De reden dat zuivel minder populair is heeft te maken met de twee belangrijkste ingrediënten van zuivel, caseïne en lactose.
Als je de onderzoeksdata van The China Study bekijkt dan snap je meteen waarom dat je juist op zoek moet gaan een naar vervanger van melk.
Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat er een direct verband is tussen chronische gezondheidsaandoeningen en de inname van dierlijke eiwitten, met name caseïne.
En dat is precies het voordeel van rijstmelk, je hoeft eigenlijk geen aanpassingen te maken in je voedingspatroon. Je kunt simpelweg zuivel vervangen met rijstmelk.
En in de praktijk is het makkelijker om een minder gezond element in je voedingspatroon te vervangen met een gezondere versie dan dat je ineens hele andere voedingsgewoonten en recepten moet gaan leren.
In dit artikel ga ik in op de 19 voordelen van rijstmelk. Op die manier kun jij een goede afweging maken of rijstmelk voortaan gemixt wordt met de havervlokken of dat je toch voor een ander alternatief gaat zoals amandelmelk of kokosmelk.
1 Van rijst kun je makkelijk zelf melk maken.
De rijst moet eigenlijk minimaal een uurtje weken. Vervolgens voeg je er drie of vier koppen water aan toe. Vervolgens moet je hem blenden. Wat er dan overblijft doe je in een pers- of filterzak en die knijp je helemaal uit. Dan heb je jouw heerlijke gezonde rijstmelk. Die je ’s ochtends lekker kunt opdrinken bij het ontbijt of gebruiken als basis voor je havermix of fruitmix.
2 Weinig vet
In rijstmelk zit weinig vet. Dit is perfect als je wilt minderen met consumeren van melk. Doordat je minder vet binnenkrijgt krijg je ook minder calorieen binnen. Omdat rijstmelk weinig vet bevat vult het wel minder goed dan bijvoorbeeld kokosmelk.
Dus als je een vol gevoel wilt hebben om bijvoorbeeld af te vallen dan raad ik je kokosmelk aan.
3 Geen lactose
Als je een lactose intolerantie hebt moet je zuivel gewoon laten staan. Als je hier pas later in je leven achter komt is rijstmelk een goede vervanger voor alles dat je met koeienmelk deed. Alleen in dit geval heb je dus geen last van de vergisting die in je darmen plaatsvindt.
Rijstmelk is wel goed te verteren en bevat geen melksuikers een ideale oplossing tegen lactose intolerantie.
4 Geen caseïne
Caseïne is een eiwit dat groeien bevordert. Dat is heel leuk als je klein bent, maar als je volwassen bent werkt het meer tegen dan voor je. Caseïne werkt namelijk ontstekingsverhogend. Dit is erg omdat ontstekingen in je lichaam het verouderingsproces versnellen en schade kunnen toebrengen.
Ontstekingen kunnen bijvoorbeeld voor scheurtjes of kleine beschadigingen in de aderen zorgen. Het LDL-cholesterol vindt dat weer super fijn om tussen te gaan zitten. Hierdoor krijg je vorming van plaque en een hogere bloeddruk. Door de caseïne inname te verminderen help je jouw lichaam verder.
Dit is naar voren gekomen in een grootschalig opgezet onderzoek dat plaats heeft gevonden in China, het zogeheten China–Cornell–Oxford Project. In dit onderzoek zijn de voedingsgewoonten in regio’s in China in kaart gebracht.
Daarna is gekeken naar hoe vaak mensen in die regio’s last hadden van chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Maar ook is er gekeken hoe vaak mensen last kregen van kanker. De conclusie die de onderzoekers konden trekken uit de onderzoeksdata was dat vooral de consumptie van dierlijke eiwitten een belangrijke rol speelden in de ontwikkeling van ziekten.
5 Geen cholesterol
Moet je jouw cholesterol verlagen en daarom je dieet wijzigen? Dan kun je de rijstmelk pakken. Er zit helemaal geen cholesterol in. Dus dat is alvast een bron die je veilig kunt nemen zonder dat je er last van hebt zoals bij koeienmelk. Daarbij heeft je lichaam ook helemaal geen cholesterol uit voeding nodig. Je lever maakt zelf het cholesterol aan dat je lichaam nodig heeft. Dus alles dat je kunt schrappen is mooi meegenomen.
