• De gezondheidsvoordelen van kaneel

De gezondheidsvoordelen van kaneel

2017-04-04T10:09:57+01:00mei 14th, 2014|Voedingsadvies|77 Reacties

Laatste update: door

De gezondheidsvoordelen van kaneel

We hebben allemaal wel eens kaneel geprefd, misschien in een gerecht, maar zeker in de oer-Hollandse appeltaart of in de appelflappen. De smaak en de geur van kaneel doet mij altijd denken aan huiselijke warmte en aan winterse taferelen. Door de toepassing van kaneel in deze Hollandse gerechten, samen met dat Hollandse wintergevoel, zou je bijna denken dat het van origine ook een Hollandse specerij is, maar dat is niet waar.

Wist je dat het regelmatig eten van kaneel heel veel voordelen heeft voor je gezondheid?

Hieronder de inhoud van het artikel
1. Waar komt kaneel vandaan?
2. Twee belangrijke soorten kaneel
3. Kaneel als geneesmiddel
4. Conclusie

1. Waar komt kaneel vandaan?

Kaneel is niet een of ander lief plantje waar kaneelstokjes aan groeien, maar kaneel wordt gemaakt van de bast van de kaneelboom, die zich het beste voelt in een tropisch klimaat. Om kaneelstokjes te maken wordt de binnenste bast van de boom verwijderd. Deze stukken worden te drogen gelegd op kokosmatten, waardoor automatisch de kleur veranderd en de bast zich oprolt. Je kunt deze stokjes gewoon in de supermarkt kopen. Maar er is ook poeder beschikbaar. Dit is in principe gewoon gemaakt uit deze zelfde stokjes die vermalen worden.

Kaneel is al heel erg oud, en wordt al eeuwenlang gebruikt voor het bereiden van voedsel en als medicijn. Dankzij een gevonden kruidenboek is bekend geworden dat kaneel al rondom het jaar 2800 voor Christus werd gebruikt. Daarnaast werd kaneel ook gebruikt bij het balsemen van de overledenen, waarschijnlijke vanwege de conserverende eigenschappen van deze bijzondere specerij.

2.Twee belangrijke soorten kaneel

Er bestaan heel veel soorten kaneel, maar de meest gebruikte zijn wel de Ceylon Kaneel en de Cassia Kaneel. In basis maakt het niet zo vreselijk veel uit welke je kiest, want beide soorten hebben vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Het wordt een ander verhaal als je iedere dag heel veel kaneel gebruikt.

In de Cassia Kaneel zit namelijk een stof Cumarine, die in normale hoeveelheden geen problemen zal geven. Maar in grote hoeveelheden kan dit problemen opleveren voor de lever en voor de nieren. Tot 2 theelepels kaneel per dag is aanvaardbaar, en dan maakt het niet uit welke soort je kiest.

Gebruik je meer, dan raad ik je aan om Ceylon Kaneel te gebruiken omdat de hoeveelheid Cumarine in Ceylon Kaneel fors lager is dan in Cassia Kaneel. Ik zou zeggen, waarom een risico nemen? Gebruik gewoon Ceylon Kaneel!

3. Kaneel tegen klachten

Zoals gezegd, wordt kaneel al eeuwenlang gebruikt in de geneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan de bestrijding van verkoudheid, diarree, misselijkheid, winderigheid, menstruatiepijnen en zelfs tegen koude voeten. Jazeker, ook tegen koude voeten, want kaneel verwarmt je lichaam! Kaneel is eigenlijk een algemeen toepasbaar ‘medicijn’ wat je heel erg breed in kunt zetten. Je krijgt eenvoudigweg meer energie nadat je kaneel hebt gegeten.

Wat wel opvallend is, is het feit dat de positieve effecten van kaneel nog eens verstrekt worden als het ingenomen wordt in combinatie met honing. Ook de krachtige werking van honing wordt hierdoor versterkt. Een typisch geval van 1+1=3. Je zult in het lijstje hieronder dan ook vaak tegenkomen dat kaneel ingenomen moet worden met honing, voor een maximaal effect.

Ik wil je er wel heel duidelijk op wijzen dat het onderzoek(1) naar de medische werking van kaneel nog steeds niet voldoende is afgerond om een 100% sluitend bewijs te leveren. Onderstaande gezondheidsvoordelen zijn deels gebaseerd op primaire onderzoeken die nog verder uitgewerkt moeten worden, anderzijds op de ervaringen van de oude Chinezen.

