De gezondheidsvoordelen van kaneel

We hebben allemaal wel eens kaneel geprefd, misschien in een gerecht, maar zeker in de oer-Hollandse appeltaart of in de appelflappen. De smaak en de geur van kaneel doet mij altijd denken aan huiselijke warmte en aan winterse taferelen. Door de toepassing van kaneel in deze Hollandse gerechten, samen met dat Hollandse wintergevoel, zou je bijna denken dat het van origine ook een Hollandse specerij is, maar dat is niet waar.

Wist je dat het regelmatig eten van kaneel heel veel voordelen heeft voor je gezondheid?

Hieronder de inhoud van het artikel
1. Waar komt kaneel vandaan?
2. Twee belangrijke soorten kaneel
3. Kaneel als geneesmiddel
4. Conclusie

1. Waar komt kaneel vandaan?

Kaneel is niet een of ander lief plantje waar kaneelstokjes aan groeien, maar kaneel wordt gemaakt van de bast van de kaneelboom, die zich het beste voelt in een tropisch klimaat. Om kaneelstokjes te maken wordt de binnenste bast van de boom verwijderd. Deze stukken worden te drogen gelegd op kokosmatten, waardoor automatisch de kleur veranderd en de bast zich oprolt. Je kunt deze stokjes gewoon in de supermarkt kopen. Maar er is ook poeder beschikbaar. Dit is in principe gewoon gemaakt uit deze zelfde stokjes die vermalen worden.

Kaneel is al heel erg oud, en wordt al eeuwenlang gebruikt voor het bereiden van voedsel en als medicijn. Dankzij een gevonden kruidenboek is bekend geworden dat kaneel al rondom het jaar 2800 voor Christus werd gebruikt. Daarnaast werd kaneel ook gebruikt bij het balsemen van de overledenen, waarschijnlijke vanwege de conserverende eigenschappen van deze bijzondere specerij.

2.Twee belangrijke soorten kaneel

Er bestaan heel veel soorten kaneel, maar de meest gebruikte zijn wel de Ceylon Kaneel en de Cassia Kaneel. In basis maakt het niet zo vreselijk veel uit welke je kiest, want beide soorten hebben vergelijkbare gezondheidsvoordelen. Het wordt een ander verhaal als je iedere dag heel veel kaneel gebruikt.

In de Cassia Kaneel zit namelijk een stof Cumarine, die in normale hoeveelheden geen problemen zal geven. Maar in grote hoeveelheden kan dit problemen opleveren voor de lever en voor de nieren. Tot 2 theelepels kaneel per dag is aanvaardbaar, en dan maakt het niet uit welke soort je kiest.

Gebruik je meer, dan raad ik je aan om Ceylon Kaneel te gebruiken omdat de hoeveelheid Cumarine in Ceylon Kaneel fors lager is dan in Cassia Kaneel. Ik zou zeggen, waarom een risico nemen? Gebruik gewoon Ceylon Kaneel!

3. Kaneel tegen klachten

Zoals gezegd, wordt kaneel al eeuwenlang gebruikt in de geneeskunde. Denk bijvoorbeeld aan de bestrijding van verkoudheid, diarree, misselijkheid, winderigheid, menstruatiepijnen en zelfs tegen koude voeten. Jazeker, ook tegen koude voeten, want kaneel verwarmt je lichaam! Kaneel is eigenlijk een algemeen toepasbaar ‘medicijn’ wat je heel erg breed in kunt zetten. Je krijgt eenvoudigweg meer energie nadat je kaneel hebt gegeten.

Wat wel opvallend is, is het feit dat de positieve effecten van kaneel nog eens verstrekt worden als het ingenomen wordt in combinatie met honing. Ook de krachtige werking van honing wordt hierdoor versterkt. Een typisch geval van 1+1=3. Je zult in het lijstje hieronder dan ook vaak tegenkomen dat kaneel ingenomen moet worden met honing, voor een maximaal effect.

Ik wil je er wel heel duidelijk op wijzen dat het onderzoek(1) naar de medische werking van kaneel nog steeds niet voldoende is afgerond om een 100% sluitend bewijs te leveren. Onderstaande gezondheidsvoordelen zijn deels gebaseerd op primaire onderzoeken die nog verder uitgewerkt moeten worden, anderzijds op de ervaringen van de oude Chinezen.

Maar laat je je daardoor niet weerhouden om dit toe te passen: Zou het niet helpen, dan is er ook geen schade gedaan. In normale hoeveelheden zijn zowel de kaneel als de honing onschuldig en zullen er geen ongewenste bijwerkingen optreden.

Kaneel tegen artrose

Uit een recent onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Kopenhagen, is gebleken dat kaneel een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van de pijn die gepaard gaat met artrose. De proefpersonen kregen elke dag zowel honing als kaneel in hun ontbijtgranen geserveerd. Na ongeveer een week bleek dat bij het overgrote deel van de proefpersonen de pijn voor een groot deel was verdwenen. Goed nieuws dus! Sta je hier sceptisch tegenover? Het kan helemaal geen kwaad om het eens te proberen, maar denk wel om wat ik heb gezegd in de paragraaf over de twee soorten kaneel. Alles met mate dus!

