort vleesbomen. Ze vormen zich in het myometrium van de baarmoeder. Het myometrium is de middelste laag van de baarmoeder en het is het dikste gebied. Samengesteld uit glad spierweefsel is het myometrium wat overblijft gedurende de menstruatie wanneer het gebied samentrekt om de endometriale voering te verwijderen. Deze soort vleesboom kan de vorm van de baarmoeder verstoren.

Submucosale vleesbomen

Submucosale vleesbomen zijn goed voor ongeveer 5% van alle vleesbomen. Ze komen voor in het baarmoederslijmvlies, de dunne binnenste laag die de binnenkant van de baarmoeder bedekt. Ze kunnen, net zoals de subserosale vleesbomen, zittend of gesteeld zijn. Gesteelde vleesbomen groeien op kleine steeljes die buiten de baarmoeder steken.

Hoewel dit de definities zijn die artsen gebruiken kan het soms toch afwijken. De meeste vleesbomen zijn eigenlijk hybriden waardoor ze meer dan één gebied van de baarmoeder overspannen. Je kunt soms ook de naam parasitaire vleesbomen, die bloed ontvangen van ergens anders dan de baarmoeder, tegenkomen. Soms worden een kleine vleesboom - die kleiner is dan vier millimeter in diameter – een zaailing van een vleesboom genoemd.

De prevalentie van vleesbomen

Loop je door deze goedaardige tumoren een groter gezondheidsrisico?

Een vleesboom komt vrij vaak voor. Geschat wordt dat maar liefst 70% tot 80% van de vrouwen rond hun vijftigste jaar een vleesboom zal hebben. Hoewel de oorzaak nog onbekend is, wijzen er verschillende factoren op een hoger risico van het optreden ervan.

Een risicofactor is dus leeftijd. Zodra vrouwen de dertig en de veertig jaar bereiken, neemt hun risico toe. Vrouwen van in de dertig zijn degenen die het meest waarschijnlijk een vleesboom zullen krijgen. Na de menopauze krimpen de meeste vleesbomen.

Een andere risicofactor is de familiegeschiedenis. Wanneer een gezinslid de aandoening heeft, neemt je eigen kans om het te krijgen ook toe. Als dat familielid je moeder is, is je kans om een vleesboom te ontwikkelen ongeveer drie keer hoger dan gemiddeld.

Ras speelt ook een rol bij het bepalen van iemands kans op het ontwikkelen van vleesbomen. Afro-Amerikanen hebben iets meer kans dan blanken om ze later in het leven te ontwikkelen, hoewel voor vrouwen onder de 35 jaar de waarschijnlijkheid ongeacht het ras ongeveer hetzelfde is. Aziatische vrouwen hebben minder kans op geassocieerde symptomen.

Het dieet speelt ook een andere belangrijke rol in de ontwikkeling van vleesbomen. Sommige voedingsmiddelen lijken de ontwikkeling te kunnen aanmoedigen, terwijl andere voedingsmiddelen de ontwikkeling juist kunnen ontmoedigen. Diëten die aan een hoger risico zijn gekoppeld, bevatten veel rood vlees (rundvlees, ham). Diëten die zijn gekoppeld aan een lager risico omvatten de diëten met veel groene groenten. Het minstens één keer per dag eten van zuivelproducten (melk, yoghurt, kaas, ijs enz.) kan volgens verschillende onderzoeken het risico ook verminderen. Het eten van voldoende micronutriënten, waaronder ijzer, vitamine A en vitamine D, kan ook helpen om het risico van een patiënt te verlagen.

Bloedarmoede

Bloedarmoede kan, als je baarmoeder deze gezwellen ontwikkelt, je gezondheid beïnvloeden.

Omdat deze aandoening zware bloedingen kan veroorzaken, kunnen patiënten bloedarmoede gaan ervaren. Vaak is dit mild en kan het worden verlicht met pillen met ijzer en veranderingen in het dieet. Als het echter onbehandeld blijft, kan de bloedarmoede uitputting en lethargie veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen ook hartproblemen het gevolg zijn van bloedarmoede.

Gezondheidscomplicaties tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen moeten speciale voorzorgsmaatregelen treffen.

