Aangezien veel mensen - vooral vrouwen - minstens één keer in hun leven te maken krijgen met een blaasontsteking, willen mensen graag weten hoe ze hier vanaf komen. Een blaasontsteking is een urineweginfectie en het is de tweede meest voorkomende infectie in het menselijk lichaam.
Vooral vrouwen zijn vatbaar voor een blaasontsteking aangezien de urethra korter is, waardoor bacteriën sneller toegang tot de blaas kunnen krijgen. Sommige mensen maken wanneer ze signalen van een urineweginfectie merken een afspraak met hun arts, terwijl anderen zelf willen proberen om zich van hun blaasontsteking te ontdoen, zonder naar de dokter te gaan.
Bacteriën die het urogenitale kanaal binnengaan, veroorzaken urineweginfecties. Terwijl onze lichamen mechanismen hebben om invasieve bacteriën te bestrijden, kunnen de microben zich soms toch in de blaas innestelen en vermenigvuldigen, waardoor er dan ontstekingen ontstaan.
Deze ontsteking kan leiden tot veelvuldig urineren, een brandend gevoel of zelfs pijn bij het plassen. Het is belangrijk dat een blaasontsteking wordt behandeld omdat het zich anders ook naar andere delen van het lichaam, inclusief de nieren, kan verspreiden.
Waarom vrouwen?
De urethra is bij vrouwen slechts 1½ cm lang, wat echt veel korter is dan bij mannen (ongeveer 15 cm). Daarom hoeven invasieve bacteriën maar een kortere afstand af te leggen en waardoor vrouwen dus vatbaarder zijn voor het krijgen van een blaasontsteking.
Je kunt een blaasontsteking krijgen door:
- Laat naar het toilet gaan: vrouwen houden, ondanks dat ze nodig naar het toilet moeten, hun urine vaak op. Door dit op te houden, kunnen bacteriën groeien in plaats van dat ze uit het systeem worden gespoeld.
- Veegpatroon: de anus en de urethra van een vrouw liggen relatief dicht bij elkaar. Vrouwen moeten zich altijd van voor naar achter afvegen zodat de bacteriën, die aanwezig zijn in de ontlasting, in de tegenovergestelde richting van de urethra worden geveegd, om zo het infectierisico te verminderen.
- Gemeenschap: seksuele activiteit kan het urethraal weefsel verstoren wat weer kan leiden tot een ontsteking en een infectie. Zowel voor als na de seks naar het toilet gaan, kan helpen om de bacteriën weg te spoelen en zo de kans op een infectie te verminderen.
- Anticonceptie: chemische stoffen in voorbehoedsmiddelen (condooms, schuim, gels enz.) kunnen de urethra irriteren, wat kan leiden tot een infectie. Het gebruik van condooms zonder glijmiddel kan door het beschadigen van het urinale weefsel ook voor een blaasontsteking zorgen. Verwondingen kunnen druk op de blaas leggen en onvolledig urineren veroorzaken, waardoor er sneller bacteriële groei mogelijk is.
- Blootstelling aan chemische middelen: te veel hygiëne kan ook voor een blaasontsteking zorgen. Zepen, poeders, parfums en vaginale deodorants en douches kunnen de urethra irriteren en zo een infectie veroorzaken.
- Overdracht tijdens de zwangerschap: het krijgen van en blaasontsteking kan erfelijk zijn. Als je moeder vaak een blaasontsteking heeft gehad, is het waarschijnlijker dat jij het ook zult krijgen. Ook als je vóór de leeftijd van 15 jaar een blaasontsteking hebt ervaren, zul je vaker last hebben van toekomstige infecties.
- Menopauze: wanneer vrouwen door de menopauze gaan, is er een afname van de niveaus van oestrogeen in het lichaam. Dit veroorzaakt tal van fysieke veranderingen, waaronder ook een verdunning van de wand van de urineweg, waardoor de slijmvliezen worden verzwakt en waardoor het vermogen van de urinewegen, om zelf infecties te bestrijden, vermindert.
