Oorsuizen Supplementen

Laatste Update: 18 januari 2017

Tinnitus en Glaucoom: De Gingko Biloba-connectie

Het zijn op het eerste zicht twee totaal verschillende aandoeningen. Tinnitus is een probleem met het gehoor, glaucoom een probleem met het zicht. Maar één ding hebben ze alvast wel gemeen: Er is een link tussen hoge bloeddruk en tinnitus en hoge bloeddruk en glaucoom, de onderliggende oorzaak van de hoge bloeddruk is niet altijd duidelijk.

Voor tinnitus net zoals voor glaucoom is het vaak moeilijk de exacte oorzaak te achterhalen. Soms moeten artsen en patiënten dan ook verschillende therapieën uitproberen om de juiste remedie te vinden.

Maar is er misschien één natuurlijke remedie die goede resultaten oplevert voor beide aandoeningen? Gingko Biloba lijkt veelbelovend!

Mensen die last hebben van een constant suizend, fluitend of ringend geluid in de oren worden gediagnosticeerd met tinnitus. Hoe het komt dat ze dit geluid constant op de achtergrond horen is soms een raadsel.

Voor een groep patiënten is de oorzaak te zoeken in een beschadiging van de haarvaatjes in het binnenoor. Blootstelling aan lawaai maar ook een oorontsteking of medicijnengebruik (met name aspirine en bepaalde antibiotica) kunnen aan de basis hiervan liggen.

Maar ook een storing in het doorgeven van geluidssignalen naar de hersenen door degeneratie van de neuronen kan een oorzaak van tinnitus zijn.

Het is niet altijd eenvoudig voor artsen om vast te stellen wat bij een bepaalde patiënt nu eigenlijk de juiste oorzaak is. Soms zullen artsen tinnitus dan ook proberen te behandelen zonder de precieze oorzaak te kennen. Indien ze een therapie vinden die werkt geeft dat een indicatie van welk probleem aan de basis van de tinnitus lag.

Medicatie wordt vooral gegeven om de symptomen wat af te zwakken of de patiënt tot rust te laten komen. Tinnitus kan immers erg storend zijn en mensen bijvoorbeeld uit hun slaap houden. In dat geval wordt soms een licht antidepressivum of kalmeringsmiddel voorgeschreven.

Sommige ziekenhuizen experimenteren met het implanteren van elektrodes die het overactieve gebied in de hersenen (waar de patiënt het geluid 'hoort') te kalmeren. En indien een probleem met de bloed- of haarvaatjes in het oor wordt vermoed krijgen patiënten soms een infuus met een ontstekingsremmer en een middel om de bloedcirculatie te verbeteren.

En hier komt de link met Gingko Biloba in beeld. Want van Gingko Biloba is  bekend dat het circulatie van bloed naar het hoofd verbeterd. Wat men met de infuustherapie dus probeert te bereiken kan misschien ook door Gingko Biloba als voedingssupplement te consumeren.

Daarbij moet wel vermeld worden dat artsen de infuustherapie enkel effectief bevonden hebben in de eerste weken dat tinnitus opkomt. Indien de tinnitus chronisch geworden is lijkt infuustherapie weinig meer te helpen en de kans dat Gingko Biloba dan nog helpt is dan ook kleiner.

Maar er zijn ondertussen wel een aantal studies die hebben aangetoond dat gestandaardiseerd Gingko Biloba-extract van betrouwbare bron (opgelet met Gingko van onbekende oorsprong/kwaliteit!) voor een groep tinnituspatiënten een opmerkelijke vermindering van de symptomen teweegbracht of zelfs volledige genezing.

Dan rest nog de vraag: waarom zou Gingko Biloba ook effectief zijn bij een glaucoom? Wel, ook van een glaucoom is niet altijd duidelijk wat de onderliggende oorzaak is. Het mechanisme dat glaucoom veroorzaakt is wel bekend: oculaire hypertensie.

Een te hoge druk op de oogbol kan na verloop van tijd schade aan de optische zenuwen toebrengen en zo voor problemen met het zicht zorgen. Die overdruk komt er door een overdreven aanmaak van aqueous (oogvocht) of doordat het aangemaakte aqueous niet goed weg kan en zich opstapelt.