Vleesboom

De meeste vrouwen met een vleesboom hebben normale zwangerschappen. Desalniettemin worden een vleesboom toch geassocieerd met een verhoogd risico op een scala aan vruchtbaarheids- en zwangerschapsproblemen. De gezwellen worden geassocieerd met onvruchtbaarheid, terugkerende kansen op het krijgen van een miskraam, complicaties tijdens de bevalling en een vroege bevalling. Ze vergroten ook de kans op een stuitligging. Wegens de toename van de complicaties tijdens de bevalling en op een stuitligging, hebben patiënten met een vleesboom in de baarmoeder zesmaal meer kans om te bevallen via een keizersnede.

Hoe kom je erachter of je een vleesboom hebt?

Wat medische informatie over de symptomen van deze aandoening.

Omdat er vaak geen symptomen zijn, vraag je je misschien af ​​hoe je er nu achter kunt komen of je deze aandoening hebt. Het antwoord is een bezoekje aan de dokter.

Als je een vleesboom groot genoeg zijn, kan een arts ze tijdens een bekkenonderzoek voelen. Een kleinere vleesboom kan middels een echografie worden opgemerkt. Echografie is de meest voorkomende manier om een vleesboom te diagnosticeren, maar CT-scans en MRI's worden ook nog vaak gebruikt. Een andere methode is een echografie met een zoutoplossing-infusie, waarbij zout water in de baarmoeder wordt geïnjecteerd om zo heldere echografiebeelden te kunnen verschaffen. Dit is waarschijnlijk de beste methode omdat het een vleesboom van andere laesies onderscheidt.

Als je graag zwanger wilt worden, kan je arts je voorstellen om een hysterosalpingogram te ondergaan. Deze test toont de baarmoeder en de eileiders en dit kan nuttig zijn bij het opsporen van afwijkingen.

wanneer moet je een arts bellen?

Er zijn een paar complicaties van vleesbomen, die de zorg van een arts nodig hebben. Ga als je zware menstruaties ervaart of als je menstruatie pijnlijker wordt altijd naar je arts. Overleg ook even met je arts als je het moeilijk vindt om je plas onder controle te houden of als je opeens veel vaker moet plassen. Als je merkt dat je menstruatie langer duurt dan drie cycli of als je een aanhoudend zwaar gevoel of pijn in je bekken of onderbuik ervaart, ga dan ook naar een arts.

De behandeling van een vleesboom: pijnmedicatie

Pijnstillers kunnen tijdens pijnlijke menstruaties nuttig zijn.

Omdat één van de meest voorkomende symptomen van deze aandoening een pijnlijke menstruatie is kun je hiervoor dus extra medicatie gebruiken. Middelen die je zelf zonder recept kunt kopen zoals acetaminophen (Tylenol), ibuprofen (Advil) en naproxen kunnen de pijn verlichten.

De behandeling van een vleesboom: anticonceptie

Het gaan gebruiken van een spiraaltje of een andere vorm van anticonceptie kan helpen om de symptomen te verlichten.

Voor vrouwen met een vleesboom kan hun menstruatie veel zwaarder zijn. Zowel de standaard anticonceptiepillen als hun tegenhangers met een lage dosis hormonen kunnen helpen bij het behandelen van symptomen zoals zware bloedingen. Geïnjecteerde anticonceptie kan ook helpen om de bloeding tijdens de menstruatie onder controle te houden.

Extra hormoontherapieën tegen vleesbomen

Hormonen kunnen worden geïnjecteerd, geïmplanteerd of in de vorm van sprays worden ingenomen.

Gonadotropine-afgevende hormoonagonisten (GnRHa) is een andere behandeling, die wordt gebruikt om de ontwikkeling van een vleesboom te controleren. Dit hormoon wordt ingenomen als een injectie, implantaat of spray en zorgt ervoor dat de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam daalt, zodat de vleesboom stopt met groeien of zal krimpen. Om deze reden wordt GnRHa soms voorafgaand aan een operatie gebruikt om de tumoren gemakkelijker te kunnen verwijderen. De meeste vrouwen krijgen bij gebruik van GnRHa-medicijnen geen menstruatie, wat verdere verlichting biedt en kan helpen om het aantal bloedcellen na een periode van bloedarmoede opnieuw in balans te brengen.