Maar laat je je daardoor niet weerhouden om dit toe te passen: Zou het niet helpen, dan is er ook geen schade gedaan. In normale hoeveelheden zijn zowel de kaneel als de honing onschuldig en zullen er geen ongewenste bijwerkingen optreden.

Kaneel tegen artrose

Uit een recent onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Kopenhagen, is gebleken dat kaneel een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van de pijn die gepaard gaat met artrose. De proefpersonen kregen elke dag zowel honing als kaneel in hun ontbijtgranen geserveerd. Na ongeveer een week bleek dat bij het overgrote deel van de proefpersonen de pijn voor een groot deel was verdwenen. Goed nieuws dus! Sta je hier sceptisch tegenover? Het kan helemaal geen kwaad om het eens te proberen, maar denk wel om wat ik heb gezegd in de paragraaf over de twee soorten kaneel. Alles met mate dus!

Kaneel tegen een hoge bloedsuikerspiegel

Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen diabetes, en een té hoge bloedsuikerspiegel in het algemeen, en het nuttigen van kaneel. Afhankelijk van wat je eet, en hoe je eet, stijgt je bloedsuikerspiegel altijd direct na de maaltijd, of direct nadat je iets eet. Je lichaam gaat insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen, en slaat de ongebruikte suikers (=energie) op als lichaamsvet voor eventueel later gebruik. Bij de proefpersonen uit het wetenschappelijke onderzoek(2) bleek dat kaneel het bloedsuikerniveau na de maaltijd beter in balans houdt, dus zonder tussenkomst van insuline.

Tijdens het onderzoek werd ook gemeten of de hoeveelheid kaneel enige invloed zou hebben, maar daaruit bleek dat 6 gram, 3 gram of 1 gram nagenoeg niets uitmaakt in het effect. Het resultaat van het onderzoek is dus duidelijk: Kaneel zorgt voor een beduidend lagere piek in de bloedsuikerspiegel.

Kaneel tegen schimmelvorming

Kaneel tegen schimmelvorming kan tweeledig opgevat worden. Ten eerst is gebleken dat het eten waar kaneel doorheen zit, langer goed bleef dan eten waar géén kaneel doorheen zit. Kaneel kan dus worden beschouwd als een (wellicht beperkt) conserveermiddel. Aan de andere kant werkt dit ook in het lichaam tegen aandoeningen die met schimmels te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Candida.

Kaneel als voedsel voor je brein

Kaneel staat al sinds jaar en dag hoog op de lijst voor voeding die het cognitieve denken stimuleert. Cognitief heeft te maken met de efficiëntie en de alertheid van het denkvermogen van je hersenen. Het is de stof Magnesium die er voor zorgt dat je scherper gaat denken en een beter geheugen krijgt. Daarnaast zit er nog veel Mangaan en IJzer in kaneel, die een hele positieve bijdrage leveren aan het functioneren van je hersenen in het algemeen. Dit is allemaal niet alleen maar een aanname, maar dit is ook gebleken uit een recent onderzoek. Na het eten van kaneel scoorden de proefpersonen stukken beter op een kennistest dan de proefpersonen die géén kaneel hadden gegeten.

Kaneel tegen verkoudheid

Kaneel is in staat om virussen en bacteriën te bestrijden, daar hebben we het al over gehad. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld verkouden bent en veel aan het hoesten bent. Eet, gedurende een aantal dagen, iedere dag een eetlepel honing en direct daarna een kwart eetlepel kaneel. Niet alleen goed tegen de hoest en de verkoudheid, het reinigt ook nog eens je sinussen.

Kaneel tegen een blaasinfectie

Om de bacteriën van een blaasinfectie snel weg te spoelen, kun je twee eetlepels honing en een theelepel kaneel oplossen in een glas lauwwarm water. Drink deze mix iedere dag, totdat de blaasinfectie is verdwenen.

Kaneel tegen maagpijn

Ook hier kunnen we constateren dat een combinatie van water, kaneel en honing een heilzame werking kan hebben. De mix reinigt je systeem heel effectief. Daarnaast zou het een positieve werking hebben tegen een eventuele maagzweer. Ook gaat kaneel eventuele winderigheid tegen.

Kaneel tegen een hoog cholesterol

Nog een heilzame werking van de combinatie met water en honing: Zet een lekker bakje thee met drie theelepels kaneel en twee theelepels honing. Hierdoor kan je cholesterolniveau dalen.

