Gezond Gebit

Laatste Update: 15 februari 2018

Verstandskies trekken: Waarom en hoe?

Je verstandskiezen: Ze zijn er, maar ze hebben eigenlijk geen functie en soms kunnen ze zelfs voor een totale chaos zorgen. Dat is de reden waarom tandartsen zoveel mensen aanraden om een behandeling voor de verwijdering van de verstandskiezen te ondergaan, zelfs als hun verstandskiezen geen problemen veroorzaken. Natuurlijk volgt niet iedereen dit advies ook op. Het laten trekken van je verstandskiezen staat waarschijnlijk niet zo hoog op je lijst je met taken, die je nog wilt doen en zeker niet als ze je er helemaal geen last van hebt. Maar, afhankelijk van hoe je tanden staan, kunnen ze als je ze toch laat zitten problemen gaan veroorzaken.

Hoe noodzakelijk is verstandskies trekken?

Simpel gezegd, is er niet genoeg ruimte voor verstandskiezen omdat onze kaken niet groot genoeg worden om voldoende ruimte te kunnen bieden. Omdat er niet voldoende ruimte is om goed te kunnen doorkomen, komen de verstandskiezen daarom schuin naar binnen uit het tandvlees of ze komen helemaal niet helemaal tevoorschijn, wat dan weer problemen veroorzaakt voor de rest van de mond.

De derde kiezen (de verstandskiezen) beschadigen routinematig de tanden die ernaast liggen en de tweede kiezen. Tandartsen raden aan om voordat ze een probleem worden en om een meer gecompliceerde operatie te voorkomen, de verstandskiezen op tijd te verwijderen.

Waarom hebben we geen ruimte voor verstandskiezen?

Onze kaken zijn veel kleiner dan vroeger. Dat is niet vanwege de evolutie - het komt omdat ons moderne dieet bepaalde essentiële voedingsstoffen mist waardoor de kaak zich niet goed kan ontwikkelen.

Eén vitamine in het bijzonder, vitamine-K2, is door calcium in het lichaam op te nemen en het in de botten te plaatsen verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de kaak. De meeste mensen zijn niet opgegroeid met eten waardoor je vitamine-K2 binnen zou kunnen krijgen. Je kunt dan denken aan lever en orgaanvlees en dierlijke producten van dieren, die gras eten (dus geen graan of maïs). De magere voedselwaanzin van de jaren ‘90, evenals de bio-industrie, hebben vitamine K2 vrijwel volledig uit onze voeding verwijderd.

Daarom is tegenwoordig een onderontwikkeld, lager derde deel van het gezicht zo gewoon, dat het de norm is geworden. Onze voorouders en kleine stammen, die het moderne dieet niet aten, hadden een geweldige kaakontwikkeling met ruimte voor alle 32 tanden om door te kunnen komen.

Maar hoe weet je nu of je kaak volledig ontwikkeld is? Het hangt van je jeugd af. Het eten van rauw, knapperig voedsel dat rijk is aan de voedingsstoffen die te vinden zijn in orgaanvlees en met gras gevoederde dierlijke vetten, stimuleert een goede ontwikkeling van de kaak. Tegenwoordig zijn diëten in de kindertijd rijk aan zachte, voedselarme voedingsmiddelen zoals appelmoes en vissticks. Ook flesvoeding eten uit potjes kunnen een goede ontwikkeling van de kaak bemoeilijken. Onze voeding is te zacht geworden en onze kaken ontwikkelen zich, vanwege een gebrek aan regelmatig gebruik, niet volledig

Moet ik mijn verstandskiezen laten trekken?

Probeer dit eens: pak een spiegel en kijk naar je ondertanden. Tel eerst hoeveel van de grote tanden je achter in je mond hebt, dit worden molaren genoemd. Op de leeftijd van 12 jaar zou je twee kiezen moeten zien. De verstandskiezen zijn je "derde kiezen".