GnRHa is meestal veilig voor vrouwen en de meesten kunnen het hormoon gebruiken zonder dat ze negatieve gevolgen ervaren. Sommige vrouwen ervaren echter wel bijwerkingen, die lijken op symptomen van de menopauze, zoals opvliegers, stemmingswisselingen, een verminderd libido, slapeloosheid, hoofdpijn en gewrichtspijn. Omdat het ook vermindering van de botdichtheid kan veroorzaken, is de behandeling met GnRHa meestal beperkt tot zes maanden - vaak de zes maanden voorafgaand aan de operatie. Na de behandeling groeien de meeste een vleesboom snel weer terug naar hun oorspronkelijke grootte.

Behandeling: baarmoedercelembolisatie tegen vleesbomen

Baarmoedercelembolisatie brengt meestal geen schade toe aan de baarmoeder zelf.

Embolisatie is een niet-chirurgische procedure, die de een vleesboom van bloed berooft waardoor ze krimpen. Om een ​​embolisatie uit te voeren, maakt een arts een kleine incisie in het liesgebied om een ​​dunne buis (katheter) in een groot bloedvat te kunnen plaatsen. De buis is flexibel, waardoor hij in het bloedvat kan worden rondgedraaid totdat hij bij de vleesboom aankomt. Dan wordt er een oplossing geïnjecteerd, die de bloedtoevoer naar vleesboom stopt, wat de groei blokkeert.

Deze procedure is meestal niet schadelijk voor de baarmoeder zelf, omdat die door middel van andere bloedvaten wel gewoon nog voldoende bloed krijgt. Embolisatie laat de een vleesboom met de helft van hun grootte of meer krimpen.

Deze behandeling is niet voor iedereen geschikt. De beste kandidaten zijn vrouwen, die last hebben van hevig bloeden of vrouwen waarbij de een vleesboom druk op hun blaas of rectum veroorzaken. De langetermijneffecten op de zwangerschap zijn niet volledig bekend, hoewel sommige vrouwen wel een verhoogd risico op een miskraam melden. Om deze reden wordt embolisatie ook alleen aanbevolen aan degenen die in de toekomst niet meer zwanger willen worden.

De procedure is meestal veilig, maar kan in sommige gevallen toch tot complicaties leiden. Als de blokkade problemen aan de slagader in de eierstok veroorzaakt, kan dit problemen met het functioneren van de eierstokken veroorzaken. Sommige onderzoeken leren ons ook dat, hoewel de behandeling over het algemeen succesvol is, maar liefst een derde van de patiënten zal merken dat hun een vleesboom binnen vijf jaar weer zullen verschijnen.

Chirurgische behandeling

Een operatie is misschien wel de beste optie.

Bij een chirurgische behandeling kun je uit drie opties kiezen: endometriale ablatie, myomectomie en hysterectomie.

Endometriale ablatie

Met endometriale ablatie wordt de bekleding van de baarmoeder (het endometrium) vernietigd. Dit wordt gebruikt om kleine een vleesboom in de baarmoeder te verwijderen. De procedure kan worden uitgevoerd via bevriezing, met behulp van een laser, elektrische stroom of zelfs met kokend water. Vaak wordt een verwarmde ballon gebruikt. Ook kan er een apparaat gebruikt worden dat microgolfenergie gebruikt om de voering te vernietigen.

Endometriale ablatie maakt een zwangerschap onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. Wanneer er wel een zwangerschap optreedt, heeft de zwangerschap wel een hoger risico om op een miskraam uit te lopen of kunnen er andere complicaties worden ervaren.

De meeste vrouwen herstellen snel van deze poliklinische procedure. Ongeveer de helft van de patiënten zal tijdens hun menstruatie niet langer bloeden. Ongeveer 30% ervaart veel lichtere bloedingen. Hoewel er complicaties kunnen voorkomen, zijn ze bij de meeste methoden van endometriale ablatie vrij ongebruikelijk.

Myomectomie

Voor vrouwen die zwanger willen worden, is myomectomie de meest veelbelovende chirurgische optie. Myomectomie verwijdert een vleesboom terwijl het gezonde baarmoedeweefsel blijft behouden.

Deze operatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd en kan afhankelijk van de uitgebreidheid van de procedure en de plaats van de een vleesboom worden geclassificeerd als een grote operatie. Om deze reden variëren de complicaties, afhankelijk van de details van een bepaalde procedure.

Een nadeel van myomectomie is dat, hoewel een bestaande vleesboom wordt vernietigd, er later wel weer een nieuwe vleesboom kan ontstaan.