Kaneel tegen een slechte adem

En dan de laatste voor nu. Als je dagelijks gorgelt met een combinatie van warm water, een theelepel honing en een theelepel kaneel, ben je binnen een paar dagen van je slechte adem af.

Kaneel voor sporters

Ook in de sport is kaneel toe te passen: Kaneel zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid anabole eiwitten in de spiercellen worden verhoogd. Dit heeft als direct gevolg dat er meer glucose  door de spieren wordt opgenomen waardoor meer energie beschikbaar zal zijn.

4. Conclusie

Kaneel is een heerlijke specerij die ook nog eens verantwoordelijk kan zijn voor heel veel kleine en grotere wonderen. Let er wel op dat je de juiste kaneel neemt, als je een echte grootverbruiker wordt, of dreigt te worden. Nog een laatste waarschuwing voor zwangere vrouwen: Het wordt over het algemeen heel sterk afgeraden om kaneel, in wat voor vorm dan ook, te eten als je zwanger bent of zwanger wilt worden.

Heb jij nog andere ideeën of ervaringen voor het (medicinale) gebruik van kaneel?

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

77 Reacties

 1. Anna Hilarides 27 december 2014 om 23:59- Antwoorden

  Ik heb een vraag;
  waarom wordt het afgeraden om kaneel te nemen tijdens de zwangerschap?

  • Robert Jan Hendriks 29 december 2014 om 20:58- Antwoorden

   Hallo Anna,

   Over het algemeen wordt aangenomen dat de stof Coumarine, wat in kaneel voor de specifieke geur en smaak zorgt, niet goed is voor de ongeboren baby. In feite is dit nog nooit afdoende onderzocht, maar ik raad je aan om dit risico niet te nemen totdat er afdoende wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan.

   Fijne avond!
   Jack

 2. tanja 1 januari 2015 om 15:50- Antwoorden

  Hoeveel kaneel moet je eten om een positief effect op je geheugen te krijgen?

  • Robert Jan Hendriks 3 januari 2015 om 18:11- Antwoorden

   Hallo Tanja,

   Hier is nog te weinig onderzoek naar gedaan voor een duidelijke uitspraak. Voor dit moment kan ik je aanraden om de 'normale' hoeveelheden te eten wat je in het eten verwerkt/zou verwerken. Iedere dag een paar theelepels kaneel in je eten verwerken is een veilige aanname.

   Succes,
   Jack

 3. Maarten 4 januari 2015 om 19:42- Antwoorden

  Dag Jack,

  Werkt kaneel en honing ook tegen een lichte longontsteking? Zo ja, hoeveel zou je dan in moeten nemen?

  Met vriendelijk groet,
  Maarten

  • Robert Jan Hendriks 27 januari 2015 om 14:04- Antwoorden

   Dag,

   Zelf heb ik geen ervaring hiermee. Kaneel heeft vele voordelen echter is het niet bekend dat dit een longontsteking tegengaat.
   Ga hierover altijd even naar je arts.

   Groetjes,

   Jack

 4. Maria Koelmans 13 januari 2015 om 15:40- Antwoorden

  Beste Jack,

  Wat een goed interessant verhaal over kaneel. Hoe zit het met kaneel uit een
  potje, bijv. van AH, hoe weet je welk soort kaneel dat is, ceylon of cassia?

  Met vriendelijke groet,

  Maria

  • Robert Jan Hendriks 3 februari 2015 om 09:48- Antwoorden

   Daar heb ik geen ervaring mee. Ik haal altijd zelf de meeste producten uit de natuurwinkel, ook voor vragen ideaal.

 5. Ri NIque 25 januari 2015 om 20:37- Antwoorden

  Beste,

  Via de facebookpagina 'reset je lichaam' kwam ik op je site. In het artikel over kaneel schrijf je dat kaneel ook goed is tegen slechte adem. Echter, in het artikel over slechte adem komt kaneel niet voor ? (ondaks de hyperlink)

  Ik vraag me af hoe je een kwart lepel kaneel 'makkelijk'' inneemt ?

  https://www.optimalegezondheid.com/wat-kan-je-doen-tegen-een-slechte-adem/

 6. A noordermeer 9 februari 2015 om 20:19- Antwoorden

  Wanneer ik kaneel gebruikt tegen diabetisch moet ik er dan ook nog chroom bijnemen vr gr arend n

  • Robert Jan Hendriks 17 februari 2015 om 20:39- Antwoorden

   Beste Arend,

   Dat hoeft niet per se, maar zowel kaneel als chroom zijn goede supplementen om te nemen als je diabetes hebt. Overleg wel eerst met je huisarts in verband met mogelijke hypo's als je de supplementen in combinatie met medicatie neemt.

