Voedingsadvies

Laatste Update: 23 februari 2015

Rood en wit vlees: wat is nou gezond?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Rood en wit vlees: Hoe zit dat nou

vlees en gezondheidEr zijn altijd misverstanden over de waarde van vlees voor je lichaam. Heb je nu beslist vlees nodig? En hoe zit dat dan met rood vlees? Er gaan veel verhalen de ronde over de mogelijke schade die rood vlees aan je lichaam toe kan brengen.

In dit artikel wil ik je de voor- en nadelen aangeven, zodat je zelf een overwogen keuze kunt maken tussen wit vlees en rood vlees, of helemaal geen vlees. Dat is uiteraard aan jou.

Hieronder de inhoud van het artikel
1: Het verschil tussen rood en wit vlees
2: Is rood vlees schadelijk?
3: Verzadigd vet
4: Heemijzer
5: Bereiding
6: Bewerkte vleeswaren
7: Is wit vlees dan gezonder?
8: Tot slot + video

Het verschil tussen rood en wit vlees

Het Nederlandse woord ‘vlees’ is komt uiteindelijk uit de Latijnse taal. De basis van dit woord is het Latijnse woord ‘Vivenda’, wat zoiets betekent als ‘Wat dient om te leven’. In vroeger tijden klopte dit natuurlijk wel, want het was de gewoonte dat je iedere dag (rood) vlees at.

Maar tegenwoordig worden er steeds meer vraagtekens gezet bij het feit of je inderdaad iedere dag vlees nodig hebt om goed te kunnen functioneren.

Okee, dat lijkt me niet heel erg moeilijk, maar toch worden hier veel vergissingen mee gemaakt. Natuurlijk is het grote verschil dat de ene een rode kleur heeft, en de andere een witte kleur heeft. Maar veel mensen zijn er van overtuigd dat rood vlees alleen maar dat vlees is wat niet doorbakken is, dus nog rood is van binnen.

Dit is deels waar, maar als datzelfde lapje vlees helemaal doorbakken is, heet het nog steeds rood vlees. Sterker nog: rood vlees is niet alleen maar dat lapje vlees van de koe. Als we een definitie van rood vlees moeten geven, dan zou de volgende prima zijn:

Rood vlees komt van zoogdieren, en het betreft het spiervlees.

Dus rood vlees komt niet alleen van de koe, maar ook van het schaap, de geit, haas, hert, lam en andere zoogdieren. Ook de meeste bewerkte vleeswaren worden gemaakt van rood vlees.

Het witte vlees is dan gemakkelijker te definiëren. Dit is het spiervlees van pluimvee en gevogelte zoals kippen, ganzen, kalkoen etc (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlees)

Is rood vlees schadelijk?

Er wordt vaak gezegd dat rood vlees heel erg schadelijk is voor je gezondheid. Waarom dit zo zou zijn is vaak niet bekend, maar iedereen zegt het, dus zal het wel waar zijn. Ik heb dit helemaal voor je uitgezocht, en het blijkt dat dit inderdaad waar is, tenminste als je heel veel rood vlees eet. Laat ik deze even voor je op een rijtje zetten:

Verzadigd vet

Het is een bekend feit dat verzadigd vet je cholesterol verhoogt (LDL + HDL).Verzadigde vetten kun je eigenlijk nooit vermijden, maar het is belangrijk om de onverzadigde vetten, de goede vetten, de overhand te laten nemen, en verzadigde vetten in de juiste balans ten opzichte van onverzadigde te nemen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal geen verzadigde vetten mag eten. Je lichaam heeft ook deze ‘slechte’ vetten nodig.

Dit soort vet heeft alleen een slechte invloed op je lichaam als je er te veel van eet. Helaas nemen verzadigde vetten meer en meer de overhand in het dagelijkse voedingspatroon, waardoor aandoeningen zoals obesitas, hart- en vaatziektes en diabetes steeds vaker aan de orde van de dag zijn. Er zijn ook magere varianten van rood vlees. Denk hierbij maar eens aan magere runderlapjes en rosbief. Deze bevatten minder verzadigd vet, en zijn daardoor minder slecht voor je gezondheid.

