Rode Vlekken

Laatste Update: 22 juni 2014

Rosacea Roodheid: Wat te doen om blozen te voorkomen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tips Om Rosacea Roodheid en Blozen Te Voorkomen

blozenNet zo als veel mensen, kun je last hebben van rosacea zonder het door te hebben. De symptomen kunnen onderling erg verschillen. Zo heeft de één alleen last van rode wangen. Terwijl iemand anders naast de rode vlekken ook nog acne gerelateerde symptomen heeft. Nu zijn de oorzaken nog steeds niet duidelijk in kaart gebracht.

Eén ding is wel duidelijk: Rosacea komt het vaakst voor in de
leeftijdsgroep 30 tot 50 jaar en vrouwen hebben er meestal vaker last van dan mannen.

Naast het standaard advies zoals stoppen met roken, meer groente eten, meer omega 3 en de bekende prikkels vermijden is het belangrijk om overmatig veel histamine te vermijden, zonlicht, make-up en oppassen met maagzuurremmers.

In dit artikel wil ik het vooral gaan hebben over niet bekende rosacea prikkels.

Introductie

Nu heb ik zelf rosacea en voor een lange tijd dacht ik dat het om acne ging. Deze mis-diagnose komt erg vaak voor. Indien je het niet zeker weet of je rosacea hebt, lees dan even het volgende artikel door. Het belangrijkste om te weten is dat rosacea weliswaar chronisch en niet te genezen is. Echter, je kunt VEEL doen om de symptomen onder controle te houden. Daarnaast heb je hiervoor geen antibioticakuren of zalven voor nodig.

De eerste stap om rosacea onder controle te houden en het blozen tot een minimum te krijgen is door de volgende tips op te volgen:

Tip 1: Vermijd overmatig veel zonlicht

Wanneer je voor een lange tijd in de zon zit zal dat bijna onherroepelijk zorgen voor een rosacea uitbraak. De hitte en het zweten is zeker niet handig als je rosacea hebt. Daarnaast moet je altijd een zonnebrandcrème aanbrengen voordat je naar buiten gaat. Ik heb zelf een zonnebrandcrème met een SPF van tenminste 20. Zorg er wel voor dat de zonnebrandcrème specifiek voor rosacea of gevoelige huid ontwikkeld is (rosaceacare.com heeft goede producten).

Tip 2: Het juiste voedingspatroon

Over de rol van voeding en rosacea heb ik al veel geschreven op de blog. Aangezien ik zelf rosacea heb weet ik hoe belangrijk je voedingspatroon is. Als je rosacea hebt zul je toch aan een aantal basisregels houden. Dat betekent niet dat je nooit meer wat zoetigheden of een vette hap mag eten. Echter, de basis moet zo goed mogelijk zijn. Het beste wat je kunt doen is om geraffineerde suiker, alcohol en overmatig veel cafeïne vermijden.

Daarnaast de inname vezels verhogen, meer groente eten, fruit met relatief weinig fructose, geen rood vlees en met mate graanproducten eten. Qua supplementen neem ik momenteel alleen omega 3 visolie, multivitaminen en af en toe lysine bij een uitbraak.

Het vermijden van pittig eten en veel water drinken is vooral van belang om rosacea blozen te voorkomen.

Een goede richtlijn is de glycemische index, zodoende hou je je bloedglucosespiegel in balans!

Tip 3: Oppassen met maagzuurremmers

In Nederland hebben veel mensen last van brandend maagzuur. Dit kan door een verscheidenheid van factoren komen zoals stress, voedingspatroon en medicatie. Uiteraard is het van groot belang om niet rond te lopen met zuurbranden vanwege het vergrote risico op beschadigingen aan de slokdarm.

Echter, onderzoek (1) toont aan dat mensen met rosacea minder maagzuur hebben dan normaal. Dit heeft als gevolg dat het voor bacteriën eenvoudiger is om door te dringen in je lichaam (zoals de helicobater pylori bacterie), maar ook voedselintoleranties komen regelmatig voor. Vandaar dat het beter is om geen maagzuurremmers te nemen.

Een goede tip is om meerdere keren per dag kleine maaltijden te nuttigen. Hierdoor heb je minder maagzuur nodig en is de belasting op je spijsverteringsysteem aanzienlijk lager.

Rosacea Thuis Remedies

Naast de permanente roodheid en huidbeschadigingen zoals couperose gepaard met rosacea. Is er toch veel wat je kunt doen om je huid zo gezond mogelijk te houden.

