• puisten op je rug

Puisten op je rug

2016-11-04T12:52:57+01:00februari 15th, 2012|Puisten Verhelpen|37 Reacties

Laatste update: door

Puisten op je rug

Acne op je rug kan lastiger zijn om te bestrijden dan puisten op je gezicht. Dit komt omdat de huid op de rug velen malen dikker is en veel meer talgklieren die olie produceren bevat. Toch kun je veel doen om van pukkels op je rug af te komen met een specifiek regime tegen acne.

Oorzaken

De exacte oorzaken van puisten op je rug is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat tijdens de pubertijd de talgklieren meer olie aanmaken waardoor de poriën verstopt kunnen raken en ontstekingen kunnen ontstaan.

Daarbij kunnen stress, ongezonde voeding, overmatig zweten, en bepaalde genetische factoren allemaal een rol spelen bij de ontwikkeling van pukkels op je rug.

Lees meer: voeding en acne

Behandeling

Veel belangrijker dan de oorzaak is natuurlijk, hoe je er weer vanaf kunt komen!
Allereerst moet je voor jezelf vaststellen hoe erg de puisten op je rug zijn.

Zo kun je last hebben van een milde vorm, matige vorm of extreme vorm van puisten op je rug. Indien je erg veel last hebt is het verstandig om een afspraak te maken bij een dermatoloog voor behandeling.

Actieplan

 • Douche regelmatig en helemaal na het sporten. Eén van de oorzaken van je klachten kan komen door overmatig zweten. Van mijzelf weet ik dit. Ik krijg altijd pukkels op mijn borst en rug als ik niet douche na het sporten. Ook is het verstandig om een speciale anti bacteriële douchegel aan te schaffen in plaats van de reguliere soorten douche gels. Bij "De Tuinen" (natuurwinkel) kun je deze krijgen. Een goede is "tea trea" bad en douche gel.
 • Geheel tegenstrijdig is het ook belangrijk om juist regelmatig te zweten zodat de ophoping van gifstoffen je lichaam kunnen verlaten. Dit kun je doen door te sporten of door naar de sauna of een Turks stoombad te gaan.
 • Goede hygiëne, het is belangrijk dat je huid niet onnodig veel vuil op zich krijgt. Daarom moet je altijd schone handdoeken gebruiken en gewassen kleding dragen.
 • Benzol peroxide 3-5-10%. Deze zalf kan zeer snel de pukkels op je rug laten verdwijnen. Afhankelijk van de ernst kun je een zwaardere dosis gebruiken. Zelf gebruik ik af en toe bij uitbraken 3% en dit werkt zeer goed. Je hoeft het maar een paar keer aan te brengen.
  Je kunt de zalf krijgen bij een apotheek en zonder recept. Wel zijn er bijwerkingen zoals een erg droge huid (bij hogere doseringen).

Voorkomen

Het spreekwoord voorkomen is beter dan genezen gaat zeker op bij acne. Om pukkels op je rug te voorkomen is het belangrijk dat de dode huidcellen op je rug regelmatig verwijderd worden. Dit kun je doen door een scrub op je rug te gebruiken. Of met een speciale borstel de huid van je rug schoon te maken!

Natuurlijke oplossing

Heb je alles al geprobeerd om van je acne klachten af te komen en lijkt niets te werken? Dan kan dit komen omdat het in jouw geval gaat om een groter intern probleem waarbij een ophoping van gifstoffen de oorzaak is van het ontstaan van acne. Dit soort acne is met traditionele medicijnen niet te stoppen.

De beste manier is om te starten met natuurlijke behandelingen om je huid te zuiveren.

Als je gemotiveerd bent, neem dan een kijkje op de catalogus pagina waar ik je stap voor stap ga uitleggen hoe je van acne en ook pukkels op je rug af kunt komen. Veel mensen zijn je al voorgegaan met goede resultaten!

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

37 Reacties

 1. Jurgen 26 juni 2012 om 20:23- Antwoorden

  Bedankt voor de handige tips.

 2. lisa 13 januari 2014 om 14:47- Antwoorden

  Dankjewel voor het artikel. Het is btw tea tree, niet tee trea.. (thee boom)
  Ik ben sinds een tijdje gaan sporten en opeens heb ik op mijn rug puistjes... nu snap ik waar het vandaan komt 🙂

 3. Selinay 16 januari 2014 om 20:21- Antwoorden

  Heb Puistjes Op Rug Ben Pas 11

  • Robert Jan Hendriks 17 januari 2014 om 08:24- Antwoorden

   Er kunnen meerdere oorzaken zijn van puistjes op de rug. Ik krijg zelf vrij snel plekken op de rug door zweten, goed douchen naar het sporten helpt enorm. Verder kunnen er ook hormonale invloeden zijn waardoor puistjes worden veroorzaakt. Wat bij jou de exacte oorzaak is kan ik niet zeggen, normaal gesproken gaat het wel weer over, heb je het al lang?

   Groetjes,

   Jack

 4. Lennart 2 februari 2014 om 19:35- Antwoorden

  Benzol Peroxide is heel slecht voor je!

