Tinnitus en Hyperlipidemie

2016-11-08T09:45:59+01:00april 15th, 2012|Tinnitus Oorsuizen|4 Reacties

Laatste update: door

Tinnitus en Hyperlipidemie

Patiënten die last hebben van tinnitus zien soms door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel mogelijke oorzaken van oorsuizen, en zoveel mogelijke therapieën, maar het blijkt erg moeilijk te zijn om uit te vinden wat jouw tinnitus veroorzaakt. En zelfs als je er achter komt dan is het nog een hele klus om een oplossing te vinden voor het type oorsuizen waar jij last van hebt.

Maar er zijn een aantal leefstijlveranderingen die goed zijn voor je gezondheid in het algemeen, en die ook nog eens het oorsuizen kunnen verminderen. Het verlagen van je cholesterol is daar een van.

Hyperlipidemie

Een te hoog cholesterol, of hyperlipidemie, is waarschijnlijk geen directe oorzaak voor het krijgen van tinnitus, maar het heeft er zeker wel invloed op. En het belangrijkste is dat het verlagen van het cholesterol een positief effect op het oorsuizen kan hebben.

In een wetenschappelijk onderzoek onder een groep van 40 tinnitus patiënten werd gekeken naar het effect van cholesterolverlagende middelen. De helft van de groep kreeg cholesterolverlagers, de andere groep een placebo. In de groep die de cholesterolverlagers had gebruikt zaten ook precies de mensen die aangaven dat hun tinnitus verminderd was, en dat terwijl ze zelf niet wisten bij welke groep ze hoorden.

Het is nog niet bekend hoe cholesterol en oorsuizen met elkaar in verband staan. De meest gehoorde verklaring is dat een te hoog cholesterol de bloeddoorstroming vermindert doordat aderen verstopt kunnen raken. Dit beïnvloedt ook de bloedtoevoer tot de oren en het gehoororgaan, en zorgt er misschien zelfs voor dat de zenuwen in het oor niet genoeg bloed krijgen. Dit alles kan waarschijnlijk het oorsuizen niet veroorzaken maar het kan het wel verergeren.

Verlaag je cholesterol, verminder je tinnitus

Door iets aan je cholesterol te doen kan je dus de last die je van het oorsuizen hebt verminderen. En het is niet moeilijk, door een paar dingen in je dagelijks patroon te veranderen kom je al een heel eind. Het gemakkelijkste advies is om de boter of margarine die je doorgaans gebruikt te vervangen door belangrijke onverzadigde vetten! Met persoonlijke favoriet is natuurlijk olijfolie. Nu heb je ook wel margarine zonder cholesterol. Echter, deze bevatten vaak weer transvetten!

Kijk het een paar weken aan, en als je het idee hebt dat je tinnitus vermindert kan je nog een stapje verder gaan. Vervang de zoveel mogelijk verzadigde vetten en transvetten in je dieet bijvoorbeeld door goede vetten, dus vet vlees door vis, chips en zoutjes door noten en zaden en ruil je volvette melkproducten in voor een magere variant.

Ook het eten van te veel koolhydraten heeft niet een positief effect op je cholesterol gehalte. Eveneens het drinken van te veel alcohol, het advies voor mensen die hun cholesterol willen verlagen is om niet meer dan twee glazen per dag te drinken. En zelfs als het je tinnitus niet helpt dan doe je toch nog wat goeds voor je gezondheid.

Nu moet ik wel zeggen dat slechts 1/3 van je cholesterol afkomstig is uit voedingsmiddelen. Dat betekent dat het leeuwendeel door  je lichaam zelf wordt gemaakt. Staar je ook niet blind op je totale cholesterol gehalte, de verhouding is veel belangrijker! Wat is de hoeveelheid LDL ten opzichte van HDL? Met name het verlagen van je LDL en verhogen van je HDL cholesterol is de manier om je lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekten!

Voorlopige conclusie

De correlatie tussen het krijgen van tinnitus en hoog cholesterol is natuurlijk niet aangetoond. Wel is het bekend dat bepaalde medicatie tinnitus kunnen veroorzaken. Een goed gesprek met je arts en vragen voor wellicht andere (en duurdere) medicatie kan het verschil maken.

Heb je zelf nog een goede aanvulling of vraag naar aanleiding van dit artikel? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!