Psoriasis

Laatste Update: 10 november 2020

Verband Tussen Stress en Psoriasis

Hoewel psoriasis gekenmerkt wordt als een immuunsysteem aandoening, zijn er verschillend ‘’psoriasis prikkels’’ waardoor juist de jeukende plekken veroorzaakt kunnen worden. Bepaalde medicijnen, koud weer, een infectie aan de huid of zelfs iets simpels als een wondje kunnen bijdragen. Daarnaast zijn er ook emotionele prikkels, zoals familie problemen, financiële problemen en vallen allemaal onder de categorie stress.

Het hebben van psoriasis veroorzaakt op zich zelf al voor stress. Maar stress is niet simpelweg een bijproduct van psoriasis, het is één van de grote prikkels en als je psoriasis hebt weet je natuurlijk exact waar ik het over heb. Het is net een vicieuze cirkel waar je moeilijk uit kunt komen. Gelukkig zijn er stappen te ondernemen om stress onder controle te krijgen.

Wat is de link tussen psoriasis en stress?

Experts zijn het er nog niet omver eens, waarschijnlijk (ik deel deze mening) heeft het te maken met je immuunsysteem. Veel mensen hebben het meeste last van psoriasis uitbarstingen in een stressvolle tijd.
[poll id="3"]

Resultaat van de poll laten zien dan meer dan 75% last heeft van stress in het dagelijkse leven. Vind je het heel gek dat er zoveel verschillende klachten worden geprikkeld hierdoor? Stress is nooit goed!

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die psoriasis hebben ook vaker een verhoogd stressniveau hebben(1).

Hieronder een aantal psoriasis stress oorzaken:

 • Sociale contacten: Mensen met psoriasis kunnen zo zelfbewust worden vanwege hun aandoening dat met anderen mensen communiceren stressvol kan worden. Iets simpels als naar een verjaardag gaan of uit eten gaan veroorzaakt stress.
 • Financiële problemen: Veel behandelingen tegen huidaandoeningen kosten klauwen vol met geld, denk aan dure licht therapieën of het eigen risico van je ziektekosten verzekering moeten allemaal betaald worden. Dit kan voor de nodige stress zorgen.
 • Te druk leven: Het leven van nu zorgt toch voor veel stress, denk aan deadlines, drukte op het werk, afspraken en problemen met concentreren. Ook teveel dingen tegelijkertijd kan voor veel stress zorgen, mensen zijn eenmaal niet gemaakt om teveel dingen op hetzelfde moment te doen (multitasken). Denk aan e-mails beantwoorden, facebook, telefoon en nog veel meer.
 • Pijn symptomen: Kenmerken van psoriasis is een jeukende schilferige huid en is niet gemakkelijk om mee te leven, alleen het hebben van pijn kan al voor veel stress zorgen, je voelt je gewoon niet lekker in je vel. Sommige mensen hebben dan ook nog last van psoriasis artritis en kan zeker e kwaliteit van je leven erg verminderen.
 • Behandelingen: Er zijn natuurlijk veel psoriasis behandelingen op de markt, en een aantal van deze behandelingen kunnen erg stressvol zijn. Je moet bijvoorbeeld een dag vrij maken om naar de kliniek te gaan, en vaak zijn meerdere sessies noodzakelijk. Er zijn behandelingen waarbij je meerdere keren per week zelfs aanwezig moet zijn en valt niet mee om in te plannen als je ook nog een druk leven hebt. En het meest frustrerende is natuurlijk wanneer je netjes naar de behandelingen gaat en zonder resultaat. Dit laatste heb ik zelf ook meegemaakt met mijn acne problemen en dure licht behandelingen van 80 euro per keer en moest ik 3 uur voor reizen. Na 5 behandelingen werd mijn huid alleen maar erger, zeker frustrerend!

Wat te doen tegen "stress psoriasis"

Gelukkig zijn er VEEL manieren om met stress om te leren gaan en ze zijn ook niet moeilijk. Het belangrijkste met de onderstaande tips is om het een ‘’routine’’ te maken. Want pas als het een routine is dan pas is het een onderdeel van je leven. Veel mensen maken de fout door de lijst te lezen en te denken ‘’dat weet ik al’’, maar de winnaar maakt het een onderdeel van zijn of haar dagelijkse activiteiten:

 • Yoga/Pilates: Dit heb ik zelf dik een jaar lang gedaan in mijn sportschool maar kun je ook heel gemakkelijk thuis doen. Het doel is om je lichaam los te maken van stress en spanningen met een series van specifieke houdingen. Het resultaat is volledig ontspannen en stress vrij. Ik raad het aan om elke dag thuis (of sportschool) even aan de slag te gaan met yoga(2). Bekijk onderstaande video voor een aantal tips:

http://youtu.be/ytIWO07hh0o

 • Bewegen: Onderzoek heeft meerdere malen aangetoond dat de beste manier om van stress af te komen is door te bewegen. Daarbij laat onderzoek ook zien dat bewegen psoriasis kan verminderen(3).
 • Meditatie: Om je gedachten tot rust te brengen, het effect op het lichaam is nog niet wetenschappelijk aangetoond, maar aanwijzingen zijn dat meditatie je spieren tot rust brengt en helpt jou om even niet te denken aan psoriasis.
 • Massages: Massages zijn natuurlijk erg rustgevend en kunnen zeer effectief zijn om spanningen in het lichaam te verminderen, het kan ook helpen bij chronische pijn.
 • Voldoende slaap: Wanneer je te weinig hebt geslapen heeft dat direct invloed op je humeur en hoe goed je met stress kunt omgaan. Mijn advies is om tenminste 8 uur per dag te slapen. Ook heeft je lichaam deze tijd nodig om te herstellen en je immuunsysteem sterk te houden.
 • Voeding: Gezond eten kan zeker je stress verminderen doordat er bestandsdelen aanwezig zijn die van nature stress tegen gaan.

Indien je extreem veel stress hebt en bovenstaande tips onvoldoende werken kun je overwegen om een afspraak te maken met je huisarts voor nadere behandel methoden. Door je stress onder controle te krijgen en houden heb jij de eerste stap gezet om psoriasis bij de kern aan te pakken, want onderschat stress niet! Zelf ben ik van mening dat stress de nieuwe epidemie is van de 21e eeuw en staat bovenaan in het rijtje psoriasis prikkels!

Bronnen:

 1. https://www.skintherapyletter.com/psoriasis/stress/
 2. https://www.researchgate.net/profile/Jyoti_Tripathi5/publication/342877865_POTENTIAL_APPLICATION_OF_YOGA_THERAPY_IN_PSORIASIS/links/5f0aecde4585155050a021f8/POTENTIAL-APPLICATION-OF-YOGA-THERAPY-IN-PSORIASIS.pdf
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6076093/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share