Nu zijn er verschillende behandel mogelijkheden tegen een schimmelinfectie. Enerzijds heb je een natuurlijke methode om met een anti-candida dieet en supplementen de infectie tegen te gaan. Anderzijds heb je ook de traditionele manier van behandelen om met medicatie de schimmelinfectie te stoppen.
Nu ben ik in eerste instantie voorstander van een natuurlijke aanpak. Dit om terugkerende schimmelinfecties te voorkomen en een gezondere leefstijl ook direct op te bouwen.
Toch kan het nemen van medicijnen nuttig zijn als je een candida infectie hebt, helemaal als je last hebt van een candida overgroei. Maar net zo als met alles heeft elke vorm van behandeling zijn voor en nadelen.
Hieronder ga ik de meest voorgeschreven recept medicijnen bespreken:
Fluconazol
Wanneer je last krijgt van een schimmelinfectie bestaat de kans groot dat je fluconazol krijgt voorgeschreven(1). Dit medicijn wordt vooral bij een vaginale schimmelinfecties en schimmelinfectie in de mond (spruw) voorgeschreven. De werking is vrij heftig en de schimmelinfectie sterft vlot af. Het medicijn zorgt ervoor dat de gist niet langer kan groeien en vermeerderen in hoeveelheid.
Wel moet de kuur volledig gevolgd worden om alle schimmelinfecties in het lichaam te stoppen. Hierdoor kan het even duren voordat je helemaal verlost bent van de infectie. Net zo als met alle medicijnen kent fluconazol ook de nodige bijwerkingen, maar niet iedereen heeft hier last van en komt zelden voor:
Itraconazol
Een ander medicijn die je kunt krijgen tegen schimmelinfecties is itraconazol, het valt in dezelfde klasse als fluconazol en zorgt ervoor dat de gist zich niet langer kan verspreiden doordat de celmembraan van de gist wordt aangevallen. Vaak wordt het medicijn voorgeschreven bij de wat serieuzere schimmelinfecties en infecties op de huid. De bijwerkingen komen bij de meeste mensen niet voor, ongeveer 10% heeft last van de volgende bijwerkingen:
- Vermoeidheid
- Huiduitslag
- Diarree
- Overgeven
- Maagpijn
Ketoconazol
Het laatste medicijnen in de categorie anti schimmel is ketoconazol en wordt voorgeschreven bij schimmelinfecties op de huid (voetschimmel, zwemmerseczeem en bij seborroisch eczeem)(2). Het is beschikbaar als capsule, zalf en shampoo (bijvoorbeeld bij infecties op de hoofdhuid). Bijwerkingen komen niet vaak voor maar de meest voorkomende is een overgevoelige rode jeukende huid.
Voor meer informatie over schimmelinfectie medicijnen, kijk dan op apotheek.nl
Zoals je hebt kunnen lezen pakken deze 3 medicijnen je schimmelinfectie direct bij de kern aan. Maar als je niet een leefstijl hebt waarin candida niet de overhand kan krijgen, dan bestaat natuurlijk het risico dat een schimmelinfectie weer terugkomt.
Eigen verantwoordelijkheid
Tegenwoordig komen er steeds meer berichten naar buiten dat artsen niet altijd een goed beeld hebben van het medicijn gebruik van de patiënt. Ze weten vaak niet welke medicijnen de patiënt neemt en de database klopt niet met de werkelijkheid. Hierdoor kan het voorkomen dat er medicijnen worden voorgeschreven die de werking van andere medicijnen belemmeren, of er treden rare bijwerkingen op.
Wanneer jij last hebt van een schimmelinfectie en je wilt receptmedicijnen nemen, zorg ervoor dat je je arts goed informeert over je leefstijl, medicijn gebruik, allergieën etc.