   Groet,
   Jack

 7. hagendijk Goof 27 februari 2015 om 10:26- Antwoorden

  in je antwoord aan Tanja, 3 jan j.l. j.l. ga je ineens uit van een paar EETLEPELS per dag. Ik neem aan dat dit een vergissing is.
  ik woon in INDONESIA, OVERAL kaneelstokjes te koop. Kan ik die vermalen tot poeder??? en is dit Ceylon of die Cassia. Staat er niet op.

  • Robert Jan Hendriks 27 februari 2015 om 11:07- Antwoorden

   Ik heb het aangepast, moet een theelepel zijn. De kaneelstokjes in Indonesië ziijn meestal cassia. De ceylon stokjes komen uit Sri Lanka.

   Groet,
   Jack

 8. Sandra 28 februari 2015 om 09:59- Antwoorden

  Ik was van de week bij de reformwinkel en die mevr zei mij dat je met kaneel wel uit moet kijken met hoge bloeddruk,wat is daar van bekend??

 9. Deli 5 maart 2015 om 00:16- Antwoorden

  Ik eet bijna dagelijks kaneel, hiermee bedoel ik het op mijn eten strooi. 2 a 3 theelepels vol per dag dus gemiddeld. Kan ik hierdoor mijn cholestrol verlagen? Niet dat ik hoge gehalte heb of zo.. fijne dag nog. DELI

  • Robert Jan Hendriks 5 maart 2015 om 20:38- Antwoorden

   Beste Deli,

   Ja, kaneel heeft ook een positieve werking op cholesterolwaarden. Twee a drie theelepels is precies het advies om van de gezondheidsvoordelen van kaneel te kunnen profiteren.

   Groetjes,
   Jack

 10. Ali 5 maart 2015 om 13:54- Antwoorden

  Hallo hoe vaak per dag of week moet ik dit innemen voor mijn blaasontsteking? dit heb ik heel vaak momenteel ook weer. Moet ik 1 kopje of meerdere per dag .Alie

  • Robert Jan Hendriks 5 maart 2015 om 20:33- Antwoorden

   Best Ali,

   Ik zou elke dag twee kopjes honing/kaneel thee drinken. Als je er elk kopje ongeveer een theelepel kaneel doet krijg je al genoeg kaneel binnen. Bij kaneel is het niet zo dat meer beter is. Tot twee theelepels per dag is het beste.

   Succes,
   Jack.

 11. arthur 9 maart 2015 om 06:27- Antwoorden

  Bij een dreigende keelontsteking een kopje koffie thee/koffie drinken met honing en kaneel.Je zult ervaren dat de klachten al naar 8 uur bijna zijn verdwenen.persoonlijk ken ik geen beter medicijn die zo effectief is!

 12. Elzinga 24 maart 2015 om 09:07- Antwoorden

  Welke soort honing is het beste om te gebruiken. In de supermarkt kan je namelijk ook honing kopen en de honing die ik nu gebruik zit op de bodem suiker en die heb ik gekocht bij een gezondheid winkel.
  Alie

  • Robert Jan Hendriks 4 april 2015 om 20:35- Antwoorden

   De honing van de gezondheidswinkel is waarschijnlijk een pure honing zonder toevoegingen. Sommige soorten pure honing gaat kristalliseren dat wil zeggen dat het van een vloeibare naar een vaste vorm overgaat. Dit zie jij als suiker op de bodem.
   Door de fabriek bewerkte honing heeft dat niet, omdat de fabrikant hier allemaal rotzooi aan toegevoegd om het niet te laten kristalliseren.

   Kortom, zo puur mogelijke honing blijven gebruiken.

