Cholesterol

Laatste Update: 29 november 2016

Hoe kalkafzetting in je aders verminderen

Iedereen weet dat aderverkalking slecht voor je is, maar wat is het nu eigenlijk? Je hebt last van aderverkalking als slagaders dichtslibben met cholesterol. Dit kan gebeuren doordat je te veel cholesterol hebt en het kan gebeuren doordat je aderen te veel ontstekingen hebben. Door die ontstekingen ontstaan er beschadigingen aan de binnenkant van de aderen. Die beschadigingen zijn mooie plekjes voor het LDL cholesterol om aan te zitten en daardoor kan dit dichtslibben. Het vervelende is dat de ader hierdoor ook veel harder wordt wat een verkalkt effect geeft.

De risico's van aderverkalking zijn niet mis. Door aderverkalking kan je aorta scheuren waardoor je een interne bloeding krijgt. Daarnaast kunnen stukjes losschieten die later weer in kleinere aderen de hele boel verstoppen. Dit kan een longembolie, trombose, hartaanval en beroerte tot gevolg hebben. Allemaal dingen die gewoon echt niet prettig zijn. Je kunt eraan overlijden en verlamd raken.

Het is dus erg belangrijk om iets te doen om aderverkalking tegen te gaan en zo nodig te verminderen.

Het verminderen van een slechte hoge cholesterol en de kalkafzetting in de aders is belangrijk om een verhoogde bloeddruk en het risico op hart- en vaatziektes te verminderen. Er kunnen verschillende wegen bewandeld worden om ervoor te zorgen dat er minder kalkafzetting plaatsvindt in de aderen. We zullen er in dit artikel een aantal bespreken.

Bij mannen begint de kalkafzetting meestal op te tellen vanaf de adolescentie, vrouwen hebben het geluk dat oestrogeen hen, tot aan de menopauze, hiertegen beschermt. Bij ouderen die een sterke vorm van osteoporosis hebben wordt ook het meeste kalk in de aderen aangetroffen.

Dit suggereert dat calcium uit de botten in het bloed wordt opgenomen. Zoals gezegd is dus het afnemen van het oestrogeen-gehalte een belangrijke factor voor aderverkalking bij vrouwen na de menopauze, maar er spelen nog andere factoren mee: roken, slechte eetgewoontes en een gebrek aan vitamines D3 en K2. Het voorkomen en vertragen van kalkafzetting kan dan ook bereikt worden door het volgen van een dieet dat de bloedsomloop stimuleert, voldoende lichaamsbeweging en het innemen van extra vitamine K2.

Vitamine D3 is een belangrijke vitamine die je uit de zon en vis haalt. Vitamine D is belangrijk voor stevige botten en bind zichzelf aan het calcium. Dit kan voorkomen dat ook calcium wordt opgenomen in de bloedstroom en daar bij het LDL cholesterol gaat zitten. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor de insuline aanmaak wat weer belangrijk is om ontstekingswaarden in het lichaam laag te houden. Dit kan beschadigingen aan de bloedwand voorkomen.

Vitamine K2 is een vitamine die belangrijk is voor de bloedstolling, vorming van de botten en ook het soepel houden van de aderen in je lichaam. Het heeft bijna dezelfde functie als vitamine D wat betreft calcium en is daardoor belangrijk voor het voorkomen en verminderen van aderverkalking.

Aanpassingen in je dieet

Stap 1

Het volgen van een zogenaamd 'Mediterraans' dieet is een goede manier om kalkafzetting te voorkomen. De mediterraanse keuken is rijk aan vitamines, mineralen, en specifieke vetten en vezels die de bloedcirculatie en het hart stimuleren. Traditioneel bevat dit dieet ook veel groene groentes, die over het algemeen rijk zijn aan vitamine K2.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het innemen van K2 gelinkt is aan een verminderde kalkafzetting in de aderen. Onder andere in onderzoeken door verschillende Nederlandse universiteiten is dit gebleken.