6 Geen verpakking
Als je rijstmelk zelf maakt scheelt dit ook verpakkingsmateriaal. Hierdoor wordt je ecologische voetafdruk kleiner. Daarbij zit rijstmelk dat gefabriceerd is vaak in een kartonnen verpakking die aan de binnenkant gecoat is om niet te kunnen lekken. Die coating kan in je rijstmelk komen waardoor je net weer dat spul drinkt wat je niet wilt drinken en waar je lichaam niets aan heeft.
We worden tegenwoordig heel veel blootgesteld aan gifstoffen die in onze voeding komt door verpakkingsmateriaal. Het zijn steeds maar hele kleine beetjes, maar toch. Gedurende je leven krijg je steeds meer en meer van die weekmakers in je lichaam. Het vervelende van deze gifstoffen is dat je er heel moeilijk weer van afkomt. Gifstoffen worden door het lichaam opgeslagen in de vetcellen.
De beste manier om niet in aanraking te komen met al die coatings is door zelf vaker je drinken te bereiden. Maar dat is alleen vol te houden als deze bereiding makkelijk is. Dat is het grote voordeel van rijstmelk. Rijstmelk is echt heel makkelijk te bereiden, zelfs een kind kan rijstmelk maken. Kijk zelf maar:
https://www.youtube.com/watch?v=jtFFTTiU5EU
Nu denk je misschien “Mooi al die voordelen van wat er niet in zit, maar dan kan ik net zo goed water drinken.” Dus bij deze de voordelen van wat er wel in zit.
7 Vitamine B1
In rijst zit vitamine B1 heb je nodig voor de werking van je hart en zenuwen. Als je te weinig vitamine B1 hebt kan dit zorgen voor een depressie doordat je zenuwen niet meer goed functioneren. Bovendien kun je het gevoel hebben dat je weinig energie hebt. Vitamine B1 is namelijk belangrijk voor enzymen die energie uit koolhydraten en suikers halen.
8 Vitamine B2
Net als vitamine B1 is vitamine B2 van belang voor de energievoorziening van je lichaam. In dit geval gaat het niet alleen om de energie die uit koolhydraten wordt gehaald. Het gaat ook om de energie die je lichaam uit eiwitten en vetten kan halen. Als je dus op dieet gaat is vitamine B2 erg belangrijk om ook echt je vet te verbranden.
9 Vitamine B6
Vitamine B6 is een vitamine die een veelzijdige functie heeft. Hij is belangrijk voor de stofwisseling, hormonen, groei, immuunsysteem en de aanmaak van bloed. Hier kun je dus eigenlijk niet genoeg van krijgen.
Vitamine B6 heb je bijvoorbeeld nodig voor de aanmaak van serotonine, dopamine, adrenaline en noradrenaline. Erg belangrijk dus om een gelukkig gevoel te hebben en om snel te kunnen reageren in gevaarlijke situaties.
Bij een tekort krijg je ook last van bloedarmoede omdat het proces voor de aanmaak van bloed gedereguleerd raakt door het tekort.
10 Foliumzuur
Net als vitamine B6 is foliumzuur belangrijk voor de aanmaak van bloedcellen, zowel de witte als de rode bloedcellen. Foliumzuur is een vitamine waar je in Nederland niet automatisch genoeg van binnen krijgt, dus elk stukje foliumzuur is mooi meegenomen.
Naast dat het goed is voor je bloed en immuunsysteem is foliumzuur ook belangrijk als je zwanger wilt worden of bent. Foliumzuur is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en dat begint al vroeg in de zwangerschap.
11 Kalium
Kalium is een belangrijk mineraal voor het reguleren van het vocht in je lichaam. Als je bijvoorbeeld veel vocht vasthoudt krijg je vaak plastabletten voorgeschreven. Een belangrijk bestanddeel van die plastabletten is kalium. Als je te veel vocht vasthoudt zorgt kalium ervoor dat je nieren dit vocht naar je blaas brengen.
