Ik heb tintelende handen en vingers, wat te doen!

tintelende-handen-en-vingersTintelende handen en vingers zijn vervelend, maar ook niet meer dan dat. Het komt heel vaak voor, en in de meeste gevallen is het niet direct iets waar je je zorgen om hoeft te maken. Vaak is de oorzaak een zenuw die beklemd zat. Even schudden met je armen, en het is weer opgelost.

Het wordt een ander verhaal als de tintelingen regelmatig terugkomen, zonder (ogenschijnlijk) aanwijsbare oorzaak. Dan kan het een signaal van het lichaam zijn dat er meer aan de hand is, dat er een achterliggende aandoening is, waardoor je dit vreemde gevoel steeds weer krijgt.

In dit artikel vind je alle informatie over tintelingen in armen en benen: Wat het is, wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn en wat je moet doen als je hier regelmatig last van hebt.

Dat vreemde gevoel…

Je hebt net lekker gegeten en zit even uit te buiken. Lachend met je vrienden neem je nog een wijntje en laat je je lekker zakken in de luie stoel. en dan is het er weer, zomaar uit het niets: Je handen en vingers beginnen weer te tintelen. Vervelend en storend, maar op zich niet erg. Het zal in ieder geval je avond niet verpesten. Maar het wordt erger en erger, en begint bijna pijn te doen. Verschrikt ga je even naar het toilet om alleen te zijn, om even tot rust te komen. Komt het van de wijntjes? Maar dat kan toch niet?

Net zo snel als het gekomen is, verdwijnt dat vervelende gevoel ook weer. Verbaast kijk je naar je handen, bedenkend wat er aan de hand kan zijn geweest. Goed, terug naar je vrienden, nog maar een wijntje, en dit snel weer vergeten.

Na een paar dagen, op je werk, krijg je hetzelfde gevoel. Wéér die tinteling in je handen en in je vingers. Weer probeer je te bedenken wat er aan de hand kan zijn, maar al snel verdwijnt het gevoel weer. Snel weer aan het werk!

De zaterdagavond daarna zit je met je partner en kids een spelletje te doen rond de keukentafel. Iedereen is blij en er wordt over en weer veel gelachen. Frisje voor de kids, wijntje voor jezelf en je partner.

Verdorie! Wéér dat gevoel. Nu begin je je toch wel zorgen te maken. Het lijkt er op dat je lichaam je iets wilt vertellen!

Dat is inderdaad het geval: Of het nu pijntjes zijn, een geluidje wat je hoort, een tinteling, je lichaam wil je iets vertellen. Je lijf wil je vertellen dat er iets aan de hand is, een achterliggende oorzaak waar je nu nog geen weet van hebt.

Mensen die goed in contact staan met zichzelf zullen dit gevoel wel herkennen: Naar je lichaam luisteren is onontbeerlijk om tijdig haperingen en onvolkomenheden te signaleren. Dat is ook zo met de tintelingen in je handen en vingers: Op zich is het niet heel erg, en in de meeste gevallen heeft het niets te beteken. Maar als het meerdere keren voorkomt, zonder écht aanwijsbare oorzaak, dan is er iets aan de hand.

Negeer dit niet, en maak een afspraak met je huisarts!

Perifere Neuropathie

Tintelende handen en voeten is een veelvoorkomend probleem. In de meeste gevallen is er niks aan de hand, en zal het vervelende gevoel snel weer verdwijnen. Het kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van druk op bepaalde zenuwen als je bijvoorbeeld een verkeerde slaaphouding hebt. Je voelt dan allemaal ‘spelden’ die in je hand of voet steken. Op het moment dat de druk op de betreffende zenuw verdwijnt, zal de tinteling ook snel verdwijnen.

In sommige gevallen gaan de tintelingen samen met pijn, minder gevoel in armen of benen, en jeuk. In die gevallen kan er sprake zijn van een beschadiging van de zenuwen die op zijn beurt weer het gevolg kan zijn van onderliggende aandoeningen.