- Zwangerschap: je lichaam ondergaat talrijke veranderingen tijdens de zwangerschap aangezien het zich dan aanpast aan de eisen van een groeiende foetus. Sommige hormonale veranderingen veroorzaken de ontspanning van de gladde spieren van de urinewegen; wanneer deze spieren zich ontspannen, neemt de kracht van de urinestroom af, waardoor bacteriën langer in je lichaam kunnen blijven en waardoor ze meer kans krijgen om te groeien en te bloeien.
- Antibiotica: onze drang naar een snelle oplossing werkt ook gedeeltelijk tegen ons. Alhoewel het soms echt nodig is, worden antibiotica veel te vaak voorgeschreven in gevallen waarin ze echt niet kunnen helpen. Antibiotica doodt zowel de slechte (pathogene) als de gunstige, beschermende (probiotica) bacteriën,. Wanneer de urinewegen en het maag- en darmstelsel geen probiotica meer bevatten, zijn ze onbeschermd tegen invasieve pathogene bacteriën.
Antibiotica moet je laatste keuze zijn
Waarom moet je, indien mogelijk, het gebruik van antibiotica bij een blaasontsteking vermijden?
Hier zijn een aantal zeer goede redenen voor:
- Antibiotica worden bij mensen en huisdieren, maar ook bij vee, veel te vaak gebruikt en dit zorgeloze overmatige gebruik zorgt voor een antibiotica-resistentie, waardoor er MRSA en antibiotica-resistente tuberculose kan ontstaan.
- Antibiotica doden de slechte bacteriën, maar zoals al eerder is beschreven, dus ook de goede bacteriën, waardoor je schimmelinfecties, diarree en andere spijsverteringsproblemen kunt krijgen.
- Veel soorten antibiotica hebben hele vervelende bijwerkingen en kunnen gevaarlijke allergische reacties veroorzaken.
- Behandelingen met antibiotica zijn niet succesvol tegen alle bacteriën die een infectie kunnen veroorzaken en kunnen in feite veel van deze bacteriën aanmoedigen om naar een soort ‘rust-toestand’ te keren.
- Het onnodige gebruik van antibiotica bij kinderen voorkomt dat zij hun eigen natuurlijke afweersysteem ontwikkelen en dat als ze ouder worden ze een zwak immuunsysteem hebben.
- Artsen schrijven vaak nieuwere, zeer dure antibiotica tegen een blaasontsteking voor, in plaats van de ‘goede oude’ antibiotica, die ook een stuk vriendelijker voor je beurs is.
De meerderheid van de urineweginfecties kunnen, als je meteen wanneer de symptomen optreden met een behandeling begint, snel worden genezen of zelfs volledig worden voorkomen als je één van de huisremedies uit dit artikel gebruikt.
Af en toe kan er ondanks preventieve maatregelen toch een blaasontsteking ontstaan. Als je vermoedt dat je een infectie hebt - vooral als je koorts hebt - kun je je arts bezoeken om een antibioticakuur voorgeschreven te krijgen, zodat de infectie zich niet verder naar je nieren verspreidt, want dan kan het wel degelijk ernstige problemen veroorzaken.
Natuurlijke manieren om je te ontdoen van een blaasontsteking
De meeste artsen schrijven, om urineweginfecties en blaasontstekingen te behandelen, antibiotica voor maar er zijn ook behandelingen zonder antibiotica die je van je blaasontsteking kunnen afhelpen.
Laten we eens bekijken hoe je op een natuurlijke manier van die vervelende blaasontsteking af kunt komen. Houd er wel rekening mee dat niet elk van deze remedies voor iedereen zal werken. Wat voor de een kan helpen doet misschien bij de ander niets. Je moet daarom verschillende natuurlijke remedies proberen, totdat je van je blaasontsteking af bent en totdat je hebt ontdekt wat het beste voor jou werkt.