Heemijzer

Rood vlees bevat relatief grote hoeveelheden zogenaamd heemijzer. Deze stof die rijk aan ijzer is kan schade berokkenen aan de wand van de dikke darm. Daarnaast bevordert het heemijzer de productie van de zogenaamde nitrosamines, stoffen die het DNA in de cellen kunnen beschadigen. Al deze acties opgeteld, kan dit heemijzer dus direct en indirect het risico op kanker fors verhogen.

Bereiding

Ook tijdens de bereiding kan er het  nodige misgaan, hoewel dit natuurlijk niet beperkt is tot alléén maar rood vlees. Rood vlees wat té lang gebakken is wordt erg donker, en soms tegen het verbranden aan. En juist op dat moment worden er in het verhittingsproces bepaalde stofjes gevormd die door je lichaam omgezet worden in stoffen die mogelijk kanker kunnen veroorzaken.

Rood vlees klaarmaken op een lagere temperatuur is dus altijd een betere keus. Stomen of koken is hiervoor een prima alternatief. Na het garen kun je het rode vlees altijd nog even op lage temperatuur bakken, maar natuurlijk niet té donker!

Bewerkte vleeswaren

Veel bewerkte vleeswaren, onder andere het vlees wat je op je brood doet, worden gemaakt van rood vlees. Dus hiervoor gelden ook de nadelen van heemijzer en verzadigd vet. Maar bewerkt vlees is eigenlijk nog een graadje erger. In deze producten is vaak veel zout en nitriet verwerkt. Beide stoffen die je niet in grote hoeveelheden in je lichaam wilt hebben.

In sommige vleeswaren zit zelfs suiker verwerkt, en dan spreek ik nog niet eens over alle andere e-toevoegingen. Lees maar eens aandachtig het etiket op de verpakking. Ik denk dat je gaat schrikken!

Het bovenstaande wil natuurlijk niet zeggen dat je nu maar moet stoppen om rood vlees te eten. Integendeel, want rood vlees is ook een belangrijke bron van vitamine B12, zink, ijzer en eiwitten. Het voedingscentrum geeft een advies om maximaal 500 gram rood vlees te eten. En wil je toch geen rood vlees meer eten? Dan kun je de eerder genoemde voedingsstoffen ook uit andere producten halen. Denk hierbij maar eens aan fruit, groente, eieren, peulvruchten, zaden, noten en vis. Je bent dus in geen geval afhankelijk van rood vlees.

Is wit vlees dan gezonder?

Of wit vlees dan veel minder ongezond is voor je lichaam dan rood vlees, hangt af van de soort en van de eventuele bewerkingen. Als je kiest voor kalfsvlees, konijn of gevogelte, dan heb je een goede keuze gedaan. Deze soorten vlees bevatten veel minder verzadigde vetten dan rood vlees.

Ook zit er nagenoeg geen heemijzer in wit vlees. Heemijzer is namelijk de stof die onder andere de kleur van het vlees bepaalt: Rood vlees betekent veel heemijzer, wit vlees betekent weinig tot geen heemijzer.

Een ander verhaal is die over de vleeswaren, de bewerkte producten op basis van varkensvlees. Ook hiervoor geldt dat hier té veel zout in zit, dat er nitrieten gebruikt worden bij de bereiding, en in sommige gevallen is er zelfs suiker toegevoegd. Stuk voor stuk stoffen die aanleiding kunnen geven tot problemen met overgewicht, je hart en je darmen.

Tot slot + video

Uit al het voorgaande zou je kunnen concluderen dat rood vlees helemaal niet goed is voor je gezondheid. Op veel punten heb je daar ook gelijk in. Ik heb zelf het eten van rood vlees al een hele lange tijd geleden fors beperkt. Zo nu en dan eet ik wel eens een stukje, met name als ik aanschuif bij vrienden of familie.

Maar ik kan best leven zonder (rood) vlees, met name omdat ik alternatieven heb gevonden voor de voedingsstoffen die je mist als je geen rood vlees eet, maar die zijn ruim voorhanden.[/vc_column_text][vc_toggle title="Waardevolle Onderzoeken:" open="false"]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24148709

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24284436

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15927927

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20374748[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin
Share2