• Blaasontsteking stoppen en voorkomen

Tips om blaasontsteking te stoppen en te voorkomen

2017-08-15T13:51:10+01:00juni 13th, 2017|Blaasontsteking|10 Reacties

Laatste update: door

Aangezien veel mensen - vooral vrouwen - minstens één keer in hun leven te maken krijgen met een blaasontsteking, willen mensen graag weten hoe ze hier vanaf komen. Een blaasontsteking is een urineweginfectie en het is de tweede meest voorkomende infectie in het menselijk lichaam.

Vooral vrouwen zijn vatbaar voor een blaasontsteking aangezien de urethra korter is, waardoor bacteriën sneller toegang tot de blaas kunnen krijgen. Sommige mensen maken wanneer ze signalen van een urineweginfectie merken een afspraak met hun arts, terwijl anderen zelf willen proberen om zich van hun blaasontsteking te ontdoen, zonder naar de dokter te gaan.

Bacteriën die het urogenitale kanaal binnengaan, veroorzaken urineweginfecties. Terwijl onze lichamen mechanismen hebben om invasieve bacteriën te bestrijden, kunnen de microben zich soms toch in de blaas innestelen en vermenigvuldigen, waardoor er dan ontstekingen ontstaan.

Deze ontsteking kan leiden tot veelvuldig urineren, een brandend gevoel of zelfs pijn bij het plassen. Het is belangrijk dat een blaasontsteking wordt behandeld omdat het zich anders ook naar andere delen van het lichaam, inclusief de nieren, kan verspreiden.

Waarom vrouwen?

De urethra is bij vrouwen slechts 1½ cm lang, wat echt veel korter is dan bij mannen (ongeveer 15 cm). Daarom hoeven invasieve bacteriën maar een kortere afstand af te leggen en waardoor vrouwen dus vatbaarder zijn voor het krijgen van een blaasontsteking.

Je kunt een blaasontsteking krijgen door:

  • Laat naar het toilet gaan: vrouwen houden, ondanks dat ze nodig naar het toilet moeten, hun urine vaak op. Door dit op te houden, kunnen bacteriën groeien in plaats van dat ze uit het systeem worden gespoeld.
  • Veegpatroon: de anus en de urethra van een vrouw liggen relatief dicht bij elkaar. Vrouwen moeten zich altijd van voor naar achter afvegen zodat de bacteriën, die aanwezig zijn in de ontlasting, in de tegenovergestelde richting van de urethra worden geveegd, om zo het infectierisico te verminderen.
  • Gemeenschap: seksuele activiteit kan het urethraal weefsel verstoren wat weer kan leiden tot een ontsteking en een infectie. Zowel voor als na de seks naar het toilet gaan, kan helpen om de bacteriën weg te spoelen en zo de kans op een infectie te verminderen.
  • Anticonceptie: chemische stoffen in voorbehoedsmiddelen (condooms, schuim, gels enz.) kunnen de urethra irriteren, wat kan leiden tot een infectie. Het gebruik van condooms zonder glijmiddel kan door het beschadigen van het urin