Om te zien of je ruimte hebt voor je verstandskiezen, doe je je vinger achter een tweede kies. Als je een vlak stuk weefsel voelt, heb je mogelijk voldoende ruimte! Als je het weefsel naar boven gebogen voelt, is de kans groot dat je geen ruimte voor je verstandskiezen hebt. Dit is natuurlijk een ruwe schatting en je zult je kaakchirurg moeten bezoeken om deze ruimte precies te meten. Deze snelle doe-het-zelf-test is slechts om je een idee te geven van wat je tandarts gaat doen om de ruimte daar achterin te meten.

Wat gebeurt er als ik ze niet laat verwijderen?

De reden dat we verstandskiezen verwijderen, is om te voorkomen dat ze andere gezonde tanden beschadigen. Vaak komt de verstandskies loodrecht naast je tweede kiezen door. Wanneer de verstandskiezen op deze manier doorkomen, verandert je beet, creëert het een gebied waar voedsel wordt opgehoopt, beschadigt het de andere tanden en kan het zelfs een pijnlijke infectie veroorzaken. Dus als je een dergelijke behandeling dan uitstelt, kan dat waarschijnlijk complicaties en problemen veroorzaken.

Maar wat als de verstandskiezen nooit doorkomen? Als je verstandskiezen niet doorkomen en je ze laat zitten is er een kans van 25% dat de epitheliale rand rond de verstandskies kwaadaardig wordt. Ik ontdekte dit bij mijn moeder terwijl ik de opleiding tandheelkunde deed en het werd met succes verwijderd, maar het was wel een ingewikkelde procedure. Dit is één van de vele redenen waarom je je verstandskies er liever eerder dan later eruit moet.

Natuurlijk, als je geboren bent zonder verstandskiezen, dan kun je de rest van het artikel overslaan omdat je dan nergens last van zult hebben! Dit moet niet worden verward met mensen die nog verstandskiezen in het bot hebben die nog niet zijn doorgekomen. Een beperkt percentage van de bevolking wordt geboren zonder verstandskiezen en die mensen hoeven nooit geopereerd te worden.

Wat is de beste tijd om de kiezen te laten verwijderen?

In het kort: voordat de wortel volledig is gevormd. Als de wortels zich volledig ontwikkelen, wordt het veel moeilijker om een ​​extractie te doen dan wanneer alleen de kronen (kiezen) zijn ontwikkeld. Tanden groeien van de kroon tot aan de wortel, dus als je het laat trekken voordat de wortel zich ontwikkelt, is de operatie gemakkelijker en is er veel minder hersteltijd nodig.

Stel je eens voor dat je een skateboard of een tennisbal, die begraven zijn in het zand, moet verwijderen - wat kan dan denk je het gemakkelijkst verwijderd worden? Het skateboard moet worden uitgegraven, maar de tennisbal kan er misschien zo worden uitgerold - dit zou je een idee moeten geven waarom het beter is om de operatie uit te voeren voordat de wortels echt volgroeid zijn.

Hoe lang kan ik wachten om ze te laten verwijderen?

Een ding dat je moet overwegen is: wordt het erger als je wacht? De verwijdering van de verstandskiezen wordt veel gecompliceerder als de tanden geïmpacteerd raken en jij en je tandarts moeten beoordelen of wachten kan zorgen voor een meer gecompliceerde operatie.

Bestaat er zoiets als het te vroeg doen? Dit is een lastige, want er is altijd een kans dat je, als je wat langer had gewacht om te zien hoe de tanden zouden doorkomen, misschien genoeg ruimte zou hebben gehad. Je moet vertrouwen op je tandarts dat die goed kan voorspellen of er ruimte zal zijn voor deze verstandskies, maar het kan natuurlijk nooit helemaal met zekerheid worden gezegd.

Hoe lang is de hersteltijd na het trekken van de verstandskiezen?

Meestal ongeveer een week. Soms duurt het maar vier dagen om te herstellen, maar dat is meestal alleen voor ongecompliceerde chirurgische ingrepen zonder impact of andere complicaties.

Je hersteltijd is afhankelijk van:

 • Welk type anesthesie je kiest.
 • Je zult veel sneller herstellen als je alleen plaatselijke verdoving of stikstof hebt dan dat als je een volledige narcose moet ondergaan.
 • De voeding die je eet tijdens je herstel.