Dit soort beschadigingen aan de zenuwen noemen we Perifere Neuropathie, aangezien het de zenuwuiteinden betreft die het verst van de hersenen en het ruggenmerg liggen. En dat zijn natuurlijk de handen / vingers en de voeten / tenen.

Er bestaan meer dan 100 soorten Perifere Neuropathie, en deze aandoening kan in de loop van de tijd verergeren, en kan uiteindelijk tot een verminderde immobiliteit zorgen. Tenminste, als er geen behandeling plaatsvindt.

Als je regelmatig last hebt van Tintelingen in handen en / of voeten, dan is het zaak om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken om de achterliggende oorzaak vast te stellen. Hoe sneller dit gevonden wordt, hoe meer kans dat je geen blijvende gevolgen aan de zenuwbeschadiging overhoudt.

De meest voorkomende oorzaken van tintelende vingers of tenen

Soms is het heel erg lastig om een oorzaak aan te wijzen voor de tintelende vingers en / of voeten. Dit komt omdat er een hele lange lijst met oorzaken zijn. Maar over het algemeen kunnen we wel stellen dat ongeveer 30% van alle gevallen iets te maken heeft met Diabetes. Dit kun je als één van de mogelijke oorzaken vinden in onderstaande lijst. Daarnaast wordt in 30% van de gevallen geen duidelijke oorzaak gevonden, en wordt dan ook Idiopathische Perifere Neuropathie genoemd. Voor de resterende 40% van de gevallen kunnen er heel veel oorzaken zijn. Deze vind je in het volgende lijstje:

Oorzaak 0: Geen ernstige oorzaak

Voordat je verder gaat lezen, wil ik je eerst even op het hart drukken dat een tintelend gevoel in handen of vingers, of in de benen / voeten, in de meeste gevallen helemaal niets te betekenen heeft. Soms heb je even verkeerd gelegen en is een spiertje in de knel gekomen, of heb je met je benen over elkaar gezeten. Allerlei kleine dingetjes die in het dagelijkse leven kunnen gebeuren en wat soms tintelingen kan veroorzaken.

Ik wilde dit even duidelijk maken voordat je je van alles in je hoofd haalt: De rest van dit lijstje bevat nogal heftige aandoeningen en ziektes.

Oorzaak 1: Beknelde zenuw in rug of nek

Voel je tintelingen in je voeten of in je handen, en voel je uitstraling van de pijn richting je nek of, vanuit je voeten, richting je rug? Dan kan een beknelde zenuw de oorzaak zijn van de pijnlijke prikkelingen. Beknelling van een zenuw kan het gevolg zijn van een verkeerde houding, een blessure of eventueel een onderliggende aandoening zoals bijvoorbeeld artritis. Afhankelijk van de ernst wordt er soms Gabapentine, of een soortgelijk medicijn, voorgeschreven. Dit is een medicijn die overprikkelende zenuwen in de hersenen tot rust brengen. Symptoom bestrijding, maar het kan wel even rust brengen. Fysiotherapie zal op de langere termijn de oplossingen moeten brengen.

Oorzaak 2: Tekort aan Vitamine B12

Voel jij de tintelingen in beide handen en/of beide voeten? Dan kan een tekort aan vitamine B12 de oorzaak zijn. Waarschijnlijk voel je de tintelingen in combinatie met lusteloosheid en constante moeheid, en je hebt waarschijnlijk last van bloedarmoede. Om de juiste diagnose te stellen, moet je bloed onderzocht worden door de huisarts. Als er inderdaad sprake is van een gebrek aan vitamine B12, dan kun je dit opvangen door voedingssupplementen in te nemen. Ook kan de huisarts injecties geven om het tekort aan vitamine B12 aan te vullen.

Vitamine B12 is onontbeerlijk voor een optimale werking van je zenuwstelsel en voor de productie van rode bloedcellen. Een tekort aan vitamine B12 komt niet zo veel voor, behalve als je vegetariër of veganist bent. Vitamine B12 komt namelijk voor in voeding van dierlijke oorsprong. Als je dit niet eet, dan heb je al snel een tekort aan vitamine B12. Vegetariërs en veganisten moeten hier waakzaam op zijn, en als preventie sowieso een Vitamine B12 voedingssupplement nemen.