  Het zorgt er wel voor dat de puistjes weg gaan, maar zorgt er tegelijk voor dat het 10x zo snel terug komt.

  • Robert Jan Hendriks 3 februari 2014 om 08:02- Antwoorden

   Met name bij een hogere dosering. Ik ben er persoonlijk ook geen fan van en heb een tijd gebruikt. Het probleem van de meeste medicamenten is dat je het constant moet gebruiken en bij het stoppen de klachten terugkomen. Een gezond voedingspatroon en natuurlijke remedies is inderdaad een betere oplossing.

 5. Sanne 25 september 2014 om 23:21- Antwoorden

  Ik heb nu ongeveer 3 jaar last van puisten op mijn rug, ik denk dat mijn probleem het overtollig zweten is. Als ik fiets heb ik snel last van zweet op mijn rug, waardoor er puisten ontstaan. Vooral 's winters heb ik daar last van, als de dikke winterjassen weer aan moeten. Wat kan ik hieraan doen? Elke keer douchen nadat ik gefietst heb lijkt me namelijk ook geen goede oplossing!

  • Robert Jan Hendriks 27 september 2014 om 12:15- Antwoorden

   Hallo Sanne,

   In jouw geval lijkt het me verstandig dat je je gaat oriënteren op ademende kleding. Probeer bijvoorbeeld eens een hemd of T-shirt die op een efficiënte manier je zweet op kan nemen en/of af kan voeren. Op die manier blijft je rug droog, en heb je minder last van puisten op je rug.

   Groet,
   Jack

 6. nicoline 13 oktober 2014 om 20:18- Antwoorden

  Mijn pukkeltjes zijn gerstekorrels direct onder de huid, m´n dokter zegt een voedselallergie.
  Op m´n handen knieèn daar vooral en ook op m´n benen oppervlakkig dan ontvel ik soms hele plekken om ze eruit te halen.
  Ze jeuken irriteren en ik maak na het eruit halen met nagels de plekken schoon met jodium.
  Voorall als ik weer een kilo kwijt ben dan krijg ik ze weer alsof m`n lijf opruiming houdt.
  Nicoline

 7. Mariel 27 december 2014 om 21:15- Antwoorden

  Beste Jack,

  Ik heb last van acne op rug ,in me gezicht ,en op de borst.Benzol Peroxide helpt me niet verergerd juist.
  Kan je me misschien hiermee helpen.

  • Robert Jan Hendriks 27 januari 2015 om 13:51- Antwoorden

   Dag,

   Informatie en vragen over medicatie kan je het beste stellen aan je huisarts.
   Zal ik je wat tips sturen over acne?

   Gr

   jack

 8. gina 2 januari 2015 om 23:28- Antwoorden

  Hallo,

  Ik heb ook last van acne op mij borst kan ik deze zelfde tips daar ook gebruiken?

  • Robert Jan Hendriks 3 januari 2015 om 16:40- Antwoorden

   Hallo Gina,

   Je kunt de tips uit het artikel natuurlijk ook prima toepassen bij puistjes op je borst.

   Veel succes,
   Jack

 9. rodney 18 januari 2015 om 02:08- Antwoorden

  ik heb al een jaar of 2 puistjes op mijn rug en ik zit nu in de pubertijd. ik sport en fiets veel en ik zweer daarom ook veel, maar ik schaam me dood met gezamenlijk omkleden op school bij gym. gaan deze puistjes ok nog weg na de pubertijd of heb ik perse medicatie er voor nodig??

  • Robert Jan Hendriks 27 januari 2015 om 17:34- Antwoorden

   Waarschijnlijk komt dat vooral door het zweten. Het is niet aan te raden om met antibiotica te beginnen alleen daarvoor. Probeer wat speciale shirts uit die beter luchten. En direct na het sporten douchen kan een groot verschil maken!

   Succes!

 10. zoow 8 februari 2015 om 22:24- Antwoorden

  Heey,

  Ik zit in de puberteit en heb sinds 2 jaar ook last van puistjes op mijn rug. Ik snap nu hoe het komt want ik dans 10 uur in de week op school maar na dans kan ik niet douchen. Kan ik nog iets anders gebruiken want douchen na het sporten zal echt niet gaan.

  Groetjes zooww

  • Robert Jan Hendriks 9 februari 2015 om 17:45- Antwoorden

   Beste zooww,

   Zo'n nat plakkend shirt van het zweet maakt de puistjes op je rug erger. Dus ik zou goed luchtende sportkleding dragen en je na het sporten in ieder geval goed afdrogen en een ander shirt aantrekken.

   Succes,
   Jack

 11. henk 3 maart 2015 om 17:43- Antwoorden

  Hallo,
  Ik moet een eind fietsen naar school elke ochtend en zweet dan op rug, maar ik kan natuurlijk niet douchen op school en na gym ook niet. Luchtdoorlatende shirts werken niet. We kunnen het thuis ook niet betalen om meer dan 1 keer per dag te douchen. Tips? Henk

  • jp 17 maart 2015 om 10:15- Antwoorden

   Gegroet,

   Ik fiets ook iedere dag een eindje. Ik neem meestal gewoon een reserve T-shirt mee, als ik op mijn werk aankom switch ik gewoon van T-shirt. Ik heb niet echt veel last van uitslag op mijn rug, maar zweten doe ik wel fel.