- Drink veel water - het klinkt misschien eenvoudig maar het is echt één van de allerbeste remedies tegen een blaasontsteking. Vaak hoor je dat als je een blaasontsteking hebt voldoende moet drinken. Om je blaas goed schoon te spoelen, moet je minstens 8 glazen water per dag drinken.
- Urineer vaak - ga zo vaak als je kunt naar het toilet om die vervelende bacteriën uit je lichaam te spoelen.
- Drink zuiveringszout - bakpoeder of zuiveringszout is een basische stof, die de zuurgraad in de urine kan neutraliseren. Veel mensen, die dit hebben geprobeerd, zeggen dat het helpt om het brandende gevoel tijdens het plassen, dat je vaak krijgt door een blaasontsteking, te verminderen. Los 1 theelepel zuiveringszout op in een glas water en drink het op je nuchtere maag. Doe dit alleen niet meer dan 1 keer per week omdat het zuiveringszout erg hoog in natrium is.
- Probeer water met peterselie - van peterseliewater is bekend dat het de symptomen van een blaasontsteking kan verlichten en als diureticum de genezing kan versnellen. Breng ongeveer een halve liter water aan de kook en voeg hier een aantal bosjes peterselie aan toe. Laat de blaadjes gedurende minstens zes minuten in het water trekken en knijp de blaadjes daarna uit.
- Kauw op selderijzaden - selderijolie bevat een stof die als diureticum fungeert en als je last hebt van een blaasontsteking moet je dit zeker eens proberen. Neem een of twee keer per dag een handvol selderijzaden en kauw hier goed op.
- Geniet van komkommer - het hoge watergehalte in komkommers maakt ze een geweldige optie om meer vloeistof in je systeem te krijgen, vooral als je problemen hebt met het drinken van veel water.
- Probeer warmte - het aanbrengen van warmte over de blaas kan comfort opleveren voor mensen die pijn en krampen ervaren, als gevolg van een UTI. De warmte kan spieren ontspannen en verlicht de pijn in verband met een ontsteking. De meeste mensen vinden dat een kruik het beste werkt.
- Gemberthee - gember blokkeert ‘prostaglandine’, een proces dat dat een infectie in gang kan zetten. ‘Prostaglandinen’ verzenden ook pijnsignalen. Anti-inflammatoire medicijnen zullen dezelfde resultaten geven, maar dan kun je last van vervelende bijwerkingen krijgen.
- Cranberrysap - de zure stoffen in cranberrysap kunnen het moeilijker voor bacteriën maken om zich aan de binnenwand van de urethra te hechten, waardoor de kans op een infectie afneemt en wat het ook moeilijker voor bacteriën maakt om zich te vermenigvuldigen. De beste aanpak is om echte cranberrysap te maken en hier drie keer per dag een flink glas van te drinken.
- Bosbessen - deze bessen werken op dezelfde manier als de cranberries. Aangezien bosbessensap moeilijk te verkrijgen is, kun je gewoon een handjevol verse bosbessen toevoegen aan je ontbijtgranen of havermout. Je kunt de bosbessen ook goed afwassen en als een heerlijke snack nuttigen.
- Mierikswortel - er is een natuurlijke verbinding in de mierikswortelplant die een antimicrobiële werking heeft. Het is bekend dat deze verbinding bacteriën direct kan doden. Neem drie keer per dag ongeveer een halve theelepel verse, geraspte mierikswortel. Je kunt, als je moeite met de smaak hebt, daarna een flink glas water of melk drinken.
- Wijnsteenpoeder & citroen - wijnsteenpoeder kan voor sommige mensen een oplossing zijn omdat het de pH van urine kan veranderen waardoor er een minder vriendelijke omgeving voor bacteriën ontstaat om in te groeien. Het toevoegen van een beetje citroensap zal ervoor zorgen dat het bacteriën nog effectiever kan doden. Meng ongeveer een halve theelepel wijnsteenpoeder met wat vers citroensap en roer dit door een glas water. Drink twee van deze drankjes per dag.