   Succes,
   Jack

 13. sara 16 juni 2015 om 19:48- Antwoorden

  Hallo

  heb nierstenen kleiner dan 3mm aan beide nieren wat kan ik doen

  fijne avond
  sara

 14. willy 27 juli 2015 om 08:57- Antwoorden

  is honing en kaneel ook goed om aftevallen

  • Team OptimaleGezondheid 11 november 2015 om 22:46- Antwoorden

   Kneel schijnt wel goed te zijn voor je gezondheid, dus ook om af te vallen. Honing is een ander verhaal. Ook al is het natuurlijke suiker, suiker is suiker. Maar honing bevat ook heel veel goede stoffen. Maar als je af wilt vallen is iedere vorm van suiker een 'no-go'.

   Heel veel succes!

 15. Ans 22 oktober 2015 om 07:39- Antwoorden

  Ik heb gelezen dat een combinatie van honing en kaneel ook helpt bij afvallen. Klopt dat?

  • Team OptimaleGezondheid 1 november 2015 om 13:41- Antwoorden

   Dat is inderdaad waar, Ans.
   Ik moet eerlijk zeggen dat het niet wetenschappelijk bewezen is, maar ik weet dat er veel mensen zijn die honing en kaneel in hun dieet verwerken.
   Let er wel op dat het een ONDERDEEL van je dieet moet zijn. Want gezond en gevarieerd eten is natuurlijk de basis van het afvallen.

   Heel veel succes!

 16. Monique 9 november 2015 om 19:21- Antwoorden

  Ik drink 2 x per dag een infusie van kaneel door kokend water op 2 kaneelstokjes te gooien in een glas. Dit laat ik 10 minuten trekken. Heeft dit dan hetzelfde gezonde effect als kaneel in poedervorm?

  • Team OptimaleGezondheid 11 november 2015 om 22:26- Antwoorden

   Ik kan het niet staven met wetenschappelijk onderzoek, maar het lijkt me van wel, Monique. Misschien zelfs nog wel beter!

 17. Peti 17 januari 2016 om 21:31- Antwoorden

  Ik heb geen last van koude voeten maar van koude handen. werkt kaneel hier ook voor?

  met vriendelijke groet,
  Peti

  p.s. ik rook niet

  • Team OptimaleGezondheid 18 januari 2016 om 12:24- Antwoorden

   In principe werkt het zowel voor de handen als de voeten, Peti.
   Het gaat uiteindelijk om een betere doorbloeding.

 18. mevr j.veenstra 25 januari 2016 om 15:32- Antwoorden

  ik had vanmiddag visite,die vertelde dat als je kaneel gebruikt (ongeveer 1theelepel per dag)dat je dan last kan krijgen van je stem.
  nu heb ik sinds een paar maanden last van mijn stem,komt dat door gebruik van kaneel?
  zou U hier op willen reageren?
  gr Jantsje veenstra

  • Team OptimaleGezondheid 1 februari 2016 om 16:09- Antwoorden

   Normaliter heeft kaneel een positieve invloed op de stem, maar wellicht is de hoeveelheid van 1 theelepeltje per dag een beetje te veel van het goede, tenminste in jouw geval. Probeer de hoeveelheid te verlagen om te ervaren wat de effecten zijn.

 19. Henk 17 maart 2016 om 23:20- Antwoorden

  Ik heb gelezen dat de stof cumarine antistollend (bloedverdunnend ) werkt. Kan het kwaad om Ceylon kaneel met honing te gebruiken als je een antisolling gebruikt.? En wat is het risico?
  Nergens staat hoe lang je kaneel en honing kan gebruiken om bv de cholesterol lag te houden.
  Verneem heel graag uw reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Henk

  • Team OptimaleGezondheid 21 maart 2016 om 13:38- Antwoorden

   Kaneel met honing kun je continu gebruiken, maar beslist niet overdrijven. Zeker niet met de kaneel.
   Als je iedere morgen een flinke eetlepel honing, vermengd met een theelepeltje kaneel, neemt, ga je je zeker beter voelen.

 20. Nova 23 juni 2016 om 10:26- Antwoorden

  Na alles over kaneel en honing gelezen te hebben, ben ik aan het experimenteren geweest en het is geen wondermiddel maar heeft me wel een wonder verricht. Ik heb kaneelstokjes met heet water in een thee pot gezet en gebruikt als thee met een beetje honing. Na 3 dagen was ik van mn artrose af, ik kon jarenlang heel traag de trap af, maar na deze 3 dagen kan ik rennend de trap af , geen pijn meer en ik ben 55 jaar met overgewicht, is dit dan geen wonder of heb ik meer dan de hoeveelheid die toegestaan is, gebruikt? 5 - 6 stokjes.

