Schimmelinfectie

Laatste Update: 22 juli 2021

Schimmelinfecties winnen steeds meer terrein

Ik heb wel eens geroepen (letterlijk geschreven natuurlijk) dat de afgelopen jaren het percentage mensen met schimmelinfecties stijgt. Dit kan ik concluderen omdat er steeds meer mensen op zoek zijn naar informatie en omdat de huidige maatschappij waarin we leven meer prikkels bevatten die een schimmelinfectie kan veroorzaken.

Daarbij zijn schimmelinfecties soms best gevaarlijk(1). Het kan dus handig zijn om er iets tegen te kunnen doen.

Ik las vorige week 2 artikelen die laten zien dat er inderdaad meer mensen met schimmelinfectie rondlopen. Ik kan misschien wel denken dat er meer zijn, maar het is beter om met feiten!

Omzet medicatie tegen schimmelinfectie stijgt

Vorige week gaf Gilead Sciences (het bedrijf dat verschillende medicijnen produceert) een aantal kwartaalcijfers vrij van de omzet dit jaar. De totale omzet is met ongeveer 9% gestegen ten opzichte van vorige jaar (2,12 miljard).

Dit bedrijf produceert meer dan alleen maar medicijnen tegen schimmelinfectie, dus laten we een inzoomen op de omzet cijfers van alleen de schimmelinfectie medicijnen. De omzet van medicatie tegen ernstige schimmels is met ongeveer 4 miljoen euro gestegen in het 3de kwartaal 2011 ten opzichte van 2010 (stijging van ongeveer 6%).

Je kan zeggen dat de prijs van de medicatie is gestegen en hierdoor de stijging van de omzet verklaren, maar het feit is dat ook het aantal stuks verkochte medicijnen is gestegen. Dit komt puur door het feit dat steeds meer mensen last krijgen van schimmelinfectie.

Lees meer: Schimmelinfectie medicijnen

Schimmelinfectie worden resistent

De meeste gebruikte middelen tegen schimmelinfectie blijken steeds minder goed te werken(2). Dit komt niet alleen door gebruik te maken van de middelen tegen schimmel in het ziekenhuid (azolen). Door gebruik te maken van alledaagse middelen (wasmiddel en verf) kom je in aanraking met azolen. Een te grote blootstelling aan azolen zorgt na enige tijd voor resistente van bepaalde schimmelsoorten.

Op dit moment is het percentage schimmels dat resistent is ongeveer 5% en ieder jaar zal dit percentage stijgen. Vooral is Nederland is dit percentage aanzienlijk (relatief gezien) groot. In andere landen in Europa is dit percentage een heel stuk minder. Naast Nederland heeft ook Denemarken "last" van resistente schimmel.

Conclusie
Het klopt dus inderdaad dat de kans op schimmelinfecties ieder jaar groter wordt. Daarnaast worden schimmel resistent tegen medicijnen (survival of the fittest) doordat de schimmel gaan evalueren. het is nog altijd beter om een dergelijk infectie te voorkomen dat te genezen.

Wereldwijd zijn er ook nog veel mensen die geen toegang hebben tot antisschimmel medicatie(3).

Probeer zoveel mogelijk de dagelijkse oorzaken te voorkomen door een aantal preventieve routines in te bouwen in je dagelijkse levensstijl. Klinkt erg simpel, maar dit is het ook:)

Lees meer: Schimmelinfectie blog

Mijn eigen mening

Eens in de zoveel tijd loop in mijn oude artikelen nog een door. Ik haal de spelfouten eruit en probeer ze zo goed mogelijk aan te vullen. Nadat ik dit artikel vlug heb doorgelopen bedacht ik me ineens een extra reden waarom steeds meer mensen lastkrijgen van infectie.

Wij mensen evolueren over de jaren. Wanneer je wel eens van de term de evolutietheorie hebt gehoord, weet je wel waar ik het over heb. Niet alleen wij mensen evalueren, ook schimmel en bacteriën evolueren.

Schimmelinfectie gaan zich aanpassen en zijn steeds beter bestendig tegen verschillende soorten medicijnen zoals antibiotica.  Hierdoor zijn infectie moelijker te bestrijden en zullen er meer mensen zijn die met een infectie rondlopen! Ook schimmels zijn op zoek naar manieren om te overleven!

Bronnen:

  1. https://stm.sciencemag.org/content/4/165/165rv13.short
  2. https://www.mdpi.com/2309-608X/5/3/67
  3. https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(17)30319-5/fulltext

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share