- Blijf schoon en droog - dit zorgt ervoor dat bacteriën niet in de urethra kunnen komen. Vrouwen moeten zich van voor naar achter afvegen. Het dragen van los zittend ondergoed zorgt ook ervoor dat zuurstof de urethra droog houdt.
- Probeer knoflook - dit veel gebruikte voedingsmiddel bevat allicine wat de antibacteriële activiteit bevordert.
- D-Mannose - dit is een soort suiker uit glucose. Het staat erom bekend dat het ervoor kan zorgen dat bepaalde bacteriën zich niet aan de wand van de urineweg kunnen vastklampen. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat D-mannose poeder effectief is tegen terugkerende blaasontstekingen.
- Vitamine C - dit kan je urine zuurder maken, waardoor de groei van sommige bacteriën wordt belemmerd. Een onderzoek uit 2007 heeft aangetoond dat vitamine C een positieve rol speelde bij de behandeling van urineweginfecties bij vrouwen die zwanger waren.
- Kruidnagelolie - deze olie heeft antimicrobiële, antifungale en antivirale eigenschappen. Het wordt ook vaak gebruikt om de pijn te verlichten en het helingsproces te bevorderen. Het wordt aanbevolen om kruidnagelolie onder toezicht van een gekwalificeerde zorgverlener te gebruiken.
- Mirre-olie - zowel onderzoeken met dieren als met mensen hebben aangetoond dat mirreolie antibacteriële, antifungale en antiparasitaire eigenschappen heeft. Het wordt door middel van een warmte of koude kompres topisch aangebracht.
- Oregano-olie - wetenschappers hebben ontdekt dat deze olie na bacteriële infecties effectief kan zijn bij het verbeteren van het helingsproces. Als je dit wilt innemen kun je het met kokosolie mengen. Het is het beste om dit onder toezicht van een zorgverlener te gebruiken.
- Kokoswater & kokosmelk - laboratoriumonderzoeken suggereren dat monolaurine, een stof in kokosnootolie, een antimicrobiële werking heeft. Interessant genoeg is dat monolaurine ook in menselijke moedermelk wordt gevonden. Dagelijks het water van twee tot drie kokosnoten drinken, kan je helpen om je van een infectie te ontdoen. Kokosmelk kun je het beste in kleinere hoeveelheden drinken omdat het een laxerend effect kan veroorzaken. Als je last van een notenallergie hebt, hoef je je geen zorgen te maken, aangezien de kokosnoot geen echte noot is.
- Marshmallowwortel thee - van deze thee is aangetoond dat het effectief kan zijn bij de behandeling van urineweginfecties. Het heeft veel mensen geholpen bij het verlichten van buikpijn, evenals de pijn tijdens het urineren. Doe een in stukjes gesneden marshmallowwortel (we noemen het ook wel ‘heemst’) in een kom en voeg vier keer zoveel water toe. Laat het vier uur of zelfs een hele nacht treken. Zeef de thee omdat het een beetje dik en slijmerig kan zijn en drink het dan een paar keer per dag.
- Koriander thee - dit essentiële ingrediënt voor curry wordt al eeuwenlang gebruikt om blaasontstekingen te bestrijden. Voeg de zaden tor aan warm water en laat het een aantal uren trekken. Je kunt dit mengsel warm of koud drinken.
Tips voor het voorkomen van een blaasontsteking
Helaas krijgen sommige mensen steeds weer opnieuw last van een blaasontsteking. De levensstijl kan dikwijls bepalen wie deze mensen zijn. Hoewel er geen manier is om je snel van een blaasontsteking te ontdoen, tenzij het echt heel vroeg wordt opgemerkt, is het de beste aanpak om te voorkomen dat je dit krijgt. Voorkomen is altijd beter dan genezen.