Door de vocht afdrijvende werking kan ook je bloeddruk dalen doordat het vloeibaar volume dat in de bloedvaten zit kleiner wordt.
12 Calcium
Calcium het is bekend dat het belangrijk is voor je botten en gebit, maar het heeft veel meer functies dan dat. Calcium is ook belangrijk voor de vorming van korstjes als je gewond raakt. Het is belangrijk voor je celdeling, de geboorte van nieuwe cellen, en die push-up gaat echt niet lukken zonder calcium.
Andere mineralen komen trouwens helemaal nergens zonder calcium. Calcium is belangrijk voor het transport van andere mineralen naar andere delen van het lichaam
Daarbij is calcium ook belangrijk voor de bevruchting. Wie had gedacht dat rijstmelk zo belangrijk kon zijn?
13 Fosfor
Fosfor is een van de belangrijkste mineralen die we hebben. Fosfor is bijvoorbeeld nodig om de botten de stevigheid te geven. Dit doet fosfor in samenwerking met calcium. Daarnaast is fosfor belangrijk voor de tijdelijke opslag van energie in het lichaam.
14 IJzer
IJzer is belangrijk voor de zuurstoftransport in je bloed. Je lichaam neemt ongeveer 25% van het ijzer uit dieren op en maar 10% van ijzer uit plantaardige bronnen, zoals rijstmelk, maar als jij vegetariër of veganist bent is het belangrijk om zo veel mogelijk voeding te eten waar ijzer uit gehaald kan worden.
15 Onverzadigde vetten
Daarbij zitten er onverzadigde vetten in rijstmelk. Je lichaam heeft onverzadigde vetten nodig om LDL-cholesterol te kunnen verwijderen. Daarbij helpen onverzadigde vetten ook om het hele cholesterol niveau te verlagen.
Als je last hebt van diabetes kan onverzadigd vet er ook voor zorgen dat je minder resistent wordt tegen insuline. Maar aan de andere kant, pas wel op met rijstmelk en diabetes, het bevat veel koolhydraten, dus je bloedsuikerspiegel kan wel stijgen.
Van onverzadigde vetten is bekend dat het je bescherming biedt tegen allerlei vervelende aandoeningen waar we juist in onze huidige maatschappij mee te kampen hebben. Hoge bloeddruk, diabetes, hoog cholesterol zijn de grootste belemmeringen voor een lang en gezond leven.
En je weet dat inmiddels het voedingscentrum met een nieuwe schijf van vijf, twee keer per week vis aanraadt vanwege de onverzadigde vetten.
Nu is rijst geen vette vis, maar toch. Een kopje versgeperste rijstmelk bevat ongeveer een tot anderhalf gram onverzadigde vetten. Niet slecht dus, als je vergelijkt dat een portie tonijn ongeveer dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetten bevat.
16 Zelf calorieën bepalen
Als je zelf je rijstmelk maakt kun je ook zelf bepalen hoeveel calorieën erin zitten. Jij bepaalt immers met hoeveel water je de rijstmelk mengt. Echter, hoe minder calorieën hoe wateriger het wordt, maar dat water heeft ook weer zijn voordelen.
17 Water
Je lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Dagelijks zweet je er zo een liter uit, zelfs als je niets doet. Om goed te functioneren is het belangrijk dat je vochtniveau op peil blijft. Het water in de rijstmelk hydrateert je lichaam en zorgt ervoor dat jij gewoon je ding kunt doen.
Een tekort aan vocht kan bijvoorbeeld voor hoofdpijn zorgen. De kater na een avondje stappen is daar een goed voorbeeld van.
18 Veel antioxidanten
In rijstmelk zit meer selenium en mangaan dan in andere melk soorten. Dit zijn belangrijke antioxidanten die je vrije radicalen aanpakken. Daarbij beschermen ze je tegen infecties en ziekten die kunnen voorkomen door beschadigingen aan het DNA, waar die vrije radicalen meestal verantwoordelijk voor zijn. De rijstmelk kan daardoor je immuunsysteem een boost geven.