Oorzaak 3: Carpaal Tunnel Syndroom

Doe je heel veel herhalende bewegingen? Werk je veel met (trillend) elektrisch gereedschap? Dit kan uiteindelijk aan de basis liggen van Carpaal Tunnel Syndroom, wat uiteindelijk weer de tintelende vingers als gevolg kan hebben door het comprimeren van een zenuw in je pols. Als hier een vermoeden over bestaat, dan zal een Elektromyogram (EMG) nodig zijn om een correcte diagnose te stellen. Als je inderdaad last hebt van Carpaal Tunnel Syndroom, dan kan het nodig zijn om je dagelijkse werkzaamheden zo veel mogelijk aan te passen om de pols zo veel mogelijk te ontlasten. Daarnaast zal waarschijnlijk fysiotherapie en medicatie voorgeschreven worden. In sommige gevallen is een operatie de oplossing.

Oorzaak 4: Stenose in de nek of in de rug

Een vernauwing (stenose) in de ruggenwervels kan druk uitoefenen of het ruggenmerg en / of op de zenuwen. Hierdoor ontstaan tintelingen, onder andere in handen en / of voeten. Als de arts een vermoeden heeft van deze aandoening zal met behulp van een MRI scan of een CT scan de juiste diagnose gesteld worden. De behandeling is afhankelijk van de ernst en kan variëren van fysiotherapie tot een epidurale injectie of zelfs een chirurgische ingreep.

Oorzaak 5: Diabetes

Een hoge bloedsuikerspiegel, als gevolg van een fout voedingspatroon, werkt als een soort gif op het zenuwstelsel. Het directe gevolg: De bekende tintelingen in handen en / of voeten. Als je daarnaast veel last hebt van extreme dorst en je moet heel vaak plassen, dan kun je je beter even laten checken op diabetes. En of je nu diabetes hebt of niet, het is altijd verstandig om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. In ieder geval moet je pieken vermijden. Niet alleen om tintelende vingers te voorkomen, maar vooral voor je algehele gezondheid. Een verandering van levensstijl en voedingspatroon kan hier een oplossing zijn.

Oorzaak 6: Traag werkende schildklier (Hypothyreoïdie)

Ook een traag werkende schildklier kan tintelingen in handen en vingers geven. Maar de tintelingen moeten dan wel samen gaan met regelmatig koud hebben, onverklaarbare gewichtstoename, droge huid, haaruitval en constante vermoeidheid. Overigens is een traag werkende schildklier gemakkelijk vast te stellen met behulp van een bloedtest. Als je inderdaad een traag werkende schildklier hebt, moet je levenslang een synthetisch schildklierhormoon slikken. Zolang je onder de voorgeschreven medicatie blijft, is er niks aan de hand en kun je net zo oud worden als ieder ander.

Oorzaak 7: Multiple Sclerose (MS)

Als je last hebt van tintelingen in je handen en vingers, samen met ongecontroleerde bewegingen en onhandigheid, dubbel zien en / of problemen met blaas- en darm controle, dan kan er sprake zijn van Multiple Sclerose, in de volksmond ‘MS’ genoemd.

Bij een vermoeden van MS kan door middel van een MRI Scan snel duidelijkheid gegeven worden. De symptomen zijn redelijk in de hand te houden met medicatie. Ook kan de ontwikkeling van de ziekte vertraagd worden met behulp van medicatie.

Oorzaak 8: Fibromyalgie

Dit is een aandoening waarbij er overgevoeligheid is voor heel veel dingen zoals geluid, licht en pijn. Vooral vrouwen boven de 40 kunnen hier last van krijgen. En inderdaad, één van de symptomen is het voelen van tintelingen. Als je tintelingen hebt, in combinatie met pijn, vermoeidheid en geheugenverlies, dan is het verstandig om zo snel mogelijk even een afspraak met je huisarts te maken.