Wat kun je de eerste twaalf maanden na een operatie verwachten?

 • Dankzij het ontbreken van de verstandskiezen, die de wangen en spieren ondersteunen kan het gezicht er veel slanker uitzien. Na een aantal jaren kan de spierkracht ook een fysieke herprogrammering ondergaan, waardoor er ook gezichtsveranderingen worden veroorzaakt. Bovenstaande gebeurtenissen kunnen op verschillende tijdstippen plaatsvinden maar het is verbazingwekkend hoe zichtbaar de verandering meteen is.
 • Koude gevoeligheid op je tweede kiezen, bij dingen zoals koude dranken of ijs. Deze gevoeligheid verdwijnt uiteindelijk als de tanden opnieuw worden verkalkt, maar het kan enkele maanden duren. Gebruik een fluoride-tandpasta zoals bijvoorbeeld Sensodyne, die ontworpen is voor gevoelige tanden.
 • Je kunt kleine plooien in de tandvleesrand voelen. Dit wordt veroorzaakt door het hermodelleren van het bot en het afvlakken als onderdeel van het genezingsproces. Dit kan tot één jaar duren.
 • Wees niet verbaasd als je, tot 5-10 jaar later, een vlok of scherp iets voelt uitsteken - dat zijn exfoliërende botfragmenten. Het is je lichaam dat een kleine beenderlaag van de operatie afkeurt. Als je dat voelt, neem dan contact op met je tandarts en die kan dit dan verwijderen.
 • Zo nu en dan een beetje pijn in de botten. Niemand weet hoe het precies komt, maar het wordt misschien veroorzaakt door het proces van het opnieuw in vorm komen van het bot.

Hoe kun je je voorbereiden op het trekken van verstandskiezen?

Je verstandskiezen verwijderen is een poliklinische procedure, wat betekent dat je op dezelfde dag van de operatie naar huis mag. Bespreek dit vooraf met je tandarts of met je kaakchirurg:

 • Ben je bereid om een ​​bottransplantaat te krijgen? Als je ouder bent dan 25 jaar, raad ik je aan om een ​​bottransplantaat te nemen. Wanneer je bij volwassenen een verstandskies weghaalt ontstaat er een gat en kan er krimp ontstaan. Wanneer het bot krimpt, zorgt dat ervoor dat de tand ernaast nog maanden na de operatie gevoelig voor suiker en koude dranken blijft. Bottransplantaties voorkomen dit. Meestal hebben mensen jonger dan 25 jaar dit niet nodig, maar het kan geen kwaad om het te vragen!
 • Moet iemand me naar huis rijden? Dit is afhankelijk van het type anesthesie dat wordt gebruikt. In de meeste gevallen is wel handig als je iemand bij je hebt om je naar huis te brengen.
 • Moet ik voor de operatie nuchter zijn? Zo ja, wanneer moet ik dan beginnen met vasten? Bij plaatselijke anesthesie, is het goed om een ​​paar uur voor de behandeling een lichte maaltijd in je maag te hebben om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Voor elke andere vorm van anesthesie, inclusief stikstof, is het het beste om nuchter te zijn.
 • Kan ik mijn voorgeschreven medicijnen voor de ingreep innemen? Zijn er medicijnen die ik zonder recept haal en die ik vóór de ingreep moet vermijden?

Welke soort verdoving krijg ik?

