Prikkelbare Darm

Laatste Update: 11 november 2016

Toxines in de darmen opschonen (9 tips)

Afgelopen week was ik een presentatie aan het voorbereiden voor mijn nieuwe super gezondheid masterclass programma waarbij ik het heb over de digestieve gezondheid.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat veel digestieve klachten zoals constipatie (verstopte darmen) of prikkelbare darm syndroom verergerd wordt door te veel toxines in de darmen.

Deze ophoping toxines laten gifstoffen vrij waardoor maag- en darmklachten optreden.

Maar wat veroorzaakt deze ophoping gifstoffen in de darmen?

Om een lang verhaal kort te maken: je digestieve systeem oftewel je spijsverteringsysteem is alles van de mond tot de anus. Wanneer je voedsel eet komt het eerst in de maag terecht om alles af te breken tot het in de kleine darm komt. Hier worden alle belangrijke voedingsmiddel geabsorbeerd en weer afgescheiden. Een belangrijk onderdeel is om er voor te zorgen dat toxines niet in het bloed terecht komen.

Wanneer je last hebt van een lekkende darm of van een prikkelbare darm syndroom kan het voorkomen dat de toxines wel in het bloed terecht komen waardoor je lever genoodzaakt is om het af te breken.  Dit is natuurlijk een enorme last voor je lever en immuunsysteem waardoor het hele systeem overbelast raakt. Sterker nog, onderzoek toont aan dat je algemene gezondheid erg afhankelijk is van de werking in de darmen om het lichaam te beschermen tegen deze toxines.

Heel belangrijk is daarom ook om je darmflora proactief te versterken. In een gezonde darmflora zitten verschillende bacteriën om voor evenwicht te zorgen. Met een gezonde darmflora zullen de klachten van een prikkelbare darm of lekkende darm syndroom afnemen. De eerste stap dan ook is om goed te letten op wat je eet.

Toxines verwijderen tips:

 • Vermijd zo veel mogelijk bewerkte suikers, voedingsmiddelen, koolhydraten etc. Want deze voedingsmiddelen zijn erg lastig voor de darmen om te verteren. Hierdoor zullen er veel sneller toxines opbouwen in de darmen, met name een schimmelinfectie kan gemakkelijk optreden.
 • Vermijd bevroren voedingsmiddelen en te veel vlees. Mijn advies is om minder vlees te gaan eten. Onderzoek toont aan dat mensen die minder vlees eten ouder worden. Nu is het niet de bedoeling om vlees helemaal te laten staan. Echter, bewerkte vleesgerechten moeten zeker vermeden of verminderd worden vanwege de last op je spijsvertering.
 • Pas op met het lange termijn gebruik van medicijnen en dan voornamelijk antibiotica. Het is bekend dat antibiotica een enorme last is voor de kwaliteit van de darmflora. Natuurlijk komen we er niet altijd onder uit bij ernstige ziektes. Maar lange termijn gebruik om bijvoorbeeld huidklachten te verminderen is niet aan te raden. Verdiep je voor zulke klachten in een natuurlijke alternatieve oplossing!
 • Eet voldoende vezels! Dit heb je waarschijnlijk wel vaker gehoord wanneer je last hebt van maag- en darmklachten, lekkende darm syndroom oftewel een prikkelbare darm syndroom. Toch is het belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen. Wel oppassen met de hoeveelheid vezels omdat niet iedereen vezels goed kan verdragen. Dit is een proces dat langzaam opgebouwd moet worden zodat de darmen hieraan kunnen wennen. Goede bronnen zijn o.a. lijnzaad, verse groente, eventueel volkoren producten (oppassen met gluten intolerantie) en psyllium.
 • Neem voldoende probiotica om de harmonie in de darmflora te versterken en in de stand te houden. Goede bronnen van probiotica zijn biologische yoghurt en kefir!
 • Eén van de meest krachtige manieren om je spijsvertering op te schonen is door verse knoflook te eten. Ik kan een heel boekwerk schrijven over de gezondheidsvoordelen van knoflook. Waar het op neer komt is dat het een sterke natuurlijke antibiotica is en de toxines en bacterien in de darmen helpt op te schonen.
 • Nog een goede tip is om dagelijks appel cider azijn door je salades of met een glas water te drinken. Hierin zitten ook natuurlijke bestandsdelen om toxines tegen te gaan. Tevens is appel cider azijn heel goed tegen verstoppingen en klachten van prikkelbare darm.
 • Vergeet niet om elke dag voldoende water te drinken. Dit is weliswaar een simpele tip, maar ik merk als coach dat veel mensen tegenwoordig nog steeds niet voldoende water drinken. Water is absoluut essentieel om de ophoping gifstoffen en toxines in de darmen op te schonen!
 • Tenslotte, wellicht tegenstrijdig, maar veel mensen met maag- en darmklachten reageren goed door gluten vrij te eten. Te veel brood is zwaar voor de darmen om goed te verteren. Ik merk persoonlijk wanneer ik te veel brood eet geen energie meer over hebt. Dit komt omdat veel van je lichaams energie gaat naar de spijsvertering. Het is altijd beter om lichte maaltijden te eten en te beperken in de hoeveelheid gluten!

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/artikelen/prikkelbare-darm/toxines-darmen.mp4" width="478" height="360" description="toxines in de darmen" player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]


Heb je zelf nog een aanvulling of tips? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten. Ik vind het belangrijk dat er interactie is op mijn blog!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Mooie site heb je ! helder, echt super

  als je appelciderazijn met een beetje natrium bicarbonaat mengt in water, is het minder slecht voor tandglazuur, en hoeft je lijf niet zo hard aan het zuur te werken. natriumbicarbonaat helpt om een betere ph te krijgen, zoals je natuurlijk weet zijn we vaak wat te zuur....

 2. Hallo,

  Mijn naam is A.Lowis

  Ik ben orthomoleculair suppletie adviseur en voedingsdeskundige

  Uw tips zijn goed, echter ik zou ook het gebruik van chlorella en spirulina willen adviseren.

  Chlorella is een sterke ontgifter , terwijl spirulina meer energie geeft. zelf geef ik altijd het advies bij toxines om beiden te gebruiken vanwege elkaars versterkende werking.
  Detox thee van een goede kwaliteit is ook prima, groene thee is ook een prima optie om toxines uit het lichaam te verwijderen.
  Voldoende lichaamsbeweging is een pre vanwege het verwijderen van oa afvalstoffen
  Drink veel spa blauw of barleduc , tenminste 2 liter is een aanbevolen hoeveelheid.

  Groet: A.Lowis

 3. Hallo,

  Prettige tips. De tips komen overeen met het boek 'de Voedselzandloper'.
  Ik ben nogal een spellingsfreak en ik zag een miniscuul foutje. In het blauwe kader staat bij de vierde tip 'een' in plaats van 'eet'. Groetjes Natasja

 4. Brood is inderdaad zwaar, met name tarwe. Spelt is veel lichter verteerbaar en bespaart ook een lunchdip. Wel om 4 uur weer trek, een kopje bouillon doet dan weer zijn werk.

 5. Eén Van De symptomen bij lactose intolerantie zijn darmklachten zoals constpatie/diarree, buikpijn... en de kans dat (veel) bacteriële toxines worden opgenomen in het bloed.
  Juist NIET bouillon etc. gaan nemen. Probeer het FODMAP-dieet of bij ernstige aanhoudende klachten het FACTSHEET lactose dieet !!!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share