Te veel trainen, kan dat? Overtraining special deel 1

2017-04-04T10:09:52+01:00september 10th, 2013|Sport|23 Reacties

Laatste update: door

Te veel trainen, kan dat? Overtraining special deel 1

Misschien klinkt dit je bekend in de oren, je gaat elke dag naar de sportschool en weet dat je veel calorieën verbrandt. Daarnaast heb je een bepaald trainingsschema waar je gewoon niet van af wilt wijken. En toch voel jij je aan het einde van de week altijd moe, de training gaat niet zo goed als je zou willen.

Uiteindelijk ga je gefrustreerd naar huis in plaats van dat je denkt dat je lekker gesport hebt. Het probleem zou wel eens kunnen zijn dat je teveel traint.

Overtraining is namelijk wel degelijk mogelijk.

Meer is niet altijd beter

Meer trainen is niet altijd goed, zeker als je doorhebt dat 80% van onze lichaamssamenstelling wordt bepaald door wat we elke dag eten. Met een goed voedingspatroon is het bijvoorbeeld niet nodig om elke keer weer helemaal kapot te gaan in de sportschool. Want wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af. Maar toch hebben mensen die eenmaal naar de sportschool gaan of buiten rennen of fietsen het idee dat ze altijd verder moeten, dat ze moeten trainen ook als ze er geen zin of energie voor hebben. Teveel trainen kan echt.

Het feit is dat de meerderheid van de Nederlanders (en Europeanen) een enorm tekort aan fysieke activiteit krijgen. We hebben al eerder besproken dat lichaamsbeweging belangrijk is voor een optimale gezondheid. Maar teveel lichamelijke inspanning is ook niet goed. Het is echter niet mogelijk om bij iemand specifiek te zeggen ‘dit is teveel lichaamsbeweging en dat is niet genoeg’, dit komt omdat iedereen een andere grens heeft.

Mensen zijn uniek

Ieder mens is weer uniek. Natuurlijk zijn er bepaalde voedingswaarden waar we ons dagelijks aan moeten proberen te houden, maar het is niet mogelijk om voor iedereen in Nederlan