De universiteit van Maastricht rondde bijvoorbeeld in 2004 een studie af waarin ze de inname van K2 van 4800 oudere mensen, zonder een geschiedenis van hartziekten,  bijhielden. Hun bevinding was dat die ouderen die minstens 45mg K2 per dag consumeerden de verkalking van hun aderen met 50% zagen afnemen alsook hun risico op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Stap 2

Neem dus gerust een vitamine K2-supplement. Omdat de dosis die we dagelijks van deze vitamine via ons eten binnenkrijgen nogal schommelt kan een supplement helpen om tekorten te voorkomen.

Bespreek dit wel met je arts, zeker als je al medicatie neemt of gemakkelijk last hebt van bloedingen. En uiteraard is de beste bron van K2 nog altijd voeding, dus probeer veel groene groenten op je menu te zetten zodat je minder supplementen nodig hebt.

De wetenschap is het er nog niet over eens wat de ideale dagelijkse dosis K2 is. Het Linus Pauling-instituut aan de universiteit van Oregon raadt aan dagelijks een multivitamine- en mineralensupplement te nemen en minstens één kop donkergroene bladgroentes te eten.

Stap 3

Zorg dat je regelmatig aan lichaamsbeweging doet. Van bijvoorbeeld aerobic is het aangetoond dat het aderverkalking tegengaat. Maar het is niet alleen dit soort intense en afmattende fysieke activiteit die kan helpen.

Een studie van De John Hopkins-universiteit toonde aan dat vrouwen in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar die elke week een paar keer een wandeling van 30 minuten of meer maakten 33% minder aderverkalking hadden dan vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep die dit niet deden.

Een Koreaanse studie uit 2009 bevestigde dit resultaat en stelde zelfs dat “kortdurende regelmatige fysieke inspanningen zelfs voor patiënten die al langer lijden aan een kransslagader-ziekte de stijfheid en verkalking van de aderen doet verminderen.”

Aanpassingen in je levenswijze

Een paar kleine wijzigingen aan onze levenswijze en ons dieet kunnen dus wonderen doen voor de gezondheid van ons lichaam en de kans op het krijgen van een dodelijke hart- of vaatziekte drastisch verminderen. Waar zou je er vandaag dan ook niet mee beginnen? Raadpleeg natuurlijk een arts of specialist in het geval van twijfel of als je een echt programma op jouw maat wil samenstellen.

Tot slot...

Aderverkalking is het proces van het dichtslibben van de aderen en het stijver worden van de aderen. Allerlei har- en vaatziekten kunnen volgen op ernstige aderverkalking met soms de dood tot gevolg. Daarom is het belangrijk om aderverkalking te verminderen. Dit kan door aanpassingen in je voedingspatroon om meer vitamine D en K te eten en door het verminderen van het eten van cholesterol. Daarnaast is ook lichaamsbeweging een belangrijke factor voor het verminderen van aderverkalking.

We horen graag van onze lezers of zij te maken hebben met aderverkalking of dat ze er alvast preventieve maatregelen tegen nemen. Wat zijn jullie tips? Hoe proberen jullie voldoende K2 binnen te krijgen? Via je dieet of ook via supplementen? Laat het ons allemaal weten en stuur je reactie nu door!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Jack, in mijn praktijk waar ik de eet- en leefstijl van het Bloedgroep- en Genotypedieet adviseer, raad ik alleen cliënten met bloedgroep O de vitamine K2 aan. Vitamine K zorgt voor een gezonde botvorming en adequate bloedstolling door optimaal calciumtransport. Volgens de optiek van Peter D'Adamo hebben mensen met bloedgroep O de minste bloedplaatjes. Veel minder bloedcellen dan iemand met bloedgroep A. Bloedgroep heeft veel baat met Vitamine K2. Ikzelf heb bloedgroep A, en veel bloedplaatjes! Ik heb dus aanleg voor bloedklonterende aandoeningen zoals trombose en embolieën. Ik zal zelf nooit een Vitamine K preparaat innemen! Ik neem voldoende groene groenten. Ik eet veel uien, knoflook, citroenen, ananas (of bromelaine supplement) om mijn bloed juist goed vloeibaar te houden. Zo zie je maar, iedereen in uniek! Kijk eens op mijn FB pagina Uniek Gezond! Groeten!