Milde cleanser speciaal voor rosacea

De eerste tip is om altijd gebruik te maken van een erg milde cleanser. Een rosacea huid is overgevoelig en je kunt niet zomaar een cleaner gebruiken. De beste cleansers zijn alleen gemaakt van alleen natuurlijke ingrediënten en droogt je huid niet uit.

Ik heb zelf goede ervaring met de cleanser van demodexsolutions dat ook direct overmatig demodexmijt tegengaat.

Bijna geen make-up gebruiken

Je huid is erg gevoelig en wanneer je last hebt van rosacea wil je daar het liefste een grote laag make-up op doen. Zodoende kun je de symptomen wel enigszins maskeren, echter, make-up maakt in veel gevallen de klachten alleen maar erger. In plaatst van make-up moet je het tegenovergestelde doen! Probeer geen make-up meer te gebruiken en indien je het toch gebruikt, alleen heel licht aanbrengen. Een goede tip is om de Tinto zonnebrand zalf van rosaceacare te gebruiken. Deze is wat donker en kun je de rode vlekken mee maskeren.

Zwavel

Heb je weleens gehoord van zwavel tegen rosacea? Dit lijkt een rare optie maar als je de forums bij langs gaat zul je versteld staan hoeveel mensen minder klachten hebben. Zwavel gaat bacteriën, demodex mijt en schimmels tegen. Met name demodexmijt en bacteriën kunnen grotendeels verantwoordelijk zijn voor de klachten.

Vandaar dat een antibioticakuur zoals minocylcine vaak effectief is tegen rosacea. Deze antibiotica doodt de bacteriën op de huid die voor ontstekingen zorgen. Het probleem hierbij zijn de bijwerkingen zoals spierkrampen, droge mond, droge huid en een risico op resistentie.

Daarnaast helpt zwavel ook om de dode huidcellen te verwijderen. Teveel schilfers en dode huidcellen is wat de jeuk veroorzaakt bij rosacea. In een onderzoek (3) is naar voren gekomen dat met name de rode vlekken en algehele roodheid wat is afgenomen. In het onderzoek is een zalf gebruikt met 5% zwavel en 10% sulfacetamide. Het is niet duidelijk om zo elke zalf op basis van zwavel gaat werken.  Hierbij weet je ook niet welke andere ingrediënten gebruikt zijn in de zalf wat weer rosacea erger kan maken.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat het je huid zal uitdrogen en niet iedereen zwavel goed kan verdragen. Ik gebruik zelf zz creme en gaat ook demodex tegen.

Extra tips

  • Verhoog je inname omega 3 vetten en zorg voor de juiste balans omega 3 en omega 6. Veel mensen hebben een voedingspatroon met veel meer omega 6 dan 3. Deze onverzadigde vetzuren helpen tegen ontstekingen op de huid. Eet een aantal keer per week vette vis of neem een kwalitatieve visolie supplement.
  • Oppassen met histamine. Ik heb al een artikel over deze substantie gewijd. Veel van de allergieën komen door histamine. Daarnaast bevatten veel van de voedingsmiddelen die we dagelijks eten histamine zoals yoghurt. Spinazie, wijn etc. Daarnaast zorgt histamine ervoor dat je aderen vergroten wat tot blozen kan leiden. De eerste stap is om voedingsmiddelen rijk aan histamine te vermijden (wijn, tomaten, rundvlees, varkensvlees). Optioneel kun je ook een histamine blokker nemen.
  • Goede huidverzorging. Probeer eens de productlijn van rosaceacare in combinatie met demodexsolutions.com.
  • Wees positief en laat rosacea niet je gemoedsrust aantasten. Ik weet dat het verschrikkelijk kan zijn wanneer je geplaagd wordt door rode vlekken en algehele roodheid. Echter, stress betekent eerder last van rosacea uitbraken.

Nog 1 ding

Bij rosacea en voeding is het eerder wat je NIET eet dan wat je allemaal gaat toevoegen. Voedingsmiddelen rijk aan geraffineerde suiker, verzadigde vetten en histamine maken de klachten zoveel erger. De combinatie tussen een gezond voedingspatroon en de juiste huidverzorging kan zeker het verschil maken!

Als je zelf nog goede aanvullende tips hebt, of ervaring met zwavel en je huid. Laat het mij dan zeker even weten door hieronder een reactie achter te laten. [/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10695558

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9646125

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16047874[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share