Gingko Biloba lijkt hier een positieve impact op te hebben doordat het op celniveau de mitochondriale werking verbetert.

Als je je biologielessen nog goed herinnert weet je nog wel dat de mitochondria eigenlijk de 'energiefabriekjes' van onze cellen zijn. Een verbeterde werking hiervan heeft blijkbaar soms tot gevolg dat het opgehoopte vocht in het oog beter wegvloeit en de druk op het oog minder wordt.

Er zijn inderdaad al een paar wetenschappelijke studies geweest die lijken aan te geven dat Gingko Biloba effectief is bij sommige patiënten met glaucoom. Dit zijn geen grootschalige studies en het is nog te voorbarig om definitieve conclusies te trekken maar het lijkt er toch op te wijzen dat Gingko Biloba een heel veelzijdige remedie is die een positieve rol kan spelen in het genezen van verschillende aandoeningen.

Heb jij zelf ervaring met Gingko Biloba als behandeling voor een bepaalde aandoening? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Al langer dan een jaar druppel ik mijn oog met Dorzolamide/Timolol. De laatste dagen heb ik dan last van oorsuis. Komt dit dan door de oogdruppel? Hoe kan dit behandeld worden?

  1. Hallo Ivan,

   normaal gesproken zou er geen bijwerkingen zijn, het oog heeft geen absorptie weefsel. Echter, ik zou de bijsluiter even goed doorlezen en een afspraak maken met je arts!

   Met vriendelijke groet,

   Jack

 2. Sedert enkele jaren druppel ik met dezelfde producten als Ivan en heb eveneens last van oorsuizen nl 2 dagen last volgende 3 dagen geen last maar oorsuizen komt steeds terug

 3. Zojuist thee gedronken van vers ginko ( die stond in de tuin van de buren)
  ik heb glaucoom door een wijnvlek
  en ik voel een effect in de oogbol. maar ik kan het nog niet pijlen.
  verdere bestudering is nodig.
  ook ervaar ik een duidelijkere focus en rust.

 4. ik heb oorsuizingen gekregen na langdurig gebruik van diamox om de oogdruk (in 1 oog) te reguleren. Oogarts zei op consult regelmatig dat het zo fijn was dat ik zo goed tegen het middel kon. na enkele jaren ontstonden de oorsuizingen. mee leren leven was het medisch advies.

 5. In welkvorm en eventueel waar moet de Ginkgo biloba aangebracht worden i.v.m. Tinnitus ?
  Bijvoorbeeld capsulus innemen of vloeibaar op het gehoorgebied zelf ?

 6. goedemorgen ik heb zo ongeveer 15 jaar geleden veel last gehad van oorsuizen werd er gek van ik had op dat moment een Duitse huisarts die mij adviseerde om medicijnen te nemen die alleen in Duitsland verkrijgbaar waren helaas weet ik de naam niet meer kocht ze bij de apotheek in Duitsland tot er in nederland een nieuwe winkel kwam genaamd die grenze die verkochten ginkgo biloba er werd mij verteld dat daar de zelfde bestanddelen in zouden zitten als in de medicijnen bij de Apotheek in Duitsland maar dan wel €80 goedkoper door dat medicijn van de Apotheek ben ik wel van het oorsuizen afgekomen ben later begonnen met de ginkgo biloba nooit geen last meer gehad van oorsuizen , zou zeggen zeker de moeite waard om het te proberen , wel zeker twee maanden slikken om te kijken of ze helpen veel succes!

  Groetjes Ria

 7. Ik heb 4 jaar geleden een oorontsteking gehad waardoor mn trommelvlies is ingetrokken een jaar daarna mijn andere oor ook hetzelfde.bij de kno arts buisjes ingebracht en hft niet geholopen. Ik leef eraan mee want weet niet anders wat te doen.ik heb de hele dag oorzuisen en die vervelende en gepiep geluiden constant door.ik weet het niet meer maar is wel erg lastig en veroorzaakt ook doofheid en vaak snuiven met mn neus zodat ik iets duidelijker kan horen. Wie heeft voor mij een goede tip? Grtn anneke

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

7 Shares
Tweet
Pin
Share7