19 vitamine E
Als je rijstmelk maakt van bruine rijst, wat ik je zeer aanraad, krijg je ook een lading vitamine E in je rijstmelk. Vitamine E is een krachtig antioxidant met allerlei voordelen voor de weefsels in je lichaam. Vitamine E is bijvoorbeeld goed voor je huid en aderen. Aderverkalking kan voorkomen worden als je genoeg vitamine E binnen krijgt. De ontstekingen worden erdoor verlaagd waardoor er minder beschadigingen aan de binnenkant van je bloedvaten ontstaan.
Dit voorkomt weer de ophoping van plaque en daardoor kan het de kans hart- en vaatziekten zoals een hoge bloeddruk en beroertes verkleinen. Vitamine E is dus een heel belangrijke bondgenoot voor een goede cardiovasculaire gezondheid.
Recepten:
Om je alvast op weg te helpen heb ik weer een drietal ontbijten toegevoegd zodat je gelijk kunt beginnen als je de ingrediënten in huis hebt. Ook als je nog geen filterzak hebt, kun je al beginnen. Je hebt vast wel zilvervliesrijst of bruine rijst in huis en wat fruit. Je kunt de rijstmelk namelijk ook filteren met een theedoek. Dus zet zo meteen wat rijst een uurtje in de week en je kunt je rijstmelk alvast maken. Rijstmelk kun je een paar dagen bewaren in de koelkast.
Zelfgemaakte rijstmelk, appel, blauwe bessen
Voor wie er juist niet van houdt om ’s ochtends op lekker brood te kauwen heb ik weer een gerecht dat je redelijk hap slik weg kunt eten. Rijstmelk is het vloeibare uit dit gerecht dat daarvoor zorgt. Rijstmelk is een belangrijke bron van koolhydraten en dus perfect voor een sportieve dag. De appel in dit gerecht komt uit het seizoen en geeft de maaltijd extra vezels. Die zorgen ervoor dat je bloedsuiker niet enorm gaat pieken. De blauwe bessen zorgen ook voor een extra smaak en zijn een bron van antioxidanten.
Ingrediënten:
- Rijst
- Appel
- Blauwe bessen
Waarom gezond?
- Rijstmelk is gezond doordat het een bron is van foliumzuur dat belangrijk is voor je bloed.
- Appel is gezond doordat de vezels ervoor zorgen dat de koolhydraten niet voor een piek in het bloedsuiker nodig.
- Blauwe bessen zijn gezond doordat ze rijk zijn aan antioxidanten die vrije radicalen tegengaan.
Bereiding:
Rijstmelk is echt super gemakkelijk om te maken. Doe een kopje rijst in de blender en vier kopjes water. Laat dit een uurtje weken. Zet vervolgens de blender aan totdat de rijst vermalen is. Doe de rijstpap door de filterzak en je perst de rijstmelk er zo uit in een kom.
Voeg gewassen stukjes appelen blauwe bessen toe en je hebt een heel gezond ontbijt zonder caseïne of lactose.
Zelfgemaakte rijstmelk, blauwe bessen, peer
Weer een ontbijt voor de mensen die het ’s ochtends lastig vinden om te eten. Om het beste uit de rijstmelk te halen is het zelf maken van rijstmelk de beste oplossing. Geen weekmakers geen e-nummers. Vervolgens kun je er blauwe bessen in doen en stukjes peer. De rijstmelk is gezond doordat het een bron is van onverzadigde vetten, vezels maar ook de wat snellere koolhydraten voor een echte kickstart van de dag.
Daarnaast is de peer gezond doordat de vezels erin ervoor zorgen dat je darmen alles goed kunnen opnemen. De blauwe bessen geven een extra zoete smaak en natuurlijk vitamine C.
Ingrediënten:
- Handvol volkorenrijst
- Blauwe bessen
- Peer
Waarom gezond?
- Rijstmelk zit vol vitamine E dat goed is voor je huid en weefsels.