Oorzaak 9: Ischias

De irritatie van de zogenaamde Nervus Vagus, die onder andere loopt van je onderrug tot helemaal in het been, kan leiden tot pijn in het been en tintelingen in de tenen, met name de grote teen. In de meeste gevallen is er sprake van een hernia in de rug. Dit zal leiden tot gevoelloosheid in de hamstrings, de zijkant van het been, de hiel en / of de grote teen.

Oorzaak 10: Hormonale veranderingen

Tijdens periodes van hormonale veranderingen kunnen je handen, vingers, voeten en / of tenen gaan tintelen. Ophoping van vocht kan de zenuwen een beetje onder druk zetten, waardoor de tintelingen ontstaan. Hormonale veranderingen vinden plaats in de pubertijd, tijdens zwangerschap, tijdens de menopauze, en tijdens de wisseling van een voorbehoedsmiddel. Ook in de periode dat je je hormonen beter in balans wilt brengen door bijvoorbeeld een speciaal dieet of door voedingssupplementen kunnen tintelingen geven. Maak je geen zorgen, want deze tintelingen verdwijnen vanzelf weer.

Oorzaak 11: Angst & Hyperventilatie

Ook angst, en dan met name de daaropvolgende hyperventilatie, kan zorgen voor tintelingen in de handen of in de voeten. Door de hyperventilatie verandert de zuurgraad in het bloed, wat de tintelingen uiteindelijk veroorzaakt. Naast tintelingen in de handen en voeten, kun je de tintelingen ook in je lippen voelen.

Het vaststellen van de diagnose

Als je met klachten van tintelende vingers of tenen bij de huisarts komt, zal deze waarschijnlijk eerst een algemeen lichamelijk onderzoek doen. Omdat tintelende vingers zo veel oorzaken kunnen hebben, zal je arts ook kijken naar je medische historie, je werkomgeving, je sociale gewoontes zoals roken en alcoholgebruik, blootstelling aan giftige stoffen bijvoorbeeld op je werk of tijdens een hobby, risico op besmettelijke ziektes en aandoeningen, en natuurlijk de familiegeschiedenis van neurologische aandoeningen.

Een lange lijst, maar beslist noodzakelijk!

Naar aanleiding van dit onderzoek, kan de arts besluiten om aanvullende tests uit te voeren. Enerzijds om misschien een vermoeden te bevestigen, of anderzijds om een onduidelijk verder te onderzoeken. Dit kunnen de volgende tests zijn:

 • Eén of meerdere bloedtesten: Er worden bloedmonsters genomen om te onderzoeken of er sprake is van diabetes, tekort aan bepaalde soorten vitamines, slecht functioneren van de lever, slecht functioneren van de nieren, storingen in de stofwisseling en het functioneren van je immuunsysteem.
 • Cerebrospinale Vloeistof: Door het analyseren van Cerebrospinale Vloeistof, het hersenvocht, kunnen eventueel antilichamen, welke verbonden zijn met Perifere Neuropathie, geïdentificeerd worden.
 • Elektromyogram (EMG): Dit is een test die de elektrische activiteiten van je lichaam kan meten.

Dit zijn wel de meest uitgevoerde tests. Maar er kan nog meer aanvullend onderzoek gedaan worden met de volgende tests:

 • Zenuwgeleidingsonderzoek (NCV)
 • Magnetic Resonance Imaging Scan (MRI Scan)
 • Zenuwbiopsie
 • Huidbiopsie

Het behandelen van Perifere Neuropathie

Een succesvolle behandeling hangt natuurlijk heel sterk af van een nauwkeurige diagnose van de onderliggende aandoening. Het gaat voor dit artikel te ver om voor iedere vorm van Perifere Neuropathie de behandeling te beschrijven. Er zijn zoveel vormen!