  2. Mijn naam is Ellen en ben 30 jaar oud. Vanaf mijn 15 jaar heb ik een Veneuze Malformatie in mijn rechter onderbeen. Vorige week heb ik sclerotherapy laten uitvoeren in het ziekenhuis UZ Leuven. Toen heeft men ontdekt dat ik heel veel kalk in mijn aders had. Ook al ben ik nog zo jong, heb ik een gezonde levenstijl...
    Is kalk in je aders hebben gevaarlijk? Wat zijn de risico's hiervan?
    Alvast bedankt voor de info.

  3. Sinds een paar weken heb ik een soort hernia verschijnselen. Dit komt waarschijnlijk door m'n ziekte van Bechterew. Nu zagen ze op de röntgenfoto's ook dat ik kalkaanslag in m'n kransslagaders heb. Daar heb ik eigenlijk een vraag over waar op internet niet veel over te vinden is: Kan kalkaanslag verminderen oftewel kunnen je aders weer beter worden door een goed leefpatroon of kun je alleen de verslechtering vertragen? Bij mij zijn overigens alle verdere waardes goed en komt het waarschijnlijk door de Bechterew.

    1. Hoi Edsko,

      Kalkaanslag in je aderen is iets wat je gedurende je hele leven opbouwt. Helaas is het niet mogelijk om dit weer te verminderen, en weer de aderen te krijgen die je had als kind. Alle behandelingen zijn er op gericht om het proces af te remmen en soms zelfs helemaal te stoppen. Maar de bestaande aanslag zal blijven zitten.

      mvg,
      Jack

      1. Uit het onderzoek uit 2014 van de Universiteit van Maastricht blijkt dat langdurige inname van voldoende K2 de kalkafzetting terugdraaien. Dit kon u op moment van schrijven niet weten.

    2. C.a. 35 jaar geleden is door de specialist Bechterew geconstateerd. Zoals wij weten is dit een progressieve ziekte
      IK heb kontakt gezocht met een homeopaat en dez heeft mij binnen een paar maanden genezen.
      Dus reeds geruime tijd heb ik hiervan geen last meer gehad

      mvg

      HZ

    3. Vitamine K2, zoals aangetoond door prof. Vermeer uit Maastricht draait zelfs artherosclerose terug. Dus aanpassing door voeding is zeker waardevol.

  4. Hallo, ik ben Richard en ben 65 jaar en heb voor (mijn hart ) scanner en bloed onderzoek gedaan.Hart en bloed vaten.
    Een volksonderzoek naam (ROBINSCA) onderzocht in het amc ziekenhuis in Amsterdam.
    En daar is uit gekomen dat ik een te hoog risico heb ,te veel kalk .Mijn vraag is wat moet ik er aan doen om dat te verlagn.
    Ook ben ik bij de dokter geweest ,maar die verwijst me naar de cardioloog,Daar heb ik ook de papieren naar toe gestuurd maar die reageerd helemaal niet.
    Dus ik maak me zorgen.

    1. Als de arts helemaal niet reageert, dan zou ik bellen, en weer bellen, en desnoods er heen gaan. Je hebt een verwijzing en je hebt je papieren opgestuurd. Dan heb je recht op een antwoord.

      Heel veel succes hiermee, Richard!