- Blauwe bessen zijn een bron van vitamine C dat goed werkt tegen een verkoudheid.
- Peer is gezond vanwege de kalium dat je helpt met het reguleren van vocht in je lichaam.
Bereiding:
Rijstmelk is ook weer heel makkelijk te maken. Het beste is als je de rijst de avond voordat je dit ontbijt maakt alvast laat weken. Er moet ongeveer drie keer zoveel water in de blender als dat er rijst ingaat. De volgende morgen de blender aanzetten en je krijgt een heerlijke rijstebrij. De rijstmelk krijg je door de brij door een filterzak te persen boven een grote kom. Was de peer en snijd de schil eraf. Snijd de peer in stukjes. Voeg de stukjes peer en de blauwe bessen toe aan je rijstmelk en je hebt een heerlijk gezond ontbijt.
Rijstmelk met havermout en bosvruchten
Vind jij het ’s ochtends ook zo lastig om brood te eten? Dan is een rijstmelk met havermout en bosvruchten een goed alternatief. De frisse smaak activeert je dag op een positieve manier. De bosvruchten geven je schaaltje rijstmelk en havermout een vrolijke kleur. Dat is niet het enige waardoor je ochtendhumeur verdwijnt. De gedachte aan hoe gezond dit is zal ook helpen.
Rijstmelk zit vol B-vitaminen die belangrijk zijn om energie uit de voeding te halen. De havermout zit vol met voedingsvezels die de stoelgang verbeteren. Daarnaast bevat havermout veel complexe koolhydraten waardoor de energie gelijkmatig wordt opgenomen en je een stabiele bloedsuikerspiegel krijgt. De energie haal je onder andere ook uit de bosvruchten, zoals bramen, blauwe bessen en de andere vruchten uit het bos. Die zijn onder andere gezond vanwege de grote hoeveelheid vitamine C.
Ingrediënten:
- 1 kopje volkorenrijst
- 3 eetlepels havermout.
- 1 hand bosvruchten (bevroren bosvruchten zijn ook goed)
Waarom gezond?
- Rijstmelk is gezond vanwege de vitamine E die erin zit die je bloedvaten beschermt.
- Havermout helpt je lichaam energie op een gelijkmatige manier op te nemen.
- In bosvruchten zit veel vitamine C.
Bereiding:
Doe een kopje volkorenrijst met drie tot vier kopjes water in een grote kom en laat dit minimaal een uurtje weken. Vervolgens doe je het rijstwater in de blender en blend je het een minuut of twee. Pers de rijstebrij door een filterzak in een kom en klaar is de verse gezonde rijstmelk. doe de rijstmelk in een kommetje en voe hier drie lepels havermout en een handvol bosvruchten aan toe.
Tot slot…
Na al deze voordelen is de keuze voor een alternatieve melk natuurlijk snel gemaakt. Wel moet ik er even bij zeggen dat rijstmelk in vergelijking met kokosmelk en amandelmelk meer koolhydraten heeft. Dit is geen probleem voor normale mensen, maar als je last hebt van diabetes kun je ook voor een andere alternatieve plantaardige melksoort kiezen.
Wat belangrijk is, is dat rijstmelk veel nadelen van koeienmelk niet heeft. Er zit geen lactose en caseïne in. Waardoor je minder last van je darmen en ontstekingen hebt. Ook zit er geen cholesterol in wat goed is als je jouw cholesterol wilt verlagen. De calorieën zijn ook veel lager dan normale koeienmelk, dus zelfs afvallen zou goed moeten gaan als je de koeienmelk vervangt met rijstmelk.
Daarnaast heeft het ook allerlei voordelen van een reeks B vitaminen die ervoor zorgen dat je energiehuishouding goed geregeld is en dat de darmen en het zenuwstelsel hun functie goed kan uitvoeren. Het is zelfs gezond voor je bloedcirculatie en vermindert door allerlei factoren de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.
Bronnen:
https://www.caloriecount.com/calories-rice-milk-i14342
http://www.ajconline.org/article/S0002-9149%2898%2900718-8/abstract
https://en.wikipedia.org/wiki/The_China_Study