• Vleesboom

Een vleesboom: Alles wat je moet weten!

2018-01-18T12:30:44+01:00januari 24th, 2018|Algemeen|0 Reacties

Een vleesboom is een goedaardige tumor, die langs de wanden van de baarmoeder of binnenin de baarmoeder groeit. Vleesbomen bestaan ​​voornamelijk uit gladde spiercellen, die samen zijn gegaan met kleine hoeveelheden andere weefsels. Ze variëren aanzienlijk in grootte. Sommige een vleesboom zijn microscopisch klein, terwijl andere misschien wel acht centimeter of meer breed zijn. Gemiddeld variëren deze tumoren van ongeveer de grootte van een flinke knikker tot een beetje kleiner dan een tennisbal.

Soms worden een vleesboom alleen gevonden en een andere keer groeien ze in groepjes. Velen van hen worden steeds groter, maar er zijn ook soorten die kunnen krimpen of dezelfde grootte blijven houden.

Een vleesboom en kanker

Als je je zorgen maakt dat deze vleesboom in je baarmoederslijmvlies een risico op het krijgen van kanker zijn, doe dat niet; carcinomateuze gladde spiertumoren in de baarmoeder zijn namelijk maar heel zeldzaam.

Een vleesboom is per definitie goedaardig. Wanneer een gladde spiertumor wel een vorm van kanker is, wordt het leiomyosarcoom genoemd maar dit komt slechts éénmaal per 1000 gladde spiertumoren van de baarmoeder voor. Van dit soort kanker wordt niet aangenomen dat het voortkomt uit goedaardige vleesbomen. Je kansen om een ​​kankergezwel te ontwikkelen, nemen niet toe omdat je een vleesboom hebt en ook vergroot het je kansen op het krijgen van andere vormen van baarmoederkanker niet.

De symptomen van een vleesboom

Neem de volgende algemene symptomen eens in overweging om goed voor je baarmoeder te kunnen zorgen.

De meeste vrouwen met een vleesboom (ook wel bekend als leiomyomas) ondervinden helemaal geen symptomen. Maar ongeveer 25% van de patiënten zullen wel sommige van de volgende symptomen ervaren. Dit kan een druk in de buik zijn, wat kan aanvoelen als volheid in het bekkengebied of als een opgeblazen gevoel in het bekken of in de maag. Een grote vleesboom kan het gebied in de onderbuik laten opzwellen en soms zelfs de schijn van een zwangerschap geven.

Een vleesboom kan ook invloed hebben op je maandelijkse menstruatiecyclus. Dit kan verschillende vormen aannemen. Sommigen vrouwen ervaren milde tot ernstige krampen en pijn. Anderen zullen merken dat hun bloedverlies zwaarder is en dat hun zware menstruatie soms bloedstolsels bevat. Anderen kunnen ervaren dat hun menstruatie langer duurt of frequenter wordt. Het kan ook tussen de menstruatie door bloedingen veroorzaken.

Andere mogelijke symptomen van een vleesboom zijn pijn tijdens de geslachtsgemeenschap en pijn in de onderrug. Omdat een vleesboom tegen de blaas kan drukken, kan het zo zijn dat je vaak moet plassen.

Endometriose of vleesbomen?

Het is belangrijk om t