Candida Dieet, Schimmelinfectie

Laatste Update: 23 november 2020

Schimmelinfectie, wat wel/niet te eten?!

Schimmelinfecties kunnen van de ene op de andere dag geprikkeld worden door een aantal voedingsmiddelen. Ben jij vatbaar voor candida schimmelinfecties? Dan is het wellicht handig om te weten welke voedingsmiddelen een negatieve effect hebben op de candida schimmel. Hieronder heb ik een tabel staan die je precies laat zien wat wel en wat niet goed is voor je m.b.t. de ontwikkeling van schimmelinfecties.

Voedingschema candida schimmelinfectie
Voedingschema candida schimmelinfectie

Pas op!

Wanneer het voedingspatroon wordt aangepast, zal je niet van de ene op de andere dag verschil merken. Je lichaam zal moeten wennen aan het feit dat er andere voedingsmiddelen worden genomen. Het doel hiervan is om de candida schimmel te stoppen door het geen "voeding" meer te geven(1).

De candida schimmel eet namelijk graag met ons mee als we lekker aan het snaaien zijn. De lekkere trek kan zelfs veroorzaakt worden door de candida! Zoals je ziet zijn zoete producten, zoals suiker en frisdrank, voedingsmiddelen die je juist niet moet eten als je last hebt van een candida schimmelinfectie.

Ook vet eten, zoals salami en rookworst, is vet dat de candida schimmel ook lekker vindt. Daarom moet je eigenlijk een periode leven als een monnik om van de infectie af te komen.

Wanneer de candida schimmel terug wordt gedrongen zal dit een aantal symptomen met zich meebrengen. Dit noemt men ook wel Candida die off symptomen. Deze symptomen kunnen ervoor zorgen dat je je tijdelijk juist extra ziek voelt, terwijl dit eigenlijk een teken is dat de candida aan het wegtrekken is. Als je het niet vertrouwd kun je altijd contact met je arts opnemen.

Wat moet ik hiermee?

Ik kan je wel een heel overzicht geven wat wel een wat niet kan, echter is het alsnog lastig om hier een fatsoenlijke maaltijd van te maken toch? Het anti-candida dieet is meer dan alleen wat voedingsmiddelen laten staan. Dit speciale dieet bestaat uit meer dan recepten en is eigenlijk een soort van nieuwe levensstijl wat je zal moeten ontwikkelen.

Candida recepten?

Niet iedereen is een held in de keuken, ik al helemaal niet. Dus ik begrijp als geen ander als het wat lastig is om recepten bij elkaar te sprokkelen. Hieronder heb ik een aantal recepten voor je.

Candida snack

Rijstwafel belegd met avocado en appel

Een rijstwafel is een van de meest caloriearme voedingsmiddelen die je als een soort plak brood of beschuit kunt eten. Daardoor is het ook minder voeding voor de candida. De avocado kun je er mooi op smeren of in plakjes erop leggen. Om toch ook wat zoetigheid te krijgen kun je daarop weer een schijfje appel leggen! Dit is heerlijk als tussendoortje.

Groene appels zijn met name effectief tegen candida(2).

Extra Candida snacks

Candida recept

Gebakken kip met botersla, een handje noten, ui en mango-stukjes

Dit recept voor een salade met kip kun je zowel als diner of als lunch gebruiken. De kip is heel arm aan vet, maar wel vol met eiwitten en vitamine B12 die van belang zijn voor je hersenen. De botersla is een heerlijke groene sla vol met vezels die je darmen ondersteunen, onder andere om de candida te bestrijden. De ui heeft een ontstekingsremmende werking en werkt ook tegen candida(3) en de mango stukjes zorgen voor extra smaak en toch wat zoetheid voor de zoetekauwen onder ons.

Extra Candida recepten

Anti-candida levensstijl?

Uit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht in 2/3e van de gevallen ook last hebben van een candida infectie. Dit komt over het algemeen door het voedingspatroon, maar ook een zittende levensstijl kan de candida infectie verergeren. Door te veel vet in je lichaam verzwak je namelijk ook het immuunsysteem. Daarbij blijkt beweging ook belangrijk te zijn voor het goed functioneren van dat systeem.