Maar om je aan te geven dat de tintelingen in veel gevallen prima te behandelen zijn, geef ik je een tweetal voorbeelden:

 • Perifere Neuropathie en Diabetes: Dit zijn tintelingen in vingers en tenen naar aanleiding van een instabiele bloedsuikerspiegel, een groot probleem voor mensen met diabetes. Met behulp van de juiste voeding en slim eten kun je je bloedsuikerspiegel in bedwang houden, kan de ontwikkeling van Perifere Neuropathie flink vertragen.
 • Perifere Neuropathie en tekort aan vitamines: Dit is relatief gemakkelijk op te lossen door het nemen van bepaalde vitaminesupplementen. De supplementen worden genomen om je lichaam even een tijdelijke boost te geven, maar op de lange termijn moeten dezelfde vitamines gewoon uit je voeding komen. Een gezonde gevarieerde manier van eten is ook hiervoor van heel groot belang.

TIP: Hou een dagboekje bij!

tintelende-vingers-hou-een-dagboekje-bijAls je regelmatig last hebt van tintelingen in je vingers, handen, voeten of tenen, dan is het noodzakelijk om een afspraak met je huisarts te maken. Dat is inmiddels wel duidelijk. Maar dan zit aan dat bureau, en moet je heel veel vragen beantwoorden. Vaak weet je het niet meer precies en moet je het antwoord schuldig blijven. Op zich niet erg, want uiteindelijk zal de arts het antwoord toch wel vinden. Maar je kunt het hele proces veel sneller en gemakkelijker maken, zowel voor jezelf als voor je behandelend arts, door een dagboekje bij te houden.

Op het moment dat je tintelingen voelt, noteer de volgende punten:

 • Je mentale gesteldheid vlak voor de tintelingen. Dit zou kunnen zijn dat je heel erg moe was, of dat je boos was.
 • Waar je de tintelingen voelt is natuurlijk heel erg belangrijk. Noteer de plaats van de tintelingen zo nauwkeurig mogelijk. Bijvoorbeeld dat je de tinteling voelt in de grote teen van je rechtervoet, of in alle vingers van je linkerhand.
 • Hoe lang de tintelingen aanhouden, en op welke plaatsen. Je noteert dus het aantal seconden (ongeveer) dat de tinteling aanhoudt in je grote teen van je rechtervoet, en ook het aantal seconden van de tintelingen in je vingers van je linkerhand. Dit hoeft namelijk niet hetzelfde te zijn.
 • Noteer ook de dag en de tijd van de tintelingen. Dit kan van belang zijn als de tintelingen bijvoorbeeld altijd plaatsvinden als je wakker wordt, of altijd tijdens de nacht. Dit kan duiden op een verkeerde houding.
 • Voeding is ook van belang, in verband met je bloedsuikerspiegel. Schrijf dus nauwkeurig op wat je gegeten of gedronken hebt gedurende de 15 minuten voordat het tintelen begon.
 • Noteer verder eventuele bijzondere omstandigheden. Soms kunne de kleinste details van doorslaggegevens belang zijn voor het stellen van een diagnose.

Maak daarnaast een lijstje van medicijnen die je slikt, en ziektes en aandoeningen waar je de afgelopen jaren last van gehad hebt, of nog steeds last van hebt. Waarschijnlijk heeft je arts dit ook wel in zijn dossier staan, maar voor je kunt nooit volledig genoeg zijn.

Tot slot…

Voordat je direct in een depressie belandt door de forse lijst met mogelijke oorzaken van tintelende vingers, wil ik nogmaals benadrukken dat tintelende vingers en tenen in de meeste gevallen helemaal geen ernstige oorzaak hebben. In vrijwel de meeste gevallen gaat het om een afgeknelde zenuw tijdens het slapen of als je veel met je benen gekruist zit.

Maar als de tintelingen regelmatig terugkomen, vaak om onverklaarbare redenen, dan is het verstandig om zo snel mogelijk een afspraak met je huisarts te maken om samen te bekijken wat de achterliggende oorzaak zou kunnen zijn.

Bronnen

www.medicinenet.com/tingling_in_hands_and_feet/symptoms.htm

www.topsante.com/medecine/os-et-muscles/syndrome-du-canal-carpien/prevenir/fourmis-dans-les-doigts-ca-cache-quoi-10466

www.doctorette.info/maladies-neurologiques/fourmillements-dans-les-mains-ou-les-pieds