Vermeld van minst intens tot intenser, zijn de volgende je opties wat betreft anesthesie:

 • Plaatselijke verdoving. Je bent tijdens de behandeling wakker en voelt wat druk maar geen pijn. Een plaatselijke verdoving wordt toegediend met injecties in de buurt van de plaats van elke tand die wordt verwijderd. De hersteltijd is met een plaatselijke verdoving het beste.
 • Sedatie anesthesie: je bewustzijn is onderdrukt, je zult geen pijn voelen en je zult waarschijnlijk ook geen herinnering aan de behandeling overhouden. Je krijgt ook plaatselijke anesthesie (zie hierboven) om de plaats van elke tand die wordt verwijderd te verdoven. De anesthesie wordt via een infuus gegeven.
 • Narcose: je bent helemaal onder zeil. Je hebt geen pijn en je zult je niets van de behandeling kunnen herinneren. De plaatselijke anesthesie wordt nog steeds gegeven (zie hierboven) om de plaats van extractie te verdoven. Dit wordt meestal alleen aangeboden in de meer gecompliceerde situaties.
 • Nitro en plaatselijk. Een vierde optie waar ik dol op ben, is een combinatie van lachgas met plaatselijke anesthesie. Meestal wordt er in het geval dat iemand angstig is een infuus voor volledige narcose gegeven maar stikstof is net zo effectief, goedkoper en het kost slechts enkele minuten om te herstellen, terwijl het herstel anders wel enkele dagen kan duren. Als je bijzonder angstig bent bespreek deze optie dan met je tandarts. Nitro maakt zelfs de meest introverte persoon heel gelukkig en sprankelend en je herstelt meteen.

Welke anesthesie moet ik kiezen?

Maak een afspraak met je chirurg of je tandarts en bespreek je opties. Over het algemeen zijn dit de voor- en nadelen die ik samen met mijn patiënten overweeg bij het nemen van de beslissing:

Sedatie (vorm van narcose)

Voordelen:

 • Je zult je niets herinneren.
 • Als je verkouden bent, zal de operatie waarschijnlijk gemakkelijker worden voor de tandarts.

Nadelen:

 • Het herstel is veel langer omdat je langer nodig hebt om bij te komen. De narcosestof zal nog 48 uur in je systeem blijven waardoor mensen zich na afloop zo suf voelen.
 • Als je na de ingreep niemand hebt om je op te halen, dan is dit geen optie. De kosten zijn ook hoger en de tandartsverzekering dekt het niet.
 • Te veel sedatie, vooral als deze niet goed worden toegediend, heeft in de V.S. geleid tot sterfgevallen. Het vereist ook meer training, dus als je voor deze optie kiest, moet je ervoor zorgen dat je met een goed opgeleide mondchirurg in zee gaat. De meeste staten vereisen om de twee jaar een nieuwe certificering.

Maak je geen zorgen - als je niet voor deze optie kiest, is het nog steeds mogelijk om er een pijnloze behandeling van te maken!

Lokale verdoving en lachgas

Voordelen:

 • Bij de behandeling bestaat het risico dat ze je kaak overmatig uitstrekken, waardoor er langdurige pijn of zelfs schade kan ontstaan. Als je wakker bent, kun je wel met je tandarts communiceren over hoe wijd open je je kaak open kunt houden om zo overmatige uitzetting (iets dat gebruikelijk is na deze behandelingen) te voorkomen.

Nadelen:

 • Sommige mensen worden een beetje misselijk van de stikstof, maar dat gaat wel weer weg. Bij een plaatselijke injectie met anesthesie voel je de injectie, maar kan de nitreuze oplossing helpen.
 • Je voelt een beetje druk (maar geen pijn).
 • Je zult wakker zijn en de geluiden horen.

Wat kun je tijdens de procedure verwachten?

 • Zorg ervoor dat je je mond goed reinigt. Voordat je naar de operatiekamer gaat, moet je ervoor zorgen dat je je tanden hebt gepoetst, goed hebt geflost en je tong hebt geschraapt aangezien je dat een paar dagen na de operatie niet kunt doen.
 • Zorg voor een plek waar je kunt herstellen. Voordat je het huis verlaat, richt je thuis een plek of kamer in waar je kunt herstellen. Zorg voor wat water, verhoogde kussens, een plek waar je kunt rusten en zorg ook voor TV, een DVD, muziek of wat dan ook.
 • Zorg dat er voldoende voedsel in huis is. Op het internet kun je tips vinden over wat je kunt eten na het trekken van je verstandskiezen, maar je zult waarschijnlijk te slapjes voelen om te kunnen koken.

