• 10 gezondheidsvoordelen van spruitjes

10 gezondheidsvoordelen van spruitjes

2018-07-11T13:38:44+01:00juli 18th, 2018|Voedingsadvies|0 Reacties

Ook al zijn ze klein, koolachtig en in met name bij de jeugd niet erg geliefd, toch verdienen spruitjes een tweede (en eventueel derde) kans omdat ze verrassend genoeg boordevol zitten met vitale voedingsstoffen.

Terwijl velen van ons spruitjes misschien alleen als een zompige groente herinneren, moesten we ze als kind toch eten of werden ze tijdens de feestdagen als een knapperige, veelzijdige groente, heerlijk met kalkoenbacon, krokant gebakken in kokosolie of geroosterd met ghee of boter opgediend!

Spruitjes zijn goed omdat het veel belangrijke gezondheidsvoordelen biedt: het bevat veel antioxidanten, helpt kanker en hartkwalen te bestrijden, herstelt een gezonde spijsvertering, alkaliseert het lichaam en doet nog veel meer. Spruitjes hebben ook voor een groente een verrassend hoge hoeveelheid eiwit, die vergelijkbaar is met andere bladgroenten en leden uit de kruisbloemige groentefamilie.

Slechts één portie spruitjes van 200 gram zal aan jouw dagelijkse behoefte van vitamine C en vitamine K voldoen, terwijl je ook veel folaat, kalium, B-vitamines, mangaan en tal van andere voedingsstoffen zult binnenkrijgen.

Spruitjes maken deel uit van de familie van kruisbloemige groenten, een groep van krachtige gewassen, die vooral belangrijk zijn voor het bestrijden van kanker.

Alles over spruitjes

De koolfamilie, ook wel Brassica-groenten genoemd, omvat groenten zoals broccoli, bloemkool, kool en boerenkool, die allemaal een hoog niveau van ziektebestrijdende antioxidanten en andere voedingsstoffen leveren. Bovendien zorgen deze soorten groenten niet voor overtollige calorieën.

Vanwege hun hoge hoeveelheid nutriënten en hun weinige calorieen zal iedereen die hier verstand van heeft je vertellen dat kruisbloemige groenten, waaronder spruitjes, bovenaan je boodschappenlijstje zouden moeten staan.

Door jouw consumptie van groenten zoals spruitjes te verhogen, kun je je risico op zwaarlijvigheid, kanker, diabetes, hartaandoeningen en neurodegeneratieve aandoeningen helpen verminderen en jouw hele lichaam gezond maken!

Bovendien kunnen spruitjes je helpen om een ​​gezond gewicht te bereiken, je meer energie te geven, de spiergroei te bevorderen en jouw gezichtsvermogen en teint te verbeteren.

De geschiedenis van spruitjes

Spruitjes maken deel uit van de Brassica-familie, ook wel bekend als de kruisbloemige groenten. Spruitjes lijken op miniatuurkooltjes en zijn nauw verwant aan grote soorten kool en worden technisch gezien ook beschouwd als een vorm van kool.

Lang populair in Brussel, België - waar ze hun naam Brusselse spruitjes aan danken - gelooft men, hoewel ze waarschijnlijk helemaal teruggaan naar het oude Rome, dat spruitjes sinds de 13e eeuw regelmatig in België werden gegeten.

Voor het eerst beschreven in 1587 in teksten afkomstig uit Nederland bleken spruitjes goed te groeien in koele klimaten en werden ze populair in heel Nederland en verspreidden zich uiteindelijk ook naar de koelere delen van Noord-Europa.

Tijdens de jaren veertig werden ze pas echt populair en beschikbaar omdat er toen vele duizenden hectaren land werd gebruikt voor het telen van spruitjes.

De voedingswaarde van spruiten

200 gram gekookte spruitjes bevat (in aanbevolen dagelijkse hoeveelheden):

  • 56 calorieën
  • 4 gram eiwit
  • 4 gram vezels
  • 274% vitamine K
  • 162% vitamine C
  • 24% vitamine A
  • 24% folaat
  • 18% mangaan
  • 14% kalium
  • 14%