  • Team OptimaleGezondheid 28 juni 2016 om 09:06- Antwoorden

   Als je 5-6 stokjes per dag gebruikt, is dat wel veel. Maar ieder lichaam reageert weer anders, dus voor jou zou dat inderdaad het 'wondertje' kunnen zijn.
   Blijf in ieder geval naar je lichaam luisteren. Zodra je iets merkt wat niet goed is, dan direct de dosis naar beneden bijstellen.

 21. Pascal 24 juli 2016 om 20:53- Antwoorden

  Ik eet 6 gram kaneel door de havermout per dag is dat gezond of niet ??

  • Team OptimaleGezondheid 26 juli 2016 om 14:13- Antwoorden

   Dat lijkt me een beetje veel, Pascal.
   Over het algemeen wordt aangenomen dat 4 gram per dag, dus twee theelepeltjes, het maximum is.

 22. Marion 10 september 2016 om 13:48- Antwoorden

  Ik heb de ziekte van Lime waarschijnlijk. Kun je mij zeggen of honing met kaneel ook goed is om te nemen voor lime? Heel veel allergien.spierpijn overal heel erg.zweet aanvallen.heel moe. pijn achter de oogkassen enz. Als dat goed is kun je mij dan vertellen hoeveel Honing en kaneel ik iedere dag moet nemen in een glas warm water?? En of het wel zijn heeft om daar aan te beginnen??

 23. Jill 16 september 2016 om 17:48- Antwoorden

  Ik verwerk regelmatig kaneel en honing in gebak. Heeft het invloed op de werking van honing en kaneel als het gebakken wordt?

  • Team OptimaleGezondheid 23 september 2016 om 13:12- Antwoorden

   Met name honing wordt er niet beter op als het verwarmd wordt. Door de verhitting, zullen veel voedingsstoffen inactief worden.

 24. Conny 20 december 2016 om 18:55- Antwoorden

  Heel bijzonder maar ik lees over artrose en soepeler en toevallig ben ik ook veeel soepeler na paar dagen kaneel en honing te verwerken in griekse yoghurt! Alleen ben bang dat ik ook teveel gebruik omdat ik het uit grote pot strooi en ook niet weet of het ceylonkaneel is. Zal maar naar natuurwinkel gaan dan ook en een theelepeltje pakken. Heb normaliter erge pijn in knie en nu sinds ik dagelijks kaneel gebruik ook niet meer dus!

  • Team OptimaleGezondheid 21 december 2016 om 14:49- Antwoorden

   Wat goed, Conny. Blij dat het voor jou werkt!

   Zijn er meer lezers die hier positieve of negatieve ervaringen mee hebben?

 25. Piet 31 december 2016 om 11:22- Antwoorden

  Ik gebruik s morgens 1 theelepel kaneel en 2 eetlepelshoning en savonds ook kan dat kwaad

  • Team OptimaleGezondheid 31 december 2016 om 11:33- Antwoorden

   Nee hoor, dat kan helemaal geen kwaad. Blijf natuurlijk wel luisteren naar je lichaam: Op het moment dat je iets vreemds voelt, direct stoppen of eventueel de dosis naar beneden brengen. Dit geldt met name voor de dosis kaneel.

 26. Feggel 15 maart 2017 om 07:57- Antwoorden

  Vorig jaar november ben ik gestart met het maken van kaneel in capsules. Ik heb diabetes type 1 en met een niet al te stabiele suikerspiegel en werd steeds dikker door mijn insuline gebruik. Voor 20 euro haalde ik een apparaatje met 1000 capsules om zelf de pillen te kunnen maken met een kwatiertje maak ik er ineens 50 stuks. Nu 4 maanden later vele kilo s lichter en een stabielere suikerspiegel is voor mij duidelijk geworden dat het super werkt. kaneel kosten 6,00 voor 4 maanden gebruik en neem s,morgens na de maaltijd twee en s,avonds na het avond eten twee dit is het aantal aanbevolen kaneel gebruik voor 1 dag. De pillen zo kopen is een vrij dure geschiedenis dus even creatief zijn google maar eens op "capsule-machine" dan kan je zien hoe hij eruit ziet. Ik zelf kocht hem voor een schijntje op MP samen met 1000 capsules en houd je aan de aanbevolen 4 pillen op een dag gelijk na je maaltijden s morgens en s avonds innemen.