  5. Wat betekend het als je oude aders?
    Ik ben 50 jaar en de cardioloog zegt dat ik oude aderen heb.Ze zei dat ik de aderen heb van een vrouw van een jaar of 70.
    Ik heb ook in april een hartcateresatie gehad,waarbij de ene cardioloog die mij hielp zei dat het goed was en dat ik wijde aderen had,en de andere cardioloog een paar dagen zei dat ik een lichte vorm van aderverkalking had.. En als ik ze confronteer ermee weten ze niet wat ze los van elkaar hebben gezegd

    1. Hallo Veronica,

      'Oude aderen' zijn aderen die al enigszins verkalkt zijn, vaak zichtbaar onder de dunner wordende huid liggen en veel stugger zijn. De naam zegt het al: Het zijn de aderen die je normaal ziet bij oude(re) mensen.
      Het feit dat twee cardiologen tegenstrijdige dingen zeggen, is natuurlijk erg vreemd. Wil je uitsluitsel hebben hierover, dan kun je eens een afspraak maken bij een derde cardioloog. Laat hem eerst de conclusie trekken, waarna je je verhaal kunt doen over de tegenstrijdige diagnoses.

      Succes!

      1. Dank je wel.
        Ik zat er zelf al aan te denken om een andere cardioloog te raadplegen.

        En wat betekend het als je wijde aderen hebt? Dat zei de eerste cardioloog die mij de hartcateresatie gaf in april
        Alvast bedankt
        Groeten veronica

        1. Als een arts het over 'wijde aderen' heeft, dan bedoelt hij dat we niet vernauwd zijn door bijvoorbeeld kalkafzetting. Als je wijde aderen hebt, dan zou dat een goed teken moeten zijn.

          Alvast succes voor je afspraak met de andere cardioloog. Hou je me op de hoogte?

          1. Ik heb dus wijde aderen .Maar ook oude aderen en ook lichte aderverkalking aan de binnenkant van 2 hartslagaderen. Dus de aderverkalking zit nog niet in het bloedvat zelf. Maar nog in de wand. U zei dat wijde aderen betekenen dat je geen kalkafzetting in de aders hebt. .Maar bij mij zit er lichte aderverkalking dus er wel.?
            Heb ook een hoge cholesterol 7.4. Waarvan dat komt weer ik niet. Ik eet gezond. Ik beweeg Ik drink bijna nooit. Alleen op een feestje. En ik rook niet. Dus al leef je gezond,dan nog kan je dit allemaal krijgen. Ik denk familiair
            Ik krijg nu cholesterol verlagen de middelen en bloedverdunners.
            Wijde aderen zijn weer gunstig zei de cardioloog. Dusik hoop dat het met de cholesterol zou het wel weer goed komen met de medicijnen. Hoop ik

          2. Ben blij voor je met dit relatief gunstige verhaal.
            Hieruit blijkt maar weer: hoe eerder je erbij bent, hoe beter het te behandelen is.

  6. Hoi,

    Ik lees ook veel over granaatappel. Weten jullie of je met granaatappel (tabletten) bestaande aderverkalking wel kan weg krijgen?

    1. Hier zijn de heren medici het niet helemaal over eens, maar over het algemeen wordt wel aangenomen dat granaatappel bestaande aderverkalking enigszins kan terugdringen.

  7. De universiteit van Maastricht heeft veel onderzoek gedaan naar vitamine K 2, die de calcium uit de aderen naar de botten brengt en de elasticiteit van de bloedvaten kan herstellen. Ik gebruik vitamine K 2 tabletten uit natto en de aanbevolen dosis is 180 microgram K 2 dat in het Springfield product zit en o.a. te verkrijgen is bij de Tuinen.