Hier zijn enkele preventie tips, die je in gedachten kunt houden:
- Drink zes tot acht glazen water per dag
- Houd je urine niet op en ga zo snel als je de drang voelt ook naar het toilet
- Neem een douche in plaats van een bad
- Draag los katoenen ondergoed
- Zorg ervoor dat je elke dag schoon ondergoed draagt
- Vrouwen moeten zich altijd van voor naar achter afvegen
- Vermijd vaginale douches of hygiënische sprays
- Overweeg het gebruik van maandverband in plaats van tampons
- Vermijd het gebruik van een pessarium of spermicide - gebruik een andere vorm van anticonceptie
- Urineer voor en na de seks
Je vraagt je misschien af hoe lang een blaasontsteking duurt. Dit is voor ieder geval anders. Het hangt af van hoe ver de infectie al is voordat je begint met de behandeling. Wanneer de blaasontsteking snel wordt ontdekt, kunnen de natuurlijke huisremedies echt effectief zijn. In situaties waarin de infectie niet vroeg genoeg wordt opgemerkt, kan het meer dan een week duren om verlichting van een van de behandelingen te ervaren.
Tot slot…
Als je huisremedies probeert en als deze niet werken, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Zoals al eerder vermeld kan een onbehandelde blaasontsteking leiden tot verdere gezondheidscomplicaties zoals nierproblemen.
Een aantal onderzoekers over de hele wereld werken aan een vaccin om mensen tegen een blaasontsteking te beschermen, maar totdat het zover is moeten mensen die aan blaasontstekingen lijden, zich bewust zijn van alle behandelingsopties en tijdig optreden om onnodige verspreiding van de infectie te voorkomen.
Bronnen
www.newportnaturalhealth.com/2012/03/stop-utis-without-antibiotics/
emedicine.medscape.com/article/1958794-overview
naturalon.com/12-natural-ways-to-prevent-bladder-and-urinary-tract-infections/view-all/
www.livestrong.com/article/21905-natural-treat-uti/
Goede info!
Dankjewel!
Ik ben blij met de uitleg nu proberen grt. Jose
Ik de huis tips die gegeven worden erg goed beschreven en overweeg toch om wat meer water te gaan nuttigen.
met vriendelijke Groet R Keijzer.
Water drinken is inderdaad erg belangrijk, Raimond. Ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag. En met dit warme weer misschien nog wat meer....
Ik ben altijd wat huiverig voor kraanwater. Maar steeds met de flessen sjouwen is ook niet altijd te doen als je 2 liter water
per dag wil drinken.
Heb je wel eens een waterzuiveraar/ontkalker overwogen?
hallo , ik hoop dat deze tips helpen wat helpt perdirect tegen blaasontsteking???
Ik heb ontdekt dat Propolis een heel effectief middel is. Je verkrijgt het bij een imker. Het is een bijenprodukt. De bijen maken dit uit de schors van de bomen om o.a hun afweersysteem te versterken en ontstekingen tegen te gaan. Informatie verkrijgbaar bij Nederlandse imkers.
Goede tip, Viviane!
Alles wat hier word besproken geprobeerd. Het enige wat een beetje rust gaf was blaas en nierenthee van een drogisterij. Na veel onderzoeken waar niets werd gevonden en ik het advies kreeg mij niet zoveel zorgen te maken, terwijl ik ontzaglijk veel pijn had ben ik zelf begonnen met een dieet van glutenvrije producten. Geen enkel kant en klaar product meer, dus alles zelf glutenvrij koken of bakken. Binnen een paar dagen kwam de verandering en nu naar 3 maand ben ik pijnvrij en voel ik mij weer sterker worden. Langzaam weer een keer een koekje proberen en afwachten of er iets veranderd. Ook de lijst van de maag lever darm stichting is een enorme hulp.
Dank voor het delen van jouw ervaringen, Erna. Goede keus gemaakt!
Snap ik het nog? Vitamine C, want zuur is goed. Zuiveringszout, want dat neutraliseert zuur...
Erik
welke fagentherapie raad u aan tegen recidieverende blaasontsteking? Alice