Bron: npcf.nl
Naast medicijnen is het natuurlijk verstandig om alle schimmelinfectie vergrotende prikkels uit je leven te bannen, hieronder een lijst met bekende prikkels:
- Te veel suiker: ik heb een compleet e-book geschreven over suiker en de geheimen en gevaren. Kortom, teveel suiker is als brandstof voor de schimmel. Zelfs als je medicijnen neemt en de candida infectie gaat mooi weg. Door te veel suikers kan het goed voorkomen dat je na de kuur weer last begint te krijgen van een schimmelinfectie(3). Naast schimmelinfecties zijn er ook nog tal van andere klachten door te veel suiker consumptie!
- Drinken van bier: Om bier te brouwen is er een proces van gisting nodig. Als je last hebt van een schimmelinfectie is het extreem belangrijk om geen bier te drinken, want ander geef jij de schimmel direct brandstof om verder te groeien!
- Zwak immuunsysteem: Over dit fantastische systeem raak ik nooit uitgepraat. Je immuunsysteem heeft als doel om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt. Elke dag zorgen miljoenen immuunsysteem cellen ervoor dat je gezond blijft. Maar wanneer je een verzwakt immuunsysteem hebt (door bijvoorbeeld teveel stress, ongezonde leefstijl) is je systeem niet optimaal. Dan is het voor een schimmelinfectie veel eenvoudiger om door te breken. en de balans te verstoren. Ondersteun daarom altijd je immuunsysteem zo optimaal mogelijk!
- Antibiotica:Â Onderzoek (1) toont aan dat een antibioticakuur ervoor kan zorgen dat er een schimmelinfectie kan optreden. Indien je een antibiotica kuur ondergaat, overleg altijd goed met een arts om bijv. probiotica te nemen om zodoende de balans te herstellen.
Hieronder nog een aantal factoren:
- Heet en vochtig weer;
- Slecht geventileerde kleding;
- Dieet, slechte voeding en eetgewoonten vol met suikers en snelle koolhydraten;
- Door vrijen omdat het evenwicht verstoord kan raken;
- Menopauze;
- Sommige receptmedicijnen;
- Slechte persoonlijke hygiëne;
- Geparfumeerde sprays;
- Verwondingen;
- Allergische reacties.
Conclusie
Er zijn verschillende factoren waardoor een schimmelinfectie kan optreden. Om toekomstige infecties te voorkomen is het van groot belang je weerstand zoveel mogelijk te versterken. Indien je last hebt van een schimmelinfectie is het belangrijk om een afspraak te maken voor een correcte diagnose.
Eveneens ongezonde voedingsmiddelen zoveel mogelijk laten staan! Heb je zelf nog een aanvulling of opmerking? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.
Update:
Ik heb het artikel aangepast vanwege een foutieve beschrijving over de werking van antibiotica.Â
Bronnen:
Ik ben wel een fan van deze website. Zelf eet ik sinds kort weer verstandig en weet ook wat ik weg moet laten en daarnaast neem ik er de candiplex bij als schimmeldoder en de symbion forte voor mijn darmflora en dat gaat goed samen. Mijn opgezette buik is als sneeuw voor de zon verdwenen en de jeuk is al stukken minder.
Fijn dat je weer het "goede" pad opgaat!
Ik kan uw website en uw wankele theorie niet serieus nemen als u zegt dat antibiotica geweldige medicijnen zijn tegen virusinfecties.
Antibiotica hebben geen enkel effect op virussen.
U bent een kwakzalver. (deze website is doorgegeven aan de vereniging tegen kwakzalverij)
Hallo Ron,
Ik heb het (oude) artikel even bekeken en u heeft helemaal gelijk. Antibiotica is alleen effectief tegen een bacteriële infectie. Antibiotica is tegen ''leven'' en een virus wordt niet geclassificeerd als ''leven''. Ze hebben geen stofwisseling etc.
Bedankt voor de tip. Overigens, ik ben zeker geen kwakzalver, ik help mensen naar een gezondere leefstijl.
Groetjes,
Jack