  • Team OptimaleGezondheid 15 maart 2017 om 21:30- Antwoorden

   Wat een goed idee, Feggel!

   Zijn er meer lezers die zelf hun kaneelcapsules maken?

   • Jet 25 juni 2018 om 14:18- Antwoorden

    Vanwege gezondheidsklachten zoals obesitas, artrose ,huid,-en darmproblemen enz. en mijn leeftijd, boven de 60 jaar, maak ik al een aantal jaren mijn eigen (vegetarische) capsules met ajurvedische specerijen bv ;curcuma met zwarte peper, msm poeder, vitamine c poeder en nog veel meer en nu ook kaneelpoeder. Ik lees er online veel over om een goede dosering te nemen.
    ik stop ze handmatig met de achterkant van een haaknaald en vind wel leuk om te doen. Wel heb ik wegwerphandschoentjes aan bij de kurkuma vanwege de kleurstof. Ik bestel de poeders online bij bv pitt en pitt of koop ze bij een toko en de capsules bij legecapsules.net , in ieder geval de goedkoopste(tips welkom)
    Kaneel gebruik ik sinds kort voor veel doeleinden 2x ochtend en 2x avond en het afvallen gaat voorspoedig.!!! Honing doe ik in mijn thee die ik ook zelf maak van gedroogde kruiden zoals vlierbloesem, brandnetel, kamille met verse gember. Al jaren geen dokter gezien.

    • Team OptimaleGezondheid 27 juni 2018 om 18:56- Antwoorden

     Dit is een fantastisch resultaat, Jet.

     Zijn meer lezers die zelf hun kruidencapsules maken?
     Ik hoor graag jullie ervaringen!

  • Marie _rose 24 september 2017 om 20:17- Antwoorden

   Waar het apparaatje gekocht?

 27. Diana Baidjoe 30 maart 2017 om 18:27- Antwoorden

  Beste lezer, ik gebruik bloedverdunners mag ik dan dagelijks kaneel gebruiken, of heeft dit invloed op mijn INR waarde. Van mijn dietiste mag ik niet tot weinig gember gebruiken omdat dit ook invloed op de INRwaarde zou hebben, een wisselwerking. Weet u er meer van af ?
  Gr. Diana

  • Team OptimaleGezondheid 30 maart 2017 om 19:02- Antwoorden

   Beide producten zijn natuurlijke bloedverdunners. In combinatie met je medicijnen, zou dat allemaal een beetje te veel van het goede worden...

 28. Mie Katoenl 4 augustus 2017 om 07:41- Antwoorden

  Hoi, ik wil wel proberen m'n (slechte)cholesterol binnen de perken te houden met kaneel/honing maar als ik 25 sites open, krijg ik 10 verschillende werkwijzen en verhoudingen. Kan u me nou de juiste geven?u

  • Team OptimaleGezondheid 7 september 2017 om 16:58- Antwoorden

   Zelf heb ik ooit 2 theelepels honing en 3 theelepels kaneel gebruikt. Dit oplossen in een kop theewater en lekker opdrinken. Doe dit drie maal daags.
   Niet alleen goed voor je cholesterol, maar ook voor je algemene gezondheid.

 29. marian 14 september 2017 om 11:00- Antwoorden

  Hallo,

  Kan ceylon kaneel een stoppende werking hebben?
  Ik heb daar problemen mee, sinds ik ben begonnen met havermout-honing-kaneel-cranberry zonnebloempitten in yoghurt te eten als ontbijt?
  Groetjes Marian

 30. Mary Ernst 25 oktober 2017 om 07:54- Antwoorden

  Ik heb uit Siri lanka kaneelolie mee laten nemen omdat het goed zou helpen voor oorsuizingen door het achter je oor te smeren dagelijks. Maar...ik slik thyrax voor de schildklier. Ik weet dat magnesium invloed heeft op de medicijnen maar ik zou graag willen weten hoe dat zit met kaneelolie?

  • Team OptimaleGezondheid 25 oktober 2017 om 08:43- Antwoorden

   Lastig om hierover exacte info te vinden.
   Ook is onduidelijk of dezelfde hoeveelheden mineralen in kaneelolie zitten, als in kaneel zelf (dus als poeder)

   Dit zijn de mineralen in Ceylon Kaneel:
   "...While the mineral determination gave the data that cinnamon contained iron (7.0 mg/g), Zinc (2.6 mg/g), Calcium (83.8 mg/g), Chromium (0.4 mg/g), Manganese (20.1 mg/g) and Magnesium (85.5 mg/g), sodium (0.0 mg/g), Potassium (134.7 mg/g) and Phosphorus (42.4 mg/g)..."