Kaneel tegen een hoge bloedsuikerspiegel

Er is ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen diabetes, en een té hoge bloedsuikerspiegel in het algemeen, en het nuttigen van kaneel. Afhankelijk van wat je eet, en hoe je eet, stijgt je bloedsuikerspiegel altijd direct na de maaltijd, of direct nadat je iets eet. Je lichaam gaat insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen, en slaat de ongebruikte suikers (=energie) op als lichaamsvet voor eventueel later gebruik. Bij de proefpersonen uit het wetenschappelijke onderzoek(2) bleek dat kaneel het bloedsuikerniveau na de maaltijd beter in balans houdt, dus zonder tussenkomst van insuline.

Tijdens het onderzoek werd ook gemeten of de hoeveelheid kaneel enige invloed zou hebben, maar daaruit bleek dat 6 gram, 3 gram of 1 gram nagenoeg niets uitmaakt in het effect. Het resultaat van het onderzoek is dus duidelijk: Kaneel zorgt voor een beduidend lagere piek in de bloedsuikerspiegel.

Kaneel tegen schimmelvorming

Kaneel tegen schimmelvorming kan tweeledig opgevat worden. Ten eerst is gebleken dat het eten waar kaneel doorheen zit, langer goed bleef dan eten waar géén kaneel doorheen zit. Kaneel kan dus worden beschouwd als een (wellicht beperkt) conserveermiddel. Aan de andere kant werkt dit ook in het lichaam tegen aandoeningen die met schimmels te maken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Candida.

Kaneel als voedsel voor je brein

Kaneel staat al sinds jaar en dag hoog op de lijst voor voeding die het cognitieve denken stimuleert. Cognitief heeft te maken met de efficiëntie en de alertheid van het denkvermogen van je hersenen. Het is de stof Magnesium die er voor zorgt dat je scherper gaat denken en een beter geheugen krijgt. Daarnaast zit er nog veel Mangaan en IJzer in kaneel, die een hele positieve bijdrage leveren aan het functioneren van je hersenen in het algemeen. Dit is allemaal niet alleen maar een aanname, maar dit is ook gebleken uit een recent onderzoek. Na het eten van kaneel scoorden de proefpersonen stukken beter op een kennistest dan de proefpersonen die géén kaneel hadden gegeten.

Kaneel tegen verkoudheid

Kaneel is in staat om virussen en bacteriën te bestrijden, daar hebben we het al over gehad. Dit is erg handig als je bijvoorbeeld verkouden bent en veel aan het hoesten bent. Eet, gedurende een aantal dagen, iedere dag een eetlepel honing en direct daarna een kwart eetlepel kaneel. Niet alleen goed tegen de hoest en de verkoudheid, het reinigt ook nog eens je sinussen.

Kaneel tegen een blaasinfectie

Om de bacteriën van een blaasinfectie snel weg te spoelen, kun je twee eetlepels honing en een theelepel kaneel oplossen in een glas lauwwarm water. Drink deze mix iedere dag, totdat de blaasinfectie is verdwenen.

Kaneel tegen maagpijn

Ook hier kunnen we constateren dat een combinatie van water, kaneel en honing een heilzame werking kan hebben. De mix reinigt je systeem heel effectief. Daarnaast zou het een positieve werking hebben tegen een eventuele maagzweer. Ook gaat kaneel eventuele winderigheid tegen.

Kaneel tegen een hoog cholesterol

Nog een heilzame werking van de combinatie met water en honing: Zet een lekker bakje thee met drie theelepels kaneel en twee theelepels honing. Hierdoor kan je cholesterolniveau dalen.

Kaneel tegen een slechte adem

En dan de laatste voor nu. Als je dagelijks gorgelt met een combinatie van warm water, een theelepel honing en een theelepel kaneel, ben je binnen een paar dagen van je slechte adem af.

Kaneel voor sporters

Ook in de sport is kaneel toe te passen: Kaneel zorgt er namelijk voor dat de hoeveelheid anabole eiwitten in de spiercellen worden verhoogd. Dit heeft als direct gevolg dat er meer glucose  door de spieren wordt opgenomen waardoor meer energie beschikbaar zal zijn.

4. Conclusie

Kaneel is een heerlijke specerij die ook nog eens verantwoordelijk kan zijn voor heel veel kleine en grotere wonderen. Let er wel op dat je de juiste kaneel neemt, als je een echte grootverbruiker wordt, of dreigt te worden. Nog een laatste waarschuwing voor zwangere vrouwen: Het wordt over het algemeen heel sterk afgeraden om kaneel, in wat voor vorm dan ook, te eten als je zwanger bent of zwanger wilt worden.

Heb jij nog andere ideeën of ervaringen voor het (medicinale) gebruik van kaneel?