Als je nu bang bent dat je een marathon moet lopen voor een gezonde levensstijl kan ik je geruststellen. Dagelijks minimaal 30 minuten licht bewegen, zoals met een wandeling of yoga, kan al genoeg zijn om een actievere levensstijl te hebben.

Ikzelf vindt het prettig om 3 x per week fanatiek te sporten en om op de andere dagen een mooie wandeling door het bos te maken.

Tot slot..

Een candida schimmelinfectie is erg vervelend om te hebben en het is lastig om ervan af te komen. De sleutel om van candida af te komen ligt in de eerste plaats bij het dieet. Met het schema in dit artikel is het duidelijk welke producten je in ieder geval niet moet nemen. Voeding waarin veel suiker, vet en/of snelle koolhydraten zitten is vaak voeding die ook de candida schimmel voedt. Het is zelfs zo erg dat de lekkere trek veroorzaakt kan worden door de candida.

Het is daardoor erg belangrijk om tijdens een schimmelinfectie niet toe te geven aan lekkere trek.

Helaas is het "afkicken" van de candida infectie erg lastig door zogenoemde die off symptomen. Als je je juist zieker voelt kan dit je het gevoel geven dat het aanpassen van het dieet niet helpt, terwijl dat juist wel het geval is. Als je het toch niet vertrouwt kun je altijd contact opnemen met je arts.

Het is dus erg belangrijk om het dieet aan te passen en als je een zittende levensstijl hebt is het ook van belang om meer te bewegen. Beweging is erg belangrijk voor het optimaal functioneren van je lichaam en daardoor krijgt de candida infectie al veel minder kans.

Elke dag minimaal 30 minuten bewegen, al is het maar een wandeling, is genoeg. Meer bewegen is wel beter.

Heb je zelf nog toevoegingen of een opmerking, laat dan hieronder een reactie achter. De schimmelinfectie blog zal wekelijks niet updates plaatsen, hou deze daarom ook goed in de gaten.

Bronnen:

 1. https://scindeks.ceon.rs/article.aspx?artid=0350-32081802023A&lang=en
 2. https://rsci.mosuljournals.com/article_159396.html
 3. http://www.sciencewebpublishing.net/ijbfs/archive/2019/December/abstract/Chinedu.htm

Bewaren

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste,

  Hoe zit het met chocolade o.b.v. 70% cacao? Ik eet namelijk al vrij gezond en en broodje hagelslag of pindakaas, of een choco reep met 70% cacoa zijn mijn enige zonde. Zijn er vormen van chocolade die ik wel mag eten tijdens het candida dieet?

  Dank. Gr. Lars

  1. Goedeavond Lars,

   Ik ben in contact met een persoon die "gezonde" chocolade bevat. Ook wat het bijvoorbeeld voor effecten heeft tijdens een candida dieet, ik zal de komende weken hierover meer o de blog plaatsen.

 2. Beste Jack,

  Fijn dit schema zo weergegeven. Erg handig!
  Er zijn alleen een aantal producten die ik mis, zoals: aardappelen, rijst en pasta. Of bijvoorbeeld vissoorten zoals zalm en tonijn.
  Ook een vraag over de melksoorten zoals Yakult en Soya Melk: daar zit toch ook een aardige hoeveelheid aan suikers in?
  Is er trouwens al een update bekend over de pure chocolade van 70%+?

  Bedankt voor uw reactie!

 3. Mooi schema, alleen ik mis het een en ander: welke groenten kun je wel of niet eten, hoe zit het met brood etc. Dat zou het compleet maken!

 4. beste Jan,

  tot mijn verbazing zie ik hierboven in het schema dat sojamelk en champignons toe zijn gevoegd aan 'melkproducten'. Naast dat ze onjuist zijn ingedeeld vraag ik me af of jij op de hoogte bent van het feit dat soja producten kankerverwekkend zijn. Behalve de gefermenteerde originele producten (tempeh en tofu).

  veel succes met je site!
  groetjes Judith

 5. Yakult bevat veel suiker, niet goed hij candida dieet?! beter probioticum te halen zonder zoetstof bv van vitotaal!

 6. Dag Jack,

  Ik heb de lijst van wat je wel/niet mag eten doorgenomen, maar hoe zit het met graanproducten en groenten?

  met groet,

  Reini

  1. Hallo Reini,

   In het begin is het beter om graanproducten zoveel mogelijk te vermijden, de uitzondering op de regel is zuurdesembrood, maar ook met mate. Groenten is geen enkel probleem omdat deze relatief weinig suiker bevatten en veel voedingsstoffen. Juist meer groente eten is essentieel!

