• Verstandskies trekken: Waarom en hoe?

Verstandskies trekken: Waarom en hoe?

2018-02-15T13:57:53+01:00februari 11th, 2018|Gezond Gebit|0 Reacties

Laatste update: door

Je verstandskiezen: Ze zijn er, maar ze hebben eigenlijk geen functie en soms kunnen ze zelfs voor een totale chaos zorgen. Dat is de reden waarom tandartsen zoveel mensen aanraden om een behandeling voor de verwijdering van de verstandskiezen te ondergaan, zelfs als hun verstandskiezen geen problemen veroorzaken. Natuurlijk volgt niet iedereen dit advies ook op. Het laten trekken van je verstandskiezen staat waarschijnlijk niet zo hoog op je lijst je met taken, die je nog wilt doen en zeker niet als ze je er helemaal geen last van hebt. Maar, afhankelijk van hoe je tanden staan, kunnen ze als je ze toch laat zitten problemen gaan veroorzaken.

Hoe noodzakelijk is verstandskies trekken?

Simpel gezegd, is er niet genoeg ruimte voor verstandskiezen omdat onze kaken niet groot genoeg worden om voldoende ruimte te kunnen bieden. Omdat er niet voldoende ruimte is om goed te kunnen doorkomen, komen de verstandskiezen daarom schuin naar binnen uit het tandvlees of ze komen helemaal niet helemaal tevoorschijn, wat dan weer problemen veroorzaakt voor de rest van de mond.

De derde kiezen (de verstandskiezen) beschadigen routinematig de tanden die ernaast liggen en de tweede kiezen. Tandartsen raden aan om voordat ze een probleem worden en om een meer gecompliceerde operatie te voorkomen, de verstandskiezen op tijd te verwijderen.

Waarom hebben we geen ruimte voor verstandskiezen?

Onze kaken zijn veel kleiner dan vroeger. Dat is niet vanwege de evolutie - het komt omdat ons moderne dieet bepaalde essentiële voedingsstoffen mist waardoor de kaak zich niet goed kan ontwikkelen.

Eén vitamine in het bijzonder, vitamine-K2, is door calcium in het lichaam op te nemen en het in de botten te plaatsen verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de kaak. De meeste mensen zijn niet opgegroeid met eten waardoor je vitamine-K2 binnen zou kunnen krijgen. Je kunt dan denken aan lever en orgaanvlees en dierlijke producten van dieren, die gras eten (dus geen graan of maïs). De magere voedselwaanzin van de jaren ‘90, evenals de bio-industrie, hebben vitamine K2 vrijwel volledig uit onze voeding verwijderd.

Daarom is tegenwoordig een onderontwikkeld, lager derde deel van het gezicht zo gewoon, dat het de norm is geworden. Onze voorouders en kleine stammen, die het moderne dieet niet aten, hadden een geweldige kaakontwikkeling met ruimte voor alle 32 tanden om door te kunnen komen.

Maar hoe weet je nu of je kaak volledig ontwikkeld is? Het hangt van je jeugd af. Het eten van rauw, knapperig voedsel dat rijk is aan de voedingsstoffen die te vinden zijn in orgaanvlees en met gras gevoederde dierlijke vetten, stimuleert een goede ontwikkeling van de kaak. Tegenwoordig zijn diëten in de kindertijd rijk aan zachte, voedselarme voedingsmiddelen zoals appelmoes en vissticks. Ook flesvoeding eten uit potjes kunnen een goede ontwikkeling van de kaak bemoeilijken. Onze voeding is te zacht geworden en onze kaken ontwikkelen zich, vanwege een gebrek aan regelmatig gebruik, niet volledig

Moet ik mijn verstandskiezen laten trekken?

Probeer dit eens: pak een spiegel en kijk naar je ondertanden. Tel eerst hoeveel van de grote tanden je achter in je mond hebt, dit worden molaren genoemd. Op de leeftijd van 12 jaar zou je twee kiezen moeten zien. De verstandskiezen zijn je "derde kiezen".

Om te zien of je ruimte hebt voor je verstandskiezen, doe je je vinger achter een tweede kies. Als je een vlak stuk weefsel voelt, heb je mogelijk voldoende ruimte! Als je het weefsel naar boven gebogen voelt, is de kans groot dat je geen ruimte voor je verstandskiezen hebt. Dit is natuurlijk een ruwe schatting en je zult je kaakchirurg moeten bezoeken om deze ruimte precies te meten. Deze snelle doe-het-zelf-test is slechts om je een idee te geven van wat je tandarts gaat doen om de ruimte daar achterin te meten.

Inhoudsopgave artikel: