• kalkafzetting in je aderen verminderen

Hoe kalkafzetting in je aders verminderen

2016-11-29T11:03:33+01:00april 22nd, 2013|Cholesterol|33 Reacties

Laatste update: door

Hoe kalkafzetting in je aders verminderen

Iedereen weet dat aderverkalking slecht voor je is, maar wat is het nu eigenlijk? Je hebt last van aderverkalking als slagaders dichtslibben met cholesterol. Dit kan gebeuren doordat je te veel cholesterol hebt en het kan gebeuren doordat je aderen te veel ontstekingen hebben. Door die ontstekingen ontstaan er beschadigingen aan de binnenkant van de aderen. Die beschadigingen zijn mooie plekjes voor het LDL cholesterol om aan te zitten en daardoor kan dit dichtslibben. Het vervelende is dat de ader hierdoor ook veel harder wordt wat een verkalkt effect geeft.

De risico's van aderverkalking zijn niet mis. Door aderverkalking kan je aorta scheuren waardoor je een interne bloeding krijgt. Daarnaast kunnen stukjes losschieten die later weer in kleinere aderen de hele boel verstoppen. Dit kan een longembolie, trombose, hartaanval en beroerte tot gevolg hebben. Allemaal dingen die gewoon echt niet prettig zijn. Je kunt eraan overlijden en verlamd raken.

Het is dus erg belangrijk om iets te doen om aderverkalking tegen te gaan en zo nodig te verminderen.

Het verminderen van een slechte hoge cholesterol en de kalkafzetting in de aders is belangrijk om een verhoogde bloeddruk en het risico op hart- en vaatziektes te verminderen. Er kunnen verschillende wegen bewandeld worden om ervoor te zorgen dat er minder kalkafzetting plaatsvindt in de aderen. We zullen er in dit artikel een aantal bespreken.

Bij mannen begint de kalkafzetting meestal op te tellen vanaf de adolescentie, vrouwen hebben het geluk dat oestrogeen hen, tot aan de menopauze, hiertegen beschermt. Bij ouderen die een sterke vorm van osteoporosis hebben wordt ook het meeste kalk in de aderen aangetroffen.

Dit suggereert dat calcium uit de botten in het bloed wordt opgenomen. Zoals gezegd is dus het afnemen van het oestrogeen-gehalte een belangrijke factor voor aderverkalking bij vrouwen na de menopauze, maar er spelen nog andere factoren mee: roken, slechte eetgewoontes en een gebrek aan vitamines D3 en K2. Het voorkomen en vertragen van kalkafzetting kan dan ook bereikt worden door het volgen van een dieet dat de bloedsomloop stimuleert, voldoende lichaamsbeweging en het innemen van extra vitamine K2.

Vitamine D3 is een belangrijke vitamine die je uit de zon en vis haalt. Vitamine D is belangrijk voor stevige botten en bind zichzelf aan het ca