   Succes!

  1. Hallo Erika,

   Aardappelen verhogen je bloedglucosespiegel vergelijkbaar met wit brood (kijk maar eens naar de glycemishe index van aardappelen). Daarom is het beter om aardappelen in eerste instantie te mijden. In het begin stadia is het aan te raden om koolhydraat rijke voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden, later kun je dit langzaam opbouwen. In het gratis eBook ga ik nog veel dieper in op hoe een candida dieet in elkaar steekt.

   Belangrijk is om geraffineerde suiker, koolhydraten zoveel mogelijk te mijden en te vervangen door groente, gezonde vetten etc.

   Succes!

 7. Dag jack,
  Ik heb een vraag, ik heb een schimmelinfectie opgelopen, bij (schaamstreek, eikel). Ik heb een crème gekregen van m'n arts, genaamd Daktarin. Ik gebruik het nu pas een 1 dag , en ik merk niet veel. Maar nu ik die crème heb kan ik dan gewoon producten zoals, bruin brood, pindakaas, thee met melk en suiker, en kaas eten? Of is het beter dat ik ze vermijd?

  Grtjes

  1. Hallo,

   De creme zal niet direct na 1 dag effect hebben. Je moet het even de tijd gunnen.
   Voor wat betreft eten is het belangrijk om suikers zoveel mogelijk te vermijden. Het feit dat je nu een creme gebruikt, is niet een vrijbrief om je dieet niet aan te hoeven passen.

   Succes,
   Jack

 8. Mijn vraag: Hoe zit het met vetten? Welke vetten wel en welke niet.
  Ik eet b.v. veel kokosolie in plaats van boter en ook om mee te bakken in plaats van zonnebloem of olijfolie.
  Mag dat wel of niet?

 9. Als kind jarenlang last gehad van exeem.
  Stak vorig jaar februari weer de kop op. Niets hielp voeding aangepast.
  Kwam in januari door ongelukje met mijn handen in contact met strooizout. Handen werden gladder minder vuurrood. Heb na deze ontdekking mijn handen nog 2 keer gewassen met stooizout en mijn handen gingen met sprongen vooruit. Deze toevallige ontdekking heeft mijn probleem opgelost. Heb nu nergens meer last. Handen zien er weer uit als voorheen.

 10. dank je wel ik eet ook zuurdesem brood en ik drink ook oreganothee en zwarte walnoot tinctuur 2 maal daags ikeet ook geitenkaas op brood ik heb alleen moeite om maaltijden te koken meestal ben ik te moe ikben hart patient longpatiënt ik heb hetsydroom van shogren
  ik gebriuk iedere dag nitrofurantoïne 1oo gram per dag ik moet mezelf cathariseren dus ik zit iederedagmet die roommel in mijn lichaam ik heb die schimmel gekregen van mijn astma medicijn dus ik weet het af en toe niet meer groeten Elly Markus

 11. hallo ik heb al meerdere jaren last van candida schimmel ik wil me nu eindelijk wagen aan het candida dieet heb er al veel over gelezen ik zit alleen nog met een vraag er wordt gezegd geen graan producten is havermout ook niet slecht als je candida heb

 12. Hallo Robert Jan,

  Maakt het verschil als ik lactose vrije melk drink? Kan dat wel of moet melk altijd gemeden worden ?

 13. ik eet zilvervliesrijst 3xperweek
  macaroni volkoren 2xkeer perdagwat is beter 3xper week of aardappelen gebakken of patat wat beter

  1. dag Frank, sommige mensen met kunnen nog steeds kleine hoeveelheden melk verdragen zonder symptomen te ervaren, terwijl anderen erg gevoelig zijn en overgaan op lactosevrije producten en deze met mate moeten consumeren. Wil je een schimmelinfectie helemaal uitsluiten dan is het veilig om helemaal geen melk te drinken. Je kunt er altijd voor kiezen om lactosevrije melk met mate te nuttigen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

119 Shares
Tweet
Pin119
Share