   Meer info over de samenstelling van Ceylon Kaneel, kun je hier vinden:
   http://scialert.net/fulltext/?doi=pjn.2009.1456.1460

   Mijn voorstel: Neem deze info mee naar je behandelend arts, en overleg dit even met hem/haar.

   Laat je me weten wat de reactie is?

 31. Elisabeth 21 november 2017 om 21:43- Antwoorden

  Hoi ik wil vragen is cumarine hetzelfde als kurkuma?

  • Team OptimaleGezondheid 23 november 2017 om 20:47- Antwoorden

   Nee Elisabeth. Dat zijn twee verschillende stoffen. Niet door elkaar halen, want Cumarine kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid!

 32. Elisabeth 25 november 2017 om 12:30- Antwoorden

  Dank voor de info.

  • Team OptimaleGezondheid 1 december 2017 om 12:16- Antwoorden

   Geen dank, Elisabeth

 33. Jollie 30 december 2017 om 17:45- Antwoorden

  Hallo,
  Heeft kaneel met honing ook een positief effect op een chronische ontsteking aan de maag?
  Zo ja, welke hoeveelheid kan ik dan het beste gebruiken?

  • Team OptimaleGezondheid 31 december 2017 om 15:57- Antwoorden

   Kaneel met honing is een bommetje van antioxidanten, dus zal dat zeker een positieve bijdrage leveren aan jouw probleem.

 34. Tjel 25 april 2018 om 20:42- Antwoorden

  Hi
  Op welk manier kun je het beste kaneel gebruiken om af te vallen.?(met of zonder honing) en hoeveel kaneel moet je dan daarvoor nemen?

  Ook heb ik gehoord dat het goed is voor mensen die een burn-out hebben om te gebruiken is dat waar?
  Groetjes tjel

 35. Voorhelst Josée 16 mei 2018 om 22:08- Antwoorden

  Hoi, Ik maak sinds kort een halve tl. kaneel met 1 tl honing in een tas gekookt water met een scheutje citroen. Spijtig genoeg blijft deze drank steeds slijmerig. Op welke manier kan ik dit verhelpen? Ik wacht met de honing toe te voegen tot het water wat afgekoeld is.Als jullie spreken van een een paar tl kaneel en honing mengen en dan innemen, is dat dat zo bedoeld dat je de 2 ingrediënten eventjes doorroert en dan zo inslikt?
  Bedankt en groetjes
  Josée

  • Team OptimaleGezondheid 18 mei 2018 om 10:54- Antwoorden

   Als je de honing toevoegt op het moment dat het water nog flink warm is, zal het eindresultaat beter zijn, Josée.
   Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de soort honing. Heb je ook al vloeibare honing geprobeerd?

   • Hugo 18 augustus 2018 om 00:32- Antwoorden

    Honing mag je nooit toevoegen als je thee of water meer dan 40 graden i, anders dood je de goede eigenschappen van de honing.

    • Team OptimaleGezondheid 23 augustus 2018 om 10:18- Antwoorden

     Dat is helemaal waar, Hugo

 36. Alice 13 augustus 2018 om 06:49- Antwoorden

  Goedemorgen, bij hoge bloeddruk schijnt suiker een groter kwaad te zijn dan zout. Maar als ik het advies om kaneel met honing te gaan gebruiken opvolg krijg je toch ook suiker van de honing binnen? Is dit dan niet slecht en werkt juist tegengesteld? En hoeveel van elk zou je moeten gebruiken per dag voor goed resultaat? Hoor het graag.

 37. roby 20 augustus 2018 om 12:10- Antwoorden

  er vroeg hier ook al iemand of kaneel stoppend(stoelgang)werkt, maar er is nog geen reactie op.
  zelf heb ik een slechte spijsvertering en gebruik ik movicolon omdat te verhelpen.
  dus ik ben benieuwd of het een feit of fabel is dat kaneel stoppend werkt.

  • Team OptimaleGezondheid 23 augustus 2018 om 10:46- Antwoorden

   Kaneel werkt obstipatie juist tegen, Roby

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
37 Shares
Tweet
Pin4
Share33