• Rood en wit vlees Hoe zit dat nou

Rood en wit vlees: wat is nou gezond?

2015-02-23T12:36:37+01:00februari 23rd, 2015|Voedingsadvies|0 Reacties

Laatste update: door

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Rood en wit vlees: Hoe zit dat nou

vlees en gezondheidEr zijn altijd misverstanden over de waarde van vlees voor je lichaam. Heb je nu beslist vlees nodig? En hoe zit dat dan met rood vlees? Er gaan veel verhalen de ronde over de mogelijke schade die rood vlees aan je lichaam toe kan brengen.

In dit artikel wil ik je de voor- en nadelen aangeven, zodat je zelf een overwogen keuze kunt maken tussen wit vlees en rood vlees, of helemaal geen vlees. Dat is uiteraard aan jou.

Hieronder de inhoud van het artikel
1: Het verschil tussen rood en wit vlees
2: Is rood vlees schadelijk?
3: Verzadigd vet
4: Heemijzer
5: Bereiding
6: Bewerkte vleeswaren
7: Is wit vlees dan gezonder?
8: Tot slot + video

Het verschil tussen rood en wit vlees

Het Nederlandse woord ‘vlees’ is komt uiteindelijk uit de Latijnse taal. De basis van dit woord is het Latijnse woord ‘Vivenda’, wat zoiets betekent als ‘Wat dient om te leven’. In vroeger tijden klopte dit natuurlijk wel, want het was de gewoonte dat je iedere dag (rood) vlees at.

Maar tegenwoordig worden er steeds meer vraagtekens gezet bij het feit of je inderdaad iedere dag vlees nodig hebt om goed te kunnen functioneren.

Okee, dat lijkt me niet heel erg moeilijk, maar toch worden hier veel vergissingen mee gemaakt. Natuurlijk is het grote verschil dat de ene een rode kleur heeft, en de andere een witte kleur heeft. Maar veel mensen zijn er van overtuigd dat rood vlees alleen maar dat vlees is wat niet doorbakken is, dus nog rood is van binnen.

Dit is deels waar, maar als datzelfde lapje vlees helemaal doorbakken is, heet het nog steeds rood vlees. Sterker nog: rood vlees is niet alleen maar dat lapje vlees van de koe. Als we een definitie van rood vlees moeten geven, dan zou de volgende prima zijn:

Rood vlees komt van zoogdieren, en het betreft het spiervlees.

Dus rood vlees komt niet alleen van de koe, maar ook van het schaap