Cellulitis Behandeling

Laatste Update: 25 januari 2022

Totale Sporthandleiding tegen alle vormen van cellulitis

Er zijn erg veel verschillende vormen van cellulitis. Niet alleen op je benen en billen kan het voorkomen. Ook je buik, dijen en armen kunnen zich omtoveren tot een sinaasappelschil. Het is bewezen dat sport en beweging een goede behandeling is tegen cellulitis(1).

In dit artikel pak in de individuele cellulitisklachten aan (armen, benen, billen, dijen etc.) en geef ik voor elk vorm, aparte oefeningen die je kan doen om de specifieke delen van je lichaam cellulitisvrij te maken! Daarnaast zal ik ook bepaalde sporten noemen die van nature goed zijn om deze vrouwen klachten te verminderen.

1. Billen

Laten we beginnen met misschien wel het belangrijkste onderdeel. Dit is vaak ook de reden waarom vrouwen zich niet helemaal zeker voelen in badkleding. De billen zijn een belangrijk onderdeel en dit is vaak ook het eerst deel waar de cellulitis zich zal vormen. Hieronder een aantal oefeningen waarbij je de billen traint.

 1. Hoe vaak staan we dagelijks ergens op te wachten? Op de bus, in de rij in de supermarkt of we zitten op een stoel! Span je bilspieren aan voor 5 seconden en ontspan de hierna weer. Herhaal dit zo vaak als je kunt. Het is misschien niet direct de meest efficiënte methode maar omdat je dit eigenlijk op elk moment van de dag kunt doen, staat deze bovenaan de lijst.
 2. Squats (2). Deze is best zwaar, maar goed wie mooi wil zijn moet pijn lijden. Ga rechtop staan, met je handen achter je hoofd (alsof je buikspieren gaan doen) en zak door je knieën en houdt hierbij je rug recht. Doe dit 8 keer en wacht dan een aantal minuten. Herhaal dit 5 keer!
 3. Deze oefening lijkt erg op de voorgaande. Houdt je handen achter je hoofd en i.p.v. het zakken door je knieën doe je een stap vooruit en kniel dat been. Herhaal dit met beide benen.
 4. Ga op je handen en knieën zitten. Strek dan een van de beide benen naar achter en probeer deze zo ver mogelijk te strekken. Herhaal dit principe met beide benen.
 5. Ga compleet gestrekt op de grond liggen met je armen en benen languit. Til vanaf dit punt je billen naar boven zodat je een  boog maakt! Houdt dit 4 seconden aan en laat je weer zakken. Herhaal dit 5 keer en neem dan 1 minuut pauze. Dit doe je vervolgens 5 keer.

Sport

Er zijn een aantal sporten waarbij je onderbewust je billen traint: Fietsen, wandelen, rennen, hardlopen, schaatsen, tennis en volleybal. Wanneer je teveel bilvet hebt, kan je het beste duursporten gaan beoefenen. Hardlopen en wandelen vallen hieronder.

Elke dag 30 minuten een blokje om lopen kost niet echt veel energie. Wanneer je dit bijvoorbeeld na het eten doet, is het ook nog eens bevorderlijk voor je spijsvertering.

2. Benen

De 2de plaats waar je klachten van cellulitis kan ervaren zijn je bovenbenen. Je billen staan in het verlengde van je benen en de bovenstaande sporten en oefeningen kunnen al voldoende zijn. Toch zijn er nog een aantal erg effectieve oefeningen die je benen extra trainen.

 1. Ga compleet gestrekt op de grond liggen met je armen en benen languit. Til 1 been omhoog totdat deze 45 graden gestrekt is. Houdt deze positie 20 seconden aan! Dit doe je ook met je andere been. Doe dit in totaal 5 keer.
 2. Ga met je rug tegen de muur aan staan en met je voeten ongeveer 15 centimeter van de muur vandaag. Laat je door je benen zakken totdat je knieholtes een hoek van 45 graden maken. Blijft 15 seconden zitten en ga vervolgens weer omhoog. Herhaal dit zo vaak als je kunt.
 3. Ga op het puntje van een stoel zitten met je armen over elkaar heen en met een rechte rug. Til vervolgens 1 been omhoog totdat je deze helemaal horizontaal strekt. Houdt dit 15 seconden vol en laat hem weer zakken. Doe vervolgens het andere been.


Sporten
Vooral zwemmen en fietsen zijn erg effectief. Dit zijn "duursporten" waarbij al het overtollige vet wordt verbrand.

3. Buik

Je buik trainen kan op erg veel verschillende manieren. Iedereen heeft buikspieren, echter je kunt deze niet altijd bij iedereen zien door de hoeveelheid buikvet. Train je deze weg, dan zijn de buikspieren (sixpack) duidelijk aanwezig. Om je buikvet weg te trainen zul je aan cardiotraining moeten doen: Hardlopen en wandelen werken het meest effectief(3). Je kunt nog wel zo vaak je buikspieren trainen, wanneer je er teveel buikvet hebt zitten, zal niemand dit zien.

Er zijn wel meer dan 50 manieren om je buikspieren te trainen, alleen hebben we daar vaak geen zin in. In doe het elke ochtend voordat ik iets anders doe. Het duurt ongeveer 8 minuten en toch is het een totale workout van voor je buik. Je hoeft niet altijd het filmpje er bij te halen. Na 3 jaar lang dit te doen, ken ik de volgorde uit mijn hoofd.

Conclusie

Een aantal van de bovenstaande oefeningen kun je alleen maar in de sportschool doen. Het overgrote deel kan je thuis uitvoeren en daarmee zelfstandig je cellulitisklachten verminderen. 90% van alle Nederlanders heeft een fiets, dus ik gok dat ook jij er een hebt. Fiets elke dag even een rondje. Elke dag bewegen is de truc zonder een dag over te slaan!

Tot slot

Dit zijn natuurlijk niet alle mogelijke oefeningen die je kunt doen om cellulitis aan te pakken door te sporten. Er zijn op het internet nog veel meer verschillende oefeningen te vinden!

Weet je niet goed waar je moet beginnen omdat er juist zoveel oefeningen zijn? Probeer dan gewoon de allereerste oefeningen te doen. Dit kun je bijvoorbeeld echter ochtend doen direct na het opstaan! Mocht je in de ochtend geen tijd hebben? Dan kun je toch simpelweg gewoon 5 minuten eerder opstaan.

De truc is om elke dag wat te bewegen. Je kunt beter elke dag een paar minuten bewegen dan 1x in de week een uur! Begin er morgen mee:)

Bronnen:

 1. http://www.ijmedrev.com/&url=http://www.ijmedrev.com/article_87431_62af5c89fe0e7628d34182f707c11003.pdf
 2. https://ajssa.journals.ekb.eg/article_70884_573cf3b8b707db1f58836abe88baee19.pdf
 3. https://link.springer.com/article/10.2165/00115677-200513010-00002

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share