Tips om je comfortabel te voelen

Tijdens de procedure

 • Breng een dekentje mee. Er zijn onderzoeken, die aantonen dat een deken kan helpen om de angst te verminderen.
 • Vraag je chirurg of je een valiumtablet kunt innemen. Als dat nodig is, neem dan de avond ervoor en de volgende ochtend wat valium in en ga 's morgens meteen voor de behandeling.
 • Vermijd hyperventilatie. Te veel CO2 binnenkrijgen, maakt je nerveus en licht in het hoofd. Ik houd echt van de ontspannende ademhalingsoefening van Dr. Weil's 4-7-8.
 • Neem een ​​vriend mee, die de behandeling al eerder heeft ondergaan. Laat deze je hand vasthouden en aan je zijde staan. Dit helpt zo veel. Ouders zijn hier niet altijd heel goed in.
 • Draag comfortabele, losse kleding en zorg voor lagen. Korte mouwen zijn handig voor als je een infuus moet, maar neem een ​​deken of trui mee, want je zou het koud kunnen krijgen. Het dragen van een lekkere losse joggingbroek kan een groot verschil maken.

Na de procedure

Als je een verdovende anesthesie krijgt, word je na de ingreep naar een verkoeverkamer gebracht. Als je plaatselijke anesthesie krijgt zal je tijdens je korte hersteltijd waarschijnlijk in de tandartsstoel blijven zitten.

Dit is een ongebruikelijke tip, maar het is wel belangrijk: vraag je chirurg of er hechtingen werden gebruikt (of laat de persoon, die je ophaalt, dit namens jou vragen). Veel mensen, voelen enkele dagen na de operatie, de hobbels van de hechtingen in hun mond en denken dat het voedsel is, dus zitten ze eraan met hun tong. Of ze kijken in de spiegel en zien grijze, zwarte, groene of blauwe hechtingen en beginnen zich zorgen te maken. Vraag hoe dit zit zodat je weet wat het is als je het ziet of voelt tijdens je herstel!

Nadat je een tijdje bent geobserveerd, zal je ademhaling weer normaal zijn en is het bloeden gestopt. Je mag naar huis en je aangewezen chauffeur kan je nu komen ophalen. Een kleine tip voor de chauffeur die je ophaalt: je wordt waarschijnlijk, om niemand in de wachtkamer te storen, via de achterdeur naar buiten gelaten in plaats van waar je binnenkwam.

Thuis

 • Blijf de eerste drie dagen met je hoofd verhoogd liggen. Thuis is het belangrijkste om je hoofd hoog te houden! Laat je hoofd de eerste drie dagen nooit onder je hart komen. Bedenk dat het een wond in je gezicht is die helende is, dus je moet het echt goed hoog houden. Dit zal een enorm verschil maken in je herstel. Voortdurend kussens opschudden is, vooral als je duf bent na een operatie bent, pijnlijk en vermoeiend dus gebruik bijvoorbeeld een ​​wigkussen.
 • Drink niet door een rietje. Drink water, maar ga niet klokken, zuigen, spugen of gorgelen - al die dingen maken je gevoelig voor het krijgen van een droge mond of een verwonding. Je kunt beter ook niet kussen of in je soep blazen om het af te laten koelen.
 • Spuug niet. Je kunt op de eerste dag na de behandeling wat bloed in je mond hebben, maar spuug het niet uit! Spugen kan door het bloedstolsel los te maken dat zich over de extractieplaats vormt een holte veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan een stukje gaas om het te verwijderen of gebruik de techniek zoals voorgeschreven door je tandarts.
 • Rook helemaal niet (inclusief tabak en marihuana). Roken kan een droge mond of een verwonding veroorzaken en is uiteraard in strijd met de bovenstaande "niet-zuigen-regel”.
 • IJs, ijs, ijs. IJspackings aan de buitenkant van de wang zijn erg nuttig. Niemand heeft de energie om een ​​ijspacking vast te houden en niemand wil het voor je doen, dus koop iets dat is ontworpen voor het gezicht. Je moet er minstens twee halen, zodat je er altijd een in de vriezer hebt liggen terwijl de andere op je gezicht ligt.
 • Niet poetsen. Ik zou het niet aanraden om gedurende 2-3 dagen na de operatie te poetsen. Je zou niet veel kunnen eten, dus het komt wel goed.
 • Doe rustig aan met je pijnstillers. Dit wordt zelden genoemd. Alleen maar omdat je een bepaalde hoeveelheid pijnstiller krijgt voorgeschreven, wil dat nog niet zeggen dat je alles moet gebruiken. Pijnstillers desoriënteren je en maken het herstel moeilijker –zie het echt als een laatste redmiddel. Begin eerst met ijs en volg dan naar behoefte met toenemende hoeveelheden pijnstillers (beginnend met de helft van de aanbevolen dosis). Opioïden worden in de Verenigde Staten veel te vaak voorgeschreven en kunnen verslavend zijn. Het is niet ongebruikelijk om te horen dat mensen besluiten om een ​​fietstocht te maken terwijl ze pijnstillers gebruiken of andere rare dingen te doen omdat ze hun pijn niet voelen maar dit kan hun herstel vertragen. Vergeet niet om altijd met een kleine dosis te beginnen en het langzaam op te bouwen.
 • Drink veel water. En zorg ervoor dat het lauw is. Gehydrateerd blijven is essentieel voor het herstelproces.
 • Eet de eerste 24 uur geen vast voedsel. Drink bouillon, smoothies of alleen sap en ze moeten allemaal lauw zijn - niet te koud en niet te heet. Ik ben geen fan van ijslollys omdat je dan moet zuigen, waardoor de kans op een verwonding en een uitgedroogde mond groter wordt. Voedingsmiddelen met veel suiker zijn slecht voor de genezing omdat ze de werking van de alvleesklier laten schommelen. Na de eerste 24 uur kun je beginnen met het eten van zacht voedsel zoals appelmoes, yoghurt en pasta. Doe het langzaam aan met kauwen.
 • Spoel je mond niet. Veel sites bevelen aan om na 24 uur te gaan spoelen met zout water. DOE DIT NIET. Je kunt misschien op de vierde dag hier voorzichtig mee beginnen. Zout water bevordert de genezing, maar het kan ook een irritatie creëren.
 • Beperk je activiteit. Zelfs het optillen van een rugzak moet, idealiter, worden vermeden. Iets dat zelfs licht inspannend is, kan het bloedstolsel in de wond doen loskomen, waardoor er zichtbaar bot en een pijnlijke droge mond kan ontstaan. Rust, rust, rust en laat een vriend of een familielid voor je koken en een beetje voor je zorgen.

Verstandskies trekken: Waarom en hoe?

Wanneer moet je je tandarts of chirurg bellen?

Bel als je de volgende symptomen bemerkt, die kunnen wijzen op een ernstige complicatie die onmiddellijke aandacht vereist altijd de noodlijn van je tandarts of kaakchirurg:

 • Moeite met slikken of ademen
 • Overmatig bloeden (in tegenstelling tot gewoon sijpelen)
 • Pus in of rond de plaats van de extractie
 • Elke tinteling of verlies van gevoel
 • Koorts
 • Bloed of etter in je neus of je keel
 • Ondraaglijke pijn die niet met voorgeschreven pijnstillers overgaat
 • Zwelling die twee of drie dagen later erger is geworden

Tot slot…

Bij de keus of, en wanneer, je je verstandkiezen moet laten trekken, kun je het beste aan je tandarts overlaten. Deze kan prima inschatten of het nodig is, en wanneer.

Het enige wat jij kunt doen is zorgen voor je gebit, en je goed voorbereiden.

Maar verstandskiezen trekken zal uiteindelijk goed doen voor je totale gebit!


Bronnen

www.fortishealthcare.com/india/key-medical-procedures/wisdom-tooth-extraction-251

www.deseretnews.com/article/865662367/Should-you-get-your-wisdom-teeth-pulled.html

www.dentalcarenetwork.com/dental-treatments-and-services/general-and-preventative/wisdom-teeth-removal/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share