Hysterectomie

De enige zekere en permanente behandeling tegen een vleesboom is hysterectomie. Veel vrouwen ondergaan elk jaar een dergelijke behandeling. Hysterectomie omvat de verwijdering van een deel of de gehele baarmoeder en soms worden ook de eierstokken en de eileiders weggehaald.

Een patiënt zal na een hysterectomie totaal onvruchtbaar zijn. Het is een grote operatie, hoewel de gezondheidsrisico's tot de laagste van alle grote operaties behoren. Desalniettemin kunnen er ernstige complicaties, zoals bloedstolsels, letsel aan de urinewegen en darmen, ernstige infectie en zelfs, overigens zeer zelden, de dood optreden.

De hersteltijd bij een hysterectomie is meestal enkele weken.

MRI-geleide echografie

Een veelbelovende behandeling tegen een vleesboom omvat het gebruik van magnetische resonantie beeldvorming (MRI). De MRI wordt gebruikt om naar de vleesboom te zoeken. Tijdens dit onderzoek kan de arts ultrasone golven naar de een vleesboom sturen om ze te oververhitten en zo te verkleinen. Dit heeft het voordeel dat het omringende baarmoederslijmweefsel wordt gespaard, hoewel dit de functie van de eierstokken wel kan beïnvloeden. Deze procedure duurt meestal drie uur. Het wordt aanbevolen voor vrouwen met een klein aantal grote vleesbomen.

Deze techniek is alleen goedgekeurd voor vrouwen die niet meer zwanger willen worden, maar sommige vrouwen kunnen na de echografie wel gewoon weer zwanger geworden. Ongeveer 25% van de patiënten moet na een jaar terugkeren voor een tweede procedure. Vrouwen die deze procedure ondergaan, kunnen dezelfde dag nog naar huis en keren gewoonlijk de volgende dag weer terug naar hun dagelijkse routine. Deze behandeling is relatief nieuw, dus sommige ziekenhuizen zullen het niet aanbieden en sommige verzekeringsmaatschappijen dekken het ook niet.

Preventie: krachtige oefeningen

Het doen van oefeningen kan bij de preventie van deze aandoening nuttig zijn.

Er is geen bekende methode om een vleesboom te voorkomen, maar sommige onderzoeken suggereren wel dat het doen van oefeningen nuttig kan zijn. Een onderzoek onder 1200 vrouwen met een vleesboom wees uit dat lichte of matige lichaamsbeweging geen effect had op het risico van een vrouw om de tumoren te ontwikkelen. Het doen van krachtige trainingen gedurende drie of meer uren per week verlaagde het risico wel met 30% tot 40%.

Een ander onderzoek toont een verlaagd risico voor vrouwen, die als meisje aan sport deden. Hoewel deze onderzoeken niet overtuigend bewijzen dat het doen van oefeningen de vorming van een vleesboom kan voorkomen, zijn de resultaten zeker interessant te noemen en verdient dit nader onderzoek.

Eén onderzoek speculeerde dat het doen van oefeningen de circulatie van de geslachtshormonen en de insulineniveaus zou kunnen verminderen en dat dit zou kunnen verklaren hoe regelmatige, intensieve trainingen het risico op het krijgen van een vleesboom zou kunnen verminderen. Het doen van oefeningen helpt ook om obesitas, wat een hoger risico op het ontwikkelen van de tumoren met zich meebrengt, te voorkomen.

Tot slot…

Een van de grote uitdagingen voor veel vrouwen met de symptomen van deze aandoening is het in evenwicht houden van hun ijzergehaltes. Bloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen in het lichaam. De rode bloedcellen zijn ijzerrijk en het gebrek aan ijzer (meestal als gevolg van bloedverlies) is de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede.

Om een ​​gezond niveau van ijzer te behouden, raden artsen een dieet aan dat rijk is aan voedingsmiddelen met een hoog ijzergehalte, zoals rundvlees, vis, gevogelte, groene bladgroenten, gedroogd fruit, peulvruchten en noten. Veel voedsel, zoals veel brood en granen, is ook verrijkt met ijzer. Soms worden er ook ijzersupplementen aanbevolen. Neem contact op met je arts voor aanbevelingen over de gezondste manieren om je eigen ijzerniveaus te verhogen.


Bronnen

www.nichd.nih.gov/health/topics/uterine/conditioninfo/default

www.health.ny.gov/community/adults/women/uterine_fibroids/

www.medicinenet.com/uterine_fibroids/article.htm

obgyn.ucla.edu/fibroids

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1