  8. Dag Jack,het komt bij mij verwarrend over .Heel graag antwoord op de vraag.waarom geen vit K2 bij veel bloedplaatjes in je bloed?
    Harte groet Gem

  9. Ik was op 23 mei 2017 bij de uroloog voor de uitslag van een CTscan van de nier en urine wegen. Gelukkig was dit goed maar bij het doornemen van de scan opnames zag je ook de aorta en andere bloedvaten en ik zag allemaal kleine witte randjes in de slagaders en vroeg wat dit was. Hij zei dat is een kalkafzetting in de aderen maar bij de scan van 2015 zag je hetzelfde om te vergelijken. Dit hoorde bij de leeftijd (61) maar ben er toch niet gerust op. Ik beweeg veel en ik rook niet dus probeer zo gezond mogelijk te leven. Moet ik mij ongerust maken of toch nog verder aktie ondernemen nu ik dit gezien heb. wie kan mij hierover advies geven. Alvast bedankt groeten Peter [email protected]

  10. Ik ben een vrouw van 71 jaar en heb een trombose in mijn oog gekregen (ze noemen het een CVRO) . Ik ben het zicht in dit oog dan ook kwijt. Mijn oogarts zei dat het zo is dat dit dan ook in het andere oog zal gebeuren. Ik zou willen vragen of u weet of een vitamine K2 mij zou kunnnen helpen.?

    1. Daar kan ik helaas geen antwoord op geven, Marina. Ik ben geen arts.
      Het beste is om deze vraag aan je behandelend arts voor te leggen.

  11. Ik ben 71, man, heelkundige operatie ondergaan 3 jaar geleden aan hartritmestoringen linker en rechter kamer, ablatie genoemd.
    nu zijn we 2,5 jaar verder en werd er na een diepgaand onderzoek (cardio/ holter/ fietsproef ..) gemeld dat alles in orde is en ik moet me opnieuw aanmelden na één jaar.
    Eén opmerking was, dat ik een beetje verkalking vertoon in de kroonslagaders, ik neem hiervoor Cholomed 40mg (1 per 2 dagen). nu mijn vraag : WAT MOET IK DOEN OM DIE VERKALKING TE VERMINDEREN OF TE DOEN VERDWIJNEN aub ?
    Dank u bij voorbaat

  12. ik heb te veel cholesterol naar de hoge kant onlangs 387 ik neem nu syfastatatine, plus nog 2 looktableten van dokter vogel
    plus kastanje extract van dokter vogel voor de aders

    1. IK eet enkele keer per week s morgens havermout met speltmelk en 3 dadels erbij en een tas koffie.Maar nu komt men zei dat havermout helpt tegen cholesterol maar helaas niks van tot ik drie maand bijna iedere morgen een half uurke voor het eten aardappelsap met selder en wortel dronk dit voor men maagzuur tegen te gaan en dit help heel goed,besluit na controle zakt mijn cholesterol heel snel dus het proberen waard en het sap is zeer aangenaam drinken,wel klaar maken en direct drinken vers.

  13. Ik zit met 100% aderverkalking, er konden geen stents meer gestoken worden. Ik kreeg van de arts geen remedie die dit kalk kan afbreken want dat is een noodzaak. Ik kreeg wel een middel om de aders te verwijderen, maar dat is geen oplossing als er opnieuw kalk in mijn aders komt. Ik probeer het nu met K2 maar het is vijf voor twaalf, want ik ben een pietje de dood aan het worden. zijn er nog andere middelen om het kalk kwijt te geraken?

  14. Ik heb volgens mij problemen in de aders in mijn benen.
    's morgens is er geen probleem en ik wandel elke ochtend +/- 5 km met ruim 5 km per uur Gemeten met een Garmin navigatie. de rest van de dag ben ik meestal aan het klussen of in de tuin bezig. in de loop van de middag krijg ik pijn(spanning) in mijn onderbenen, Hoofdzakelijk in de kuiten, soms zo erg dat ik moet gaan zitten. Na een half uur verdwijnt de ergste druk weer.
    Mijn huisarts zegt "jouw voeten zijn lekker warm er is dus niets aan de hand"
    Ik ben enige tijd geleden begonnen met Osta K2&D3 Algea tabletten van Vitakruid.
    Denk je dat dat zin heeft?