 12. henk 3 maart 2015 om 17:45- Antwoorden

  Nogmaals henk, heb je ook tips voor kleine rode pukkeltjes op de bovenarmen?

  • Fab 4 juli 2017 om 13:19- Antwoorden

   Dat is meestal een teken van allergie van varkensvlees. Door dat vlees wil je lichaam veel talg aanmaken ook met melkvetten.

 13. lis 16 juni 2015 om 21:24- Antwoorden

  ik heb het op mijn rug heel erg en doe litteken zalf op mijn rug is dat ook goed

 14. Feyza 18 april 2016 om 20:55- Antwoorden

  Beste,

  Dank je wel voor je goede tips. Ik zou ook willen weten wat je kan doen tegen puisten op je gezicht. Ik ben namelijk 18 jaar oud. Ik gebruik geen make-up maar heb veel puisten. Ik ben al naar verschillende dokters geweest en niets heeft me geholpen. Alle tips zijn van harte welkom.

  m.v.g.

 15. Eva 19 april 2016 om 16:15- Antwoorden

  Ik ben 12 en heb eigenlijk overal puisten behalve mijn armen en benen, ik krijg een erg zwaar medicijn alleen ik ben bang dat ik daar niet tegen kan ofso. Ik dacht zelf dat de oorzaak was doordat ik een nieuwe conditioner voor mijn haren had gebruikt alleen ik denk nu dat het komt doordat ik altijd zweet met het fietsen naar school. Douchen gaat bij mij niet want dan gaat alles open en dan doet het zo'n pijn dat ik de volgende dag niet naar school ga, ik ga dus in bad.

  Groetjes
  Eva

 16. Bente 23 juni 2016 om 15:34- Antwoorden

  Hey Jack,

  Sinds een dit naar ben ik op hoger niveau gaan hockeyen en kick boxen. Ik sport nu meer dan 15 uur per week (zonder gym met gym dus langer dan 18 uur) en merk dat ik sinds dat ik puistjes op me rug heb gekregen. (Ik ben 13) en zweet heeft veel sinds dien. Maar ik kan niet altijd gelijk gaan
  Douchen na sporten want als
  Ik klaar ben is het meestal al laat en ga ik slapen. En ze hebben ook geen De tuinen ofzo bij mij in de buurt. We je misschien nog een ander goed middel dat ik kan gebruiken? Gr bente

  • Team OptimaleGezondheid 28 juni 2016 om 09:02- Antwoorden

   Hoewel het al laat is als je thuiskomt, is het toch belangrijk om te gaan douchen. Kost je misschien 5 minuutjes, maar daar ga je veel plezier van hebben!

 17. Judith 28 juni 2016 om 09:28- Antwoorden

  Hallo, ik ben veertien jaar en heb sinds een half jaar last van puistjes op mijn rug. Het is vooral (heel raar)in het midden van mij rug tussen mijn schouderbladen. Ik voel me heel erg onzeker en durf niet meer de zwemmen in bikini ofzo. Wat moet ik doen?
  Mvg judith

 18. kevin 22 augustus 2016 om 01:42- Antwoorden

  Hallo ik ben 14 jaar en heb al 2jaar lang puistjes op me rug en zalf helpt niet,en ik krijg er littekens van tips? groetjes Kevin

  • Team OptimaleGezondheid 25 augustus 2016 om 14:52- Antwoorden

   Dat is heel vervelend, Kevin.

   Alle kennis die ik heb over jeugdpuistjes kun je vinden op mijn speciale blog over acne en jeugdpuistjes:
   https://www.optimalegezondheid.com/acne/

   Wellicht vind je daar wat je zoekt.

   Heel veel succes!

 19. Wendy 29 maart 2018 om 13:40- Antwoorden

  Hi, ik heb af en toe last van puistjes en het gekke is dat ik al 35 ben. Ze zitten gelukkig niet op mijn rug en zweten doe ik eigenlijk amper. Ik denk dat het aan mijn voeding zou kunnen liggen, maar ik weet niet door welk specifiek product dit veroorzaakt wordt... Verder heb ik namelijk ook niet echt last van stress, iemand tips?

  • Wendy 29 maart 2018 om 13:44- Antwoorden

   Ik zie dat ik iets verkeerd heb getypt. Wat ik wilde zeggen was, dat de puisten gelukkig niet op mijn gezicht zitten, maar wel op mijn rug.

   • Team OptimaleGezondheid 29 maart 2018 om 19:43- Antwoorden

    Om te onderzoeken of het door je eten komt, kun je bepaalde voedingsgroepen gedurende twee weken achterwege laten, en dan kijken wat er gebeurt. Als de puistjes minder worden bij een bepaalde groep, dan kun je verschillende voedingsmiddelen uit die groep proberen. Is even een klus, maar is bijna de enige manier om hier achter te komen.
    Ander idee: Heb je al eens een allergoloog geprobeerd?

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
0 Shares
Tweet
Pin
Share