    1. Hoi Adrian,

      De Osta K2&D3 Algea tabletten van Vitakruid bevatten inderdaad vitamine K2 en D3 die goed zijn voor de bloedstolling en het soepel houden van de aderen in het lichaam. Maar de spanning in de onderbenen kan mogelijk ook een andere oorzaak hebben. Het is belangrijk om te achterhalen wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Kijk ook even bij het volgende artikel. https://www.optimalegezondheid.com/pijn-in-de-benen/ Het is belangrijk dat de arts je serieus neemt dus toch blijven aankaarten als de problemen aanhouden en anders is een second opinion van een tweede arts misschien een idee?.

  15. Een mooi artikel. Alleen wordt er geen onderscheid gemaakt tussen vitamine K1 en K2. K2 zit niet in groenten. Daar zit met name K1 in. Voor voldoendr K2 heb je of een supplement nodig of het Japanse Natto.

    1. Hoi Henk, dank voor je aanvulling! Inderdaad gelukkig kunnen we vitamine K2 nu ook vinden in harde en zachte kaassoorten, eigeel, boter, orgaanvlees en inderdaad ook de Japanse gefermenteerde sojabonen (Natto).

      Groeten Robert Jan

  16. Ik gebruik al 10 jaar vit. K2 en vit D, maar onlangs is bij een angiogram gebleken dat de kransslagaders voor 50% dichtgeslibd zijn en op een plek is er sprake van 80%. Het is familiair, moeder en zuster zijn eraan overleden. Ik ben vrouw, 67. En ik vraag me af waarom vrouwen boven de 65 geen hormonen (oestrogeen) toegediend krijgen. Er is een verhoogde kans op borstkanker, maar die kans lijkt mij minder groot dan het overlijden aan een hartinfarct. Bovendien groeit kanker minder snel op oudere leeftijd.

  17. Goedemiddag, ik ben man, 60 jaar en bij een scan werd bij een kransslagader ca. 50% verkalking geconstateerd. De cardioloog wil mij aan de statines hebben maar ik voel daar helemaal niets voor i.v.m. de vele nare bijwerkingen. Maar ik vraag af hoe je dan het LDL-cholesterol naar beneden krijgt. Mijn LDL is momenteel 3.5 (schijnt voor mijn leeftijd normaal te zijn. De cardioloog wil de LDL naar 2.5 hebben of het liefst nog lager.
    Ben sportief en leef en eet gezond.

    1. Dag Henk,

      Heel goed dat je bewust bezig bent met je voeding, veel groene groenten zijn echt aan te bevelen! Deze zijn heel goed om je cholesterol omlaag te krijgen. Daarnaast zou je eventueel havermout kunnen toevoegen aan je dieet. Havermout heeft namelijk cholesterolverlagende eigenschappen en brengt het LDL niveau omlaag. Kijk even naar dit artikel waar ik meer aandacht besteed over de gezondheidsvoordelen van havermout.

      Succes!

      Groeten, Robert Jan

  18. Il weet sinds kort dat ik aderverkalking heb. Kransslagader is 50 tot 70% dichtgedlibt. Ik ben 52jaar, en zou graag nog een tijdje mee blijven gaan.
    Ik neem zware cholesterolverlagers omde risicos op hartziektes en bereoertes tegen te houden, want het is een systeemziekte. Graag zou ik een voedingspatroon willen uitdokteten, en beweging, en yoga etc met het oog op het terugdraaien van het percentage dichtgelibte kransslagader. Ik zal dit 1 jaar doen. Ik ben benieuwd welk resultaat ik hiermee kan behalen. En baat het niet dan schaadt het niet.

    1. Dag Bouckaert, je kunt bij ons recepten aanvragen die je zullen helpen om je cholesterolgehalte verder omlaag te brengen. Stuur even een mail naar [email protected] o.v.v. het Gratis Weekmenu. Geef dan ook even aan dat je graag je cholesterol wilt verlagen dan geven wij jou nog wat persoonlijke tips! Heel veel sterkte Bouckaert!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

19 Shares
Tweet
Pin5
Share14